Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Neměla by ses zeptat psychiatra? Zdá se že máš nějaký panicky strach že ztráty kontroly nebo už se cítíš depersonalizovana?
No, kdybys prožívala depersonalizaci, tak se toho nebojíš, ale děje se to. Vypadá to na dost závazné úzkosti, řešíš to s doktorem?
Děvče, píšeš to tu furt dokola. Začni nějakou psychoterapii, nejen léky. Už jsi zvládla jít ven?
Depersonalizace i derealizace mám. Mám je třeba i na základě blbě zvolené stravy (nižší/vyšší příjem cukru než bych měla, mám dráždivý tračník, takže i některé potraviny mě rozhodí), kolem MS je to peklo, jsem většinou mimo, když se nevyspím, tak to je na pytel. Když se potřebuju do sebe vrátit nebo zapnout okolí, tak třeba zavřu oči, dýchám a od stovky po dvou počítám dolů. Někdy to trvá do 50, někdy počítám nadvakrát. Ty stavy už mě neděsí, je to moje součást. Daň za to, že jsem svoji mysl i tělo dlouhodobě přetěžovala.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim kdo se setkal se depersonalizaci/derealizaci? Jake mel priznaky atd..? Nevim zda ji mam nebo ne..
Bojim se toho ze to nebudu ja, ze nebudu vedet kde jsem, kdo jsou lidi okolo me, strasne divny pocity ale trvaji u me porad cely den uz cca 2mesice. Neco jako bych byla ospala nebo co.. Mam strach ze se stane ze budu mimo 😕
Ps: mam agoru a AD uzivam nekolik let, ted v cervnu zhorseni stavu AD zmeneny z citalecu20mg na 30mg na 14 dni, pote vymeneny za brintellix 10mg na 23dni a pote vymeneny za pram20mg ktery beru doted necele dva mesice
Neměla jsi ten pram zvýšit? Jestli jo, zvyš ho jak ti řekla doktorka!!!
Mela jsem zvysit, volala jsem ze se toho bojim tak mi pani doktorka rekla at si ho vezmu az se nebudu tolik bat ale hlavne nevysazovat. Chodit kazdej den ven coz chodim jaks taks. Ale tyhle pocity mam proste :/ porad. Nekdy mene nekdy vice.. nevim jestli to neni jen silna uzkost?
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim kdo se setkal se depersonalizaci/derealizaci? Jake mel priznaky atd..? Nevim zda ji mam nebo ne..
Bojim se toho ze to nebudu ja, ze nebudu vedet kde jsem, kdo jsou lidi okolo me, strasne divny pocity ale trvaji u me porad cely den uz cca 2mesice. Neco jako bych byla ospala nebo co.. Mam strach ze se stane ze budu mimo 😕
Ps: mam agoru a AD uzivam nekolik let, ted v cervnu zhorseni stavu AD zmeneny z citalecu20mg na 30mg na 14 dni, pote vymeneny za brintellix 10mg na 23dni a pote vymeneny za pram20mg ktery beru doted necele dva mesice
Ahoj chtěla jsem se zaptat jak teď to máš s tím stavem už to je lepší?
Dobrý den
Chtěl bych se prosím poradit.jsem muž 22
V 15 letech mi začali fyzický potíže, navaly horka motolice závratě. Po vyšetření kompletním a magnetický rezonanci mi zjistili že to mám psychicky, nemohli mě o tom přesvědčit a dělo se mi to 24/7.musim podotknout že jsem byl profesionální sportovec a můj život byl defakto perfektní
(Kamarádi, přítelkyně) bal sem se někam chodit a furt si myslel že mi něco je fyzicky
Asi po dvou měsících mi zabral cipralex 10g 1×denne a diagnostikována uzkostliva porucha.Vzdy sem cipralex vysadil a bylo mi úplně dobře ale vrátilo se to vždy cca po roce, takže znova cipralex znova vyšetření aby se moje hlava přesvědčila že to je psychicky a znova mi zabral, vysadil a na rok v pohodě. Takhle se to se mnou vleklo.
Před cca 2 rokama mi to začalo ja se vyléčil a dva roky byl klid, začal jsem cestovat a říkal jsem si mám to zasebou. Ale teď před cca 2 měsícema zase panicka ataka pohotovost nic, takhle se to opakovalo skoro denně, pohotovost, krev, CT hlavy po domluvě ten nejlepší neurolog mě prohlédl a řekl vše v pořádku, štítna žláza v pořádku, krevní rozbor v pořádku. ALE do toho mi začala něco co nevím ani jak popsat. Je to takové jiné vnímání koukám na svět úplně jinejma očima a pokládám si otázky,”jak je vše tohle možné” a různé filozofické otázky až mě z toho propadá hrůza. koukam na všechno a všechno si prohlizim jak kdyby to byla nějaká “virtuální realita. Nikdy jsem na tímhle nepremejslel a bojím se toho jestli jsem se nezblaznil a střídá se to z otázkama jestli mi něco není fyzicky. vsichni mi říkají ze kdyby ano tak to už dávno vědí už i podle CT co mi dělali před týdnem tak neurolog i na magnetu před 7 lety nebo podle krve.
Nikdy sem se s tímhle “premýslenim” nesetkal. Jinak jsem začal zase navštěvovat psychiatra a ten mi dal zase cipralex 10mg beru asi (13den). Při čemž první dny bráni s eto hrozne prohloubilo, teď už je to lepší, což mi bylo řečeno ze začátky sou nejhorší když člověk dlouho nebral. a když se mu to všechno řekl, tak mi bylo řečeno že to je normální a že mozek s uzkostma přemýšlí někdy až nad filozofickéjma věcná a ma jiné vnímání, že až mi plné zabere cipralex tak to bude v pořádku ať počkám. jinak musím podotknout že mám fakt krasnej život (rodinná firma, úžasná přítelkyně, perfektní rodina, krásné auto) takže si to nedokážu vysvětlit a bojím se ze jsem se zbláznil a už se z toho nedostanu a mám třeba nějakou derilizaci. protoze nad tím přemýšlím skoro pořad, někdy je to horší někdy lepší…
Dekuju mockrát za zpětnou vazbu jestli se s tím někdo setkal, jsem z toho opravdu nešťastný.