Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To je tím počasím - myslím, že jsme takoví teď všichni. Aspoň já to tak mám - když je hezky, jsem plná energie a vymýšlím si nejrůznější aktivity, ale když je pak najednou, tak jako dneska, tak mě taky nic nebaví a jsem ráda, že jsem ráda. Ale jak píše @martina.se - opravdu se musíš přemoct - kor kvůli dětem ![]()
Je to opravdu lenost (dlouhodobá) nebo nevysvětlitelná únava? Kterou může něco způsobovat.
Klukům jsou 3 a 5. No někdy se přemůžu..chodim i s nima spát takže spím i deset hodin. Ráno jsem ok ale odpoledne když dojdu z práce a vyzvdenu deti tak to na mě padne.
Hele, ja to znam…mam dcerku 26 mesicu a synka 3 mesice…kdyz je krasne, udelam milion veci, ale posledni dobou mam sileny kopr - nechce se mi vylezt z postele, nemam chut k jidlu, nechce se mi uklizet nic…a to mam vecer vzdy v hlave plno veci, ktere chci pristi den udelat a ono houby…nastesti mam doma milujiciho chapaveho muze, ktery vse zastane a necha me odpocivat
ale me to samotnou stve, ze nevim jak s tim bojovat, jak delo donutit k akci
premoct se bohuzel nejde…nevim, mozna se mi telo dava dohromady po narocnem tehu a sekci, ale me to stve…takze neporadim, jen ver, ze v tom nejsi sama ![]()
@Anonymní píše:
Klukům jsou 3 a 5. No někdy se přemůžu..chodim i s nima spát takže spím i deset hodin. Ráno jsem ok ale odpoledne když dojdu z práce a vyzvdenu deti tak to na mě padne.
jako otázka, zda je to chvilkové, nebo takhle válčíš celou dobu ![]()
Tak co mam děti vždy byli dny, kdy jsem ke nechala byt a odpočívala. Ted tak poslední 3m určitě, že mam co dělat abych jen neležela a nespala. Dodám, že stitku mám v pohodě ale mam silnou nadváhu a děsně nepravidelně jím.
Souhrn toho, co jsi psala: silná nadváha + nepravidelnost stravy + dlouhodobý spánek delší než 9 hodin. Je zcela jasné, že se cítíš unavená, měla by ses snažit pravidelně pestře (zdravě) jíst a spánek omezit na max. 8-9 hodin.
@Ivettk děkuju. Jen nevím jak toho docílit. Když jsem se rozhodla ze přestanu kouřit tak jsem tipla cigaretu a už si nazaplila. Bude to již 10let. Ale nanhubnuti nebo tedy zdravěji zit a pravidelne se stravovat vůli nemam. Nezvladam to. A se spánkem chodim uspavat kluky ale už nejsem schopna vylézt.
Zkuste zapracovat na stravě, mě chytaj záchvaty kopru když mám přemíru jednoduchých cukrů. Pak na nějakou chvíli jím zdravě zelenina, maso přílohy a nějaké to ovoce. Taky pomáhá pohyb v přírodě. Pokud i potom budete dál unavená, hledala bych další příčiny.
Když jsi zvládla přestat kouřit, určitě budeš mít někde v sobě schovanou silnou vůli:) Jen se nesmíš podceňovat…S přístupem nemám, nezvládám a nejsem schopna, to nepůjde. To dlouhé spaní opravdu taky není dobré, namísto dobrého vyspání se, budeš jen víc unavenější. Zkusit se přemoct, já taky po hodinovém uspávání nemám chuť a sílu vstát, ale když se přemůžeš, tak ta únava přejde. Těch únavových faktorů, co jsi zmínila je dost. Možná, že jsou i další? Stres v práci? Tlak? Nespokojenost sama se sebou, rodina?
Já bych se nebála svěřit třeba obvodnímu lékaři, výživovému poradci, psychologovi. Pomůžou lépe něž holky na emiminu:) a budeš si pak moct život užívat a ne přežívat s nadměrnou únavou. Přeji hodně štěstí!!:hug:
Sama vím, že pravidelná (a lehká zdravá strava) dělají opravdu hodně!
Neklesá pak hladina glukózy v krvi a s tím spojená únava.
K tomu beru železo a magnézium+multivitamín. Ted na jaře si začnu dělat zase smoothie a šťávy ze zeleniny a ovoce.
Navíc pohyb na čerstvém vzduchu denně. A pokud jezdíš do práce třeba MHD, tak vystoupit o zastávku dřív a jít pěšky. Nebo auto zaparkovat o par ulic dál. Taky často větrám a snažím se být hodně na sluníčku.
Jaro samo o sobě nabíjí úžasnou energií.
Asi to tak na mateřske je, unava, lenost plany. Ale musime se přemoct, večer si to potom vyčitam že se malo venuji:(
Ahoj jdu zase pro radu..co udělat s ůnavou a následnou lenosti. Nejsem schopna vše zvládnout a mít v pořádku. Spousty veci odkládám a dělám na poslední chvíli. Odpoledne místo toho abych tedy uklidila nebo se výchovně věnovala dětem tak ležím nebo spím a kluci mají pohádku aby byl klid. Vudy si plánuju, že budeme dělat to a to a nakonec to stejně skončí pohadkou a já spím. A pak jsem na děti ještě podrazdena. Co s tím?