Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Jsou děcka, co těm lákadlům v obchodě neodolají. Mam o něco starší dítě a co si kupuje za kapesné je na něm. No teď z něj vylezlo, že si jednou za měsíc koupi ovocný Birel. No nadšená nejsem, ale jsem ráda, že nám to řekl, bylo vidět, že čeká na reakci. Takže naše reakce, no nadšeni z toho nejsme a doufáme, že je to fakt jeden za měsíc.
Jeden jeho spolužák utratí kapesné během dvou dnů…
Normálně si nastavte pravidla, které budou závazné pro obě strany.
Volání babičce bych asi nezakazovala.
To, že ti zavolá, že jde domů, bych taky neřešila. My máme tarif, že v rámci skupiny cca 5ti lidí máme volání zdarma.
Musíš ji k té odpovědnosti vést krok za krokem.
Příspěvek upraven 13.05.25 v 17:58
@ředkvička8 píše: Více
ono u těch vietnamcu šlo hlavně že to tajila… že o tom ani neřekla, že pořád říkala jak jdou přímo na kroužek s kámoškou…
no, nevím sice, co se dnes dá koupit za 3 kč, asi nic, tak útratu 3 kč bych vůbec neřešila, byly to její peníze kdyby něco, a za 3 kč se asi moc sladkým nepřeplácala,
já osobně bych neřešila ani ten nanuk, babička nevěděla a dala všem, tak to bych úplně přešla, navíc nanuk je nanuk a ne sladkost,
jediné, co mi z toho, co píšeš přijde přes čáru a na potrestání, je to, že naházela 95 kč do automatu, za to by trest dostala,
a to provolání kreditu - tak teď má tlačítkový, tak to je také adekvátní,
to ostatní bych neřešila vůbec, mě přijde, že jsi zbytečně přísná s těmi zákazy, a pak máš beztak problém to dodržet,
a ještě - já už jsem to tady někde psala - mám holku 8,5 roku, sladkosti máme v podstatě běžně dostupné, jsou v krabici v kuchyňské lince, a ono ji to vůbec neláká, jako občas si bonbon dá, ale tím že to není zakázané, tak ji to vůbec neláká
![]()
Dostala by přesně na tři zmrzliny
Kredit bych už nedobila, počkala by si na příští měsíc.
No a nanuky a další sladkostí nekupovat no. Může se je vyrobit s kámoškama. V tom případě budou v mrazáku domácí, s ovocem.
Do školy dávat jen tolik kolik opravdu potřebuje. No a blbosti ať si kupuje z toho co si ušetří!
Asi v tom nevidím, žádné mega průšvihy. Takhle kdyby začala krást nebo šikanovat to už by byl jinej level..,
tak to já taky tajila a víš proč? Protože moje máma řvala při každý blbině, tak bylo dětsky jednodušší před ní věci tajit než se svěřit, že jsem si dovolila udělat chybu a ona by zas řvala jak najatá. Ty píšeš, že řveš, tak bych taky tajila a doufala, že to projde.
U některých dětí je toto období před puberty. Není jediná, která si takovým obdobím projde. WhatsApp má, tam může volat zdarma. Není absolutně třeba, ať provolává kredit. Dávej pravidelně a viditelně nějaké kapesné. Ať vidí, vnímá tu částku. Když uvalí stanovený kredit od do. Pokud kredit projede dřív, tak si nový musí zaplatit ze své obálky (kapesného). Ať si to začíná uvědomovat.
Musíte si nastavit jasná pravidla. Dokud nebude zvládat, že dostane na něco peníze a donese peníze zpět, tak musíš dávat přesnou částku. Budeš kolovrátek nějakou dobu. Ale prostě si sednout, promluvit si, nastavit pravidla. Ty si hlavně pamatuj i ty. Ať se nestane, že něco si nastavíš a sama zapomeneš. Musíš být důsledná.
Příspěvek upraven 13.05.25 v 18:01
a co se stalo tak hrozného, když oběd chtěly až za dlouho ![]()
@stinga tak ono nešlo o množství sladkého, ale spíše že tam chodila potají k těm vietnamcům, nějaké bonbon tam prý kupovali. Ona má sladké taky po ruce.. zda si bere jak tu nejsem po škole…nevím.. někdy volá zda může.. ale nevolá denně takže fakt nevím.. nekontroluji to tak důkladně.
Babička nevěděla ale ona věděla že už nic, že měli dost před obědem… ono joo asi jsou to maličkosti.. ale já tak nesnáším lhaní a podfuky… a spíše se bojím že čím bude starší tak z těch vlastně maličkosti budou větší a horší lži a podfuky a krádéže…
a proč to tajila? protože se bála, že budeš řvát
@stinga píše: Více
jasné jsem ji všem třem řekla že toho sladkého berou hodně.. že do oběda už nic!!
@Kelsey1 píše: Více
ta druhá nemá whats upp.. tak naše prý zapomněla že z kreditu to bude platit… ji to spíše nedochází asi vůbec.. ještě přišla že se ji to vyplo a jak chce volat znovu tak to mljuví něco divného…
jsou to maličkosti a blbosti,
jak už jsem psala, řešila bych těch 95 korun naházených do automatu, to si nesměla dovolit, to byly tvoje peníze,
jak píše @Kelsey1 dávej jí kapesné, a takové kiksy strhávat z kapesného, jasně že když jí vezmeš z účtu 95 korun, tak to ji nebolí
Ten trest musí být tam, kde ji to nejvíc zabolí. U syna to byla ta elektronika, navíc jsem nehrála zákazy na dny, ale týdny a začal si sakra rychle dávat bacha. U dcery to bylo horší, elektronika ji taky moc nebolela. Ale viděla naštěstí u syna, že zákazy jsou dlouhý a drží se, tak se rychleji vzpamatovala. Dostala zákaz chodit ven za kamarády, protože to jsem vyhodnotila jako nejbolestivější pro ni. A děcka znala i „ceník“, za co kolik dostanou příště. Karty byly vyloženy a fakt to dost rychle pochopily. A to si nemysli, taky by se mi během zákazu hodilo jim kolikrát povolit. Ale vyplatilo se se zapřít. Teď jsem za to fakt ráda.