Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je nejaky trik jak dite naucit spat samo v posteli v detskem pokoji? Do ted byl u nas v posteli ale je nejvyssi cas to utnout. V postylce byt nechce, pres den uspavam v kocaru. V postylce rve jako tur a ja nemam to srdce ho tam nechat dusit placem, rve i kdyz jsem vedle postylky ![]()
@Danne proč to chcete měnit? Pokud jen proto že někdo řekl že by se to nemělo, tak bych se na to vyprdla
o o je takových věcí co byste nemělo a stejně je všichni děláme.
Ji AK ji můžete zkusit přisunout postýlku k vaší posteli, sundat bočnici a napojit ji jakoby na vaši postel. Pak ji třeba posunout bokem apod. Jinak syn spal střídavě v naší posteli a ve své. Od čtyř let spí převážně ve své a teď je mu 5,5 a už tři dny spí s námi. Evidentně má nějaký svůj vnitřní boj a potřebuje naší blízkost aby měl pocit jistoty a bezpečí. My si to užíváme, však ono to do puberty nebude ![]()
@Danne Je mu 10 měsíců, ne 10let, takze rozhodně není nejvyšší čas rušit společné spaní.. ![]()
Z postele do pokojíku mi to přijde trochu drsný
no jedině estvilla, co jiného
Máme postýlku odnarozeni metr vedle manželské, ve čtyři ráno přendám k nám a zalomi to ještě do osmi.
Malý ma 2 roky a spí s náma. A treba já osobně jsem ještě v osmi letech vlezla k našim do postele nad ránem.;) vubec bych to neresila.
Proč je nejvyšší čas? Přemýšlím, jestli jsem někdy měla potřebu 10m něco utnout. Jinak mám teda taky postýlku přiraženou k naší a mimčo, když potřebuje, tak si k nám přeleze. spí u nás mnohem lépe a déle. Starší, i když jsme přestěhovali do vlastního pokojíku (v 15 m, kdy mu to nečinilo problém), tak stejně chodilo v noci dospávat k nám.
Já jsem zastánce spaní děti ve své postýlce, usínala mi dcera od narození sama v postýlce. Ale tu měla u nás v ložnici skoro do dvou let. A i ted ve 3,5 letech se v noci vzbudí a jde k nám do postele. Ale miminko které je zvyklé spát s vámi v posteli, uspávat v kočárku přes den, tak to je kruté teď v 10ti m mu to měnit, a ještě ho uplně odstranit vedle do pokojíku. Neměli jste si ho naučit uspávat v kočárku, kolíbat atd. Ted bych tomu nechala čas. Nebo pak jak píše @Bubla Bůčková estvilla… já něco takového dělala, ale dcera od narození usínala sama, ve 3-4m byl trošku zlom a brečela v postýlce, my nechali vyplakat, ale tím stylem že minutka plakala, podali jsme dudlík, odešla jsem, vrátila se až po 15ti minutách padla. Ale ona byla zvykla od narození usínat sama. A tohle trvalo 2-3 dny. A pak pohoda. Ale u většího mimča, které je už takto naučené. To pak nějak pomalu, postupně.
Naše malá (2,5m) to má jak kdy, když mi usne v pokojíčku v postýlce tak ji tam nechám a když nechce tak ji dám do menší postýlky co dáváme vedle postele. Jestli je zvyklý spát u vás tak bych případně jen přisunula postýlku k vaší posteli, ale do jiného pokoje bych ho asi jen tak nedala, hlavně jestli řve, taky bych na to neměla srdce. Však ještě má dost času. ![]()
@ugluk ja to myslela tak ze pokud to neudelame tak se na postylku uz pan tezko nauci, nase mala spala v postylce sama uz od 6m bez problemu.
@Danne v klidu
Mé první dítě s náma spávalo, s přistěhováním do nového bytu v 15 m jsme zkusili vlastní pokojík a prošlo to, jen k ná chodilo nad ránem dospávat, teď už ho v osmi letech ani nehne
Druhému je necelý rok a zatím ho teda ani nehne se z té postele hnout
Dokud nespí napříč, aby nás na jednom konci okopávalo a na druhém mlátilo ze spaní pěstma, tak se tulím a užívám si, že je to takový drobek mazlivý, navěky to fakt nebude…
@Danne Ahoj, my mame uplne stejny problem s 13ti mesicnim. Chteli jsme zkusit Estivilla ale sly zuby a pak nastoupil do jesli. Ted po Vanocnich svatcich je zase v jeslich problem, no takze to zase posouvame. Ale co se nam zlepsilo upravou rezimu spanku/bdeni je to, ze se uz nebudi v noci casto. Je to lepsi, i kdyz mohl by spat celou noc. Pri uceni na postylku planujeme rovnou i do jeho pokoje, tak snad to nebude moc hukot. A stejne jako u vas, pres den v kocaru spi hned. V postylce jeci, jako by ho na noze brali! Bude to jeste zajimavy.
@Danne Společně spaní je přirozená záležitost. Ne módní trend jak tu někdo psal, módní trend je spíš postýlka
Žádný savec nespí oddělené od mláděte a každé mladě se přirozeně osamostatni.
Není nejvyšší čas. Malý je miminko zcela závislé na matce, není pro něj přirozené spát sám. Necítí se pak bezpečně. Ano, zvykne si, ale to si děti zvyknou i na kojeňák…
Ujišťuju tě, že čím víc ho zasytíš tím, aby se cítil bezpečně s mámou, tím lépe se pak bude odpoutávat.
Spousta dětí sice spí ve svých postýlkách, ale jakmile z ní dokážou vylézt, tak uprostřed noci přelezou k rodičům do postele a skoro je to nejde odnaučit.
Dítě, které je spaním s mámou dostatečně nasycené, pak přeleze do vlastní postele, jakmile k tomu dozraje, a už nikam v noci cestovat nebude. Nebo ne dlouho.