Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Mám doma 3 týdenní holčičku, plně kojena i když na noc občas dokrmujeme UM. Vím že šestinedělí je náročné jak pro maminku tak i miminko, jen mě zajímají vaše zkušenosti s denním režimem miminka. Přes den nám malá krásně spí, ovšem problém je v tom, že většinou ji někdo musí držet. Když ji položíme do postýlky nebo vlastně kamkoliv, vydrží tam spát tak 5-10 minut. Sice jsou i dny, kdy vydrží v postýlce i půl hodiny a více ale těch je strašně málo. A problém potom nastává večer. Prostě nemůže zabrat a usne až třeba po 2-3 hodinách co je vzhůru. Ani v noci ji nemůžeme položit do postýlky, takže prostě spí s námi v posteli. V noci ale tím pádem spí taky pěkně, budí se většinou 2-3×. Největší problém je teda to večerní usnutí. Tak mě zajímá, jestli se to třeba po šestinedělí zlepší a jak docílit toho aby spala i ve své postýlce?
To vám nikdo neřekne, bohužel to tak u miminka je.. Prostě se přizpůsobte a věřte že se mu to ještě milionkrát bude měnit ale jak a na jakou dobu? Někdo má miminko správě, jiné mu prorve den jinému noc
@kristencupcake nějaký „režim“ byl až kolem třech měsíců. Hrozně se to mění
my třeba od narození furt hluk, uklízení, žádný septani a pyšný, že jsme si kluka nenaučili na ticho a hele někdy kolem 10 měsíce jak když utne a nesmí tu spadnout ani špendlík
takovej kompromis je uspat ve velké posteli a přendat do vlastní.
Těžko říct. Ono se to bude pořád měnit. Já mohla dceru odložit až asi tak v půl roce. V noci ale spala ve své postýlce, takže nevím jak ty děti fungují
přes den když jsem chtěla aby spala aspoň hodinu v kuse, musela jsem ji mít na sobě. Spala mi jen 2×-3× 30 minut přes den. Za to v noci od dvou měsíců celou noc, sama v postýlce i v pokoji. Přes den ať byla vzhůru nebo spala musela být u mě, takže jsem chovala, nosila atd a jak jsem spala cca v půl roce jsem mohla jít sama i na toaletu
bohužel se to chování nedá predikovat… Teď chce být hlavně u mámy je malá.
Vůbec jste ji neměli dávat do postele a nosit tak, aby nic jiného ani neznala… se divíš, že ji je lip takhle? Ale v rámci zachování zdravého rozumu a nějakého spánku raději přežij že bude chvíli řvat a nauč ji na tu postýlku co nejdřív
@Kaileee píše:
Vůbec jste ji neměli dávat do postele a nosit tak, aby nic jiného ani neznala… se divíš, že ji je lip takhle? Ale v rámci zachování zdravého rozumu a nějakého spánku raději přežij že bude chvíli řvat a nauč ji na tu postýlku co nejdřív
Ledová královna! ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Ledová královna!
no já se kvůli děcka fakt nepo*eru ![]()
@kavulenka já vím, ze každé mimco je jiné, taky jsem ale hlavně rada, ze v noci ty 3-4 hodiny mezi kojením spí, takže noc naštěstí neprořve (snad jsem to teď nezakrikla)
@Bubla Bůčková ona většinou usne u prsa, nebo ji musím “unosit”. Občas se povede, ze v postýlce vydrzi, občas je řev už po 5 minutách, tak uvidíme, jak to bude pokračovat
@Martha03 ano, chápu ze chce kontakt a taky ji ho dopravam, taky si musí zvyknout na život mimo bricho, takže i pro ni je to velká změna.. nositko máme pořízené, tak chci taky pak vyzkoušet, abych alespoň zvládla uvařit i s ní ![]()
@Kaileee chvíli řvát? aha, tak vstavat v noci co 5 minut a ráno být nepoužitelná? To fakt není pro mě. To ji raději teda budu mít v posteli, abychom se obě vyspaly. A nechat ji řvát taky určitě nebudu. Neříkám že ji beru po každém zakniknuti, to ne, počkám až spustí, ale dlouho bych ji řvát nenechala, to vážně ne.
Dcera byla taky velmi nosici a i když jsem spíše kočárková -pristoupila sem na to a pořídila si nositko-satek. Okolo mě pořád varovali ať to nedělám, že si ji naučím, ale v rámci zachování pohody svoji i dcery sem pořídila a hle.. dcera od 2mesice se nechala utáhnout na hračky a v podstatě nosím výjimečně. Noční usínání trvalo i dvě hodiny.. usínala až v 10-11 a to jsme nosili na ruce.(do postele jsme tedy nedavali, protože já bych se nevyspala, ale to je na kazdem..)Mám ještě syna který chodí v 8 tak jsme nosili každý den od 8 hodin.. od druhého měsíce cca začala dcera usínat v 8nejpozdeji v 9 a žádné noseni..každopádně se hodně mění a každé dítě je jiné..Vše se mění i tím, jak děti rostou a začínají si hrát.
@Kaileee píše:
@kristencupcake hele v klidu. My dceru uspavali nosenim. Nekdy pul hodiny, nekdy hodinu a pul. Pak usinala u kojeni a davala jsem ji do postylky a ze s nama nikdy spat nebude. Haha…pak nastalo obdobi, ze jakmile usnula a dala jsem do postylky, okamzite vzhuru, na nohy a rev. Takze jsem ji nechavala v posteli a spala s nama a uplne v pohode. Dokud se nezacala roztahovat, tak jsem si to uzivala, kojeni bylo pohodlny. Pak jsem ji kojit prestala. Taky to byl boj, toho naseho prsomila. Ted s ni cekam, nez usne a pak ji dam do postylky nebo se sama nakuli. Mam postylku narazenou bez bocnice na my strane postele. A v poho. To spani se silene meni, fakt. Ze dne na den. Spavala i celou noc, ale taky pak mela obdobi, ze byla vzhuru temer co hodinu. Nenechavala jsem ji nikdy rvat a ted spinka pekne. Kdyby ji nelezly spicaky, spi celou noc, takhle se jednou, neeekdy, dvakrat na chvili vzbudi a bud chce napit nebo pomazlit. Delej to podle sveho citu
jeste je malilinka, chce te co nejvic u sebe.