Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Atisia píše:
Tak to je obyčejnéj rohlík pár hodin od nakupu![]()
.
Tak rohlík ti max zgumovati, ale do těch pizza věcí se kolikrát nacpou takový hnoje
dělala sem v krámu a když sem to viděla, tak už bych si to nekoupila pro sebe, natož pro malý dítě. Tam se nacpou všechny ty salámy a sýry co se neprodaji, kolikrát je to zelený, napůl plesnivý, no prostě dobrou chuť ![]()
@hospodki píše:
No tak vrchol laxnosti to nebyl, ale chápu. Naprostá ignorace tvého nastavení z její strany byt byla upozornena. Navíc jako co má mým dětem dávat do ruky nějaký jidlo, který já nechci a budu muset platit? V obchodě jsem dala dítěti občas něco - krupky, kousek ovoce atp tak do roku, možná nějaký měsíc přes rok, ale vždy z vlastního a třeba nesypaci krabičku s krupkama do kočáru. Určitě od roku a půl uz ani to ne. Celkove dávat nezaplacené jidlo se mi příčí. U kasy zjistím, ze nemám peněženku a nefunguje terminál a co pak? Vyrvu rohlík dítěti z žaludku?
a tak já mám vždycky nějaké drobné po kapsách, v kabelce, takže rohlík bych zaplatila i bez karty a peněženky ![]()
@hospodki píše:
No tak vrchol laxnosti to nebyl, ale chápu. Naprostá ignorace tvého nastavení z její strany byt byla upozornena. Navíc jako co má mým dětem dávat do ruky nějaký jidlo, který já nechci a budu muset platit? V obchodě jsem dala dítěti občas něco - krupky, kousek ovoce atp tak do roku, možná nějaký měsíc přes rok, ale vždy z vlastního a třeba nesypaci krabičku s krupkama do kočáru. Určitě od roku a půl uz ani to ne. Celkove dávat nezaplacené jidlo se mi příčí. U kasy zjistím, ze nemám peněženku a nefunguje terminál a co pak? Vyrvu rohlík dítěti z žaludku?
Ale prosímtě
Tak to do restaurace, ani do hospod asi nechodíš, co? Tam se totiž taky platí až pak. ![]()
A když nebude fungovat terminál, tak stejně většina lidí bude v prd.eli. Protože hotovost už sebou nosí málo kdo. ![]()
A já si klidně můžu zapomenout i celou kabelku. Že bych neměla telefon, se mi fakt nestává.
A ten mi na placení stačí.
Když to teda bude fungovat ![]()
Příspěvek upraven 11.10.22 v 16:13
@Lucie_Sx píše:
Ale ona ji to do kosiku hodila a pistela tam po ni, co si to dovoluje. To uz je moc.
Hele já prostě zakladatelku chápu. Baba prostě nemá být drzá. Přijde mi to adekvátní k tomu, co udělala. Tohle je prostě přes čáru…těžko tady posoudíme jestli na ní vyloženě řvala přes celý obchod, nebo jí to řekla zvýšeným hlasem a mrkla to tam. TO druhé je pochopitelné. Alespoň za mě
@Jazmine píše:
Tak hospoda je k jídlu primárně určená, supermarket fakt ne. Jak by to asi vypadalo, kdyby se takhle chovali všichni?
Reaguji na to, ze neji, protoze co kdyby nemohla zaplatit.
@Lucie_Sx píše:
V hospode taky platis az nakonec.
Tak to je snad podstatný rozdíl na jakem principu který z těchto dvou poskytovatelů jidla funguje
v restauraci je to běžná praxe i z důvodu, ze když nebude odpovídající kvalita, tak to nesnim/ budu hned reklamovat atp. Ale ozuzlat pečivo a sníst k tomu kus salamu v obchodě, kde toto opravdu běžná práce není, pro me nevychovanost. Jedine, kdy to akceptuji je v případě zdravotních potíží - těhotné se udělá zle a napije se, cukrovkari klesne cukr atp. To, ze má dítě hladika a dospely člověk nevydrží 10 minut bez vody… no ehm, ale fakt rozcapenost. Dost by me zajímalo odkud to přišlo. Dost pochybuju, ze za sociku jedna půlka dlabala rohlík a druhá okusovala gothaj
@Jazmine píše:
A tady vidím rozpor. To dítě ví, že něco nemá dělat, ale když přijde nějaká paní s jiným názorem maminka to má tiše akceptovat a mlčet?? Myslím, že by se učilo trochu jiné věci…
Já nevychovávám cizí paní, ale své dítě. V obchodě by bylo, že to musíme nejdřív zaplatit. Teprve až po tom, co bychom nebyli v doslechu nebo doma bych dítěti vysvětlila, že si příště nemá od cizích nic brát, že to má každý rodič jinak a proč já s tím nesouhlasila, případně, i to, že to pro něj není vhodné k jídlu. Variace na to, že já to mám jinak, než jiní rodiče jsem používala docela často a dítko to chápalo už jako malé.
@welovefashion píše:
a tak já mám vždycky nějaké drobné po kapsách, v kabelce, takže rohlík bych zaplatila i bez karty a peněženky
Já ne, kolikrát jdu i bez mobilu jen s hodinkama, takže my máme pravidla jasný ![]()
@Lucie_Sx píše:
Reaguji na to, ze neji, protoze co kdyby nemohla zaplatit.
@Šmoulice píše:
Ale prosímtěTak to do restaurace, ani do hospod asi nechodíš, co? Tam se totiž taky platí až pak.
A když nebude fungovat terminál, tak stejně většina lidí bude v prd.eli. Protože hotovost už sebou nosí málo kdo.
A já si klidně můžu zapomenout i celou kabelku. Že bych neměla telefon, se mi fakt nestává.A ten mi na placení stačí.
Když to teda bude fungovat
Příspěvek upraven 11.10.22 v 16:13
Dámy vy mate fakt dost
nějak vám utekla podstatná informace a rozlišení co je k čemu určeno. A ano, do restaurace si vždy beru hotovost, na nákup ne. Howg
@BohunkaP píše:
Ráznost a hrubost jsou dvě rozdílné věci…a já nepotřebuju být na lidi hrubá, abych je přiměla k respektování mého postoje. Ale to už je věc názoru a osobního nastavení, každý jsme jiný… nicméně dotyčná paní byla každopádně mimo, s tím úplně souhlasím.
Ale jo, ale to už trošku slovíčkaříme, ne?
Navíc oba pojmy má každý přece někde jinde. Já za hrubost považuji až třeba vulgarismy, nebo agresi ale rozhodně ne podle tebe „hrubé“ ráznější odmítnutí, něčeho opakovaně nevyžádaného. Mě by baba taky naštvala
@hospodki píše:
Tak to je snad podstatný rozdíl na jakem principu který z těchto dvou poskytovatelů jidla fungujev restauraci je to běžná praxe i z důvodu, ze když nebude odpovídající kvalita, tak to nesnim/ budu hned reklamovat atp. Ale ozuzlat pečivo a sníst k tomu kus salamu v obchodě, kde toto opravdu běžná práce není, pro me nevychovanost. Jedine, kdy to akceptuji je v případě zdravotních potíží - těhotné se udělá zle a napije se, cukrovkari klesne cukr atp. To, ze má dítě hladika a dospely člověk nevydrží 10 minut bez vody… no ehm, ale fakt rozcapenost. Dost by me zajímalo odkud to přišlo. Dost pochybuju, ze za sociku jedna půlka dlabala rohlík a druhá okusovala gothaj
Nenene, nervy mam jen jedny a ano, radsi jsem soupla kus rohliku, nez delat divadylko celymu kramu
. Nastesti to netrvalo dlouho a prckove z toho vyrostli.
Byla bych pěkně vytočená, kdyby někdo cpal do rukou jakékoliv jídlo
.
V obchodě se nakupuje, nekozumuje. Vadí mi, když dítě jí/pije ještě nezaplacené cokoliv. Ano, většina matek to u pokladny nahlásí a zaplatí. Ale je i plno těch, které nakrmí dítě i sebe, obaly odloží do regálu a hotovo. A ne, není to ojedinělé, je to dost časté.
Nehledě na to, že dítě které sedí v košíku, sahá na madlo (které předtím osahal kde kdo) a pak si dá rohlík, mňamka.
Já jsem dětem v krámě taky nic nedávala, ale já s malými ani moc do krámu nechodila. A když byly větší, už to normálně chápaly, že mají počkat. Nicméně je úplně jedno, jak to která máme. Kamarádka měla akceptovat tvoje rozhodnutí. Cpat cizím dětem přes výslovný nesouhlas rodiče cokoliv k jídlu ( navíc takový hnus) je prostě úplně mimo. Tvoje reakce byla adekvátní.
Opravdu nemám ráda, když se mi někdo plete do výchovy. Kdyby dal v dané době mému dítěti rohlík, asi bych byla hodně ostrá. Moje dítě neumělo do 2 let dat samo jídlo do pusy a asi by to letělo.
Navíc jsem odpůrce konzumace před zaplacením. Takže jsem vždy děti učila, že se jí až venku.
Chápu, že to má někdo jinak, ale hodně by mi vadilo, kdyby šel někdo proti mé výchově.
A k tomu, že dítě vidí určitou reakci. Za mě to je dobrá reakce. Dítě vidělo, že když někdo neposlouchá, tak se musí ten druhý umět ohradit.
@Jazmine píše:
Ale jo, ale to už trošku slovíčkaříme, ne?Navíc oba pojmy má každý přece někde jinde. Já za hrubost považuji až třeba vulgarismy, nebo agresi ale rozhodně ne podle tebe „hrubé“ ráznější odmítnutí, něčeho opakovaně nevyžádaného. Mě by baba taky naštvala
Mne by taky naštvala. Ale nemrskla bych to po ní (resp. do jejího košíku) zpátky s hláškou “co si to dovoluješ”… to už překročilo mou hranici hrubosti.