Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj, já tady s dovolením navážu
Máte někdo zkušenosti s tím Storchem Bio - co se třeba týče té měkkosti a vůbec? Barevně se mi líbí asi tak nejvíc (ten zelený
), ale všude čtu jenom pruhy vs. Leo…
Jinak jak píšete, že je Storch super pro větší děti - dají se čekat nějaké problémy u novorozenců? Že by byl šátek třeba moc tuhý nebo se blbě dotahoval nebo co já vím…
Zajímám se o to asi 3 hodiny ![]()
Storch Leo jsem používala bez potíží na Haňu od novorozeněte jako hlavní šátek; Storch bio (zkoušela jsem zrovna zelený
) je tenčí a poddajnější, na malé mimi fajn, unese ale v pohodě i větší dítě - i když bych ho primárně pro odrostlé batole nepořizovala.
Díky moc, já ho chci hlavně teďka, dokud je Samík malý, nezabaví se sám a potřebuju doma pochodit a něco udělat a on řve a řve a chce nosit…
Takže i kdyby nebyl na batole, tak mi to moc neva… I když je možné, že přivyknem a budem pak šátkovat odušu až do puberty
![]()
Záleží, jestli chceš vázat na stojáka nebo do kolíbky. Kolíbka ve Storchovi je opravdu poněkud obtížnější, je to hodně pevný šátek. Ačkoli Bio je jemnější, ale zas bys ho musela buď mít zanošený, anebo na něm třeba dva týdny spát, aby se zanosil sám a ta jemnost se uplatnila. Nový je taky fajně prknoidní.
Pokud jde o vázání nasvislo, tak i maličkaté miminko jde do čehokoli.
Zdar Lentil
.
se tu zas vecpu neva co? Chtěla jsem ti poděkovat resp. ti napsat, že máš na těch svých stránkách ty úvazy dost dobře nafoecný a hlavně vysvětlený. Protože podle tvýho popisu se mi kříž s kapsou uvnitř (přejmenováno u nás „na opici“) na nošení váže fakt dobře. Hlavně to utahovaní…to je důležitý… Akorát, jak už jsem psala Angu v naší diskuzi, malej je strašněj zoban a hledá tam furt bradavku, po chvíli začně zuřit (v kolíbce zas zuřil hnedka, ta se mu prostě nelíbí už asi z principu nebo co), takže mu musím nacpat dudel. Ovšem hledej zapadlej dudel v utažený kapse že a když už najdeš, snaž se ho vrazit prďochovi do pusy. Takže nejlepší je, když co nejrychleji usne, pak mu je už dudel šumák.
Náš zoban okusuje fakt všechno a všechny, trička, paže, podprsenky, mužovu hruď…natož když já si mu tam uvnitř voním mlíkem…
suviku - přicvakni si na šátek řetízek na dudel, né
?
Za šidítko buď ráda, naše děcka nedudlíkujou (teda starší od roku, odnaučit ho ve dvou byl mazec
), nemám je čím oblbnout
.
Vy jste stejně údernice, v jednom měsíci jsem Štěpána velmi nervně vkládala do babyvaku, do šátku po třetím měsíci života a to teda bylo. Deset minut a šupšup ven, aby si náhodou neublížil
.
Len-til-kah - to já ještě nevím, jak bych ho vázala, ale spíš asi na stojáka, tak kolíbka se mi nezdá pro moje potřeby věšení prádla apod. moc praktická - ale to mi jen tak přijde podle obrázku… ![]()
Suvi, to já mám taky trochu strach, že mi tam bude zobat, on zobe i drahému na hrudi a to z něho nic cítit nemůže… Ledaže by se mu otcovskou pýchou spustila laktace
Taky máme prostě zobana - jak se mu něco přiblíži k puse, tak už hledá
![]()
Jo, údernice
Ve mně se to zlomilo, když mě den po porodu přinutili přenést to ubohé nahaté miminko z postýlky ke koupacímu pultíku - a hle, ono přežilo
Tak jsem usoudila, že bude asi odolnější, než vypadá
Naše mamka říká, že ho natáháme jak králíka
Včera jsem s ním dokonce testovala klokanku, ale moc se mi to právě teda nezdálo… ![]()
Ještě - jestli to není vojenské tajemství - jaké to jsou ty stránky s dost dobře vysvětlenými úvazy?
![]()
A šátku z druhé ruky teda netřeba se bát? Že to bude už nějaké vytahané nebo na některých místech „unavené“?
Jo řetízek, to jsme ještě nepořídili
, tož to jo, ale i tak…prostě se mu to dává blbě do zobáčku, když je v šátku. Nějak to spytlíkuju, to jo, ale připadám si u toho vždycky jak kdyby jsme oba byli poněkud imbecilní…já nastavím k puse, on se otočí na druhou stranu, tak ho jdu lanařit tam, on se kouká do hrudníku a zobe tam…no sranda.
Angu odpovím ti za Lentil, klikni si na ikonku v jejím podpisu s tím obrázkem a dostaneš se na její stránky, kde to najdeš…
Jdu přebalit pokakánka…už se stihl pročůrat na oblečení, poblinkat nový a teď hodil nálož…ale maminka má samozřejmě radost!!!
![]()
Ježiš, aha, to mě nenapadlo, že je to odkaz na stránky, já myslela, že je to jenom nějaký obrázek
Jsem blbá
Díky, Suvi ![]()
Jo, s tím hledáním to znám… U nás je to i při kojení - vezmu ho, on se zakloní, propne jak luk a začne točit hlavou na všecky strany kromě té, kde je prso a zoufale otvírá zobáček
A oblečení…? Na pračku denně jsem si už zvykla
![]()
Fakt super návody, je mi to jasné i jen podle obrázků - spousta návodů bývá takových, že je třeba začít, aby člověk pochopil… Jenom to vypadá, že to musí strašně dlouho trvat - ale to asi proto, že je to tak podrobně, co? Jak dlouho třeba trvá uvázat ten kříž s kapsou (když to člověk umí)? ![]()
Asi tak třicet sekund
. Že bych si to stopla? Ze začátku samozřejmě dýlejc. (Návody jsem se snažila pokud možno co nejvíc rozbabrat, aby to fakt bylo vidět krok po kroku a ne hrc prc, pět obrázků a je to.)
Hmmm, tak já se smolím s obrázkem… a to už mi řekli, že to je jak odkaz na stránku s recepty
.
Já se učila vázat podle Anky na vbavlnce.cz a ještě má Isabela na isatky.cz. A pak jsou myslím kreslené na babysatky.cz. No a pokud není třeba omezovat se na češtinu, tak to jsou potom návody všude možně, samozřejmě včetně videí na youtube.com.
Naše videa musím teprva stáhnout, ale obávám se, aby to nebylo spíš pro srandu
.
Jinak dítě v kolíbce opravdu překáží podstatně víc než dítě nastojáka, protože je člověk takový širokorozchodný. Mikuláš třeba v jednom měsíci už hodně slušně držel hlavičku, tak jsem si začala být mnohem jistější v kramflecích. Skoro mi i přijde, že je jednodušší začít takhle v tom jednom měsíci než třeba ve třech, jak jsem to měla u Štěpána, protože to už začínají trochu brát rozum a vyvádí různé skopičiny, prohýbají se, z ničehonic sebou škubnou do záklonu, a tak.
Jo, to je jasné, že ze začátku dýl, já jenom k čemu se pak budu chtít dopracovat
Návod je právě supr, že je tak rozpitvaný, štvou mě návody, kde přeskočí i několik kroků a člověk si pak musí domýšlet, co tam vlastně provedli… ![]()
Ale né, obrázek je hezký, jen mi tak nějak splynul… I když je fakt, že dítě v šátku by se dalo zaměnit za mísu s koláčky
A moc jsem ten nápis nemohla přečíst (resp. jsem nepoznala, že je to nápis
) Ale jináč je to moc hezké, to zas né že né… ![]()
Tak mě se teda Samík prohýbá už ve třech týdnech, i škube do záklonu - co bude asi dělat ve třech měsících?
Včera se mu třeba podařilo přesunout na lehátku ve vaničce napříč - o 90°, takže pak ležel jakoby do kříže… A to mi naši říkali, jak je bezva takto koupat, protože máš volné ruce… No mít volné ruce bych si nelajzla, protože by mi z toho lehátka stopro někam odešel
No, doktorka nám říkala, že je prý chlapec velmi vitální a bude se brzo přetáčet a vůbec, tak jsem zvědavá, co se z něho vyklube
![]()
Suvik - počkej, až budeš hledat a instalovat dudel dítěti v šátku na zádech
.
Čím dřív, tím líp, téměř pasivní novorozenec lepší než hybký nespolupracující kojenec
.
Angua - do 30 sekund, jednovrstvé úvazy rychleji (rychlost vázání je přímo uměrná rychlosti, jakou zdrhá z dohledu starší dítě). Používaný pevný šátek je OK, pokud ho nekupuješ přímo od paní Klapzubové (úplně ideální kupovat od někoho, kdo má šátků více a střídal je). Dva z mých byli ale u původní majitelky jedináčci a „jeté“ nijak nebyly.