Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bytsamsebou - promiň, ale jak malé děcko pozná, jaký je rozdíl mezi pánem, co se tě třeba na ulici zeptá, kde najde nejbližší poštu a pak se třeba zapovídá (pochybuju, že děti poslouchají) a známou? ![]()
Já jídlo v krámě nedávám, ale neřeším, pokud to někdo dělá, nemám s tím morální ani jiný problém
Ale trochu závidim zakladatelce že se zvládla ohradit, byť možná zbytečně vyhroceně… Mně se stalo že cizí žena v mhd (kolem třicítky cca, ne nějaká zmatená babka) dala mojí tehdy desetiměsíční dceři rovnou do pusy křížalu, když jsem se otočila ke starší - nepochopila jsem a jenom jsem nechápavě zírala a dolovala křížalu z kuckajícího mimina zatímco paní vesele vysvětlovala že její čtyřletý syn má křížaly rád
Pak jsme vystupovaly, ale od tý doby přemýšlím jak jsem na to měla reagovat.
Já tedy můžu mluvit jen za sebe, ale kdyby přede mnou matka normálně živeného, nezanedbávaného dítěte, řekla, že nechce, aby to dítě jedlo v obchodě, tak by mě ani ve snu nenapadlo dávat mu pokoutně za jejími zády pečivo. Proč bych měla vědomě podkopávat její autoritu? Její výchova, její pravidla.
@Bytsamsebou píše:
Cizí ano,…ale známá, která si se mnou povídá a má s sebou dítě.
Ty jsi zákonný zástupce dítěte tvé známé, že rozhodneš za ní, že její dítě dostane jídlo v obchodě? Krm si přece své děcka. To ti nikdo nerozporuje. Ale druhých nechej být. A to byl případ tady. Nesouhlasila a přesto ta urputná známá porušila přání matky dětí a rohlík jim nacpala. Co na tom nechápeš, že se to nedělá?
@Kelsey píše:
To ji neopravňuje, aby jejímu dítěti cpala v obchodě jídlo. Ty opravdu nechápeš, co udělala špatně? Plesknout po ruce ji měla a ne hodit rohlík do háje. Třeba by se blbka hloupá probudila. Mi teda přijde ta známá neskutečně hloupá.
Tak snad se dá podobná situace vyřešit i jinak, než pleskáním po ruce nebo házení pečiva
jasně, souhlasím, že to dotyčná neměla dělat, ale nerozpoutala třetí světovou, dítko kouslo do pečiva, což úplně není důvod pro až hysterickou reakci před dětmi…a ještě pleskat před dětma jinou dospělou osobu, to mi přijde neadekvátní celé situaci a hlavně, jaký by to byl asi vzor pro děti ![]()
@Králičice píše:
@Bytsamsebou - promiň, ale jak malé děcko pozná, jaký je rozdíl mezi pánem, co se tě třeba na ulici zeptá, kde najde nejbližší poštu a pak se třeba zapovídá (pochybuju, že děti poslouchají) a známou?
Co to je za hloupost? Zakladatelka uvedla, že je její známá, dala se s ní do řeči, i ohledně jídla. Děláš z komára velblouda. Cizímu děcku, by snad nikdo nic dobrovolně necpal
.
@Billi píše:
A co když nezaplatí? Taky jim mohla dát, protože jí bylo dětí líto a nechá to zaplatit zakladatelku…
Ale no tak…
@Bytsamsebou píše:
Kdyby mělo některé z dvojčat alergii, tak by na to snad hned ta matka tu dotyčnou upozornila. Jde o zdraví!
jj, jasně, hlavně když neočekáváš, že ti to dítě bude krmit, to je jasný to se hlásí přece hned
Běžně každýmu na potkání cpu, že moje dítě blinká po mlíku ![]()
@Jazmine píše:
Na hrubé chování hrubá záplataPaní byla evidentně neodbytná, hned na začátku jí to zakladatelka říkala a stejně šla a zá zády cpe dítěti bulku
Na některý nic jiného než ráznost nezafunguje.. Krááá..va s velkým
Přesně tak, na hrubý pytel hrubá záplata. A na mentálně jednodušší stvoření mnohdy neplatí nic jiného, než se ostřeji vymezit. Mně přijde nehygienické i nemorální zároveň jíst cokoliv v obchodě před zaplacením. A nějak to kolem sebe ani nevídám.
@Kelsey píše:
Ty jsi zákonný zástupce dítěte tvé známé, že rozhodneš za ní, že její dítě dostane jídlo v obchodě? Krm si přece své děcka. To ti nikdo nerozporuje. Ale druhých nechej být. A to byl případ tady. Nesouhlasila a přesto ta urputná známá porušila přání matky dětí a rohlík jim nacpala. Co na tom nechápeš, že se to nedělá?
Já to chápu, ale mám jinou povahu a nechává mě to klidnou… a né každý by takhle přehnaně reagoval. Jsou i pohodářky jako já. Rozhodně bych někomu nehodila nakouslé pečivo do košíku.
@Jazmine píše:![]()
jj, jasně, hlavně když neočekáváš, že ti to dítě bude krmit, to je jasný to se hlásí přece hned
Běžně každýmu na potkání cpu, že moje dítě blinká po mlíku
Očekáváš z reakce známé na to, že dětem nedopřeje. Asi jsem napřed, ale já bych to pochopila, že by i přesto dětem chtěla něco dopřát.
@Bytsamsebou no vidím, že je to marné. Evidentně jsi na úrovni mé pubertální dcery. Ona má na telecí názory věk. Třeba jednou vyroste a sama uzná, že určité situace nejsou úplně vhodné. Včera přiznala, že žvýká svačinu učitelce na hodinách. Tak jsem ji taky jasně sdělila, že je to nevhodné, nevychované a vůči učitelce nedůstojné chování. Ať se zamyslí sama. Co si asi o ní ta učitelka myslí. Argument byl, ale nejsem jediná. Snaží se, vykládá jim. Naše madam a zbytek společnosti si žvýká svačinu v hodině.
@Bytsamsebou píše:
Ale no tak…
Mně se něco podobného stalo
Syn se vztekal, že něco chce a cizí ženská šla a hodila nám to do košíku, že to maminka přece koupí. Naštěstí to bylo balené, takže jsem řekla, že to maminka nekoupí a vrátila jsem to zpátky.
Ale to je jedno. Základní problém je ten, že zakladatelka nechtěla dát dětem pečivo a je úplně jedno, jaký k tomu měla důvod. A nic neopravňuje její známou, aby tento zákaz obešla a dětem dala pečivo. Protože zakladatelka je rodič, řekla, že ne a kdokoliv jiný by měl vůli rodiče poslechnout.
@krecik.dzungarsky píše:
Nereagovala jsi přehnaně. Moje dítě uvnitř obchodu nikdy nic nejedlo. Nejedná se tedy o standardní zdravé dítě, ale ani zdravé dítě bych k něčemu takovému nevedla. Známé bych vymezila hranice pravděpodobně ještě ostřeji, ale já takové divné známé naštěstí nemám. Možná si k tobě dovolí jen tolik, kolik jí sama umožníš. Možná nemáš směrem k okolí jasně nastavené hranice nebo je tvoje známá zblblá z mateřství, mentálně jednodušší nebo cokoliv dalšího.
Ty máš myslím taky dítě s autismem. Těm něco dát je kolikrát dosti o hubu. ![]()
Mohla být otočená… Nebo ty snad hned hlásíš „nedávej mu jídlo, má alergii“?
Já ne, protože nečekám, že bude mým dětem cpát jídlo někdo cizí.
A co když nezaplatí? Taky jim mohla dát, protože jí bylo dětí líto a nechá to zaplatit zakladatelku…