Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sirikit píše: Více
Já myslím, že to vyhrotilo až teď tímto diskutováním
tak bych už to nechala být. Za mě to bylo taky jinak. Vzhledem k promazání diskuse je to už fuk. Zkuste nahodit jiné téma a bude to zas dobrý ![]()
Mimochodem a je to dotaz asi spíš na babičky. Jak je to se zvaním na Vánoce? Kdo to má " řídit". Trochu s tím bojuji v manželově rodině
chlap mi přijde celkem nešťastný, že se to u nich nějak moc neřeší dopředu. U nás se tradičně scházíme u babičky na Štěpána. Normálně se domlouváme kdo kdy přijde. Takže asi to spíš řídí babička. Pak se přidává moje mamka. Prostě to rozhodnou a my se můžeme bez obav zeptat kdy dojít. Když jsme ještě neměli děti a pak jen jedno dítě, tak jsme si střídali štědrý den u jedné rodiny a pak u druhé. Se třetím jsme začali jíst na Štědrý den sami, protože byl náročný. U nás to není problém. Ale u tchanovců se tím nějak Vánoce pokazili. Já je teda na Štědrý den zvala, ale nechtějí jíst tak brzy. Případně dojdou večer, ale to už nám půjde nejmladší letos asi spát. Nevím jestli usne přes den, ale spíš ne, takže chodí večer brzy. Vždy jsem se tchýně sama ptala kdy za nimi máme přijít, jak si to představuje. Jako já jsem z rodiny prostě zvyklá, že se dělá právě společné jídlo a sejde se celá rodina. Tady se to zřejmě ruší
myslím si, že si tento dotaz na návštěvy tchýně nepřeje. Vždy mi to tak prošlo. Pod stromeček tam máme nějak dojít, ale nevím kdy a potřebuji plánovat další návštěvy. Kdo to teda má řídit děti nebo rodiče? Kdo u vás tu rodinu prostě spojuje? Je fakt normální a v pohodě, že se rodina o Vánocích nesejde celá? ( Včera tu byli úplně všichni na oslavě a za měsíc to tak bude zas. Takže se mi úplně nechce organizovat mezi svátky další setkání. Je to i pro takový počet lidí finančně náročné. Jinak bych s tím problém neměla, ale s dětmi dělat tyto velké akce to je mazec). Vzhledem ke konfliktům v rodině nechci být moc aktivní. Spíš to právě bylo na ostudu. Takže asi z mé strany stejně nemůžu nic. Musí si to vyřešit manžel, ale fakt by mě zajímalo jak to v rodinách je. U nás čím je babička s dědou starší, tak vím a víc to přebírají samozřejmě jejich děti.
Tak schválně jak to má být
setkání celé rodiny - takže celkem dost lidí - ano nebo ne a kdo to organizuje. ![]()
@sirikit je to smutný, ale mladí se chovali a dál se chovají naprosto nemožně.
@anavi13 píše: Více
U nás jsou na SD u její rodiny a naší část zvou některý den, kdy všichni můžou přijít
@Venetia píše: Více
Ty syny nezveš domů na Vánoce, aby se ti oba sešli dohromady? U nás se to právě tak dělalo. Když mi ještě žili druzí prarodiče, tak jsme tam chodili 25. na oběd…24. jsme byli doma s rodiči a 26. byl oběd u druhé babičky a ten se drží pořád. Takže se rodina krásně sešla.
Když byli single a oba v Praze tak chodili každý rok ke mně.
Teď už ne
Sejdeme se všichni právě pak u druhého syna.
Nemyslím si, že by to mělo obecná pravidla. Každá rodina to má jinak. Ani jedna strana se u nás neschází hromadně. Ani dál v rodině, třeba u tety. A přijde mi že častěji to řídí mladí.
Celkem jsem zírala, když si bývalého máma nadiktovala jak u ní budeme na Vánoce. Taky se to nestalo a brečela mu celý svátky, že jsem si dovolila odmítnout.
A to on tam seděl, jen já jsem si dovolila jet ke své rodině, když se mnou nechtěl trávit Štědrý den jako pár.
U nás se domlouváme.
Na ŠD jsme doma v základní sestavě já s mužem a tchán, teď pár let u nás byla dcera s rodinou a mužova nejmladší dcera.
Letos dcera přišla s tím, že s vnoučaty jsou celé Vánoce někde pod stromečkem, a ty svoje vlastní, opravdovské Vánoce, kdy Ježíšek přijde k nim, vlastně nemají a malej už to reklamoval, tak budeme mít Štědrý den jen ve čtyřech (s mužovou nejmladší dcerou, 20).
Dcera se zeťákem a vnoučaty přijede na přesnočku 26-27, 28. jedeme na oběd a rodinné posezení ke švagrovce. Jo, ještě 25. zajedeme s cukrovím k mým rodičům.
Další mužovy děti se zastaví, jak jim to vyjde, to zkoordinujeme operativně.
Jenže nás je moc, sehnat úplně všechny dohromady najednou je logisticky náročné.
Na to se dělají velké rodinné akce v kulturáku, teď třeba nejblíž, až bude dědovi 90.. ![]()
@sirikit píše: Více
Takže vlastně to máte všichni naplánované.
Já si právě říkám, že komplet celou rodinu manžela zvát nemusím, když včera byli na večeři. To už je fakt blízko Vánoc. Právě s dětmi už potřebujeme být taky doma i z toho důvodu jak psala @sirikit . S tchanovci to vidím na ráno 25.. Večeří pozdě, takže ač jsme v jednom baráku tak si myslím, že to nezvládneme skrz to usínání. Myslím, že i minulý rok jsme to tak udělali. Prostě se to musí přizpůsobit dětem. Můžu je pozvat ještě na oběd 25., ale ráda bych měla aspoň jeden den trochu klid a tak se mi nechce moc vařit. Rádi si dáme znovu kapra. Po té oslavě už toho mám plné kecky
a to teprve nás ten štědrý den čeká
a ještě začínám být nemocná. Snad to rozchodím ![]()
@Venetia píše: Více
Všimla a proto ti to píšu. K dětem jezdím ke všem, nejen za vnoučaty, a chci mluvit i s dospělými. A jo, miluji je, ale nemyslím si, že je pro malé děti dobré dělat z nich střed vesmíru, slunce, kolem kterého se točí svět a jeho přání je všem rozkazem. To ani omylem.
@Ruxas píše: Více
Jo my ten Štědrý den řešili tak, že před svatbou jsme byli každý u své rodiny. Pak jsme to střídali. Ale se třetím to prostě už nešlo. A děti chtějí jít prvně pod stromeček doma. Takže jsme se taky trhli. Naši jsou s tetou a rodiči. Tchanovci večeří později a nechtějí jíst dříve.
@inkakřivák píše: Více
To zas jo. Je dobré se zajímat i o ty dospělé děti. Chce to nějaký balanc. Ono nemusí to být hra. Jde dělat jiné aktivity s dětmi. Mě úplně stačí když prarodiče zapojí děti do práce. Oni to stejně mají nejraději. Já s dětmi taky hodně pracuji. Třeba to vaření je fajn. Já si myslím, že se všechny chápeme. Akorát se to překrucuje.
@inkakřivák píše: Více
Přesně tak.
Já si i výslovně dávám pozor, abych do muchlaček při vítání a loučení zahrnula i dospělé (spešl tedy dceru), protože tam stávávala jak tvrdý Y, když jsem se vrhala jenom na vnoučata, a dělala takhle.
Žádný takový, miluju sice dětičky, ale dospělé o nic míň, takže teď vítám a olíbávám v nahodilém pořadí důsledně všecky - a stejně jako ty jsem si jistá, že dítěti neuškodí (právě naopak) ani trošku, když mu řeknu „pšt, nezapomeň, cos chtěl říct, teď mluví maminka.“
A potom se zeptám, co chtělo říct, a má slovo, kdy poslouchají všichni, zase dítě.
@anavi13 Tak je to fakt jen o dohodě, u nás je to každý rok s návštěvami jinak, jak kdo má volno. Syn trávil vánoce sám s přítelkyní asi po roce vztahu, teď už jsou rodina, tak jsou taky sami. Další syn na vánoce nejezdí, posledního máme zatím doma. Scházíme se jeden den o svátcích na oběd u nás, letos to z mnoha důvodů nevyjde, tak bude asi až novoroční oběd u snachy ![]()
@inkakřivák Tak hlavně tam nebylo, že musí hrát pexeso jedno za druhým / nebo společenské hry všeobecně … A moje reakce byla na to, že s vnukem nesympatizuje, tak se věnuje raději vnučce. Sama psala, že to tam vypadá nadějněji. Na můj dotaz proč se mu nevěnuje, třeba hraje na babu, na schovávanou ( dle zájmu dítěte ), hrabe v písku, nebo to pexeso, napsala, že na hraní není a sedí a pije kafe a povídá si.
A zase se tu z toho vytáhlo pexeso jedno za druhým a dovolená na kterou nemá.
Přeji všem krásné svátky ![]()
@anavi13 na bozie narodenie, teda 25.12 sa nesmie varit
je to skutocne velky sviatok.