Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@KalamityJohn píše:
Tak to není štípání dříví. To je obsluha štípačky.Ono štípat špalky sekerou chce fortel který se získá jen zkušeností. A zvedat třeba dubovej špalek nad hlavu na sekeře je záběr na ruce ale hlavně na cemr. Pokud na to nemáš, tak budeš tejden chodit zlomená jak baba Jaga.
Mne to baví a udržuje ve formě. Radši štípat dříví než v posilovně nesmyslně zdvíhat železo nebo jet na rotopedu nikam.
Souhlas. U nás seká suché špalky a štípe třísky i osmiletá dcera a baví jí to.
@KalamityJohn píše:
Tak to není štípání dříví. To je obsluha štípačky.Ono štípat špalky sekerou chce fortel který se získá jen zkušeností. A zvedat třeba dubovej špalek nad hlavu na sekeře je záběr na ruce ale hlavně na cemr. Pokud na to nemáš, tak budeš tejden chodit zlomená jak baba Jaga.
Mne to baví a udržuje ve formě. Radši štípat dříví než v posilovně nesmyslně zdvíhat železo nebo jet na rotopedu nikam.
Při správné technice člověk vynaloží zlomek energie, než když do toho buší jak hluchej do vrat
A samozřejmě nářadí. Divím se, kolik lidí štípe dříví běžnou sekyrkou, která má často snahu zůstat skřípnutá ve dřevě, když štípací sekery stojí pár korun a práce s nimi je jiná liga ![]()
Žena doma nepere ani nezehli. To dělám já, takže chlapske práce určitě nedělá 🙂
@rmot píše:
Při správné technice člověk vynaloží zlomek energie, než když do toho buší jak hluchej do vratA samozřejmě nářadí. Divím se, kolik lidí štípe dříví běžnou sekyrkou, která má často snahu zůstat skřípnutá ve dřevě, když štípací sekery stojí pár korun a práce s nimi je jiná liga
Tak. Taky smrk a borovice jsou brnkačka proti těm listnáčům co stipu tady.
A českou štípací sekeru jsem ještě v USA neviděl. Taky na obrácení sekery se zaseknutym špalkem Američani čuměj jak vyvoraný, neznaj to.
@rmot píše:
Díky za informace, člověk se celý život učíChápu to tak, že se může stát něco podobného, jako když klukům při benchpressu rupne úpon prsního svalu a je jedno, jak je ten sval vypracovaný.
Presne tak. Jak to rupne, uz to nevysportujes.
@rmot píše:
Při správné technice člověk vynaloží zlomek energie, než když do toho buší jak hluchej do vratA samozřejmě nářadí. Divím se, kolik lidí štípe dříví běžnou sekyrkou, která má často snahu zůstat skřípnutá ve dřevě, když štípací sekery stojí pár korun a práce s nimi je jiná liga
Tys me videl
.
U nás taky nerozdělujeme. Někdy přítel navaří a já u toho třeba sekám trávník. ![]()
@KalamityJohn píše:
Tak. Taky smrk a borovice jsou brnkačka proti těm listnáčům co stipu tady.A českou štípací sekeru jsem ještě v USA neviděl. Taky na obrácení sekery se zaseknutym špalkem Američani čuměj jak vyvoraný, neznaj to.
To čumím
Jak štípou větší špalky, to snad ani bez obracení nejde
Jestli tam máš běžně k dispozici listnáče, tak tiše závidím. Tady je drtivá většina dřeva smrk a borovice. Z listnáčů řežu většinou jen slabé kmínky tak do patnácti centimetrů, větší listnáče, co lze pokácet, jsou výjimkou.
@rmot píše:
To čumímJak štípou větší špalky, to snad ani bez obracení nejde
Jestli tam máš běžně k dispozici listnáče, tak tiše závidím. Tady je drtivá většina dřeva smrk a borovice. Z listnáčů řežu většinou jen slabé kmínky tak do patnácti centimetrů, větší listnáče, co lze pokácet, jsou výjimkou.
Chceš listnáče? Mám tady svinskou vrbu
je jí tak kamion
nejtlustší bude mít tak třičtvrtě metru průměr.
@Hecate a nevíš jestli je u prolapsu nějaký rozdíl císař vs přirozený porod? Posledně jsem rodila v zahraničí a tady se začíná s rehabilitací pánevního dna už 2 den po porodu u všech žen, cvičit mám každý den. Prý proto, že to je tak účinné a výrazně se pak snižuje inkontinence u žen 50+. Mezi císařem a porodem nerozlišují, podle paní, co mě má na starost, nejvíc paseky na pánevním dně stejně nadělá už těhotenství.
Skákat mě ještě nenapadlo zkoušet, ale už ze zvědavosti zkusím
.
@Annabela11 píše:
@Bytsamsebou Pokud žena váží více jak muž neznamená to že má větší sílu…jasný chlap táhne pytel cementu ale ženská je statnější tak ho vezme onato se ten chlap bude cítit fakt super :palec
@KalamityJohn píše:
Tak to není štípání dříví. To je obsluha štípačky.
Tak vidíš, ale já to nemám jako posilovnu, spíše je to něco, co čas od času děláme a šetříme přitom záda
. Ale stejně se mi práce se štípačkou moc líbí (a se dřevem obecně, to dělám doma všechno já, manžel k tomu moc vztah nemá. Dědeček dělal dřevořezbu - tak možná proto
)
.
@rmot píše:
To čumímJak štípou větší špalky, to snad ani bez obracení nejde
Tak hlavně používají hydraulický štípačky. Pak mají mauly, což jsou sekery s velkým klínem a cílem je rozštípnout na první pokus, jsou dělaný tak aby ve špalku neuvízly. Na ty peču zvysoka. ![]()
Já štípu vlastně odvětvovací dvouruční sekerou a na velký špalky si beru klín - wood grenade tomu říkaj.
Na sekerách si trochu ujíždím, takže mám i dvě širočiny. tesařskou sekeru, ženijní z ČSLA, dlabací sekeru, dvě dvouruční odvětvovačky a lesáckou Gransfor Bruks a loveckou kde jsem výrobce už zapomněl.
Typický dřevo na topení pro mne bílý nebo červený dub co uschnul nastojato. Smrky skoro vůbec nemáme a borovicí nikdo netopí, protože americkej komín je kolikrát jen vložka v trámkové konstrukci a tak se bojej? kreozotu?
Já mám komín krbu zděnej ale taky pálím borovici jen venku.
Edit: ten prostřední maul si možná časem rozkovu na štípací sekeru z toho by to asi šlo. ![]()
@Capelucia píše:
Tak vidíš, ale já to nemám jako posilovnu, spíše je to něco, co čas od času děláme a šetříme přitom záda. Ale stejně se mi práce se štípačkou moc líbí (a se dřevem obecně, to dělám doma všechno já, manžel k tomu moc vztah nemá. Dědeček dělal dřevořezbu - tak možná proto
)
.
O tom žádná
Hezky to voní a je za tebou vidět kus práce.
@Kutil Tom píše:
Chceš listnáče? Mám tady svinskou vrbuje jí tak kamion
nejtlustší bude mít tak třičtvrtě metru průměr.
To máš jednorázově, nebo máš stálý přísun?