Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jedině psychiatr at napíše že doporučuje sekci, aby si se nesekla při porodu a prostě to nezvládla tak je lepší sekce ale musíš na to mít papír ![]()
Deníčky nečti, zhusta jsou to - dámy prominou, slátaniny, které mají sice punc osobního prožitku, ale nepřenosného. Pokud máš panický strach, najdi si empatického lékaře a on Ti sekci prostě zařídí.
Taky jsem byla hysterická z představy, že bych měla rodit přirozeně. Vyzkoušela jsem si oboje a za mě tedy císař byl mnohem horší než klasický porod. Mnohem víc to bolelo a rekonvalescence byla delší. Manžel mě vždy uklidňoval, že samotný porod je jen časový zlomek toho všeho, co jsem musela projít. Co je to pár hodin bolesti v celém životě? Navíc víš, že ta bolest brzy skončí. Mně tohle strašně uklidňovalo. Kdybys to vážně nedávala, zajdi za psychiatrem, napíše Ti doporučení k sekci. Jiná cesta není. Tedy samozřejmě ještě úplatek a zdravotní důvody.
@Burj Chalifa píše:
Deníčky nečti, zhusta jsou to - dámy prominou, slátaniny, které mají sice punc osobního prožitku, ale nepřenosného. Pokud máš panický strach, najdi si empatického lékaře a on Ti sekci prostě zařídí.
No, ale když má strach z bolesti, není ve výsledku císař daleko bolestivější záležitost? ![]()
@boball Nemyslím si, sestra měla císaře a říkala, že s porovnáním s klasickým to bylo nic, že jí to vůbec nebolelo, za to při přirozeném křičela. Ale ono asi záleží na zkušenosti
Já bych to brala tak, že nejsi ani první ani poslední, co rodila koukni kolik je na světě lidí a ti se nějak narodit museli
k tomu kolik ženských má 3 děti a více a když to zvládly ony, tak proč né ty, porod nebude trvat věčně a pak prostě když uvidíš to co jsi nosila pod srdcem, to co naše tělo zvládne, my ženy jsme k tomu určený a kdyby to tak nemělo být, tak to tak není, já bejt tebou neposlouchám žádný ježiši to tak strašně bolelo, no strašný, počkej si na vlastní porod,3ženy ti řeknou jak to strašně bolelo a ty budeš třeba ta čtvrtá která měla porod v pohodě ![]()
@Anonymní píše:
@boball Nemyslím si, sestra měla císaře a říkala, že s porovnáním s klasickým to bylo nic, že jí to vůbec nebolelo, za to při přirozeném křičela. Ale ono asi záleží na zkušenosti
vůbec nebolelo? tak to teda závidím ![]()
@Anonymní píše:
nemohu právě posoudit, rodila jsem třikrát přirozeně, ale pamatuji na ty co císaře měly, lezly tam jak lemry narozdíl ode mne po porodu. Mám tedy zafixováno, že přirozený porod bolí při, císař až potom, ale pokud to tak není tak se omlouvám, říkám osobní zkušenost nemám.
Já si myslím, že lepší bolest břicha, než bolest tam dole, takže naprosto chápu, že celebrity mají vždy císaře. Císař je velké ulehčení porodu, dle mého názoru. Navíc při císaři máte jistotu, že vám dítě nepřidusí, což u klasických porodů se stává
@boball píše:
No, ale když má strach z bolesti, není ve výsledku císař daleko bolestivější záležitost?
nemusí. Přirozený porod prostě hodně bolí a nádavkem si můžeš ještě užít lahůdkové šití a stav po něm, kdy se šouráš krok sun krok a bojíš se zatlačit na záchodě. Plus bolestivost styku, inkontinenci atd.
Pokud se na to necítíš a panicky se bojíš, zařiď si sekci.
Císař bolí až pak, dělá se v narkoze nebo při částečné anestezii, kdy znecitliví jen dolejšek.,ožná proto při sekci nikdo nekřičí bolestí ![]()
@misa.859 píše:
Já si myslím, že lepší bolest břicha, než bolest tam dole, takže naprosto chápu, že celebrity mají vždy císaře. Císař je velké ulehčení porodu, dle mého názoru. Navíc při císaři máte jistotu, že vám dítě nepřidusí, což u klasických porodů se stává
moje řeč.
@Anonymní píše:
Hrozně se bojím porodu, viděla jsem pár videí, četla deníčky a to jsem neměla.
Jo jo, přesně tak.
@Anonymní píše:
Je ta bolest u porodu opravdu tak strašná, jak se všude píše? K čemu jí lze přirovnat? Bolí tlačení? Děkuji
Někoho to bolí hodně, někoho míň.
Měla jsi někdy třeba cystu na vaječníku? Bolelo to? Nebo šílenej průjem? Nebo fakt bolavou menstruaci? Tak asi tak nějak. Postupně se to zintentivňuje, takže si představ ty menstruační bolesti hodně znásobený + jako by ti někdo tlačil něčím tvrdým zevnitř na konečník a snažil se prorazit cestu ven. Ono to tak vlastně je.
Než mi píchli vodu, bylo to docela lehárko. Potom mi pomohlo skákat ve sprše na balonu. Mezi kontrakcema jsem si dokonce povídala s partnerem.
Tlačení je celkem v pohodě (v porovnání s kontrakcema). Rozhodně to není to nejhorší na porodu. Moje mamka mi dokonce řekla, že tu bolest ani nevnímala, jak se těšila. To já ji teda vnímala, ale ty představy o porodu jsou podle mě častokrát horší, než samotnej průběh, protože člověk si jednoduše nedokáže představit, jak tím to miminko může prolízt…ale prostě to jde. ![]()
Já vím, že se to jednoduše říká a mnohem hůř dělá, ale snaž se nebát. To nejbolavější na tom porodu je častokrát právě ten strach. Nebudeš uvolněná, budeš očekávat nejhorší a můžeš ti to tím paradoxně sama zbytečně zkomplikovat. Aspoň se na to snaž nemyslet. Teď je v bříšku, potom ho budeš mít v náručí. To mezi tím je záležitost několika hodin, na který ti pak vlastní oxytocin pomůže částečně zapomenout. To je rozhodně lepší varianta než bolavá, pomalu se hojící jizva. Nezapomeň, že je to normální operace se všema rizikama, co k tomu patřej. S tím rozdílem, že na konci je miminko, který tě bude potřebovat.
@Burj Chalifa píše:
nemusí. Přirozený porod prostě hodně bolí a nádavkem si můžeš ještě užít lahůdkové šití a stav po něm, kdy se šouráš krok sun krok a bojíš se zatlačit na záchodě. Plus bolestivost styku, inkontinenci atd.
Pokud se na to necítíš a panicky se bojíš, zařiď si sekci.
Dobře tedy, já bych měla strach spíš z toho císaře, beru to spíš jako operaci, nikdy bych na něj dobrovolně nešla. Nicméně každý to asi opravdu cítí jinak. S tím šitím, no dvakrát mne šili a naposledy jen asi dva stehy, to jsem ani necítila, to bych si klidně mohla odpustit, to jo, ale jak už jsem psala když se mi doktor rýpal v oku a pak mi to šil, bolelo to snad víc, nebo jestli člověk ten porod má tendenci zapomínat díky hormonům i to je možné ![]()
@Burj Chalifa píše:Pokud se na to necítíš a panicky se bojíš, zařiď si sekci.
Já měla za to, že to u nás (v republice) snad ani nejde. Minimálně u nás v nemocnici by to nepřipadalo v úvahu, jelikož se snažej počet císařů co nejvíc omezovat. Strach z porodu rozhodně není pádnej důvod.