Dítě a hodnota peněz

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6865
15.5.18 12:41

Já to mám u dětí nastavené tak, když je potřeba koupit potřebné platím já, ale pokud chtějí něco co není nutné nebo jen prostě jako u tvé že se jí líbí i když má už dvoje, tak si to platí samotné, nebo určitou částku aspoň přispějí. a peníze dostávají týdně za to jak se celý týden chovali zda plnily své povinnosti, úklid pokoje a pod, když je vše ok dostanou za týden 50kč, pokud převažuje zlobení nedostanou nic, pak ještě třeba za odměnu dcera 5 let za trhání zubů že nedělala problémy, straší že nedostala žádnou 5 ve škole a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.18 12:42

Je to čistě můj názor, ale klasické domácí práce jsou pomoc v rodině, které jsou součástí a ne na vydělávání.
Tobě někdo dává peníze, že umyješ nádobí nebo vyneseš koš?

Děti by dle mého měly doma pomáhat, jelikož jsou sočástí systému(rodiny)a k práci doma by měli přispět všichni dílem, jakým jsou úměrně věku schopni.

Pokud peníze, tak bych dávala za mimořádné akce typu: naštípeš o 3 kolečka víc dřeva, posekáš i zahradu u babičky (tam ale opět bych dávala)…Jelikož pomáhat v rodině by mělo být automatické a bez odměn.

Souhlasím, že třeba systém nálepek (pokud budeš plnit povinnosti a naopak neplnit)je dobrý, ale tam je trest za nesplnění povinnosti…
Můj názor.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.5.18 12:44

My taky kapesné zavedli od první třídy.
Mladší děti 1× týdně, starší děti 1× měsíčně na účet. Každý díte tedy dle věku výše kapesného.

• Citovat
  • Upravit
53518
15.5.18 12:44
@Anonymní píše:
Je to čistě můj názor, ale klasické domácí práce jsou pomoc v rodině, které jsou součástí a ne na vydělávání.
Tobě někdo dává peníze, že umyješ nádobí nebo vyneseš koš?

Děti by dle mého měly doma pomáhat, jelikož jsou sočástí systému(rodiny)a k práci doma by měli přispět všichni dílem, jakým jsou úměrně věku schopni.

Pokud peníze, tak bych dávala za mimořádné akce typu: naštípeš o 3 kolečka víc dřeva, posekáš i zahradu u babičky (tam ale opět bych dávala)…Jelikož pomáhat v rodině by mělo být automatické a bez odměn.

Souhlasím, že třeba systém nálepek (pokud budeš plnit povinnosti a naopak neplnit)je dobrý, ale tam je trest za nesplnění povinnosti…
Můj názor.

Vidíme to stejně ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.5.18 12:45
@marg píše:
Já to mám rozdělené „na drahý“ a „na levný“, levný věci neřeším, koupím na co si ukáže, levný věci jsou u mě třeba do 200,–, samozřejmě ta koupě musí mít nějaký smysl, tzn. když chce třeba gumičky nebo sponky za dvacku, kterých má milion, tak ji to nekoupím ani kdyby to stalo petikorunu. Stejně jako třeba kšiltovky, na které má úchylku a má jich spoustu, tak teď po mě chtěla zase nějakou s jednorožcem, nestála moc, ale protože jich má tolik, že je nestačí střídat, další už nekoupím i kdyby se rozkrájela. Ale když si vybere něco co nemá, nebo co se mi líbí, prostě pokud to má nějaký smysl, kupuju, neřeším. Dražší dárky už za něco. Když zkouší v obchodě, ať ji koupím něco drahého, tak stačí říct, že na to nemám peníze a to chápe, že má smůlu. (4,5 let). Kasičku nemá, ještě nezná hodnotu.Příspěvek upraven 15.05.18 v 12:35

Tak to mám taky - s tím rozdělením na drahý a levný. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
15.5.18 12:47

Moje děti dostávají kapesné od 2 a čtvrt a od 4 a čtvrt let. Začala jsem s tím, když se mi 4 letá dcera sekla, že nechce oranžovou koloběžku, ale potřebuje růžovou a odmítala na té oranžové jezdit. Po zavedení kapesného se mi život velmi zjednodušil. Když něco chtěli a já jim to nechtěla koupit a je to nějaká blbost, tak jim říkám, že si to mají koupit ze svého kapesného - většinou je jim líto peněz (hlavně dcera - syn občas kupuje autíčka nebo sladkosti) a nekoupí si to. Pokud uznám, že jim to koupit chci, tak jim to koupím a pokud si myslím, že to úplná blbost není, tak se s nimi domluvím, že jim to koupím, ale z kapesného si na to také přispějí.

Zaplatit celou částku 170 Kč je celkem dost. Ptala jsi se ji, zda ty plavky chce i když si je bude muset zaplatit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2220
15.5.18 12:48

Jinak ja přijímám model me mámy, který je myslim celkem v pohodě. U nás se nikdy peníze moc neřešily, ve smyslu toho, že bych dostávala pravidelně kapesné, že bych si „vydělávala“ za domácí práce atd, prostě u nás se moc nediskutovalo o penězích. Pokud jsem něco chtěla, buď jsem to dostala hned, nebo až k nějaké příležitosti, nebo vůbec. Hodnotu peněz jsem znala, věděla jsem, kolik máme rozpočet cca, tak mi i bylo celkem jasny, o co si vůbec má smysl říkat a co si můžeme dovolit. Peníze, které jsem dostala od příbuzných mi nikdo nebral, mohla jsem si s nimi dělat co jsem chtěla a nikdo mi do ničeho nekecal. Proto ta situace s plavkama se mi zdá docela šílená, že by mi máma vzala 170 korun z kasicky :). Proste buď by mi to koupila, nebo bych měla smůlu, žádné kecy okolo. Byla samozivotelka, finančně jsme na tom byly tak nějak normálně, tenkrát mi to všechno nějak stačilo. Jezdili jsme na dovči, oblečení jsem měla vždycky pěkný. Dodneška mám na peníze takový normálně střízlivý pohled. Na co mám, to si koupím, naco ne, tak mám smůlu. Jako celý zivot :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.5.18 12:48

Jinak třeba s penězi za známky. Teoreticky chápu, proč je to špatně. Naprosto. Učíš se pro sebe, ne pro nás, atd. bla bla.

Ale u sebe jsem viděla, že to funguje. Mámu tátovi speciálně záleželo na jednom předmětu ve škole. za jedničky z toho předmětu jsem dostávala už nevím kolik, asi dvacky (odpočítejte inflaci :lol: ), za jiné jedničky ne. A je pravda, že v tom předmětu jsem vždycky excelovala, vždycky to byla moje silná stránka a později mi hodně pomohl ve studiu a tak. Čím víc jsem se v něm zdokonalovala, tím víc mě bavil a tím víc mi šel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
15.5.18 12:51

Jak už tu bylo zmíněno, plavky za dvě stovky bych vůbec neřešila a koupila. Levnější věci kupuju dětem normálně kdykoliv. Dražší, jako např. telefon, kolo, na to si musí počkat na Vánoce nebo na narozeniny. Kapesné nedostávají, dám jim, když potřebují. Např. na zmrzlinu nebo čelenku. Kasičku mají, dostávají od babiček atd. ale nikdy bych jim z ní nevzala ani korunu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.18 12:52

@fia80 jojo, ochotně donesla kašičku. Chtěla ještě šaty Elza a když zjistila, že při koupi obojího ji v kasicce nezbyde ani na kindervejce, tak odevzdala 170,– a šaty ze prý už nepotřebuje :lol:

• Citovat
  • Upravit
36556
15.5.18 12:53

Jak naučit dítě znát hodnotu peněz se snažím přijít už dlouho.

Jednou se nám stalo, že jsme byli na severu u moře, říkám dítěti? nemrcas se v tom bahně, spadneš tam. Spadla tam. Já ji popadla, vletěla do prvního obchodu na promenádě a komplet ji oblíkala.

Pak jsem se jí snažila vysvětlit, že ne každý si může dovolit takhle se obléknout a ještě v tak drahé zemi, že chudší dítě by muselo zůstat v tom mokrém a že i nám to udělá díru do rozpočtu. A viděla jsem, jak na mě kouká a vůbec neví, o čem to mluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.5.18 12:54
@Anonymní píše:
@fia80 jojo, ochotně donesla kašičku. Chtěla ještě šaty Elza a když zjistila, že při koupi obojího ji v kasicce nezbyde ani na kindervejce, tak odevzdala 170,– a šaty ze prý už nepotřebuje :lol:

Já myslím, žes to udělala dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
15.5.18 12:55

…no pokud si dcerka nevymysli kazdy den neco jineho, tak bych ji ty plavky koupila a dala ke dni deti, co je za chvili, a ty zbytecne dvoje prodala…, neni nic jednodussiho :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
15.5.18 12:56

U nás je to tak, že dárky větší jsou na narozeniny, vánoce, menší na svátek. Příležitostně něco koupím, minule nějaký sešit se smajlíky, občas za něco (pomoc babičkám, ve školce atd.) dostane něco menšího, včera chtěl koupit Lego za cca 17 eur, tak si ho zaplatil sám.

Stejně tak se ho snažím naučit, že i když na to třeba má peníze, tak to za ty peníze nestojí - viz minule se vztekal, že jsem mu nechtěla koupit (a ani dovolit za jeho) obyč tužku angry birds, která stála 7 eur. Nevím, jestli to pochopil, ale snad časem se toho dovtípí.

Do kasičky mu dávám drobné, které mi zbydou. Od 1. třídy bude dostávat týdně kapesné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
15.5.18 13:01
@Anonymní píše:
@fia80 jojo, ochotně donesla kašičku. Chtěla ještě šaty Elza a když zjistila, že při koupi obojího ji v kasicce nezbyde ani na kindervejce, tak odevzdala 170,– a šaty ze prý už nepotřebuje :lol:

Mne to prijde dobre vyreseny. Potrebne veci kupuju, na dalsi si musi nasetrit nebo pockat na narozky, svatek atd.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML