Děláte chlapské práce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5799
8.11.22 09:37

U nás práce nedělíme, prostě je to všechno práce která je třeba udělat a společně se domluvíme kdo co udělá. Co se týče prací kolem baráku, spoustu toho děláme společně.
Já neskutečně nerada pracuji s motorovým nářadím kde se něco točí (motorovka, pila, křoviňák), tak to dělá muž. Když se dělá dřevo, tak dělají všichni. Jsme 2 baráky, kde se topí dřevem, tak většinou to máme tak že manžel řeže klády na špalky, já je odvážím ke štípačce, kde můj táta štípe a já odvážím a rovnám naštípané dřevo a moje máma mezitím vaří pro všechny oběd/večeři. Jde nám to od ruky a každý dělá na co stačí.
Při sekání zase třeba muž seká křoviňákem a já za ním jdu a hrabu, ta práce je prostě společná. A doma je to také tak, jeden vaří, druhý myje nádobí, jeden luxuje, druhý věší prádlo. Co munž dělá vyloženě nerad, tak je vytírání a utírání prachu, on to prostě nevidí a přijde mu to jako zbytečná činnost, tak k tomu ho nenutím a udělám si to sama. Na druhou stranu zase častěji luxuje. Na nákup chodíme jak kdo má zrovna čas.
Prostě máme tu dělbu práce hodně vyváženou. Je třeba říct že ještě nemáme děti, tak ten poměr práce se upraví dle situace až dítě bude, ale vím že muž není jedním z těch kteří by všechnu práci nechali na ženě, protože „je přece na mateřské a je to její práce“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78047
8.11.22 09:40
@Livi92 píše:
Slovy „zatopit“ myslím to, že pomůžu navozit z lesa dříví, připravím a nanosím dřevo/uhlí, naštípu na menší polínka a třísky, vynesu popel, vyčistím a nastavím kotel, úspěšně zatopím a umím topit tak, aby se ohřál celý dům. Nemluvím o tom, že otočím kolečkem na topení. Vyrostla jsem na statku, takže mi fakt nemusíš vyprávět, co se dělá kolem baráku. :roll:EDIT: A k těm žárovkám, mám kamarádky, které si na takové věci volají do dnes tatínka, protože u nich doma to dělal on. Když jsem si doma sama opravila protékající splachování, tak měly vykulené oči, jak jsem to jako bez chlapa dokázala. :lol:

Tak to ne, pod pojmem „zatopit“ rozumím: vlezu do sklepa, vyberu popel z kotle, ten vynesu do popelnice, nandám do topeniště letáky, třísky, drobnější dřevo, škrtnu, počkám, až se rozhoří a pak chodím přikládat.
To je univerzálka.
Těžbu dřeva a jeho dovoz k domu v kládách považuju za výsostnou chlapárnu a ani nevím o ženské, která by makala jako lesní dělník. :think:
V těžbě, nemyslím sázení, obžínání a úklid.
Na klestí ať si chodí, kdo chce, ale to za „topení“ nepovažuju, stejně, jako za „vaření“ nepovažuju porážku bejka na svíčkovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
8.11.22 09:41

@pocker Dřevo nesekám, protože to není potřeba, ale věci kolem zahrady dělám. Včetně rytí, sekání trávníku nebo stříhání stromů. Je fakt, že jako rozvedené mi nic jiného ani nezbývá. Přítel navíc není moc typ na tyto venkovní práce, ale zase ne, že by nepomohl, když ho poprosím (například mi zlikvidoval vosí hnízdo - z toho jsem měla respekt, nebo mi nanosil z auta těžké věci typu balíky hlíny, mulčovací kůry…), ale většinu věcí zvládnu sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
8.11.22 09:52

@jdusiproradu U nás to bylo stejně máma fungovala doma a pak i venku :roll: táta doma neudělal vůbec nic. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
8.11.22 09:53

@Hecate A co dělá jinak každý den? když zrovna netahá věci z auta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152182
8.11.22 09:57
@inkakřivák píše:
@Anna766 no a co bys dělala, kdyby ti chlap ležel v nemocnici po operaci a dovezli ti uhlí? Necháš ho ležet dva měsíce venku? Nebo když budeš muset sklidit brambory? Anebo kdybys byla celkově bez chlapa? Tak co? To není vůbec tím. Prostě určitě práce se dělat musí. A nejsou to chlapske práce. Jsou to jen práce. Když muž táhne domácnost, protože já jsem šest neděl po operaci nepoužitelná, je to správně, že jo. A když odpadne on, najednou jsou chlapske práce? Ale?

Klid prosím tě. Já to uhlí párkrát odtahala. A táta vždycky mámě vynadal proč nemohla počkat. Tyhle kecy si nechej pro jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
8.11.22 10:05
@sirikit píše:
Tak to ne, pod pojmem „zatopit“ rozumím: vlezu do sklepa, vyberu popel z kotle, ten vynesu do popelnice, nandám do topeniště letáky, třísky, drobnější dřevo, škrtnu, počkám, až se rozhoří a pak chodím přikládat.
To je univerzálka.
Těžbu dřeva a jeho dovoz k domu v kládách považuju za výsostnou chlapárnu a ani nevím o ženské, která by makala jako lesní dělník. :think:
V těžbě, nemyslím sázení, obžínání a úklid.
Na klestí ať si chodí, kdo chce, ale to za „topení“ nepovažuju, stejně, jako za „vaření“ nepovažuju porážku bejka na svíčkovou.

Ja treba do lesa jako „lesni delnik“ chodila, dokud jsem bydlela u nasich. Holt kdyz jsou 3 dcery a topi se drevem, tak musi i holky do lesa tahat klady, jen jsme je mely porezany na mensi kusy, abychom to zvladly odtahat. Na druhou stranu jsem pak i jako 50 kikovy strizlik v pohode unesla pytle s cementem. A ze jsem se jich na stavbe natahala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
535
8.11.22 10:14
@Ernais píše:
Ja treba do lesa jako „lesni delnik“ chodila, dokud jsem bydlela u nasich. Holt kdyz jsou 3 dcery a topi se drevem, tak musi i holky do lesa tahat klady, jen jsme je mely porezany na mensi kusy, abychom to zvladly odtahat. Na druhou stranu jsem pak i jako 50 kikovy strizlik v pohode unesla pytle s cementem. A ze jsem se jich na stavbe natahala :mrgreen:

Máš můj obdiv tvého fyzického fondu. :kytka: Když třeba ale já nechci být vnímaná jako žena, co zvládne utahnout kládu nebo pytel cementu. Na něžné pohlaví mám dost sílu, ale bytostně nerada jí používám a nechci se tak prezentovat. Jako když mi kláda spadne na dítě, tak ji zvednu a když nebude zbytí, tak si ji i odtáhnu, abych měla čím topit, ale strašně nerada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
8.11.22 10:18
@Annabela11 píše:
@Hecate A co dělá jinak každý den? když zrovna netahá věci z auta?

My spolu v tom domě nebydlíme, takže ta otázka je trochu bezpředmětná (nechápu ji). Nedělám si z něj nádeníka.
Jinak tam, kde spolu bydlíme (byt), máme momentálně domácí práce rozdělené víc v jeho prospěch, tj. dělám toho víc (jsem na mateřské; úklid a nákupy jsou na mě, vaří on). Když jsme po nastěhování dělali drobnější rekonstrukce, pracovali jsme na nich oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14946
8.11.22 10:19

Ne, dělám jen to, na co fyzicky a psychicky mám :lol: práce s motorovkou, bouracim kladivem nebo těžká práce na zahradě to vážně není :lol: po střeše taky nelezu, komín necistim, nerozebíram kourovod a necistim třeba spadovou nadez na vodu ani bazén, ale maluji pokoje a natiram moc rada, k tomu naopak muže nepoustim :lol: to je ale celkem jednoduché a zdravotně nezávadné oproti jiným činnostem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
8.11.22 10:21
@pocker píše:
Ahoj holky, ty co bydlí v domě a mají zahradu, děláte chlapské práce jako je sekání, řezání, štípání dřeva, rytí rýčem na zahradě, kopání brambor.. atd?
Já to nedělám, protože je to pro mě těžší práce pro ženskou a chlap na mě kouká, proč si to jako neudělám sama? On taky nevaří, nežehlí, nevytírá a ani postel si neustele.. jaký máte na to názor? Měla by žena dělat chlapské práce a chlap ženské? Nebo máte role rozdělené?

Holka, ono je ale úplně jedno, jak to máme my. Ono je důležité, jak se na tom nakonec shodnete vy dva, čili tak, jak vám dvěma to bude vyhovovat.
Ale pokud chceš odpovědi…

My máme byt a malou zahrádku. Přítel dělá práce na zahradě sám a miluje to (s nářadím by i spal). Takže betonuje, staví dřevěný zahradní domek, velké truhlíky atd. Já za ním vždycky přijdu, jestli potřebuje s něčím pomoct, ale posílá mě domů, že on si to udělá sám. Jednak bych se mu pletla a jednak mi nebude vysvětlovat, co jak potřebuje udělat. Já to chápu a odeberu se zase ke svým hračkám. Pračka, myčka, žehlička, vaření, vytírání, utřít prach apod, dělám v pohodě sama a kolikrát jsem ráda, že se mi do toho nemontuje. Třeba „tetris“ v myčce je výhradně můj. Postel ustele ten, kdo si toho všimne dřív, a že přítel po jídle položí talíř na linku místo do myčky, mi nějak zásadně nevadí. Při tom množství práce, co dělá na zahradě, to po něm ani nechci. Takže to máme rozdělené tak nějak přirozeně.
Co ale musím podotknout. Vím, že když je mi blbě nebo jsem utahaná, tak partner bez okolků povysává sám, vytře, pověsí prádlo, vyklidí/naplní myčku a udělá třeba palačinky nebo bramboráky. Jednou dokonce i správně vypral, po instrukcích. A obráceně, když toho má on na zahradě opravdu hodně, tak jdu a udělám jednodušší věci - přeházím lopatou zeminu, nakolečkuju substrát, s rýčem taky umím, jen jsem lehká a směje se mi, že na něm poskakuju. Až zahradu dobudujeme, bude péče o kytky moje doména, nemám problém vysít semínka zeleniny na záhon, vyjednotit, zalévat, miluji sekání travy, zvládnu práci s plotostřihem na štaflích. Klidně to budu dělat, ale vím, že mě nenechá dělat všechno.

Za mě je tohle ideál. Ani jeden po druhém nic nepožadujeme, děláme každý to, co chceme. Ale pomůžeme si, když to druhý potřebuje.

A proč jemu vadí, že ty na zahradě nepracuješ? Ptám se kvůli jedné zkušenosti: bývalý lpěl na tom, abychom zahradu dělali spolu. Tetelil se jak malé dítě, jak je krásné, že to děláme spolu, ale jeho důvod byl skrytý v tom, že zahrada (a byt) je moje a on by za boha nezainvestoval ani korunu ani svou energii SÁM do něčeho, co není jeho. Byl to sobec a škrt. Rozešla jsem se s ním a dobře jsem udělala. Teď mám svého super muže, který beze strachu investuje do cizího a přitom jsem to po něm nikdy nechtěla :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Birds
8.11.22 10:28

@Gracetheworld Kvituju. Tak by to mělo vypadat. Také s přítelem nemáme děti, ale vím, že s ním po mém boku nebudu strhaná matka a on na kanapi s nohama nahoře.

• Citovat
  • Upravit
6654
8.11.22 10:34
@Charmeuse píše:
Máš můj obdiv tvého fyzického fondu. :kytka: Když třeba ale já nechci být vnímaná jako žena, co zvládne utahnout kládu nebo pytel cementu. Na něžné pohlaví mám dost sílu, ale bytostně nerada jí používám a nechci se tak prezentovat. Jako když mi kláda spadne na dítě, tak ji zvednu a když nebude zbytí, tak si ji i odtáhnu, abych měla čím topit, ale strašně nerada.

Ja to treba naopak vnimam jako svou prednost, ze si ty pytle s cementem umim odtahat sama, kdyz chci, navic driv ani nebylo zbyti, kdyz je chalupa plna zenskych a udelat se to musi. Jinak jsem ale vzhledem krehka divenka, hubena, dlouhy vlasy, pesteny nehty, saticky, kabelecky, podpatky. Jen proste cestou z prace umim zastavit ve stavebninach, hodit do kufru pytel cementu (coz priznavam, ze v satech a lodickach jde blbe, ale uz jsem to taky zvladla) a zas odfrcet. Nastesti pro sveho muze kvuli tomu nejsem min zenou a on pro me zase neni min muzem, kdyz se mota v zastere kolem plotny s batoletem pod nohama, abych mela teplou veceri, kdyz prijdu domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78047
8.11.22 10:38
@Charmeuse píše:

Přesně tak.
Nechci být vnímaná jako žena údernice, která s budovatelskou písní na rtech zvládne úplně všechno.
Jasně, pokud partnera nemám, je nemocný, nebo čím vším se to tu argumentovalo, nastoupím a bez keců si poradím.
Ale pokud se bavíme o standardní situaci v domácnosti s funkčním párem (případně širší rodinou), považuju za optimální práce rozdělit dle schopností a individuálních preferencí.
Pokud ovšem chlap dlouhodobě preferuje štupovat ponožky a vozit kočárek s kojencem, zatímco žena bude organizovat dělníky na stavbě domu a přidávat zedníkům, osobně by mi toto rozdělení nevyhovovalo.

Včera taková blbost.
Mám jet v neděli! na školení k projektu do Prahy, vezu ještě novou kolegyni, abych zmírnila její střet s realitou a ona nám nezdrhla ještě ve zkušebce. :mrgreen:
Máme tam být na devátou (cesta cca 200 km) a pozor, ne v sídle firmy, která s námi na projektu spolupracuje, čili na okraji Prahy s útulným parkovištěm přímo proti baráku, kam mám cestu nacvičenou a krásně tam trefím :andel:, ale na našem ústředí ve vnitřní Praze. 8o
Uáááá!!! Já ve smrti, že kriste, jak se tam dostanu, volám kolegyni, jestli furt ještě funguje to parkoviště v areálu - tak prej ne, ale „pojedeš tady tudy, pak pod mostem vlevo a snad chytnete fleka u Kauflandu…“
8o 8o Cože?? To nemám šanci na devátou stihnout, když budu dvě hodiny bloudit!
O. k., tak možná hodit to na P+R parkoviště někde na periferii, dojet metrem a dojít, což ale zas zakufruju v té části „dojít“. :zed:
Pražákům, těm je tu hej, ti nikam nezablouděj.. :zed: :zed:

Takže: „Miláčku, jsem úplně zoufalá a potřebuju zachránit! Když nás do tý Prahy vezmeš a nějak se tam do večera zabavíš, budu Ti nadosmrti vděčná a 3× s Tebou bez keců pojedu do Kroměříže na burzu!! :hug: :hug: :srdce: :* "
A miláček, který v Praze co chvíli pracuje a na rozdíl ode mě má orientační smysl, si s uchechtnutím "to sem zvědavej! :P " nechal poslat adresu místa konání a za chvíli už při pohledu na mapu brumlal, že to by v neděli neměl bejt problém. :srdce:
Podle mě přesně o tomhle to "rozdělení prací“ je.
Já bych to zvládla i bez něj, ale byla bych v nervu, stálo by mě to spoustu úsilí a na školení bych byla od půlky zas ve štronzu, která šalina mě kde přejede i s kolegyní při pokusu o návrat. :( Můj to zvládne levou zadní, my si užijeme vejlet a vedlejším efektem posílíme rodinné vazby v duchu „Ježiši, ten je skvělej :srdce: " vs "Ta holka by beze mě byla úplně v kopru. :srdce: “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
535
8.11.22 10:47

@Ernais
Souhlasím s tebou. Je to výkonová přednost. Nejsem stařena, ale v životě jsem musela být výkonná od dětství, takže když jsem v dospělosti pochopila a nějakou dobu mi to trvalo, že všechno o výkonu není a že mi to nedělá dobře, tak jsem se trochu zjemnila a z výkonu slevila. Proto to tak mám. Ne, určitě jsem si nemyslela, že nepůsobíš jako žena. Jsi kontrastní, takže jako typická žena proměnlivá. :) Jen opravdu nejsem nakloněná tomu, aby ženy fungovaly moc na sílu a výkon, ani doma, ale samozřejmě některé ženy k tomu dispozice mají, jde jim to, jsou tak spokojené, nejsou o to míň ženy a je to tak v pořádku. Tato diskuze mi připomenula, že na Netflixu teď běží seriál, co se jmenuje myslím Zabiják Sally, kdy paní kromě toho, že zavraždila svého manžela, tak si také vydělávala zápasením (prala se) s muži a skutečně u téhle ženy bych řekla, že chlapská práce v jejím podání tedy neženská je a takový způsob obživy je fakt pro ženu z mého pohledu odpudivý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí