Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, ty co bydlí v domě a mají zahradu, děláte chlapské práce jako je sekání, řezání, štípání dřeva, rytí rýčem na zahradě, kopání brambor.. atd?
Já to nedělám, protože je to pro mě těžší práce pro ženskou a chlap na mě kouká, proč si to jako neudělám sama? On taky nevaří, nežehlí, nevytírá a ani postel si neustele.. jaký máte na to názor? Měla by žena dělat chlapské práce a chlap ženské? Nebo máte role rozdělené?
Já tohle rozdělování nemám ráda. Samozřejmě si nějak vycházíme vstříc. Pokud je partner v práci a já jsem doma, je jasné, že uklidím a uvařím já. Pokud je to naopak, očekávám to samé od něj. Co se týče „chlapských“ prací, dělám, na co stačím. Jsem docela malá a hubená, navíc nemocná na srdce, takže všechno nezvládnu. Pokud tedy s něčím nemůžu pomoct a je to vyloženě na něm, dělám zase něco navíc já. Nikdy jsme se nehádali „proč jsi neuvařila“. Někdy se prostě necítím, tak přítel uvaří třikrát za sebou. Jindy zase naopak.
Jak co. Manžel je třeba totální kopyto na vaření, praní, žehlení a ani to po něm nechci. Ale zase další práci v domácnosti udělá když je potřeba. Já třeba zase zvládám vše co jsi vyjmenovala, ale teď to dělá spíš chlap. Ale s vrtačkou a ostatním nářadím se moc nekamaradim, takže to zase nechám na něm.
@pocker píše:
Ahoj holky, ty co bydlí v domě a mají zahradu, děláte chlapské práce jako je sekání, řezání, štípání dřeva, rytí rýčem na zahradě, kopání brambor.. atd?
Já to nedělám, protože je to pro mě těžší práce pro ženskou a chlap na mě kouká, proč si to jako neudělám sama? On taky nevaří, nežehlí, nevytírá a ani postel si neustele.. jaký máte na to názor? Měla by žena dělat chlapské práce a chlap ženské? Nebo máte role rozdělené?
tyhle práce nedělám, protože tyhle práce se u nás nevedou - na zahradě je tráva, která se seká traktorem - to umím, dřevem netopím, brambory nesadím
Nedělám sekání dříví ani práci s betonem, stavění zdi apod. Poseču to jo i okopám a zaliju zeleninu.
V krbu zatopim, když by bylo moc práce a potřeba to rychlé udelat, tak se přemůžu.
Já chlapské práce nedělám a manžel to po mně ani nechce. Máme to rozdělené. Je mi fuk jak to mají ostatní, protože nám to vyhovuje a to je hlavní ![]()
@matkabagristy píše:
Kopani brambor byla dycinky zenska prace
no co já pamatuji, když jsme měli brambory jako dítě a mladá, objednali jsme si traktor, který to vyryl a pak šla vybírat brambory celá rodina, od nejmenších dětí po dědoušky, kteří dokázali ještě chodit - každý měl pytel a ručně plnil bramborami, chlapi to pak dopaběrkovali rýčem a odnesli pytle na vlečku
@stinga píše:
no co já pamatuji, když jsme měli brambory jako dítě a mladá, objednali jsme si traktor, který to vyryl a pak šla vybírat brambory celá rodina, od nejmenších dětí po dědoušky, kteří dokázali ještě chodit - každý měl pytel a ručně plnil bramborami, chlapi to pak dopaběrkovali rýčem a odnesli pytle na vlečku
Jak já to nesnášela
a dnes bych klidně šla ![]()
Některé jo, mě to baví. Chlapské práce jsou super v tom, že nejčastěji se něco udělá a je to udělaný. Jsem schopna si doma sama udělat skoro vše, nedělám jenom práce, kde je potřeba hrubá síla. Na druhou stranu uklízí se pořád a za chvíli se musí zas, to už radši naštípám to dříví nebo zatopím
. Ale taky chlap dělá doma ženské práce. Ale není to jedno? Každému vyhovuje něco jiného
.
@pocker píše:
sekání dřeva nedělám, toho se bojím já i manžel
dřevo si kupujeme už nařezané. Ale já skládám. Na zahradě klidně ryju rýčem a těch pár brambor vykopu. Fyzická práce mě baví a je to relax oproti mojí běžné práci.
@pocker píše:
Dřevo neštipam, ryčem reju.
Můj chlap vaří, nevytira.
Ani jeden nekopame brambory, nezehlime a nesteleme
U nás doma u rodičů (vesnice) to bylo vždy: ženská pracuje doma, chlap venku. Ale ve výsledku to bylo tak, že táta doma nehnul prstem, ani talíř si nebyl schopnej odnést, a máma pomáhala se vším i venku (dřevo, rýpání, obecně zahrada, sečení, cokoliv… ). Strašnej způsob rozdělení rolí a máma urvaná, manželství nefungující (samozřejmě vlivem xxx dalších věcí…).
My bydlíme s manželem v bytě, takže těžší práce celkem padly, ale řekla bych, že to máme zařízeno lépe: kdo má čas, chuť a sílu, ten dělá, co zrovna může. Takže když to nestíhám, nemá problém chopit se žehličky, umýt okna, uvařit. A sám. Až za chvíli přibude další obyvatel bytu, tak si myslím, že mě zvládne doma v domácích pracích v šestinedělí plně nahradit. V plánu do budoucna je domek se zahradou a co zvládnu fyzicky, budu dělat stejně tak, jako on dělá teď z těch „ženských prací“, průpravu nějakou mám. ![]()