Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ano bud jak to dostanem do ruky a nebo pokud nechceme před dětmi- věřína Ježíška a pokud je to něka pod stromkem, tak si zavoláme a poděkujem..
@Anonymní píše:Říkáme děkuju, Ježíšku, pod stromem.
Ahoj, zajímalo by mě, jestli je běžné si v rámci rodiny děkovat za dárky k vánocům? Myslím třeba, když dáváte dárky svým dospělým sourozencům ale i jejich dětem a opačně, tak jestli si řeknete alespoň děkuji?
Příspěvek upraven 08.01.22 v 08:46
Samozřejmě, že ano - teda říkáme Děkujeme Ježíšku a přitom se díváme na dárce ![]()
Samozřejmě. U nás se děkuje za vše, nejen za dárky. Je to slušnost.
Já mám za to, že slůvka „prosím“ a „děkuji“ se v rámci zásad slušného chování používají mezi lidmi celkem běžně, natož když se jedná o dar a je jedno k jaké příležitosti je. Takže říct alespoň děkuji je pro mě samozřejmost.
To je snad základ slušného chování ne? Něco dostanu, tak podekuju, prostě automatika ![]()
Poděkovat je jedna ze základních věcí, které nás rodiče naučili ![]()
My třeba pod stromečkem asi ani ne
možná něco ve smysl jee děkuju Ježíšku, to jsem potřebovala.
Ale když odjíždíme, tak řekneme děkujeme, hezký svátky, nebo novej rok, nebo tak něco
prostě všeobecně podekujeme za dárky, pohoštění atd. A vlastně teda když dostaneme dárek u stromečku, tak řekneme děkuju, ještě před rozbalením, ale to je spíš tak, že dítě rozdává, tak mu podekujem za podání..
Zkrátka tak nejak normálně děkujeme ![]()
Asi jako když mi tchyně podá oběd když jsme u ní, taky ji poděkuju ![]()
Příspěvek upraven 03.01.22 v 21:57
Děkuji za reakce. Proč se ptám, o víkendu jsme byli u švagrové a švagra. Dovezli jsme jim dárky (dospělým i dětem - mají už děti, které nevěří na ježíška). Dárky jsme jim dali hned jak jsme se svlékli a uvelebili a oni ty dárky hodily pod stromek, bez jediného dík a za celou dobu je ani nerozbalili. Čekala jsem, že třeba po našem odjezdu napíšou aspoň sms dík nebo prostě nějaká reakce a nic… Tak mě to docela mrzí a chtěla bych vědět, jestli je teda neděkování v českých domácnostech běžné.
Ahoj, zajímalo by mě, jestli je běžné si v rámci rodiny děkovat za dárky k vánocům? Myslím třeba, když dáváte dárky svým dospělým sourozencům ale i jejich dětem a opačně, tak jestli si řeknete alespoň děkuji?