Dědictví a hypotéka

815
12.2.13 15:52

Dědictví a hypotéka

Ahoj holky. Prosém o rady:
Takto:
V roce 2004,kdy mi bylo 14 let, má babka zemřela, vydědila mého otce a mě, ale otcův bratr zdědil půlku, do teďka(9 let)se to soudně táhlo a nakonec mi došel papír od notářky, že se to rozhodlo tak, že patřím mezi dědice, potom ještě má sestra nevlastní(otcova dcera z 1 manželství)a otcův bratr. Já dědila z toho důvodu, že když nedědil můj otec nic, tak se to po letech vztahuje na děti rodičů nebo co..Nevim přesně, jak to tam bylo psané. No prostě to nakonec dopadlo tak, že jsem si barák vzala, ale musím tu půlku vyplatit otcovému bráchovi a mé sestře(celkem 390.000 Kč) ALE nemám práci, takže nemám smlouvu na Hypotéku, přítel má práci a řekli jsme si, že si vezme na sebe hypotéku a bude jako spoluvlastník, tím pádem bude platit on..Potom svatba. Dnes nám bylo sděleno od finanční poradkyně, že jemu hypotéku nedají, protože se to dědictví podle zákona vztahuje na mě a mě hypotéku dají i bez smlouvy, bez práce na vyplacení(mám na usnesení psané tři měsíce na vyplacení) já vůbec nevim, co dál, nebo jak to vůbec tady funguje v tom Česku??? Jestli jsem to napsala tak blbě, že něčemu nechápete, tak klidně napište, já odpovím-znovu říkám, že se omlouvám, ale nevyznám se v tom. Kam máme s přítelem dál zajít a pokračovat tak, aby jsme měli na vyplacení a mohli tam bydlet??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
12.2.13 15:58

Nechápu nic :oops:

Otcův otec zdědil půlku, co je s tou druhou? A teď dšlo usnesení, že budete dědit ty, nevl. sestra, tvůj otec a tvůj strýc??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
12.2.13 16:01

@Seizdra Dědila jsem já, otcův brácha a moje nevlastní sestra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
12.2.13 16:06
@Leila90 píše:
@Seizdra Dědila jsem já, otcův brácha a moje nevlastní sestra.

Takže před těma X lety jsi barák místo otce, kterýho bába vydědila, dědila ty, ségra a strýc, jo? Předmětem dědictví byl barák, do kterýho ses ty nastěhovala a (logicky) musíš vyplatit ostatní dědice, tedy strýce a sestru???

Nevím, jak to je u dědictví, jestli tam je nějaká výjimka, ale hypo ti nikdo nedá bez příjmu. Max. půjčku, což do 700K se snad hypo ani nedává… Ale bez příjmu teda nevím nevím. Co ti řekli v bance, ptala ses na to tam?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
12.2.13 16:13

ANO. PŘESNĚ TAK.No právě že v bance jsem se zatím neptala, ale přijde mi divné, že finanční řekla mojemu přítelovi že on si na to vzít půjčku nemůže, protože tam nemá trvalé a nemá s dědictvím nic společného, že já si půjčku vzít můžu, ale nechápu, jak si ji mám vzít, když nemám ten příjem??? Není finanční trklá na halvu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
12.2.13 16:44

Moc tomu nerozumím, ale nešlo by si založit stavebko a vzít si překlenovací úvěr? Když jsem prodávala byt, tak kupující taky jel přez stavebko.No až je to ale víc jak 10 let.

• Citovat
  • Upravit
21848
12.2.13 17:08
@Leila90 píše:
ANO. PŘESNĚ TAK.No právě že v bance jsem se zatím neptala, ale přijde mi divné, že finanční řekla mojemu přítelovi že on si na to vzít půjčku nemůže, protože tam nemá trvalé a nemá s dědictvím nic společného, že já si půjčku vzít můžu, ale nechápu, jak si ji mám vzít, když nemám ten příjem??? Není finanční trklá na halvu?

Nejde asi podmínkou pro hypo (jedné z mnoha) je asi trvalý pobyt. Ale ta částka není tak vysoká, normální půjčku by nedostal? Nejsou tam ani tak hustý požadavky jak u hypo. Stavebko je taky řešení, ale pokud nebereš úvěr řádnej, ale překlenovací, tak jsou hrozně vysoký úroky. Na to se pořádně informuj. Bez příjmů ti nikdo nic nedá. Ať hypo, úvěr ze stavebka, úvěr v bance, prostě nikde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
12.2.13 17:28

Trvaly pobyt urcite neni podminkou pro hypoteku. Spis jde o to, ze by tam asi musela byt nejaka smlouva o nabyti nemovitosti za tu castku, kdezto dedic dostane tu hypoteku na zaklade nejakeho dokumentu o vyplaceni ostatnich dedicu. Tohle to si myslim, ze se musi vyresit. Jinak bez prijmu muzes dostat pujcku nebo hypo, budes rucit nemovitosti a mit priserny urok, ale samozrejme i to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
1.4.13 12:30

Ahoj, jdu s dotazem, našemu blízkému kamarádovi dnes zemřela maminka, zůstal po ní baráček za cca 800000,–, který celý rekonstrouval pro maminku s tatínkem právě jen on, když zemřel tatínek, vzdal se svého podílu ve prospěch maminky. Maminka má dvě děti z prvního manželství a okamžitě byl vznesen ze strany sestry dotaz, za kolik by se dal barák prodat, jako kolik by z toho mohlo kápnout. On o ten dům nechce přijít, velmi na něm lpí, a teď dotaz, slíbila jsem, že to zjistím, jak to tedy teď bude, Notář je všechny tři obešle, bude dělán nový odhad, nebo stačí ten 4 roky starý od smrti tatínka? A pak se určí, že každý má nárok na třetinu baráku? Ini ho ale nechtějí, chtějí ho prodat a mít peníze, můžou ho prodat proti vůli třetinového vlastníka? A existuje hypotéka, ktertá by se na ten dům dala vzít, a vyplatit tím ty dvě třetiny sourozencům? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
257
1.4.13 12:39
@terinka4444 píše:
Ahoj, jdu s dotazem, našemu blízkému kamarádovi dnes zemřela maminka, zůstal po ní baráček za cca 800000,–, který celý rekonstrouval pro maminku s tatínkem právě jen on, když zemřel tatínek, vzdal se svého podílu ve prospěch maminky. Maminka má dvě děti z prvního manželství a okamžitě byl vznesen ze strany sestry dotaz, za kolik by se dal barák prodat, jako kolik by z toho mohlo kápnout. On o ten dům nechce přijít, velmi na něm lpí, a teď dotaz, slíbila jsem, že to zjistím, jak to tedy teď bude, Notář je všechny tři obešle, bude dělán nový odhad, nebo stačí ten 4 roky starý od smrti tatínka? A pak se určí, že každý má nárok na třetinu baráku? Ini ho ale nechtějí, chtějí ho prodat a mít peníze, můžou ho prodat proti vůli třetinového vlastníka? A existuje hypotéka, ktertá by se na ten dům dala vzít, a vyplatit tím ty dvě třetiny sourozencům? Díky

Odhad se bude dělat nový, specialně pro dědické řízení. Také jsme to tak měli.
Pak se asi bude dělit rovným dílem mezi všechny dědice a pokud ten kamarád bude chtít dům, bude muset ostatní vyplatit, nebo se něják domluvit.
Hypo chce zjistit v bance, ale všechno potřebné se určitě dozví u notářky.
To dědické řízení trvá i několik měsíců, takže bude mít určitě dost času si všechno zjistit a pořešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
1.4.13 12:42

A když to budou chtít vyplatit, náleží jim jen cena z odhadu nebo si můžou trvat na tom, že to chtějí prodat za víc, než je odhad a dostat z toho víc peněz? Domluva nebude asi možná, může nějaký soud nařídit prodej, ikdyž on s tím nesouhlasí? Je připraven vyplatit jim jejich podíly, tedy není připraven, nemá peníze, nečekali jsme to, oni se s maminkou nestýkali, staral se jen on, maminka to na něj měla přepsat, proto si jí nechal podíl po tatínkovi, nějak se to odkládalo a nestihlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
1.4.13 12:43

Já jeidný co vím, že odhad musí být stáří do nějaké doby, takže určitě se bude dělat novej, jinak nevím. Spíš mě teda zaráží, jak sourozenci můžou již v den úsrtí řešit „kolik z toho kápne“… Ach jo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151
1.4.13 12:46

Co se týká vyplacení tak si lze vzít hypo na vyplacení spoluvlastnického podílu. Řešili jsme to také při vyplacení bratra z poloviny domu. Pokud ale do domu něco investoval, tak by byla škoda to nezohlednit. My jsme to řešili s právníkem a při vyplacení bratra byla částka, kterou jsme do domu investovali odečtena z hodnoty jeho poloviny. Jde o to, že odhad domu bude aktuální a pokud byl dům zrekonstruován a byla tedy jeho hodnota rekonstrukcí zvýšena, tak by v podstatě vyplácel něco, co už částečně platil (zhodnotil). Pokud tedy nebude možná dohoda s ostatními dědici rozumnou cestou, doporučuji si vzít advokáta a řešit to právní cestou. Nám se to vyplatilo :think:
Bohužel se tím vším ale veškeré rodinné vztahy pravděpodobně poškodí… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
1.4.13 12:48
Ani mi nemluv :zed: oni už to tedy řešili dva dny zpět, maminka ještě žila, když doktor řekl, že je to otázka dnů či hodin.
@Seizdra píše:
Já jeidný co vím, že odhad musí být stáří do nějaké doby, takže určitě se bude dělat novej, jinak nevím. Spíš mě teda zaráží, jak sourozenci můžou již v den úsrtí řešit „kolik z toho kápne“… Ach jo :(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
1.4.13 12:50
Dalo by se zohlednit i to, že se vzdal svého podílu po tatínkovi ve prospěch maminky? Vztahy? Ty jsou stejně nijaké, dokonce za tou maminkou nebyly ani včera na návštěvě a to věděli, že je otízka hodin.
@serratia píše:
Co se týká vyplacení tak si lze vzít hypo na vyplacení spoluvlastnického podílu. Řešili jsme to také při vyplacení bratra z poloviny domu. Pokud ale do domu něco investoval, tak by byla škoda to nezohlednit. My jsme to řešili s právníkem a při vyplacení bratra byla částka, kterou jsme do domu investovali odečtena z hodnoty jeho poloviny. Jde o to, že odhad domu bude aktuální a pokud byl dům zrekonstruován a byla tedy jeho hodnota rekonstrukcí zvýšena, tak by v podstatě vyplácel něco, co už částečně platil (zhodnotil). Pokud tedy nebude možná dohoda s ostatními dědici rozumnou cestou, doporučuji si vzít advokáta a řešit to právní cestou. Nám se to vyplatilo :think:
Bohužel se tím vším ale veškeré rodinné vztahy pravděpodobně poškodí… :,(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel