Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BohunkaP píše:
Reagovala jsi na můj vkus zbytečně hrubě („toto si dovolovat nebudeš“), osobně bych volila jiné výrazy - ale byla jsi v právu, to v každém případě, paní měla respektovat tvoje rozhodnutí.Osobně jsem dětem v obchodě rohlík (resp. půlku z něj) dávala vždycky, nepovažuji to za nic divného… Druhou půlku jsem vložila k ostatnímu pečivu do sáčku, ukázala a zaplatila u pokladny.
Na hrubé chování hrubá záplata
Paní byla evidentně neodbytná, hned na začátku jí to zakladatelka říkala a stejně šla a zá zády cpe dítěti bulku
Na některý nic jiného než ráznost nezafunguje.. Krááá..va s velkým
Ale to, ze „v obchode se neji“ je tvoje pravidlo, ne vsech. Resp. miminu do ruky da obcas neco kazdy druhy. Na pokladne to normalne nahlasim, popr. se nacte obal.
Jako jo, stuj si na svym, ale nebud na lidi hnusna, je to uplne zbytecny.
Když byli malí, dávala jsem půlku rohlíku. Ale podle mne nejde o to jídlo, ale aby si někdo dovolil jít proti mému jasnému ne a ještě s kydy o tom, ze jim nic nedopreji? Vybehla bych s ní úplně stejne
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, určitě každá znáte, že děti v obchodě chtějí kde co. My jsme dnes ráno šli pro pečivo a náhodou jsem potkala jednu známou s jejím synem, kterému je dva a půl. Chtela se pořád bavit, tak jsem jí řekla, že kluci, mám dvojčata kterým budou dva, už mají hlad a chtějí to pečivo. No a ona začala, ať jim to dám v obchodě, tě to dělají všichni, atd. Její dítě tam jedno takový ten zapečený rohlík se slaninou. Řekla jsem jí, že v obchodě se prostě nejí a své děti to učit nebudu. Ona začala, že svým dětem nic nedopreju, tak jsem jí poděkovala za názor a šla jsem dál. Zastavila jsem se u čajů, že nějaký vyberu a jen jsem slyšela…na tady máš ona ti mamka nic nedá viť? A obě moje děti měli v roce nějakou pizza bulku, nebo co to bylo.To už jsem se naštvala, vzala jsem to klukům a hodila jsem jí to do košíku s tím, že toto si dovolovat nebude a odešla jsem.
Připadá vám, že jsem reagovala přehnaně?
Jo, reagovala jsi přehnaně. Ona si mohla odpustit svoje kecy, to jo, ale někdy je fajn být nad věcí.
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, určitě každá znáte, že děti v obchodě chtějí kde co. My jsme dnes ráno šli pro pečivo a náhodou jsem potkala jednu známou s jejím synem, kterému je dva a půl. Chtela se pořád bavit, tak jsem jí řekla, že kluci, mám dvojčata kterým budou dva, už mají hlad a chtějí to pečivo. No a ona začala, ať jim to dám v obchodě, tě to dělají všichni, atd. Její dítě tam jedno takový ten zapečený rohlík se slaninou. Řekla jsem jí, že v obchodě se prostě nejí a své děti to učit nebudu. Ona začala, že svým dětem nic nedopreju, tak jsem jí poděkovala za názor a šla jsem dál. Zastavila jsem se u čajů, že nějaký vyberu a jen jsem slyšela…na tady máš ona ti mamka nic nedá viť? A obě moje děti měli v roce nějakou pizza bulku, nebo co to bylo.To už jsem se naštvala, vzala jsem to klukům a hodila jsem jí to do košíku s tím, že toto si dovolovat nebude a odešla jsem.
Připadá vám, že jsem reagovala přehnaně?
Mě to přijde úměrné. V obchodě se nakupuje! Jí se doma, ve školce, škole… A u stolu. Prostě jinde než v obchodě. A i kdyby to dělali všichni tak předci nemůže rozhodnout za cizí děti a přes výslovný zákaz udělat opak. Maximálně, venku před obchodem a všechny děti nejednou.
. Její reakce je neúměrná ![]()
Tvoje reakce byla v pořádku, naštvalo tě to právem.
Zmínila bych ale ještě další aspekt. Fakt vám přijde normální dát malému děcku hnusný rohlík se slaninou nebo pizza bulku? Nebo vůbec jakékoli tohle supermarketové pečivo. Jako fujtajbl.
@Jazmine píše:
Voda je pochopitelná ale pizza bulka?To si děláš legraci, ne? Mám 2,5 leté dítě a tohle se teď učíme, že prostě jídlo je až po nákupu. Jasně je chvilková hysterie, ale potkat tebe s dítětem s opatlanýma rukama a plnou pusou, mám fakt radost
Navíc pokud jdeš k samoobslužný pokladně, pak ti již váha nevezme logicky správnou váhu a nenačte správně výrobek a řve to. Nedělám si iluze, že spoustu matek nechá dítě pěkně dojíst během nákupu a už to nezaplatí (neříkám že ty). Pokud se dítě cpe už v obchodě, beru to jako nevychovanost.
Ano, se skenerem jdeš k samoobslužné pokladně a nic váha neváží. Protože nákup máš naskenovaný a poskládaný ve vlastních taškách. Asi neznáš, co? ![]()
A ano, klidně dám pizza bulku, anglickej rohlík, donutu, či cokoli jiného.
A světe div se, moje dítě umí jíst normálně a není čuně, aby bylo zapatlané po pečivu. ![]()
@Jazmine píše:
Na hrubé chování hrubá záplataPaní byla evidentně neodbytná, hned na začátku jí to zakladatelka říkala a stejně šla a zá zády cpe dítěti bulku
Na některý nic jiného než ráznost nezafunguje.. Krááá..va s velkým
Ráznost a hrubost jsou dvě rozdílné věci…
a já nepotřebuju být na lidi hrubá, abych je přiměla k respektování mého postoje. Ale to už je věc názoru a osobního nastavení, každý jsme jiný… nicméně dotyčná paní byla každopádně mimo, s tím úplně souhlasím.
Dítko dostávalo půlku rohlíku, abych nezapomněla zaplatit. Ale v jeho případě, pokud se nenajedlo, když mělo hlad, tak hladové bylo víc než protivné a jídlo jsem pak do něj musela dostat skoro násilím a nespolupracovalo, než se mu zvedla hladina cukru a mohlo to být klidně i brzo po jídle. Nikdy ale nemělo problém, že před zaplacením jedině půlka rohlíku a nic jiného.
V popisovaném případě bych bulku dala do sáčku a dítku vysvětlila, že si ji sní až po zaplacení, ale určitě bych ji neházela do cizího košíku a už vůbec ne s podobným komentářem.
@LiduNe píše:
Tvoje reakce byla v pořádku, naštvalo tě to právem.
Zmínila bych ale ještě další aspekt. Fakt vám přijde normální dát malému děcku hnusný rohlík se slaninou nebo pizza bulku? Nebo vůbec jakékoli tohle supermarketové pečivo. Jako fujtajbl.
Tak to je obyčejnéj rohlík pár hodin od nakupu
.
@Kasandra159 píše:
Dítko dostávalo půlku rohlíku, abych nezapomněla zaplatit. Ale v jeho případě, pokud se nenajedlo, když mělo hlad, tak hladové bylo víc než protivné a jídlo jsem pak do něj musela dostat skoro násilím a nespolupracovalo, než se mu zvedla hladina cukru a mohlo to být klidně i brzo po jídle. Nikdy ale nemělo problém, že před zaplacením jedině půlka rohlíku a nic jiného.
V popisovaném případě bych bulku dala do sáčku a dítku vysvětlila, že si ji sní až po zaplacení, ale určitě bych ji neházela do cizího košíku a už vůbec ne s podobným komentářem.
A to jako mam platit vse co nekdo strci memu diteti do ruky i kdyz jsem vylozene rekla, ze si to nepreji?
Ja bych to chapala, ze jim to dala ta pani a ta pani to pak mela i zaplatit.
Vy tady fakt některé nevidíte rozdíl? Pokud chce nějaká matka dávat SVÉMU dítěti jídlo v obchodě. Ať to dělá. Je to její dítě, její zodpovědnost, její pravidla. Ok. Ale je hodně přes čáru, aby šla a cizímu dítěti dala do ruky v obchodě jídlo, když ví, že rodiče s tím nesouhlasí.
To je to, co by mi vadilo nejvíc. Že akceptuje své a porušuje druhým. To se prostě nedělá.
@Kasandra159 takže bys šla a zaplatila neco, co proti tvé vůli někdo dal tvemu dítěti?
@Kelsey píše:
Vy tady fakt některé nevidíte rozdíl? Pokud chce nějaká matka dávat SVÉMU dítěti jídlo v obchodě. Ať to dělá. Je to její dítě, její zodpovědnost, její pravidla. Ok. Ale je hodně přes čáru, aby šla a cizímu dítěti dala do ruky v obchodě jídlo, když ví, že rodiče s tím nesouhlasí.
To je to, co by mi vadilo nejvíc. Že akceptuje své a porušuje druhým. To se prostě nedělá.
Presne. A jeste jsem nepobrala, zda ta zenska ty deti jako na tu bulku pozvala, nebo si mela zakladatelka zjistovat co to vubec je za pečivo, aby to u pokladny zaplatila ![]()
@Tarena píše:
A to jako mam platit vse co nekdo strci memu diteti do ruky i kdyz jsem vylozene rekla, ze si to nepreji?
Ja bych to chapala, ze jim to dala ta pani a ta pani to pak mela i zaplatit.
Mě by taková blbost za zbytečný konflikt nestála a asi bych ani nestála o to, aby mé dítě vidělo, jak blbě reaguju, když je učím, že se má domluvit a chovat se tak, jak chce, aby se k němu chovali ostatní.