Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Annabela11 píše:
@Hecate No jo no…ale některé ženy tady jsou prostě velké udernice které tahají těžká břemena a ještě je to baví![]()
A jsou na to hrdé!
![]()
Já jsem hrdá, že žiju s mužem, po jehož boku si můžu dovolit tyhle věci neřešit.
@sirikit píše:
Taky jsem na vesnici vyrostla a pořád na ní žiju. Umím naštípat dřevo, zatopit v kotli a zrovna tyhle dny maluji špajz a natírám police.
Nicméně pro velký úspěch znovu opakuju: nepíšu o mimořádné situaci typu nemocný manžel, to bych si samozřejmě poradila taky, i když bych se rozhodně nepoustěla svépomocí do celkové rekonstrukce.
Píšu o normálním stavu, kdy jsou v domácnosti přítomni funkční muž a žena.
PROČ bych teda krucinál měla štípat dřevo, klást dlažbu, betonovat a tahat kolečka cihel?
Když je stejně potřeba uvařit, vyprat uklidit, udělat s děckama úkoly, dat jim večeři a uložit?
Plus tisíc dalších věcí v domácnosti, které muž sice taky zvládne, ale přijde mi to plýtvání jeho potenciálem. Tak ať udělá to dřevo a přijde na večeři, ne?
A proč by to žena naštípat nemohla? Třeba proto, že jí to baví? Není to stereotyp jako neustále žehlení, praní a vytírání…Dneska jsem vynesla na půdu všechna jízdní kola. Mohla jsem to nechat chlapovi, ale chci to hned, tak jdu a udělám to.
@sirikit píše:
To si právě myslím taky.
Tak sakra, chlap - alespoň teda můj - má podstatně mohutnější konstituci, než žena, a fakt nevidím důvod, co si proboha dokazovat taháním cementu nebo plně naložených koleček.
Jak Inka pořád argumentuje válkou nebo nemocí muže - šmarjá, tak o tom snad tahle diskuse není, ne?
Jasně, že když žena musí, dokáže neuvěřitelné věci.
Ale ve jménu čeho, proboha, bych měla tahat cihly, pane Lorenc, nebo pytle brambor do sklepa?
Podle mě je právě tahle dělba práce jedním z důvodů, proč spolu páry muž + žena vůbec bydlí. Jinak by snad stačilo pár setkání za účelem oplodnění a superžena si snadno udělá všechno samaa ještě se nemusí starat o chlapa.
To zní hrozně takto napsané
Nechtěl bych, aby někdy měla ženská vedle mě pocit, že se o mě musí starat, jinak umřu hlady a na špínu
Zrovna jsem nacpal pračku - 10 minut. Až to dopere, pověsím to na sušák. V tomto počasí ještě na zahradu, ať se to pěkně vyfouká - dalších 10 minut. Jídlo si uvařím něco rychlého během půl hodinky, max hodinu. Nenapadá mě, co nenahraditelného by pro mě musela dělat žena. O vše kolem baráku a domácnosti se také zvládnu postarat sám - pořád mě nenapadá, v čem by se o mě žena musela „starat“
V podstatě pokud se přítelkyně zapojí, je to pro mě příjemné ušetření času, ale není to rozhodně nutnost. Spíš tím vyšetříme čas, který můžeme věnovat koníčkům, zábavě a nebo si vyrazit na výlet. Myslím, že my chlapi to máme v tomto jednodužší - ty „ženské“ práce zvládneme levou zadní, když chceme. Samotná ženská na baráku to má z mého pohledu těžší. A single ladyes s kabelkou pověšenou v zalomeném lokti holt musí bydlet v bytech ve městě, nebo platit řemeslníky, pokud se nechtějí při práci umazat.
@sirikit píše:
Taky jsem na vesnici vyrostla a pořád na ní žiju. Umím naštípat dřevo, zatopit v kotli a zrovna tyhle dny maluji špajz a natírám police.
Nicméně pro velký úspěch znovu opakuju: nepíšu o mimořádné situaci typu nemocný manžel, to bych si samozřejmě poradila taky, i když bych se rozhodně nepoustěla svépomocí do celkové rekonstrukce.
Píšu o normálním stavu, kdy jsou v domácnosti přítomni funkční muž a žena.
PROČ bych teda krucinál měla štípat dřevo, klást dlažbu, betonovat a tahat kolečka cihel?
Když je stejně potřeba uvařit, vyprat uklidit, udělat s děckama úkoly, dat jim večeři a uložit?
Plus tisíc dalších věcí v domácnosti, které muž sice taky zvládne, ale přijde mi to plýtvání jeho potenciálem. Tak ať udělá to dřevo a přijde na večeři, ne?
No ale to jdeš proti místnímu chóru vysmívajícímu se chlapům, jak prý se o sebe „nedokážou“ postarat a hlavně (!) prý neumí uvařit ![]()
@sirikit No jak tak koukám tak na to hrdé opravdu jsou
já takové věci tedy taky nemusím řešit 🙏
@Annabela11 píše:
@Hecate No jo no…ale některé ženy tady jsou prostě velké udernice které tahají těžká břemena a ještě je to baví![]()
Hele, jak sis všimla, i já nejsem žádný obhájce „mužských“ x „ženských“ prací, pokud jsem tento pojem použila, tak spíš pro zjednodušení. Prostě dělám, co je potřeba, často mi nic jiného ani nezbývá. Jsou práce, které mi žádný problém nečiní (např. sekání zahrady, i to zmíněné rytí mi nepřipadá zase až tak náročné, tam jde spíš o to si to dobře naplánovat podle počasí, a jít na to postupně, zvládám i některé řemeslné práce typu vymaluju, vytapetuju, brousila jsem už i podlahu
, neřeším vynesení balíku PET lahví od auta do bytu… Ale jsou věci, do kterých se nehrnu, a patří tam právě ty, při nichž se tahají opravdu těžké věci (typicky ty pytle s cementem nad 25 kg, atd.). Když to jde, poprosím někoho, aby mi pomohl (když nemůže přítel, tak třeba syna, který je na svůj věk docela silný).
@Bytsamsebou píše:
A proč by to žena naštípat nemohla? Třeba proto, že jí to baví? Není to stereotyp jako neustále žehlení, praní a vytírání…Dneska jsem vynesla na půdu všechna jízdní kola. Mohla jsem to nechat chlapovi, ale chci to hned, tak jdu a udělám to.
Dobrý. A co bude dělat chlap?
Upeče Ti za odměnu muffinky?
Příspěvek upraven 09.11.22 v 12:51
@sirikit píše:
Uteče Tiza odměnu muffinky?
Uteče ti, trefeno přesně
![]()
@Kutil Tom píše:
No ale to jdeš proti místnímu chóru vysmívajícímu se chlapům, jak prý se o sebe „nedokážou“ postarat a hlavně (!) prý neumí uvařit
Ale dokážou, a skvěle.
Můj vaří výborně, plno let byl bez ženský s děckama ve střidavce a zvládl faajn.
Ale má k dispozici jen 24/7 jako každej, takže když se bude věnovat tomu vaření kulajdy, povlíkání ložního prádla a onípávání muškátů v zimní zahradě, nezbude mu čas na tahání briket nahoru ke krbu.
Jasně, klidně si je tam dokážu donést sama, jen teda půjdu několikrát.
Ale furt nechápu, proč bych to dělala… ![]()
A největší hrdinství je dělat úplně všecko a chlap mi bude zdobit sedačku, nebo jak to místní údernice myslí? ![]()
@Bytsamsebou píše:
Az ti na stary kolena nebude stacit pamperska, tak si na ty kola vzpomen.
@Hecate No jistě…jde tady o tahání těžkých věci
ne sekání dřeva tady…
@sirikit píše:
Upeče Ti za odměnu muffinky?Příspěvek upraven 09.11.22 v 12:51
Bude se citit uplne nepotrebny, tak utece za nejakou, ktera toho tolik nezvladne a bude ho prosit o pomoc
.
@sirikit píše:
Upeče Ti za odměnu muffinky?Příspěvek upraven 09.11.22 v 12:51
Udělá s dětmi úkoly a postará se o ně, protože mám noční.