Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pišťucha95 píše:
Mohla bych okopírovat svou odpověď z jiného vlákna. Jen podle toho, s čím se člověk narodí mezi nohama, se přece neurčuje, jestli mu půjde pečení dortů nebo nahazování omítky. Jak tu bylo řečeno, na zmíněných aktivitách nespatřuju nic, co by mělo být ženské nebo mužské. Prostě to dělá ten, komu to jde lépe, koho to více baví, kdo má zrovna čas. O víkendu jsme se ženou obkládaly krbovou stěnu kameny. Tedy hádám, že mužská práce. Žena řezala kameny a lepila je na zeď, já jsem uvařila. Jindy zase udělá dekorace a já třeba zatopím atd. Přece každý dle svého.
Tak pérem chlap nebetonuje, neklade dlažbu, netahá šutry a neřeže motorovkou, to je jasný.
Ale jeho nasvalený formát 95/186 se na tyto činnosti šikne o dost víc, než moje tělesná konstituce.
Na chlapský práce nehrábnu, ale před chvílí jsem dobrovolně natřela na bílo polici do špajzu a zítra v tom budu pokračovat: štětec unesu a baví mě to.
Muž nepravidelně, zato výborně vaří
a když jsem v časovým presu, píchne mi s úklidem.
Venek, zahradu a opravy má v kompetenci výhradně on, prádlo, úklid, většinu alchymie v kuchyni a kytičky já. Je mi jedno, jak to mají ostatní, nám toto tradiční rozdělení na max vyhovuje a nehodlám na tom nic měnit. ![]()
@sirikit píše:
Tak pérem chlap nebetonuje, neklade dlažbu, netahá šutry a neřeže motorovkou, to je jasný.
Ale jeho nasvalený formát 95/186 se na tyto činnosti šikne o dost víc, než moje tělesná konstituce.
Na chlapský práce nehrábnu, ale před chvílí jsem dobrovolně natřela na bílo polici do špajzu a zítra v tom budu pokračovat: štětec unesu a baví mě to.
Muž nepravidelně, zato výborně vařía když jsem v časovým presu, píchne mi s úklidem.
Venek, zahradu a opravy má v kompetenci výhradně on, prádlo, úklid, většinu alchymie v kuchyni a kytičky já. Je mi jedno, jak to mají ostatní, nám toto tradiční rozdělení na max vyhovuje a nehodlám na tom nic měnit.
Však hlavní je, jak to komu vyhovuje ![]()
Jo, ano.. zcela běžne. Delam uplne vsechno a potom si to i sama udelam v posteli
Nerozlišuji mužske a ženske prace.. Prace je pro mne prace. U nas doma kdyz se neco rozbije tak se chodi za mnou..,, maminka to opraví,,
@pocker píše:
Ahoj holky, ty co bydlí v domě a mají zahradu, děláte chlapské práce jako je sekání, řezání, štípání dřeva, rytí rýčem na zahradě, kopání brambor.. atd?
Já to nedělám, protože je to pro mě těžší práce pro ženskou a chlap na mě kouká, proč si to jako neudělám sama? On taky nevaří, nežehlí, nevytírá a ani postel si neustele.. jaký máte na to názor? Měla by žena dělat chlapské práce a chlap ženské? Nebo máte role rozdělené?
No, dům nemáme, ale máme chatu s kamny a s pozemkem. Kdysi jsem tam zkoušela pěstovat brambory a bavilo mě to, takže jsem se o ně starala o sadbu, po sklizeň.
Dříví ale fakt neštípu, bych si při své nešikovnosti něco udělala a na sekání máme sekačku, kterou taky nemám ambice obsluhovat já. Preferuju dělbu práce, ale samozřejmě na určité činnosti je prostě líp uzpůsobený chlap a na některé žena.
@pocker píše:
Ahoj holky, ty co bydlí v domě a mají zahradu, děláte chlapské práce jako je sekání, řezání, štípání dřeva, rytí rýčem na zahradě, kopání brambor.. atd?
Já to nedělám, protože je to pro mě těžší práce pro ženskou a chlap na mě kouká, proč si to jako neudělám sama? On taky nevaří, nežehlí, nevytírá a ani postel si neustele.. jaký máte na to názor? Měla by žena dělat chlapské práce a chlap ženské? Nebo máte role rozdělené?
Dělám, zahrada je moje starost a hobby zároveň. Ale kdy je třeba, řeknu muži a bez keců zřejmě atd.. jinak já třeba milují štípání dřeva, ale ze zásady nesekam sekačkou. Mmchdm, můj klidně uklidí, uvaří, napece, pečuje o dítě. Akorát žehlit nikdy nebude
![]()
@Pakočka píše:
Na žádné z těch vyjmenovaných „chlapskych prací“ neshledávám nic, co by nedovedla žena - čistě jen z titulu, že je žena. Btw tyto práce jsme dělávaly už jako děti - malí kluci a malé holky
Stejně tak nemám pocit, že by muž neměl mít dostatek síly nebo talentu k ustlání postele.Jak to má každý doma rozdělené, je jeho věc a je to tak v pořádku, když to vyhovuje oběma.
Každopádně všeobecné rozdělování činností na mužské a ženské je úplně mimo.
V domácnosti si dovedu pro ženu představit hard limit snad jen v podobě toho, že obvykle unese menší váhy než muž. Ale tahání skutečně těžkých věcí (desítky kg) se v domácnosti asi běžně neděje. Jiný limit tam všeobecně nevidím. Zbytek už je jen na chuti, šikovnosti a odvaze se do daného úkolu pustit a je jedno, jestli jde o muže nebo ženu.
Přesně tak
… Delat ze sebe chudinku v nesnázích mi moc nejde..
@matkabagristy píše:
ted je to o tom, kdo ty brambory u vas kupuje
Ani jeden, my jime rejži
tu vozí teskomen
Práce na zahradě nedělám, protože mě to nebaví, je to na manželovi, takové ty věci s rostlinama si dělá tchyně, já jen jim výsledky
Stavební práce a větší opravy nám dělá firma nebo někdo známej, podle toho jak to vyjde, my to neděláme nikdo - proč taky, že. Dřevo umíme oba. A na opravy v domácnosti máme moc šikovnýho hodinovýho manžela, my na to nejsme, vrchol je že složíme nábytek. O úklid a domácnost se celkem dělíme, péče o děcka je teď chtě nechtě víc na mně (páč mladší je matkomilné kojené batole), ale manžel se hodně zapojuje do věcí kolem starší, předškolácký aktivity ve školce, úkoly na doma a tak, škola bude počítám celá na něm, já domácí úkoly a třídní schůzky srdečně nenávidím. O mladší se taky postará, když já už nemůžu.
@pocker píše:
Pomáhala jsem manželovi vždycky se vším, on mi s ničím. Byla jsem urvaná, do toho péče o pořádek v domě, vaření, žehlení… Pak covid, který mě odrovnal že jsem ani po něm neměla sílu vzít do ruky sekačku. Do toho práce na nočních směnách a vážně jsem uvažovala o prodeji domu a pořízení bytu. Naštěstí jsme si pořídili automatický kotel na pelety takže odpadla ta vůbec nejvetší starost a práce s naděláním dřeva. To je obrovská úleva.
@-Blanch- píše:
Pomáhala jsem manželovi vždycky se vším, on mi s ničím. Byla jsem urvaná, do toho péče o pořádek v domě, vaření, žehlení… Pak covid, který mě odrovnal že jsem ani po něm neměla sílu vzít do ruky sekačku. Do toho práce na nočních směnách a vážně jsem uvažovala o prodeji domu a pořízení bytu. Naštěstí jsme si pořídili automatický kotel na pelety takže odpadla ta vůbec nejvetší starost a práce s naděláním dřeva. To je obrovská úleva.
Furt lepší, než kdyby ti manžel začal pomáhat, takhle se to vyřešilo tim kotlem a manžel může dál ležet na gauči. Pohodář!
Nevím, co jsou ženské a chlapské práce. Děláme oba víceméně všechno, takové ty opravy něčeho dělá chlap. Ale třeba sekání trávy bych klidně brala, sekání menšího dřeva taky, atd.
Chlap zase převážně vaří, já jen minimálně, spíše to, co on právě nedělá ![]()
@pocker spoustu věcí bych si udělala, pokud bych na to měla sílu, protože mě baví.
Jsem vysoká necelych 160 cm a mám necelých 50kg a páru fakt nemám.
Díky osteoporóze nesmím zdvihat těžké předměty. A taky mám dost nízký tlak.
No, upřímně dost jsem se potrápila i u plení pozemku, který zarostl plevelem dřív, než se nasadila tráva.
U rodičů na chatě pomáhám nosit a uskladnit dřevo, sem tam zkusím seknout sekerou
ale stěží ji unesu. Sbírám popadané ovoce. Hrabu trávu.
Co mě baví je sekání trávy, ale nejsou to obrovské plochy.
Ráda bych dělala vic, ale není to fyzicky reálné.
Popravdě manžel by chtěl víc a argumenty, že nevaří, nepere a ne uklízí tak často jako já pracuji venku moc nechápe. Nehledě na mé fyzické možnosti.
Letos v létě jsme vozili hlínu na zarovnání pozemku a museli vynášet a to bylo hodně fyzicky náročné. Dost jsme se skrz to dohadovali, že už fakt končím.
Nic nastesti nepestujeme a netopíme dřevem nebo uhlím. Uhlí jsem tahala u našich a už odmítám.
Když já bych taky rád víc něco dělal, ale my Češi jsme holt kriplové ![]()
Mě furt berou záda a něco mě bolí. Na to jít do hospody ještě sílu mam, ale na nějakou práci, to už moc ne. ![]()
Kdybysme byli Vikingové, tak neřeknu, ale co malý český člověk všechno musí snést, při své křehké povaze, to je hnus! ![]()
@Anna766 no a co bys dělala, kdyby ti chlap ležel v nemocnici po operaci a dovezli ti uhlí? Necháš ho ležet dva měsíce venku? Nebo když budeš muset sklidit brambory? Anebo kdybys byla celkově bez chlapa? Tak co? To není vůbec tím. Prostě určitě práce se dělat musí. A nejsou to chlapske práce. Jsou to jen práce. Když muž táhne domácnost, protože já jsem šest neděl po operaci nepoužitelná, je to správně, že jo. A když odpadne on, najednou jsou chlapske práce? Ale?
Babička měla velikanske pole ale brambory se konaly, když jsem byla v pubertě musela jsem i ja(jezdivali jsme tam na víkendy casto),ja to nesnášel, tak jsem naschvál do těch brambor kopala než mě Babka vyhnala, že jsem kopyto. Mamka se mi pak přiznala že to dělala to samé kdysi v mém veku
My máme barák, ale zahradu si kopu sama a ráda, je to má zábava. Ale dělám co já chci a kolik chci. Jinak dřevo si fo krbu objednáme už nasekané, nemáme vyloženě chlapske a ženské práce doma rozdělené.