Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jizva chce čas. Nemám jizvu po císaři, ale po odstranění dělohy 27cm. První týdny jizva hodně pracuje. Bude to lepší, ale není to hned.
Co si pamatuji, tak jizvu po slepém střevu jsem měla několik měsíců červenou. Teď o ní nevím.
Ahoj, já jsem 7 měsíců po sekci a o jizve nevím. Je pravda že jí mívám nějaký den cervenejsi, ale prisuzuji to teplému počasí a jak je to v takovém tom ohybu
A myslím si že časem úplně zesvetla
a když mám kalhotky nebo plavky tak jizvu vidět nemám, to se ti určitě zda ze je vysoko
chce to čas a uvidíš že o ní zachvilku nebudeš ani vědět ![]()
Ani o jednu ze svych jizev jsem se nijak nestarala a obe behem roka vybledly, zmensily se a to jak na delku i sirku pomerne vyrazne oproti stavu po CS… 2 tydny po porodu res a uzivej si mimco, jizvu tam stejne budes mit do konce zivota…
Mam po ruznych brisnich operacich asi pet jizev, ta po sekci je nejmladsi a ani ji nenajdu. Mazala jsem ji po vytazeni stehu, nedostala se na slunce a po par mesicich jsem o ni uz nevedela. Jizvicky po laparoskopiich jsou taky pryc. Na ty dalsi jizvy mi na plasticke chirurgii nabizeli nejaka reseni, laser ne, na ten uz bylo pozde, ale nakonec jsem odmitla, je mi to uz jedno.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Prosím o anonym, trochu se stydím, že řeším možná malichernosti..
Jsem 14 dní po akutním císařem řezu.
Pořád čekám, kdy mi vypadne steh na začátku a konci jizvy. Prý mají vypadnout samy.. Chtěla bych už jizvu masírovat nebo mazat, ale všude čtu, že až vypadnou stehy? Jak to teda je?
Dale mi přijde, že ta jizva se moc nemění, pořád vypadá za mě děsně, manžel tvrdí, že by si ji nevšiml.. Haha. Je dlouhá určitě tak 12 cm a taky mi přijde, že je prostě udělaná moc vysoko, asi jak to bylo akutní, tak to níž nešlo?nevim.. Určitě je nad ochlupením..
Prosím napište mi co a jak vaše jizvy kdy a jak o ní začít víc pečovat. A dá se časem udělat nějaký laser, kdyby byla prostě moc viditelná? Já teda doufám, že 14 dní je furt čerstvě po operaci a že bude časem lepší všechno..Díky
Po 14 dnech by už pomalu měl uzlík upadnout. Vydrž. Já se nebyla schopná ze začátku té jizvy dotknout. Jen jsem ji sprchovala. Mám ji relativně vysoko a zmenší se, neboj. Zkraje mi přišla přes celé břicho a teď je snad poloviční. Po 6 letech už si na ni ani nevzpomenu. A hojila se líp než za po slepáku v sedmičce.
Samozrejme, ze je nad ochluoenim. Kde bys ji asi mela jinde mit? ![]()
Jizva se zatahne a zustane po ni tenka ruzova carka. Pokud ti manzel rika, ze by si ji ani nevsiml, tak mu ver.
Prijdes mi docela hystericka ![]()
Ahoj, 14 dni je strasne malo. To je ta jizva porad cerstva. Pracuji ti hormony, tak se ti to zda dulezity, ale neni. Ja to taky po prvni akutni sekci resila, ale bylo to tim, ze jsem s tou sekci nebyla srovnana, jak prisla necekane. Poprve jsem jizvu poctive mazala a masirovala. Po druhe akutni sekci jsem to skoro nedelala. Doma 2 male deti a uz mi to tak dulezite neprislo. Nyni mam vice nez 3 roky po druhem cisari a kdyz chci najit, kde byla jizva, tak si musim na to posvitit ostrym svetlem a hledat. Skoro vubec to videt neni.
kdyby se to stehy nezdáli zajdi na gyndu. Já měla vytahovací a to se tahá desátý den, takže ty vstřebávací by měli vypadnout každým dnem. Mě se jizva po první sekci blbě hojila. Byla nic moc. Hodně jsem ji zlepšila mazáním - doporučuji šípkový nebo rycinový olej. A fakt masírovat- buď podle nějakého videa a nebo klidně zajdi na fyzio. Dotýkej se té jizvy, nech miminko na jizvě ležet, kopat do ní nožičkami. To vše pomáhá návratu té oblasti do normálu. Já tu první jizvu nesnášela. Nevadil mi císař, to vůbec. Ale jizva byla ošklivá, dlouhá, křivá. Podruhém císaři je lepší. Ale není krásná. Prostě to tak mám. Ale už ji vnímám lépe. Nosím teda vyšší kalhotky. Mě dlouho vadilo mít něco co mě do té jizvy tlačí. Před manželem jí prostě moc neukazuji. Nemám to ráda. Trochu mi stále otéká. Mám to hojení takové delší. Ale řekla bych, že po tom půl roce se to tělo vrací do normálu a jizva je málo vidět. Já jsem úplně upřímně pořád tlustá, takže mi i ta kůže na břiše dělá trochu převis. Takže pro mě bude důležité i zhubnout a pak to myslím bude fajn
čtrnáct dní je fakt hrozně málo. Dej jí opravdu půl roku. A ano ta jizva je spíš nad ochlupením, to je normální. V plavkách to vidět není. To se ti ještě upraví. Uvědom si, té to břicho ještě není stažené po těhotenství.
@cecetka tohle je promiň hrozný komentář. Paní je v šestinedělí. Hormony pracují. Rodila asi jinak než si přála a doma má s miminkem spoustu změn. Někdy to přijmutí jizvy není jednoduché. Není to jen jizva. Chce to víc empatie.
Nojo, jizva. Je tam, je nad ni hnusnej špek, kterej je jakoby přeseklej. No hnus, velebnosti.
Prijala jsem to, jako prijimam starnouci telo, citlivou pleť, šedivejici vlasy, vrasky, ubytek energie.
Tve trapeni neni malicherne, ale patri to k zivotu ![]()
12cm? Je měla 25
.Opravdu to hrotis po 14dnech kdy je vše čerstvé..Jinak mě uzlíky ústřižky 6den po sekci. Kdybych už byla doma měly se ustřihnout tam. Zacala jsem mazat tak po měsíci kdy mě už tolik nebolela.
@anavi13 píše:
@cecetka tohle je promiň hrozný komentář. Paní je v šestinedělí. Hormony pracují. Rodila asi jinak než si přála a doma má s miminkem spoustu změn. Někdy to přijmutí jizvy není jednoduché. Není to jen jizva. Chce to víc empatie.
Vsak jo. Neni dulezite, ze jsou matka i dite v poradku. Dulezite je, ze matka ma jizvu
Navic jizvu v miste, ktere je schovano pod spodnim pradlem.
@cecetka píše:
Vsak jo. Neni dulezite, ze jsou matka i dite v poradku. Dulezite je, ze matka ma jizvuNavic jizvu v miste, ktere je schovano pod spodnim pradlem.
Po 14 dnech má ještě na „paniku“ nárok. Je to čerstvé.
@cecetka no ja mam tedy jizvu po CS schovanou v ochlupeni. A mam naprosto normalni ochlupeni. Jizva je cca 3 cm pod linii, kde ochlupeni zacina. Takze tvoje arogantni odpoved zakladatelce dotazu moc na miste neni. Anonym kvuli osobni informaci.
Ahoj holky,
nevim.. Určitě je nad ochlupením..
Díky
Prosím o anonym, trochu se stydím, že řeším možná malichernosti..
Jsem 14 dní po akutním císařem řezu.
Pořád čekám, kdy mi vypadne steh na začátku a konci jizvy. Prý mají vypadnout samy.. Chtěla bych už jizvu masírovat nebo mazat, ale všude čtu, že až vypadnou stehy? Jak to teda je?
Dale mi přijde, že ta jizva se moc nemění, pořád vypadá za mě děsně, manžel tvrdí, že by si ji nevšiml.. Haha. Je dlouhá určitě tak 12 cm a taky mi přijde, že je prostě udělaná moc vysoko, asi jak to bylo akutní, tak to níž nešlo?
Prosím napište mi co a jak vaše jizvy kdy a jak o ní začít víc pečovat. A dá se časem udělat nějaký laser, kdyby byla prostě moc viditelná? Já teda doufám, že 14 dní je furt čerstvě po operaci a že bude časem lepší všechno..