Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Semtex píše:
Ne, dělám jen to, na co fyzicky a psychicky mámpráce s motorovkou, bouracim kladivem nebo těžká práce na zahradě to vážně není
po střeše taky nelezu, komín necistim, nerozebíram kourovod a necistim třeba spadovou nadez na vodu ani bazén, ale maluji pokoje a natiram moc rada, k tomu naopak muže nepoustim
to je ale celkem jednoduché a zdravotně nezávadné oproti jiným činnostem.
Přesně tak. Nepouštím se do ničeho, co vyžaduje speciální odbornost (elektřina, plyn, klimatizace) nebo výraznou fyzickou sílu. Ale IMHO většina provozních věcí na zahradě do této kategorie nespadá. Současně dělám to, co je potřeba, aniž bych se nimrala v tom, zda je to mužská nebo ženská práce.
@Ernais píše:
Ja to treba naopak vnimam jako svou prednost, ze si ty pytle s cementem umim odtahat sama, kdyz chci, navic driv ani nebylo zbyti, kdyz je chalupa plna zenskych a udelat se to musi. Jinak jsem ale vzhledem krehka divenka, hubena, dlouhy vlasy, pesteny nehty, saticky, kabelecky, podpatky. Jen proste cestou z prace umim zastavit ve stavebninach, hodit do kufru pytel cementu (coz priznavam, ze v satech a lodickach jde blbe, ale uz jsem to taky zvladla) a zas odfrcet. Nastesti pro sveho muze kvuli tomu nejsem min zenou a on pro me zase neni min muzem, kdyz se mota v zastere kolem plotny s batoletem pod nohama, abych mela teplou veceri, kdyz prijdu domu.
Tak to mám zase vyzkoušeno, že když chvíli s šatech a s něčím těžkým na vozíku postávám u auta před OBI, nějaký ochotný nadšenec, co mi to do toho kufru přehodí, se vždycky najde
![]()
@vedma007 píše:
Tak to mám zase vyzkoušeno, že když chvíli s šatech a s něčím těžkým na vozíku postávám u auta před OBI, nějaký ochotný nadšenec, co mi to do toho kufru přehodí, se vždycky najde![]()
Na to ja jsem moc velka strela. Nez abych „bezradne“ postavala, tak to tam sup sup nahazim sama a jsem v trapu. Ale uznavam, ze tvuj zpusob je rozhodne chytrejsi a min se nadres
![]()
Práci kolem domu a v něm děláme tak nějak napůl (i když manželka víc, to nebudu zastírat). Co se zahrady týče, tam třeba letos připravila záhonek rýčem, sází a pleje, ale větve řežu já, o rajčata se starám já (i občas pleju). Doma jsem v životě nemyl koupelny, jinak se podílím na všem, vařím z 90 % já a vytírám ze 70 %.
Mimochodem mám to z domova, s tátou jsme myli nádobí, on i pral atd., protože mamka pracovala vždy do pozdějších hodin.
A i díky tomu vím jakej strašnej vopruz to je (kor s dětma) a uvažuju o výpomoci ![]()
@Ernais píše:
Na to ja jsem moc velka strela. Nez abych „bezradne“ postavala, tak to tam sup sup nahazim sama a jsem v trapu. Ale uznavam, ze tvuj zpusob je rozhodne chytrejsi a min se nadres![]()
Mě už se to taky stalo. Bylo to o vánocích, já zrovna v šatech, podpatky a týpek vedle se hned nabídl, hodil mi do auta stromek. Bylo to od něj moc hezký, zvlášť když vím, že bych ho do auta dokázala dát sama, ale prostě hned přiskočil
Mám za to, že ženu v šatech a podpatcích vnímají chlapi jinak, než stejnou ženu v kalhotech a keckách.
@Charmeuse prave je to o tech dispozicich, ze kazdemu sedi neco jineho a za me je v poradku, pokud zena dela klecove zapasy a jeji muz zatim doma pece dortiky prelite duhou a trpytkami, pokud jsou tak spokojeni oni dva. Nemam rada, kdyz nekdo neco dela na silu, aniz by mu to sedelo, protoze chce byt nutne za udernici. U nas je to treba tak, ze chlap stavarine nerozumi ani prd a ja kolikrat nez bych mu to vysvetlovala, tak radsi jdu a udelam to sama, protoze je to pro me tak jednodussi a taky me to vic bavi nez manzela. A kdyz utahnu pytel cementu, tak mi proste prijde zbytecny cekat, az to odtahne manzel, protoze jsem prece krehka kvetinka. Na druhou stranu se bojim cirkularky a kaceni stromu, takze tam se celkem rada klidim z cesty a neudernicim stylem „kdyz to zvladne chlap, zvladnu to taky“.
@Hecate To já nemůžu vědět že spolu nebydlite
ale podle toho cos napsala tak to vypadalo že doma nedělá nic.Krom zničení vodního hnízda a tahání věci z auta
@Anna766 Tak u nás by mě muž ani uhlí tahat nenechal to vím určitě. Radeji by někoho na to zaplatil.
@Anna766 píše:
Klid prosím tě. Já to uhlí párkrát odtahala. A táta vždycky mámě vynadal proč nemohla počkat. Tyhle kecy si nechej pro jiný.
Jaké kecy? Vždyť to tak je.
U nas se to tak nejak prolina. Neco dela jen muz, neco jen ja, spoustu veci oba. Dost se to ridi tim, kdy to potrebuju, je muz pobliz, chce se mi cekat, zvladnu to sama, chce se mi…takze i nektere jakoby muzske prace nekdy delam. Ale treba to ryti delam jenom ja, to je zahradka a to je moje hobby, zase tak tezky to neni. Muz zase docela casto vari, vecer uklidi kuchyn, to ja jsem uz unavena a chystam dceru do postele (drina…koupeme se, cteme knizku…prece nebudu surovat radeji kuchyn
). Neco on vubec nedela (skladani pradla), ja mu zase prehazuju jednani s urady (to me neba)… atd
@Ernais píše:
Ja o sobe hrde muzu rict, ze chlapa k nicemu nepotrebuju, protoze zvladnu vicemene vsechnu potrebnou praci, drevo si nastipu, koupelnu si oblozim, betonuju, zed umim postavit. Kdyz jsem si vymyslela novou terasu a muz nemel cas ji realizovat a me se nechtelo cekat, az bude mit v praci volneji, tak jsem rozebrala starou dlazbu, vykopala a odvozila hlinu pul metru do hloubky, naobjednala ve stavebninach material, navozila sterk a pak s pokladanim nove zamkovky uz mi manzel prisel pomoct. Na druhou stranu od sveho muze ocekavam jako samozrejmost, ze uklidi, navari, vypere a postara se o dite.
Jak se naucim oblozit koupelnu. To chciiii! ![]()
@Annabela11 píše:
@Hecate To já nemůžu vědět že spolu nebydliteale podle toho cos napsala tak to vypadalo že doma nedělá nic.Krom zničení vodního hnízda a tahání věci z auta
Tak řeč ale zase nebyla o pracích doma, spíš o pracích „venku“, protože ty patří mezi ty ryze mužské.
Jinak i kdyby přítel se mnou v domě bydlel, pochybuju, že by ryl etc. Podle mě k tomu nemá moc vztah. Ale kdo ví, třeba by překvapil.
Jak už tu někdo napsal, podstatné stejně je, jestli jsou s tím rozdělením ti dva v pohodě. My práce rozdělené fifty fifty momentálně nemáme, ale já s tím v pohodě jsem.
@Hecate Ryze mužské? Jediná ryze mužská činnost, která mne napadá a kterou žena nezvládne, souvisí s rozmnožováním. A totéž opačné, jediné rýže ženské činnosti souvisí s dětmi. Kojení, porod a výroba dítěte. Jinak nic takového jako mužská a ženská práce není.
@inkakřivák OK, s tím více méně souhlasím. Ale dovoluju si poprosit, abychom neslovíčkařili, protože dotaz byl v podstatě míněn tak, že existují práce, které jsou pro ženu z nějakého důvodu nevhodné a neměla by je dělat, případně zda je někdo přesto dělá. Jak už to vyjádříme a jaká slova použijeme, je věc druhá, ale jde o to, aby neunikla podstata.
@Hecate No ale nevhodné, každá žena je jiná, každá má jiné představy o vhodnosti a nevhodnosti. Já se třeba přiznám, že pytel cementu bych neutahla. Pro mne nevhodné, pro jiné zde přijatelné. Já ryju, pro mě zábava, pro jinou ženu nepřijatelné. Znovu - každý je jiný a záleží jen na těch lidech, jak se dohodnou. Důležité je, aby se dohodli a nebyla tam trpkost. Pak může klidně chlap stupovat ponožky a ženská kopat studnu a omítat barák.