Dědictví - podraz

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
6.4.26 17:16

Dědictví - podraz

Pěkný den,

Jdu se primárně vypsat. Ráda si vyslechnu i radu. Mám staršího sourozence. Delší dobu se snaží o dítě, bohužel i po několika IVF se nedaří, věkově už jim pomalu dochází čas.
Já mám dvě děti.

Moje máma vlastní dům. Po smrti táty přestala zvládat platbu hypotéky, tak jsme se sourozencem začali posílat každý měsíc 1/3 platby. Původně to mělo být jen na pár měsíců, ale už je to x let, oba v tom máme stovky tisíc.
Když jsme na to párkrát navedli řeč, máma řekla, že barák bude pak nás dvou (mě a sourozence), takže vlastně investujeme do svého.
Jelikož ani mně, ani sourozenci o ten dům absolutně nejde (není a nikdy to nebyl náš domov) tak nám bylo jedno, že to nemáme nijak podložené smluvně.

Dnes z mámy vylezlo, že má v plánu přespat dům na mé dvě děti. To, že sourozenec x let platí se mnou je prý jedno. Je to jeho vina, že nemá vnouče, na které by se dům přepsal (velebnosti :poblion: ). Sourozenec o situaci neví. Mně je z toho zle. Pokud si nechci rozesrat vztahy všemi směry, tak bych měla mlčet. Ale nechce se mi. Jakmile to řeknu sourozenci tak přestane platit a vztahy z jejich strany budou na bodu nula (ano, mámy vina, vím). Navíc ten emoční dopad, že nemají dítě, tak si nezaslouží dům (fakt hnus). Já pravděpodobně přijdu o hlídání pro děti a dětem seberu babičku. Máma když se na.ere, tak ve velikém. Řeč s ní nebývá.

Nevím, jak moc vážně to máma myslela. Hypotéka není zdaleka splacená, do té doby na to sahat nebude. Navíc jsou teď se sourozencem potichu rozhádaní, takže možná to byl i dopad toho.

Kdyby došlo na nejhorší, tak bych sourozence vyplatila z domu (to byl vždy plán), i když by na to neměl nárok. Ale víc se přikláním k tomu ten případný přepis prostě nepřijmout (obě mé děti jsou malé, takže by to muselo jít skrz mě) a teď to nechat být, nechci sourozenci ještě více naložit. Není na tom psychicky nejlépe.

U mámy jsem se dnes jen zmohla na to říct, že se mi to vůbec nelíbí. Že mi to přijde nefér. Ona mi jen řekla, že je to její rozhodnutí.

Jak byste reagovali vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
64827
6.4.26 17:22

A měla bys peníze na vyplacení? Protože pokud to zdědí neplnoleté děti, nebude tak lehké barák prodat a někoho z nich vyplácet. A pokud budou už děti plnoleté, nemůžeš vědět, jak se budou chovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20821
6.4.26 17:24
@Anonymní píše: Více

Mamce všechno odkyvej a se sourozencem se domluv na formě vyplácení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.26 17:25

@vokishka proto bych to nejraději odmítla úplně. Buďto dostane sourozenec i já každý ideální polovinu a pak budeme řešit, jestli vyplatit a kdy. Nebo ať si na ten barák strčí třeba do p.dele.

edit: pardon, fakt jsem teď hrozně vytočená

• Citovat
  • Upravit
40371
6.4.26 17:27

Vůbec se ta hypotéka za matku neměla platit.

Když by na to neměla, tak by třeba barák prodala a šla do bytu.
Takhle jí nic nenutilo, žila si dál bez finančních starostí.

Kdy je tedy ten plán přepisu?
Možná o tom bude další roky jen mluvit, nebylo by lepší tlačit na prodej domu spolu se sourozencem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21088
6.4.26 17:30

Prepsat dum na nezletile deti…
Tva matka je zrejme impulzivni, priste se pohada s tebou a pujde to prepisovat na postaka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64827
6.4.26 17:30
@Cenarius píše: Více

z čeho. Pokud to zdědí děti, soud jí nedovolí to prodat a peníze dát pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40371
6.4.26 17:31
@PaníBovaryová píše: Více

Právě, nevíme, jak je matka při smyslech, pohádá se s oběma a napíše barák na souseda nebo jehovisty.
Bude je držet barákem v šachu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.26 17:32

@free333 žádný plán přepisu není. Dnes to prohodila poprvé. Zmínila to jako plán, který má, až se celá hypotéka zaplatí. To bude nejdříve za dva roky.

Já mám asi jen potřebu si v hlavě srovnat možnosti. Strašně mě to zaskočilo. Je to jediné „dědictví“, které nám po rodičích zůstane a ona chce kompletně vyšachovat sourozence. A ještě to zaonačí tak, že je to jeho chyba, protože nemá děti.

S tou platbou máš pravdu. Nechali jsme se do toho zmanévrovat. Moje dnešní prvotní reakce byla to přestat okamžitě platit a to stejné napsat sourozenci. Teď už jsem trochu klidnější a tak přemýšlím, jak s tou informací naložit.

• Citovat
  • Upravit
24739
6.4.26 17:35

to je hodně zlá situace… už s tím dotováním hypošky jste to moc nedomysleli…
NO-já nemám ráda tajemství a podrazy, takže bych to sourozenci řekla a dohodla se, zda by souhlasil/a s tím, že ho pak prostě vyplatím, asi to ale budeš muset pak stejně prodat, protože on-a bude kromě podílu chtít i tu část splátek hypotéky…
na místě toho sourozence by se mne to strašně dotklo.. jojo, baráky dělají často v rodinách peklo, ta vaše je zřejmě další na řadě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40371
6.4.26 17:37
@Lucy75 píše: Více

Ale jak to zakl. prodá?

Vždyt děti, dokud budou nezletilé, tak ona na to nebude moct sáhnout a pak, jak budou dospělé a dostanou barák, tak si s ním budou moct dělat co chtějí.

A zakl. nemusí mít na vyplacení bratra peníze a půjde o miliony…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.26 17:40

@Lucy75 právě. To mně na tom vadí nejvíc. Že když to praskne, tak to bude sourozence neuvěřitelně mrzet. Já dneska nestačila koukat, čeho je máma schopná. Vůbec bych od ní podobnou věc nečekala.

Prodat to podle mě nepůjde, když by to mělo být na děti, ne? Budu se muset případně poradit s nějakým právníkem. Vůbec vlastnickému právu nerozumím.

• Citovat
  • Upravit
21088
6.4.26 17:40
@Lucy75 píše: Více

Baraky? Tady dela peklo, ze si od nich matka bere penize na hypoteku s prislibem vraceni, ktery nehodla splnit.
Profesne bys to definovala jako podvodne jednani, ne? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21088
6.4.26 17:41

A to ti jeste nedoslo, ze pokud je toho schopna vuci sourozenci, je toho schopna i vuci tobe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12809
6.4.26 17:42

Na děti bych to přepsat nenechala, max na mě a poté potichu půlku darovala sourozenci, ať se máma třeba po…
Pokud je na sourozence spoleh, že bude mlčet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová