Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kasandra159 píše:
Já nevychovávám cizí paní, ale své dítě. V obchodě by bylo, že to musíme nejdřív zaplatit. Teprve až po tom, co bychom nebyli v doslechu nebo doma bych dítěti vysvětlila, že si příště nemá od cizích nic brát, že to má každý rodič jinak a proč já s tím nesouhlasila, případně, i to, že to pro něj není vhodné k jídlu. Variace na to, že já to mám jinak, než jiní rodiče jsem používala docela často a dítko to chápalo už jako malé.
Vychovávat cizí paní?
To nemyslíš vážně, že ne? Paní nastavuji jasné hranice a dítě učím, že si nemá nechat líbit nevhodné chování. Na základě čeho mám akceptovat že mému dítěti dala něco bez mého souhlasu? Na základě tvé definice „slušnosti“?? Tu neměla patrně druhá strana, nikoliv zakladatelka..Ne, pokud něco svému dítěti standardně nepovoluji, tuplem přes to nepojede vlak kvůli nějaké cizí bábě nebo známé
Btw. Taková poznámka, jsou restaurační zařízení, kde platíte hned a ne až potom, co si to sníte.
Celou diskusi jsem nečetla, ale zakladatelku úplně chápu, jako toto prostě neuznávám, to to děcko vážně nevydrží dobu nákupu na bez jídla? Dcera byla naučená v obchodě, že jí se až to, co se zaplatí. No v obchodech to vidím běžně, děcko žmoulá rohlík, sušenku… Prostě „maminky“ a děcko středobod světa
Tak nejaky kousek neceho, treba kolecko okurky, jsem dala, kdyz to bylo mrne a potrebovala jsem oddalit rev. Jinak jsem deti ucila, ze se musi nejdriv zaplatit. Mne to prijde proste fuj, sahaji na veci kolem, ty kosiky jsou uplne blee a pak stejnyma rukama ji. Ale hlavne jim ten trenink vule, kdyz na ty dobroty koukaji ale nesmi je, jen prospeje.
Ale to je jedno, ta zenska hlavne mela fakt uz prehnany reci a cpat jidlo, evidentne proti zakazu matky, to je teda sila. ![]()
@Jazmine píše:
Vychovávat cizí paní?To nemyslíš vážně, že ne? Paní nastavuji jasné hranice a dítě učím, že si nemá nechat líbit nevhodné chování. Na základě čeho mám akceptovat že mému dítěti dala něco bez mého souhlasu? Na základě tvé definice „slušnosti“?? Tu neměla patrně druhá strana, nikoliv zakladatelka..Ne, pokud něco svému dítěti standardně nepovoluji, tuplem přes to nepojede vlak kvůli nějaké cizí bábě nebo známé
Tak dobře, mrsknutí do cizího košíku s poznámkou, co si to dovoluje může někomu přinést odreagování, mě to přijde už příliš za hranicí slušného chování. Rozhodně nejsem ochotná reagovat v podobném stylu jako protistrana. Pro mě by bylo důležité, že něco s čím nesouhlasím dítko nejedlo a hlavně, že by si příště nic od nikoho nevzalo. Ale to, že jsem dítku něco nedopřála já, neznamená, že jsem se hroutila z toho, že to někde jinde jednou za čas dostalo. Kdyby tu hrůznou bulku dostalo mimo obchod, měla bych maximálně dotaz, jestli ji fakt chce, že mu to nejspíš nebude chutnat.
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, určitě každá znáte, že děti v obchodě chtějí kde co. My jsme dnes ráno šli pro pečivo a náhodou jsem potkala jednu známou s jejím synem, kterému je dva a půl. Chtela se pořád bavit, tak jsem jí řekla, že kluci, mám dvojčata kterým budou dva, už mají hlad a chtějí to pečivo. No a ona začala, ať jim to dám v obchodě, tě to dělají všichni, atd. Její dítě tam jedno takový ten zapečený rohlík se slaninou. Řekla jsem jí, že v obchodě se prostě nejí a své děti to učit nebudu. Ona začala, že svým dětem nic nedopreju, tak jsem jí poděkovala za názor a šla jsem dál. Zastavila jsem se u čajů, že nějaký vyberu a jen jsem slyšela…na tady máš ona ti mamka nic nedá viť? A obě moje děti měli v roce nějakou pizza bulku, nebo co to bylo.To už jsem se naštvala, vzala jsem to klukům a hodila jsem jí to do košíku s tím, že toto si dovolovat nebude a odešla jsem.
Připadá vám, že jsem reagovala přehnaně?
Asi ne. Já dítěti rohlík v obchodě nedala. Prostě jsem řekla, že to nejdřív zaplatíme.
@Kasandra159 píše:
Tak dobře, mrsknutí do cizího košíku s poznámkou, co si to dovoluje může někomu přinést odreagování, mě to přijde už příliš za hranicí slušného chování. Rozhodně nejsem ochotná reagovat v podobném stylu jako protistrana. Pro mě by bylo důležité, že něco s čím nesouhlasím dítko nejedlo a hlavně, že by si příště nic od nikoho nevzalo. Ale to, že jsem dítku něco nedopřála já, neznamená, že jsem se hroutila z toho, že to někde jinde jednou za čas dostalo. Kdyby tu hrůznou bulku dostalo mimo obchod, měla bych maximálně dotaz, jestli ji fakt chce, že mu to nejspíš nebude chutnat.
Ta ironie je zbytečná. Trvám na tom, že za hranicí slušného chování byla protistrana zakladatelky ne ona. Ale kolik lidí, tolik přístupů…Evidentně
Nečetla jsem celou diskuzi. Ať v obchodě nebo kdekoliv jinde, nikdo cizí nemá právo dávat cokoliv k jídlu mým dětem bez mého (nebo manželova) souhlasu! Sama se např. kamarádek ptám, jestli jejich dětem můžu dát k snědku to, co dávám svým dětem. Jinak tvoje reakce byla trošku přehnaná, to určitě ano, dalo se to říct slušněji, ale po bitvě je každý generál, takže chápu, že ti to v momentálním rozčilení ujelo.
Jinak k druhé otázce, dětem v obchodě rohlík nedávám, dcera je naučená, že si rohlík nebo koláček nese sama v pytlíku a až to u pokladny zaplatíme, může si to sníst.
Tak když vám přijde v pořádku, že paní cpe zakladatelčiným dětem jídlo i když si to nepřeje (je to prý její pravidlo, né té paní), pak může zakladatelka vaším dětem od úst rohlíky odtrhávat a házet do koše, co by ne
Jinak necpěte cizím dětem bez svolení vaše jídlo, fakt ne, nevíte jestli nemají celiakii, alergii na tisíc věcí, cukrovku…
@Jazmine píše:
Ta ironie je zbytečná. Trvám na tom, že za hranicí slušného chování byla protistrana zakladatelky ne ona. Ale kolik lidí, tolik přístupů…Evidentně
Za hranou byly obe dve
.
Ze se jeden chova jak buran neznamena, ze musim taky.
Třeba za rok změnis názor 😁… když byly synovi necelé dva tak to šlo…teď před třetím rokem ikdyz je úplné zlatíčko a velký klidas…tak mu půl rohlíku i během nákupu dám… potřebuji v klidu nakoupit a to poslední co chci je jeho křik na celý obchod… on je pohodový, vychovany, ale nevyspani, špatnou náladu neovlivnim a beru ohledy na lidi okolo 👍
… je to pro mě prostě jednodušší když je v krizové situaci zabaveny a já klidu nakupuji a nezapomenu ve stresu 10 věci…takže klid…povíme si za rok za dva 😁
Do dvou let jsem dala běžně rohlík, nebo pití. I já si otevřu pití a napiju se. Pak dám u kasy obal, nebo jsem řekla, ať mi započte o rohlík navíc. Nikdy nebyl žádný problém. Vídávám to často. Prodavačky jsou zvyklé a za nahlášení kusů pečiva navíc poděkují. Děti už jsou velké, do obchodu se mnou nakupovat nechodí a když ano, tak to sní venku.
Já bych z toho takové haló určitě nedělala!
@Bytsamsebou píše:
Do dvou let jsem dala běžně rohlík, nebo pití. I já si otevřu pití a napiju se. Pak dám u kasy obal, nebo jsem řekla, ať mi započte o rohlík navíc. Nikdy nebyl žádný problém. Vídávám to často. Prodavačky jsou zvyklé a za nahlášení kusů pečiva navíc poděkují. Děti už jsou velké, do obchodu se mnou nakupovat nechodí a když ano, tak to sní venku.
Já bych z toho takové haló určitě nedělala!
Ale děláš to u svých dětí. Tam si to dělej nebo co jiného s nimi chceš. Opravdu budeš svůj postoj cpát dítěti druhé matky, když víš, že s tím nesouhlasí?
O to tady jde. Ty si se svým dítětem dělej třeba piknik v obchodě
.
@Kelsey píše:
Ale děláš to u svých dětí. Tam si to dělej nebo co jiného s nimi chceš. Opravdu budeš svůj postoj cpát dítěti druhé matky, když víš, že s tím nesouhlasí?
O to tady jde. Ty si se svým dítětem dělej třeba piknik v obchodě.
Tak řekla, že mají hlad. Možná, kdyby na mě dvojčata smutně koukala, podlehla bych a taky bych jim něco podstrčila… Záleží na situaci, každý to vidí jinak. Mě by to nepohoršilo a ještě bych slušně poděkovala, kdyby známý člověk mému dítěti dál rohlík v obchodě.
Kdyby takhle vyfakovala starou hodnou babičku, hned byste byli proti zakladatelce, že se zachovala neadekvátně.
@Bytsamsebou píše:
Tak řekla, že mají hlad. Možná, kdyby na mě dvojčata smutně koukala, podlehla bych a taky bych jim něco podstrčila… Záleží na situaci, každý to vidí jinak. Mě by to nepohoršilo a ještě bych slušně poděkovala, kdyby známý člověk mému dítěti dál rohlík v obchodě.
Kdyby takhle vyfakovala starou hodnou babičku, hned byste byli proti zakladatelce, že se zachovala neadekvátně.
I tu babku bych vynesla v zubech. Řekla, ze v obchodě jim to dávat nechce. Konec. Tečka.