Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Milé dámy, nesmírně prosím o radu. Po přečtení vašich místních postřehů ohledně použitých matrací jsem se tedy rozhodla, že noční spací matraci do dřevěné postýlky koupím novou
. Ať máme všichni radost.
Nicméně bydlíme v patrovém domku a v přízemí (kde tedy strávím polovinu dne) použiji matraci, kterou jsme zakoupili s postýlkou z druhé ruky. Jde o kombinaci molitan - kokos - pohanka. Pohanka je samozřejmě všitá do potahu.
Ráda bych ji dala do pořádku, ačkoli potah je čistý a dle majitelů byla uskladněná ve fólii. Samotná vnitřní matrace je na určité části zahnědlá, snad tím, že se zbarvila o kokos v místě ležení.
Takže jak na ni? Potah bych vyprala na 30, dobře vysušila, přežehlila napářkou, opět vysušila u topení. Snad mi to nenabobtná, nenaklíčí, nezplesniví…
A matraci uvnitř? Napadlo mě „odblešit ji“ naředěným octem v rozprašovači…??? Co myslíte? DĚKUJI!!
Vyprat povlak v sanytolu na prani, matraci bych prestrikala sanytolem ve spreji
Sanytol neznám, teď koukám na stránky - není to nějaká drsňárna??
Vyprala bych jen oddělitelné textilie, určitě ne zrna nebo vlákna. Vše ostatní bych např. v jutovém pytli nechal pár dní např. na půdě nebo stodole vymrazit. pak vysušit a hotovo. Žádné desinfekční roztoky bych nepoužila „chemii“ ani „natur“.
To by ale šlo jen těžko, neb ta semínka jsou všitá v potahu napevno. No a na mražení nemám čas - termín mán za 14 dní a venku 6 stupňů nad nulou. Škoda, že se mi matrace nevejde do mrazáku…
Pořádně bych ji vzala vysavačem, vyprala bych jen potah pokud jde sundat a matraci strčila na pár dní na balkon vymrznout
Jako pořád lepší, než to stříkat nějakou desinfekcí, kterou z toho už nedostaneš
Ano ano, potah je sundaný. Jen jsme nervés z toho, že vyperu ty semena. Taky si nejsem jistá, kolik tam mám dát lovely - a v neposlední řadě - když to vyperu na 30, mám pocit, že jsem to nevyprala vůbec.
Hernajs, nejde koupit potah na patraci?? Bez těch semen??
@panklova2 vám jde sundat potah i s tou pohankou?
To bych do pračky nervala vůbec, bůhví co to udělá když se to namočí
Aby to pak neplesnivělo uvnitř. A co ti teda zbyde když dáš pryč potah s tou pohankou? ![]()
Já bych to až tak neřešila, mimino přeci nemusí mít super sterilní prostředí.
Navíc, my tuhle matraci máme taky a přijde mi pro malý dítě dost tvrdá, dávala jsem na ní vždycky ještě deku
@panklova2 píše:
Ano ano, potah je sundaný. Jen jsme nervés z toho, že vyperu ty semena. Taky si nejsem jistá, kolik tam mám dát lovely - a v neposlední řadě - když to vyperu na 30, mám pocit, že jsem to nevyprala vůbec.
Hernajs, nejde koupit potah na patraci?? Bez těch semen??
ano jde koupit potah na matraci ![]()
Jo, je to prostě naprosto nepromyšlenej výrobek, kdy pohanka je všitá do čtverců přímo na rubu toho potahu. Pitomci!! Prostě se bojim, že to zplesniví, zasmrádne. Nechci ani vytvářet nějakou sterilitu, to né, ale když koupim svetr ze sekáče, taky ho vyperu, že jo, než ho nosím.
Samotná matrace uvnitř je klasickej molitan + plát slisovanýho kokosu.
No, a ten potah je prací? Osobně bych tedy vyprala jen ten potah, pokud matrace nesmrdí, tak bych ji neřešila.
Jinak existují nepromokava prostěradla, podložky, pokud by se Potah nedal vyprat, jen bych to přežehlila a dala na to nějakou tu podložku.
Předpokladam, že matrace je z nějakeho duvěryhodneho zdroje, ne od popelnice ![]()
Do popelnice nee :c)), ale koupená přes inzerát společně s postelí, předaná zabalená ve fólii, kdy nicméně v inzerátu ani u matrace nebyl uvedený typ matrace ani návod k údržbě. Takže jsem na to koukala jako zjara, když jsem v sobotu shodila potah, že ho prostě na 40 vyperu - a hele, co to je? Nějaký zrní…?? No, paní chudák zapomněla napsat, že je sice matrace jako nová, ale vyprat se to nedá. ![]()
No, žehlení s napářkou, schnutí a chránič, je to plán B, když nepřijdu na nic lepšího.
Koukám, že ten potah vyjde skoro tak draho, že bych za to koupila novou molitanovou matraci.