Děti nemají na pomůcky...

Anonymní
21.10.15 12:20

Děti nemají na pomůcky...

Ahoj dámy, chtěla jsem se zeptat hlavně kolegyň učitelek, jak ve škole řeší to, že děti nemají na pomůcky…ne že je nenosí, ony je ani nemají koupené…informace o tom, co je třeba pořídit, dostávají rodiče začátkem září - blíží se konec října a stále se mi stává a bohužel pořád častěji, že mi dítě odpoví, my nemáme peníze, ( ještě nám nepřišly dávky) proto nemám pomůcky do výtvarky, pracovek, nemám obalené knihy, sešity…další měsíc uběhne, zase nemá nic…
Občas mají donést třeba kaštany ( rostou před školou) nebo brambor na pracovní vyučování - už i to je problém.
Ostatní děti štve, že oni pak dostanou pomůcky ve škole, protože je nemůžu nechat sedět bez ničeho…a ony musí nosit.
Jak řešíte tyto nešvary? Děkuji za odpovědi, které pomohou.
Ps - nemusí každý pojit můj nick s povoláním.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
21.10.15 12:27

Já už jsem to vzdala. Pokud nemá obalené knihy, nedám mu je domů. Sešity jsou jeho věc. Bohužel. Jsem na prvním stupni a tam silně funguje solidarita, takže pomůcky na nějaký pracovky, výtvarku si děti mezi sebou popůjčují. Rodiče nikdy nic nenamítali. Některé děti i cvičily bosy, protože neměli doma na boty. No některý případy jsou fakt katastrofa :(

• Citovat
  • Upravit
3355
21.10.15 12:32

Nejsem učitelka, chápu, že vás to štve, ale někteří asi opravdu nemají na veškeré vybavení do školy. Brambora a kaštan jsou však známkou nezájmu rodičů. Nejde udělat nějaká „sbírka“, „prodejní akce“-co děti vytvoří ve výtvarce…kdo chce, přispěje, nakoupily by se za to pomůcky a ty pak mohly využívat tyto děti. Domů bych jim je nedala, ale měli by je ve škole. Myslím, že každá škola se s tím potýká a je to otázka všech učitelek i ředitelky…možností je určitě více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
21.10.15 12:33

A co konkretne musi deti kupovat? Jsem samozivitelka tri deti, jsou teprve ve skolce a uz ted se desim, co se bude ve skole kupovat.
Ted nemam na mysli cvicky nebo obaly na sesity, ale treba prave ta vytvarka, pracovky atd.
Protoze kdyz jsem byla na ZS ja, tak to byly fakt jen drobnosti, jak zbytky bavlnek, odstrizky.
A kdyz tohle ctu, tak se bojim, jake jsou soucasne pozadavky, kdyz nekdo musi cekat na vyplatu, aby to mohl koupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
21.10.15 12:38

@Bibi239 já jsem totálně rozzuřená například z toho, že na některé základce už v druhé třídě dostávají děti úkoly na tabletu. Sice máme doma dva, ale já sakra nechci, aby ho měl povinný už na prvním stupni. Je to úchylná doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
21.10.15 12:44

Nejsem učitelka, ale bývalá sociální pracovnice.

Nenasbírané přírodniny bych netolerovala, je to jen o lenosti. Nedala bych jim nic. Uložila místo práce trest. Výrobek by museli vyrobit doma a pokud by nedonesli, tak za 5. Nebo to dávat do zapomínání, na naši ZŠ pokud žák zapomene v 1 pololetí desetkrát cokoliv (úkol, pomůcku, učebnici), je mu uděleno napomenutí třídního učitele. Materiál na pracovní výchovu a do VV bych oznamovala v dostatečném předstihu, aby se nemohli vymlouvat.

Knihy a sešity se dají obalit i do papíru jako základní ochrana před poškozením. Navíc spousta z těch rodičů dostává MOP (mimořádnou okamžitou pomoc) na úhradu nezbytného jednorázového výdaje. Pak donesou pár účtenek, úředník si často nedá práci, aby to sečetl a dávka tak není využita plně k účelu k jakému byla poskytnuta. Možná by to chtělo se obrátit na místně příslušný odbor sociálních věcí ať své klienty více kontrolují, že děti nemají vše, co by měly mít. V některých případech může terénní sociální pracovnice jít na nákup s rodičem a dohlédnout, aby byly pomůcky koupeny dle seznamu a také v rozumné cenové relaci. Často se stává, že rodiče koupí jednu drahou věc (plně vybavené pouzdro s Disney obrázkem například, když levněji vychází koupit prázdné a tužky a pastelky doplnit) a na další nezůstane.

No, je to problém :think: Více asi neporadím, jen jsem popsala, jak to vidím z jiného oboru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
21.10.15 12:44
@Agnesita píše:
@Bibi239 já jsem totálně rozzuřená například z toho, že na některé základce už v druhé třídě dostávají děti úkoly na tabletu. Sice máme doma dva, ale já sakra nechci, aby ho měl povinný už na prvním stupni. Je to úchylná doba.

Tak to by mi taky přišlo adekvátnější k větu to sbírání kaštanů a lisování listí :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.10.15 12:46

Hele, mě stál začátek školního roku víc jak 7000 korun, a to vše povinné, nic navíc, kupujeme komplet všechno, všechny učebnice, ze školy máme půjčenou jednu jedinou, jinak všechno my. Co máme ve výtvarném kufříku, to ani nebudu psát, vybavení kufříku, aktovka a podobně, to není v oněch 7000. Dokonce kupujeme do školky povinně toaletní papír, kapesníky a mýdlo. Strašný, na tělocvik musí mít ve škole dvoje boty, jedny do tělocvičny jedny na hřiště, nikdy se neví, co zrovna bude. Nedivím se, že na to rodiče přestávají mít. I pro mně je to šílené, na září si dávám peníze celý rok bokem. Jen za blbý obaly na nestabdardní velikost učebnic od slavného Alter jsem vyplázla skoro 300,– musí se na to kupovat ty přizpůsobující se, páč učebnice sice vyjely v nestandardním rozměru, ovšem jaksi k tomu nevydaly sady obalů. Nedivím se, že na to rodiče nemají peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
21.10.15 12:47

@Agnesita téda, to čučím, a řešilo se to ve škole, mě by se to taky nelíbilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1029
21.10.15 12:50

No ja se spis bala toho ze pokud tyto deti sou natom tak spatne ze rodice pro ne nemaji penize, ze by je treba zte skoly mohli vyloucit, chapu ze nekterym by treba mohlo vadit ze oni vse nosit musi a ostatni ne a nebo to dokonce dostanou. Dneska je fakt hrozna doba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.10.15 12:51
@Agnesita píše:
@Bibi239 já jsem totálně rozzuřená například z toho, že na některé základce už v druhé třídě dostávají děti úkoly na tabletu. Sice máme doma dva, ale já sakra nechci, aby ho měl povinný už na prvním stupni. Je to úchylná doba.

my to máme teď ve třetí, na Quizlet. Všechno, angličtina, matematika a čeština. Je vyžadováno každodenní přihlášení, projíždění cvičení a testů. A kontroluje se, jestli všichni pracují. Takže denně tablet nebo notebook povinně jako příprava do školy. Inforatiku, známkovanou, mají už 2× týdně, kde je učí práci s tabletem a počítačem, momentálně se učí vytváření přihlašovacích údajů a hesel 8o na známky do bakaláře( elektronická žákovská). Povinně a všichni

Příspěvek upraven 21.10.15 v 12:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
21.10.15 12:52

@Apaji nejhorší je, že to zase odnesou ty děti a né rodiče. Možná bych to řešila s ředitelem a zkusila pohrozit sociálkou.

Většinou ty rodiče co nemají na potřeby pro děti tak mají na cigarety, automaty nebo alkohol :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
21.10.15 12:53
@martina82 píše:
No ja se spis bala toho ze pokud tyto deti sou natom tak spatne ze rodice pro ne nemaji penize, ze by je treba zte skoly mohli vyloucit, chapu ze nekterym by treba mohlo vadit ze oni vse nosit musi a ostatni ne a nebo to dokonce dostanou. Dneska je fakt hrozna doba

dítě nelze vyloučit ze základního vzdělávání, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21960
21.10.15 12:54

Na ZS se ucebnice dostavaji, kupuji se jen pracovni sesity, casto na konci roku takrka nepouzite. Takove tisice jsou divne.Mam starsi dite uz na stredni a ani tam ta castka za ucebnice nebyla takova. Vytvarny kufrik bez obmeny vydrzel u nas nekolik let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
21.10.15 12:56

@iiiv Částečně ano. Ale pokud dítě (myslím tak od 3. třídy výše) si není schopno nasbírat kaštany u školy (jak psala zakladatelka), pak je to jeho problém. Mám dceru v 5. třídě, a to bych ji hnala, že si nenasbírá žaludy nebo kaštany, které u nás taky rostou všude. Takže rozlišovat, na co se dítě vyprdlo samo a za co mohou rodiče.

S těmi cigaretami máš pravdu. To bývá časté :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin