Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
A které děti? Čí děti? Kolik jim má být teď? Je důležité jaký druh školy to byl? Je určite rozdíl v soukromé škole a škole na sidlišti či v jednotrídce? A nebo ve škole s více jazyky?
Abys to měla správně víš?
@Gerbera001 píše: Více
Učitelka dcery ve čtvrté třídě je také velmi přísná, známkuje prakticky jen diktáty a doplňovacky y/i, jiné známky neexistují. Např půl stupně dolu dostala dcera jen za to, že pančelce se nelíbilo její písmeno o. Neměla ho dotažené. Ta samá buzerovala moje předchozí dítě upoutané na lůžko v nemocnici po operaci v pisance, že háček se nedotýká písmena. Psali jsme to na peřině s kanylou v ruce a ona vyžadovala posílat fotky. Dneska bych ji poslala víte kam.
@Menton píše: Více
Já jsem taky až do výuky svých dětí řadu napůl zapomněla. Ale co se týče gramatiky, myslím si, že důležité je číst, číst, číst. Osobně jsem si téměř nikdy nemusela nic odůvodňovat. Mám to načteno a nejde mi to přes jazyk. Když je to napsané špatně, okamžitě mě to trefí do očí.
@Anonymní píše: Více
to je fakt individuální
. Syn je totální flegmatik a známky nikdy neřešil. Měl i trojky a prý pohoda a až vysvědčení co bude důležité kvůli přijímačkám tak budeme všichni koukat
. A fakt jo, najednou měl v 8třídě samé jedničky a i 1. pololetí 9
. A dcera je jeho pravý opak, ta známky strašně řešila od 1 třídy. letos je v 7 a už říká když dostane 2 že to je taky pěkná známka. zatím má samé, ale uvidíme. zeměpis a matika jí teď vychází na 2. zeměpis jí říkám že kdyby se trošku učila a ne že na vše čas a že se na to koukne před hodinou
. V matematice jí vychází 1,6 tak asi jak napíše čtvrtletku? taky plno času trávila nad projektem k biologické olympiádě. Syna čeká maturita a s jeho přístupem je nějak moc v klidu
. 4 kluci ani k maturitě nejdou. Tak uvidíme s jeho přístupem jak to dopadne
Každému dítěti pak přestup na druhý stupeň sedne jinak. Někdo zůstane na stejném, někdo se zase zhorší a i o dost.
@andelka83 píše: Více
Proč U dcery na druhém stupni měla většina dětí samé jedndičky. Dcera od první do deváté Na osmileté gymnázium nešla. Teď je na 4letém gymnáziu.
Jestli dítě spadne nebo nespadne na druhém stupni na trojky, se vůbec nedá říct dopředu. Dítě dozrává, učitelé se mění…
A trojky zas nejsou takový průšvih nebo jo?
@Francis6 píše: Více
Záleží.. průšvih to není. Každé dítě je nějaké a rozhodne se pro školu a vzdělání na jaké má dispozice. U syna na ZŠ ani na mojí, kde pracuju, není běžné, že děti mají na 2. stupni samé 1. Vždycky se jich pár najde, ale ty opravdu nadané a studijní typy odchází po 5. třídě na 8G, máme ho hned naproti. Pak jich zůstane jen pár. V současné 4. třídě je jedničkářů ( samé 1) asi 6. O třech vím, ze půjdou na přijímačky buď z 5. nebo 7. třídy. Vaše škole je poměrně unikátní s tolika dětmi s výborným prospěchem na 2. stupni.
@andelka83 píše: VíceŠkola byla dobrá, prakticky nikdo na víceleté gymnázium neodcházel.
@Francis6 Tak to chválím školu, děti i socioekonomické prostředí, ze kterého pochází. U nás je situace jiná. V současnosti i v době, kdy jsem na tutéž školu chodila já. Gaussova křivka tady funguje.
U nejstaršího body za známky u přijímaček na SŠ roli hrají. S jednou trojkou měl jedno z nejlepších vysvědčení ve třídě. U mladšího ne ( na 8G měli všichni samé 1, jinak by tam nešli).
U dcery ve třídě měla většina dětí samé jedničky tak možná do druhé třídě. Ve třetí už jich bylo asi jen pět. Ted v páté neměl v pololetí samé jedničky nikdo. Jedna se o dobrou, oblíbenou ZŠ se zaměřením. Myslim, ze je to přístupem učitelky.
@Alušáček píše: Více
Dcera měla spoustu učitelů, ne jednu učitelku. A měla opravdu bez problémů samé jedničky až do devítky, stejně jako většina třídy. Nebo měli třeba jednu, dvě dvojky. Asi se všichni dostali po devítce, kam chtěli, včetně nejžádanějších gymnázií. Je jsem reagovala na to, že ti, co mají samé jedničky, odcházejí všichni na víceletá gymnázia.
Většina třídy měla samé jedničky až do devítky?
@Francis6 Neříkám, že všichni. Ale z reálných zkušeností vím, že dost velká část. Polovina určitě, někdy i většina. Od syna dělali přijímačky tři nebo čtyři, odešel sám ( ti ostatní buď neuspěli nebo si to rozmysleli).
Už ve 4-5. třídě neni obvykle, aby měli výborné výsledky všichni ani většina. Gaussova křivka funguje, pokud do ní něco nezasáhne ( soukromá škola, alternativní, sociální bublina..)