Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pocitat do sta (i anglicky), scitat a odcitat do 20, cist, dlouha slova stlabikovanim a-na-kon-da. Kdezto na kole musi mit pridavna kolecka a boty na suchy zip
. Je to holka, pet let ma mesic.
@Eemii píše:
Holky prominte, ale obliknout a svliknout uz musi umet triletak pri nastupu do MS, samo s pripadnou dopomoci, treba zapnout bundu.Jako dobry, ale psat do dovednosti petiletych?
Teď jsem chtěla napsat, že oblíc, vyslíct, umýt, utřít ruce i zadek po wc, najíst, uklidit po sobě, obout boty umí naše tříletá dcera. ![]()
@Ukulina no jo, taky mi prijde divne, zminovat to u predskolaku ![]()
Tak obléct a vysléct se u 5 letých příjde jako samozřejmost. Co moje neumí, je zavázat tkaničky, vlastně jsem to ještě ani netrénovali, má všechny boty na sucháč ![]()
Jinak učesat se, umýt si zuby, utřít si zadek, nachystat si snídani (kakao a lupínky s mlíkem nebo jogurtem
),jíst příborem, zapnout pračku ![]()
Počítat do 20, některá písmenka, umí se podepsat, zná jména všech členů rodiny, svoji adresu, ví kde pracujou rodiče, dny v týdnu, měsíce, roční období. Jezdí na kole bez koleček a na kolečkových bruslích, na koloběžce…
Co neumí je R a Ř, jinak mluví hezky.
Není to pitomý, tohle porovnávání? Já si myslím, že můj pětileťák umí všechno, co by umět měl - ale nezkoumám, co umí ostatní děti, takže nevím, co mu jde líp a co hůř. Co vím, tak že mu jde dobře fotbal - chválil si ho trenér. ![]()
@Raduš.ka44 já si to třeba přečtu ráda, i když vím, že můj kluk je v hodně věcech dost pozadu. Motivuje mě to k tomu, co ho učit dál. Oblíct se teda umí
I když u toho držkuje ![]()
@Raduš.ka44 píše:
Není to pitomý, tohle porovnávání? Já si myslím, že můj pětileťák umí všechno, co by umět měl - ale nezkoumám, co umí ostatní děti, takže nevím, co mu jde líp a co hůř. Co vím, tak že mu jde dobře fotbal - chválil si ho trenér.
Take si to rada přečtu, proto jsem diskusi zakládala. Tak nesrovnavej a jen cti/necti:)
Čte Vergilia v originále, umí pracovat s logaritmickým pravítkem a trénnuje moderní pětiboj ![]()
@lekarnicka28
No logopedka dceru učila to Ř tak, že našpulí pusu a potichu vysloví dlouhé R- RRRRR. No a pak má takhle, s našpulenou pusou říkat slova s Ř, ale místo něj tam říkat vlastně to dlouhé R. A z toho pak by mělo postupně vyjít to Ř. Těžko ti to popíšu jinak, lepší je to slyšet.
No a mladší dceři se to nakonec podařilo naučit na větičce tři dřevěné kostky (trrrri drrrrevené kostky, s tou našpulenou pusou), pořád dokola si to opakovala a za pár dní už to řekla s Ř. Ale u ní byla ta výhoda, že už uměla asi od 3 let správně říkat i R, tak Ř naskočilo taky docela rychle.
To starší dcera se učila ten rok u logop. správně R (nejdřív bylo třeba rozhýbat jazýček) a teprv pak, až jí to trochu šlo, přidala letos na zač. roku to Ř. Dokonce to Ř pro ní bylo asi jednodušší, protože až teprv po něm začala až teď nedávno, říkat už i správně to R, které ani předtím nevyslovovala tak jak se to má.
@MaJiKa děkuju.. malej umí r od 2,5, takže taky dlouho..proto řeším jestli už nebylo času na pokrok s ř dost a nepotřeboval by popostrčit. Díky..nějak zkusíme..třeba najdu video na YouTube nebo někde na logopedických stránkách..
@Jahru píše: Čte Vergilia v originále, umí pracovat s logaritmickým pravítkem a trénnuje moderní pětiboj
@BAZÁREK ANGIE @Jahru jestli vás to nezajímá, tak nevím, proč to tu čtete a komentujete.
Já to beru jako inspiraci, co můžeme zkusit, co je klidně v pohodě pro pětiletého.. Občas nevím, není na to či ono ještě brzo? Manžel to žene dopředu, já naopak brzdím
Takže se ráda podívám, jak to mají jinde, pokud se o tyto info podělí.
@lekarnicka28 píše:
@BAZÁREK ANGIE @Jahru jestli vás to nezajímá, tak nevím, proč to tu čtete a komentujete.
Já to beru jako inspiraci, co můžeme zkusit, co je klidně v pohodě pro pětiletého.. Občas nevím, není na to či ono ještě brzo? Manžel to žene dopředu, já naopak brzdímTakže se ráda podívám, jak to mají jinde, pokud se o tyto info podělí.
Co se čílíš, mě to například zajímá, protože sama doma 5-letou doma mám. Tohle mi prostě přišlo směšný..nic víc, nic míň. A mé dítě např. všechny houby, souhvězdí apod. opravdu nezná…to neznám ani já a adekvátní věku 5let mi to prostě nepřijde. Je tu docela hodně podle mého nadprůměrných dětí. ![]()
@BAZÁREK ANGIE se nečílím, jen jsem už tolikrát viděla zvrhnout diskuzi v posměch.. není to tvůj případ - super ![]()