Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, určitě každá znáte, že děti v obchodě chtějí kde co. My jsme dnes ráno šli pro pečivo a náhodou jsem potkala jednu známou s jejím synem, kterému je dva a půl. Chtela se pořád bavit, tak jsem jí řekla, že kluci, mám dvojčata kterým budou dva, už mají hlad a chtějí to pečivo. No a ona začala, ať jim to dám v obchodě, tě to dělají všichni, atd. Její dítě tam jedno takový ten zapečený rohlík se slaninou. Řekla jsem jí, že v obchodě se prostě nejí a své děti to učit nebudu. Ona začala, že svým dětem nic nedopreju, tak jsem jí poděkovala za názor a šla jsem dál. Zastavila jsem se u čajů, že nějaký vyberu a jen jsem slyšela…na tady máš ona ti mamka nic nedá viť? A obě moje děti měli v roce nějakou pizza bulku, nebo co to bylo.To už jsem se naštvala, vzala jsem to klukům a hodila jsem jí to do košíku s tím, že toto si dovolovat nebude a odešla jsem.
Připadá vám, že jsem reagovala přehnaně?
Ano, podle mě jsi reagovala přehnaně. Být tou známou tak si poklepu na čelíčko ![]()
@Billi píše:
To bych neřekla. Kupovala pečivo a děti mají hlad - 2 rozdílné informace. Pečivo mohlo být pro manžela, pro ni…
A ano, jsou to jen známí. U známých opravdu nevím, co mají jejich děti za problémy.
Kamarádka taky pravidelně kupuje obyčejné mléko a jejich dítě má ABKM a mléko nesmí. Ale má i jiné děti a to ho pijí
Ale tohle už je jen slovíčkaření.
Osobně nedávám jídlo ani dětem kamarádek. Vždy se domluvíme. Jasně, pokud mám u sebe kamarádky dítě 3× týdně, už se neptám, protože vím, co dítě jí a nejí a jaké má alergie a intolerance.
Kdyby mělo některé z dvojčat alergii, tak by na to snad hned ta matka tu dotyčnou upozornila. Jde o zdraví!
@Bytsamsebou píše:
I kdyby těm dětem dala napít čistou vodu, byl by problém, chápeš?
Ano byl. Nebo tobě přijde normální dávat v obchodě dětem nezaplacené věci, nevím ani ne svým dětem? ![]()
@Kelsey píše:
Tralalá, tralalá. Je opravdu možné, aby byl někdo tak nechápavý nebo měl úplně v hlavě vyfoukáno?
Cizím dětem nemá dávat ani známý nic. Jestliže si to rodič dětí nepřeje.
Tvůj názor.
@Bytsamsebou píše:
Ale ona ho na kase zaplatí, byť tam není fyzicky.
Pořád je to v té chvíli nezaplacené zboží..nedivím se, že pak někde v obchodech hlídají víc matky malých dětí, když jim tohle projde normální ![]()
@Pitaya1 píše:
Ano byl. Nebo tobě přijde normální dávat v obchodě dětem nezaplacené věci, nevím ani ne svým dětem?
Znovu říkám, ona je zaplatí spolu s nákupem, nejsou nezaplané. To je jak když někoho pozveš na pivo, chápeš?
@Bytsamsebou píše:
Znovu říkám, ona je zaplatí spolu s nákupem, nejsou nezaplané. To je jak když někoho pozveš na pivo, chápeš?
Já tedy někoho na pivo zvu do restaurace/hospody, tzn zařízení k tomu určeného. Ne do supermarketu.
Mimochodem - u nás se nejí nejen venku, ale taky když mají neumyté ruce - představa dětí, které ohmatávají všechno a pak jí…
ano, jsem divná a nestydím se za to..
A nevím, jak moc zakladatelka „štěkala“, ale jídlo může když už tak dávat jen rodič - né nějaká známá.. ![]()
@Bytsamsebou píše:
Kdyby mělo některé z dvojčat alergii, tak by na to snad hned ta matka tu dotyčnou upozornila. Jde o zdraví!
Proč by měla upozorňovat nějakou znamou na alergie?
ty běžně lidem.na potkani vkládáš, co má kdo u tebe v rodině za alergie? ![]()
@Bytsamsebou píše:
Tvůj názor.
Ty neučíš děti, že od cizích si nic brát nemají? Bez dovolení? Možná bys měla.. ![]()
@Pitaya1 píše:
Já tedy někoho na pivo zvu do restaurace/hospody, tzn zařízení k tomu určeného. Ne do supermarketu.
Tvoje věc
.
@Králičice píše:
Ty neučíš děti, že od cizích si nic brát nemají? Bez dovolení? Možná bys měla..
Cizí ano,…ale známá, která si se mnou povídá a má s sebou dítě
.
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, určitě každá znáte, že děti v obchodě chtějí kde co. My jsme dnes ráno šli pro pečivo a náhodou jsem potkala jednu známou s jejím synem, kterému je dva a půl. Chtela se pořád bavit, tak jsem jí řekla, že kluci, mám dvojčata kterým budou dva, už mají hlad a chtějí to pečivo. No a ona začala, ať jim to dám v obchodě, tě to dělají všichni, atd. Její dítě tam jedno takový ten zapečený rohlík se slaninou. Řekla jsem jí, že v obchodě se prostě nejí a své děti to učit nebudu. Ona začala, že svým dětem nic nedopreju, tak jsem jí poděkovala za názor a šla jsem dál. Zastavila jsem se u čajů, že nějaký vyberu a jen jsem slyšela…na tady máš ona ti mamka nic nedá viť? A obě moje děti měli v roce nějakou pizza bulku, nebo co to bylo.To už jsem se naštvala, vzala jsem to klukům a hodila jsem jí to do košíku s tím, že toto si dovolovat nebude a odešla jsem.
Chtějí to pečivo.
@Anonymní píše:
Nereagovala jsi přehnaně. Moje dítě uvnitř obchodu nikdy nic nejedlo. Nejedná se tedy o standardní zdravé dítě, ale ani zdravé dítě bych k něčemu takovému nevedla. Známé bych vymezila hranice pravděpodobně ještě ostřeji, ale já takové divné známé naštěstí nemám. Možná si k tobě dovolí jen tolik, kolik jí sama umožníš
. Možná nemáš směrem k okolí jasně nastavené hranice nebo je tvoje známá zblblá z mateřství, mentálně jednodušší nebo cokoliv dalšího.
To bych neřekla. Kupovala pečivo a děti mají hlad - 2 rozdílné informace. Pečivo mohlo být pro manžela, pro ni…
A ano, jsou to jen známí. U známých opravdu nevím, co mají jejich děti za problémy.
Kamarádka taky pravidelně kupuje obyčejné mléko a jejich dítě má ABKM a mléko nesmí. Ale má i jiné děti a to ho pijí
Ale tohle už je jen slovíčkaření.
Osobně nedávám jídlo ani dětem kamarádek. Vždy se domluvíme. Jasně, pokud mám u sebe kamarádky dítě 3× týdně, už se neptám, protože vím, co dítě jí a nejí a jaké má alergie a intolerance.