Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Je to možná otravný, ale musíte se mu přizpůsobit. Když ho vyspaného posadíte do sedačky na kole a třeba hodinu tam sedí, není divu, že je jak pak, utržený ze řetězu.
Znám to…a jediné, co pomohlo, když přišlo období nezvladatelnosti, bylo to přijmout tak, jak to je. Prostě vývojová fáze. Takže žádné výlety, nákupy, úřady, cukrárny, vlastní projekty (záhony, vyvařování). Jak se dítě probudilo, tak jsme se pěkně vypravili ven a šli tam, kde neškodilo. V našem případě - les, potok, kamení, větve… Máš dítě jen jedno, tak se o něj střídejte s manželem. Jeden si dělá svoje, druhý venčí mládě. Máš štěstí v několika věcech: dítě spí a spí v posteli, takže máš čas na svoje věci. Spí i v noci. Úžasné. Je jen jedno. Můžete se v pohodě střídat. Zvládá dětskou skupinku. Nádhera. Je zdravé, chytré a pohybově nadané. To fakt každý nemá. Nesnažte se teď v téhle situaci trávit čas všichni dohromady jako rodina. Fakt se u dítěte střídejte, ať jste odpočinutí. Ono to už brzy přejde…
Dej si facku a hned pak si zkus zjistit, jak zabavit malý dítě, protože programem pro dospěláky to fakt nejde. Já nebyla se synem v kavárně do jeho 6 let, stejně tak se jako 2letý nikdy úplně nezabavil sám a musela jsem si s ním hrát. Bavilo mě to? Nebavilo. Dělala jsem to? Dělala, protože to bylo moje malý dítě, co potřebovalo dětskou zábavu, ne dortíček v kavárně
Kolo, koloběžka, odražedlo, tříkolka, různé vozičky, skakadla a střídat to. Obejít blok domů na odrazedle, potom jít třeba ke kontejnerum s nějakým vozíčkem, kde dítěti naložiš pár petek, za hodinu jít na hřiště, kam si vezme velký bagr, jasně, zpět už neseš bagr ty, za hodinu dítě na tříkolce a pojedete do samošky na nanuk a cestou kouknete na kačeny na rybníku a hodí si do vody pár šutrů…dítě utahat a nabízet mu nové vjemy.za čas už ti bude schopný říct, zda chce na hřiště na kole nebo s tatrovkou k rybníku.
@Rézinka píše: Více
Ale jde to. My jsme střídali aktivity pro dospělé s těmi pro děti. Ale víc jsme dávali přednost výletům, muzeím, hradům, zříceninám, výletům do přírody, zastavením v cukrárně, než dětským hřištím a hernám.
Vždy je to 2leté dítě, to po něm nemůžeš chtít že se bude chovat jako předškolák
. S tak malým dítětem bych do restaurace nešla protože vím že bych se v klidu nenajedla
Tenhle věk je prostě na nic a když víš jaký je tak jděte na procházku do lesa nebo naplánuj takovou akci kde víš že bude spokojený ![]()
@mado píše: Více
Popsala jsi to tak dokonale, že z toho mám úzkost ještě po letech, když si na to vzpomenu ![]()
Já nevím, ale já s dítětem za zadkem nic nedělám, protože to není možné, musím ho hlídat, protože fakt nebude někde poklidně sedět nebo čupět a koukat, jak něco sázím nebo okopávám. U nás je to tak, že jeden něco dělá a druhý hlídá dítě.
Absolutně by mě nenapadlo, že by dítě mělo po sezení na kole sedět a jíst zmrzlinu. prostě lítá a já lítám za ním. Doteď mi to připadalo normální, ale asi to budu muset přehodnotit, že nemám normální, i když živější dítě, ale nějakou bestii?
Akorát si tedy můžu nechat zdát o tom, že by mi přes den spalo 3 hodiny.
A jo, když něco zakážu, tak hází věcmi a vzteká se. Docela mě štve, že se zatím nedaří odnaučit, ale taky mi na tom nepřijde nic nestadardního.
Je fakt, že kamarádka měla klidné dítě, které nikam nelezlo, hodinu sedělo u knížky, ale v okolí bylo jako zjevení spíš tohle dítě, než ta ostatní, tak nevím.
Mám dítě 15 a 12. Starší anděl, menší utíkalek, kramařílek. Děti tedy v pohodě. Jenže v době, kdy byly malé, nebylo tak in s dětmi někde pořád lézt. Prostě jsme byli na zahradě, šli jsme max na nedaleké hřiště. Výjimečně nějaký výlet. Ale výjimečně. Prostě jsi hnusná no, on je fakt malej, ještě neni zkaženej světem, narozdíl od tebe. Prostě projektuje svoje nepohodlí.. a u tebe bych řekla, že z tebe cítí tu věčnou nasranost. Tak je taky nasranej. Já jsem poměrně cholerik, ale říct o svých dětech, že jsou haj.. a vzaly mi energii? To je síla.
Přestaň honit zážitky pro sebe, nějaký kolo a pod. Kravina. Buď prostě s ním, doma a v klidu.
No mazec… Ne ze bych nikdy nezavidela kamaradce klidnejsi dite, ktere jde sedi v sedacce na kole, u stolu… Ale pokud se takhle projevujes i pred nim tak se uplne nedivim, ze rozbiji veci. Moje dite zvladne sedacku na kole tak do hodiny, ale musi se po spanku vybehat, pohrat si, pak muze jet, pak treba hriste a litat. Ono je to ale nekdy tezke, clovek treba i ze socialnich siti vnima, ze ostatni s detmi zvladaji vse, tury s nositkem, cyklovyjizdky, ale pokud je dite zive, musite se mu prispusobit, nemuze nekde jen sedet a koukat zatimco lamete rekordy.
Proboha to snad musí byt troll nějaký. Jak tohle může někdo napsat o svém dítěti. Je jasny, že dítě bude zlobit a bude to těžký. Ale ty jsi nikdy dítě mit neměla podle toho co tady píšeš, ten křeček by byl příliš. Jsi dobre je*nutá
@Paula42 píše: Více
Můžeš na túry, ale musíš to uzpůsobit. Dítě se chvíli nese, chvíli jde, chvíli dřepíte na místě a zkoumate pařez, pak sice jde, ale táhne za sebou větev, pak se nese, dokud se může koukat na psa, kterého mají turisté, co jdou kousek stejnou cestou, pak zkoumá klackem louži, potom chvíli jde, protože mu slíbíš, že až přijdete tam a tam, tak budete stavět domeček pro skřítky…myslet si, že se dítě bude v tichosti řídit programem dospělých, nefunguje.
Jemu je 26 měsíců a ty pro něj plánuješ jízdu na kole, kdo ví kam, pak po něm chceš, aby někde seděl a ty ses nemusela omezovat. On na to není vůbec zralý, přetěžuješ ho svým stylem života a pak ho označíš za haj.zla? Tak sis neměla pořizovat děti. Malému dítěti se musí rodič přizpůsobit, jenže ty chceš, aby se dítě přizpůsobilo tobě. Kup si panenku a když se budeš chtít věnovat svým zájmům, strč jí do skříně.
Možná když by ses uklidnila a vystřídali jste se u něj s mužem, tak by taky bylo lépe
Naše mladší taky vlaje tak, jak je potřeba logistikovat starší, dělá závodně sport, ale jinak výlety a dovolené přizpůsobujeme dětem, aby byl program pro ně ![]()
A kojila jsi ho, mazlila nebo na něj od narození jen nadáváš a jedeš si svůj program, který se dítěti nelíbí? mám druhé dítko jen o trochu starší, taky má období vzdoru, ale jinak furt něco vypravuje a mazlí nás, ségru…a pokud si chceme něco udělat, buď se vystřídáme s manželem nebo povolame moje rodiče…starší dcera byla taky hodně výřečná a živá, nakonec je z ní výborný sportovec…