Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Monchichik píše: Více
My to taky časem budeme muset přizpůsobit momentální situaci - budu dělat na směny, takže budu určitě i o svátcích v práci. Později až kluci budou velcí tak to vidím na oběd u nás - dohromady všechny děti s rodinami a obojí prarodiče. Ale domluvíme se třeba klidně už v říjnu, aby se to dalo v rámci možností naplánovat. My to tak děláme u nás v rodině a je to v pohodě. U tchanovců se to nechává vyhnít co nejdéle. Takže jsem se vždy ptala právě první já třeba čtrnáct dní před Vánoci a bylo to brzo. Letos to teda nechávám být. Ale jsem z toho akorát na nervy. Jsem plánovací typ. Tahle nejistota jak to bude mě úplně štve
my se scházeli ještě i všichni na Mikuláše. To bylo taky hezké. Švagrová už nechtěla. tchýně mi to vyčetla, že švagrovou s dětmi nezveme. Prý by bylo hezké se právě scházet hromadně. Proto to tak řeším. My máme přijímat návštěvy tchýně a švagrové ideálně každý den. K tomu dělat oslavy. To jsme už omezili jen na děti. A pak dělat zřejmě všechny akce - Mikuláše, pouť, Vánoce…To prostě nejde při tom velkém počtu lidí ( 6 dospělých, sedm dětí a pak plus moje rodina). Hodně jsme to omezili, nastavili si hranice a teď se teda snažíme nějak ty vztahy držet. Jako ač jsem na manželovu rodinu hodně naštvaná, tak bych ty vztahy chtěla nějak nastavit, aby byli v pohodě. Tak si tu zjišťuji jak na to. ![]()
@anavi13 My se scházíme 24 ráno úplně všichni ( t. j. i rodiče, sourozenci, naše děti ) u nás na předání dárku, ochutnávky vánočky a tak. Když děti byly malé zpívaly jsme koledy, atd… Měníme si rybí polévky, my pečeme vánočku našim mladým. Oni nám dávají porci kapra. Dáme si vzájemně cukroví.
My ještě řešíme Betlémské světlo, které rozdáváme a chodíme pak na 1 procházku.
S rodiči se setkáváme ještě pak na půlnoční. Ale jen ten kdo chce jít.
Pak 25 jde k našim 1 část rodiny a 26 se u našich scházíme všichni z naší strany včetně našich jich dospělých dětí - ty pak odpoledne / večer většinou odjíždí k rodičům partnera.
Máme to takhle zavedené roky. My často ještě 23/24 jsme v práci a 27 chodíme taky.
Tcháni k nám jezdili pak po 27, oni měli volno cele svátky i mezi. Roky už ale nejezdí, nemají čas ( respektuji to ) - to si vždy řídí oni.
Příspěvek upraven 22.12.25 v 09:13
@Mkmkz píše: Více
Fakt? To vůbec neznám. Dobrý, tak se kdyžtak můžu vymluvit na to
je pravda, že v našich rodinách se toho 25. opravdu nikdy nevěřilo. Jedl se kapr a salát. My nejsme věřící, takže to neznám. Děkuji
aspoň jsem o něco chytřejší ![]()
@Anonymní píše: Více
U nás se chodí právě k babičkám pod stromeček. Děti jsou malé, takže ještě věříme na Ježíška. Je teda fakt, že manželův bratr to taky dělá tak jak vy. Akorát ti nezvou nikoho. Ty zavedené tradice jsou nejlepší. Každý pak ví jak to je. S těmi tchány to budeme mít asi podobně. Jakmile začnu chodit do práce, tak to bude ještě náročnější. Teď jsme přes svátky ještě všichni doma.
@Mkmkz píše: Více
Vaříme, neřešíme.
Na Boží hod nebudu jíst ohřívané ze včerejška a kapra už vůbec ne. ![]()
Měnění jídla by u nás neprošlo. Dělám jinak vánočku než tchýně. Salát mám taky jiný. Cukroví dělám podle ní moc brzy. Takže to raději už nezkouším. Ani mi to nikdy nebylo nabídnuto. Vše si chytáme sami. Ale já vařím ráda. Nevadí mi to. Párkrát jsem jí dala kousek vánočky a nejedli to. Ještě jsem poslední roky vařila dětem diety, takže o to to bylo těžší.
@sirikit píše: Více
To mi toho kapra máme rádi
kupujeme velkého. Děti ho naštěstí fakt jí rádi. Což mě minulý rok hodně překvapilo, protože většinou u jídla vymýšlí ![]()
@Anonymní píše: Více
Pokud si vybavuju, psala ne že s vnukem nesympatizuje, jenom že ten vztah tam není směrem k ní takový, jak by ráda. Což je úplně jiná věc. Já si zase víc rozumím s vnuky, manžel s vnučkami. A milujeme je stejně. Prostě to tak je. Blbiny děláme se všemi. Rozdíly neděláme žádné. Myslím si, že pokud u té návštěvy nejsi, nelze soudit.
Na Štědrý den jezdíme k synovi, stejně jako snasini rodiče. K dceři ne, a naprosto chápu proč ne. S nimi se sejdeme další dny.
@anavi13 píše: Více
No moja babka to tak vzdy mala. 25.12 sa naozaj nic nerobilo. Jedina praca toho dna bolo ist do kostola na omsu. Bol to pre nu naozaj velky krestansky sviatok. Skutocne vianoce. A to bola naozaj velmi cinoroda.
Na navstevu sme prisli my, pozdravit ju, zavinsovat.
To som si len tak zaspominala ![]()
Na Boží hod nevarime, bereme si co kdo chce a kdy chce.
A měnení jídla- třeba salát máme tři varianty. Polévku moji rybí, snasinu slepičí a druzí prarodiče hovězí. Totéž maso - řízky drůbeží, kapr, losos, vnučka letos loudi krevety. Rádi ochutnávame.
@sirikit píše: Více
Ved to, ze teraz sa na vianoce najviac riesi jedlo. Naplnit brucho… Aj my to teda tak mame.
@anavi13 Ja mám na talíři k večeři 3 saláty
Ten od maminky, verzi od tatínka a naši verzi. Děti si berou verzi kterou chtějí. Vánočku si mladí berou - chutná jim. Máma zase dělá úžasné cukroví, ale u nás ji chutná xy.
Kapra u nás ji jen jedno dítě, ale zeť ho jí, tak vozí 1 porci k nám vždy.
@anavi13 No udělej to tak, aby to vyhovovalo tobě, protože jak to tak čtu, tak stejně to nikdy pro tchány nebude o. k
. Každý den návštěvy ani omylem, to by zažili jak umím být nepříjemná. Prostě ne. A pokud se s vánoční návštěvou trefí do termínu, kdy nebudete doma, tak mají smůlu. Měli se domluvit dřív. Musíš to hodit za hlavu a nechtít s nimi vyjít za každou cenu. Tchyně chce návštěvy a oslavy, ale u tebe, tak to by teda u mě nešlo
![]()