Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
No já myslím, že ten podíl se bude počítat z odhadní ceny, ale oni s tím nemusí souhlasit a mužou si to chtít prodat oni a naopak vyplatit kamaráda.
To fakt netuším, jak to chodí, když je těch dědiců víc ![]()
@terinka4444 píše:
Dalo by se zohlednit i to, že se vzdal svého podílu po tatínkovi ve prospěch maminky? Vztahy? Ty jsou stejně nijaké, dokonce za tou maminkou nebyly ani včera na návštěvě a to věděli, že je otízka hodin.
To je smutný ![]()
Zohlednit to, že se vzdal kdysi podílu, tak to nevím, ale určitě by mu poradil právník. Když jsme to řešili loni my, tak nám radil k našemu konkétnímu případu, protože my jsme chtěli bratra vyplatit, aby jsme měli klid. 2× už měl svoji polovinu domu v exekuci a soužití s ním bylo o nervy a o strach. I ty exekuce se braly v potaz jako, že se k nemovitosti nechoval dobře. Vím, že nás právník varoval, aby jsme se hlavně neodstěhovali pryč, že by to bylo bráno, jako že jsme dům opustili a přestali se o něj starat, takže jsme to museli vydržet.
V případě přítele myslím bude hrát důležitou roli to, že dům zrekonstruoval, že se o rodiče staral ve stáří (?), svědectví sousedů, přátel apod.
Co se týče možného prodeje nemovitosti, je třeba se skutečně bránit právní cestou (že má k domu vztah, soužití s rodiči…) a to co nejdříve
Vypadá to, že těm dvěma jde pouze o peníze a pokud se spolu dohodnou, bude to 2/3 proti 1/3. V jejich neprospěch jde ale to, že se o dům prokazatelně nestarali (nemají doklady a účty od rekonstrukce a údržby).
Tyhle věci jsou ale složité a jsou různé případ od případu. Skutečně doporučuji právníka. Bude ho to bohužel stát cca od 15-20 tisíc nahoru, ale pokud mu jde o dům a o princip, je to dobrá „investice“.
Hypo v bance jde zařídit do měsíce, ale bude k tomu potřebovat sepsanou smlouvu o spoluvlastnickém vyrovnání na základě níž dojde k vyplacení ostatních. Ručit bude domem.
Já myslím, že ségra mu klacky pod nohy házet nebude, pokud dostane nějaké své peníze, tak ho do prodeje tlačit nebude. neví, co bratr, toho neviděl 15let.
On tu bydlí, ale nemá tu trvalé bydliště, to má ve svém bytě, to už teď zřídit asi nepůjde co?
@terinka4444
Pokud nemá k nemovitosti vlastnická práva a ani nikdo jiný, kdo by ho tam chtěl nahlásit trv. bydlištěm, tak teď už to myslím nepůjde. Jakmile bude zapsaný v KN jako částečný vlastník, může si trv.bydl. nahlásit, protože bude mít nabívací titul k nemovitosti. Podrobné podmínky mu ale určitě řeknou na městském/obecním úřadě. V jeho případě, ale trvalé bydliště nebude hrát takovou roli. To zda se o nemovitost staral a udržoval ji, lze dokázat účty za údržbu případně svědectvím sousedů.
Každopádně, pokud se lze se spoluvlastníky dohodnout po dobrém, je to vždy ta nejlepší cesta, nejrychlejší a nejschůdnější. Měli by určitě rozumně uznat, že on dům zhodnotil a proto by neměli žádat podíl z toho, co on už jednou platil, ale podíl až po odečtení jeho výdajů. Snad bude mít štěstí. Bohužel peníze jsou peníze a spoustu lidí jde přes mrtvoly a neštítí se ničeho ![]()
@mag píše:
A k čemu by mu tam trvalé bydliště bylo?
@terinka4444
Ať si tedy dojde na MÚ/OÚ a zjistí možnosti. Většinou chtějí k trv. bydl. nabývací titul, nájemní smlouvu, kupní smlouvu, výpis z KN apod. Za zkoušku nic nedá…
PŘED 4,5 LETY NÁM ZEMŘEL OTEC, JSME 2,NA SESTRU JSEM NECHALA NAPSAT DRUŽSTEVNÍ BYT PO OTCI JAKO PŘEDMĚT DĚDICTVÍ, DO KDY MĚ SESTRA POLOVINU MUSÍ VYPLATIT? JE TO POLOVINA S ODHADNÍ CENY BYTU? NEBO POLOVINA Z PRODEJNÍ CENY BYTU, KDYBY JEJ PRODALA? LETA SE NIC NEDĚJE, NECHCE MI DÁT NIC.BYT PRODAT NECHCE, BYT PRONAJALA A NIC MI NEDÁVÁ. JAK JÍ DONUTIT K PRODEJI, ABY MI DALA PŮLKU? DĚKUJI