Dítě a hodnota peněz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
15.5.18 13:36

Myslím, že jsi udělala dobře. K čemu 6 leté holce jsou troje plavky? 8o takže kdyby chtělo moje dítě třetí plavky, tak ho taky nechám, ať si je zaplatí.

• Citovat
  • Upravit
1428
15.5.18 13:36
@Anonymní píše:
@Gortyna to jsem se asi blbě vyjádřila, peníze jsem si odebrala před ní a s jejím souhlasem.

Tak v tom případě je to naprosto v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
15.5.18 13:37
@Freesia píše:
Obecně platí, že co člověk získá bez námahy, toho si neváží. Pokud třetí plavky považuješ už za něco navíc, myslím, že je dobré, aby se dcerka alespoň částečně podílela na jejich pořízení.
Jinak moje dcera od první třídy dostává kapesné - v 1. třídě měla 5 Kč na týden, každý další ročník má + 5 Kč/týden. Nechávám na ní, jestli si peníze šetří nebo utratí. Něco jí samozřejmě občas koupím i já. Když ale uznám, že to, co strašně moc chce je zbytečnost a že si to má z kapesného zaplatit sama, tak kolikrát zjistí, že to vlastně zas až tak moc nechce. :mrgreen:

5kc na týden v dnešní době? 8o To jsem dostávala před 25ti lety :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24162
15.5.18 13:38
@Lerista píše:
Nevlastní dcera zničila už od zač. školního roku snad 3 pera. Kupovali jsme ty dražší. Ale vždy přišla stylem, ono se to samo zničilo, nemám čím psát, co s tím budete jako dělat. Když přinesla další zničené, tak jsme jí vzali z kasičky 150 kč a koupili další. Nemůžeš si koupit hračku, musela sis koupit pero, když sis to staré rozlámala. Ani nepípla. Kapesné zatím prvňákovi nedáváme, nemá je za co utratit. Všude zatím chodí s námi. Dárky děti dostávají k Vánocům, narozeninám. Jinak ne, max kindervajíčko. Dostaly každá 100 k Vánocům a šly jsme do Pepca a mohly si nakoupit co chtěly. Počítala jsem jim, co si můžou dovolit a co ne. Bylo úsměvné pro mě úsměvné a pro ně snad poučné, když držely 5 věcí a měly peníze na 4 a musely se jedné věci vzdát.

Něco podobného jsme udělali dětem se škudlíky z Ikea. Měly určitý obnos, který si mohly utratit a bylo zajimavé je sledovat jak kalkulují co ano a co ne, různé kombinace toho co se jim líbilo apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24162
15.5.18 13:39
@Mimis2017 píše:
5kc na týden v dnešní době? 8o To jsem dostávala před 25ti lety :mrgreen:

My dáváme 10 Kč, dcera v podstatě vše důležité má, sama nemá ani moc možností penize utratit. Navyšovat budeme s každou třídou o určitou hodnotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.18 13:40

@Aries6 moje je v tomhle nějaká zakrnělá nebo nevím :lol: mam 2 holky, mladší jsou 2 roky. Někdy to starší pochopí, nekdy hučí ještě venku, že to chtěla a můžu vysvětlovat horem spodem. Je paličatá. Mladsi ještě neresim. Asi taky zavedu kapesné. Chtěla jsem až v 8 letech zřídit účet a a dát jí kartu. Na ni každý měsíc třeba 100,–. Ale asi začnu teď tou deseti korunkou.

• Citovat
  • Upravit
1648
15.5.18 13:42

@elen-ka tak to já jsem taky měla, ale alespoň jsem měla na zmrzku… Myslím, že jsem dostávala 10kc ba týden, což znamenalo, že jsem si mohla 3krat týdně koupit kopeček zmrzliny… Ale to je dnes nemyslitelny. Proto mě to překvapilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24162
15.5.18 13:43
@Natálka26 píše:
Tyhle levný věci neřeším, obvykle do 2-3stovek vůbec, není to každý den a beztak to jsou většinou trička nebo jídlo, jakékoliv. Do krámu a obchodních center nechodime. Já to nemám ráda a když už tak jdu sama. Hodnotu peněz nevím jak naučit. Ale vím, že kapesné dostávat nebudou, peníze za práce doma taky ne. Myslím, že to nechám tak jak jsem to měla já, když jsem něco potřebovala nebo chtěla tak jsem poprosila a s přihlédnutím na školu, úklid, atp jsem buď dostala nebo ne. Podle mě se z kapesneho hodnotu peněz nenaučí. To možná z první brigády až si je vydělá práci tak pochopí že to není jen tak.

Právě dost odborníků se shoduje, že kapesné dětem pomáhá se naučit tu hodnotu peněz. Ale i to kapesné má mít jasná pravidla. Pokud je dítě utratí a chce si něco koupit, co si normálně kupuje za své a rodiče mu na to peníze dají „mimo“ kapesné, pak se nic nenaučí. Ale pokud mu peníze nedají, dá si dítě příští měsíc větší pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24162
15.5.18 13:48
@Mimis2017 píše:
@elen-ka tak to já jsem taky měla, ale alespoň jsem měla na zmrzku… Myslím, že jsem dostávala 10kc ba týden, což znamenalo, že jsem si mohla 3krat týdně koupit kopeček zmrzliny… Ale to je dnes nemyslitelny. Proto mě to překvapilo.

Tak já dětem zmrzlinu kupuji, ale ne denně. Ostatní věci, klidně i bonbonky apod. taky, ale nemá to žádná jiná pravidla, než že já řeknu ano či ne. Pokud se mě zdá, že podobných věcí měli v posledních dnech dost, nekoupím apod. Když jim to nekoupím, vždy jim řeknu důvod proč ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.5.18 13:49

Udelala bych to stejne :palec: dvoje plavky uz ma, navic predpokladam, ze i tyhle dvoje jste vybiraly tak, aby se ji libily. Tu zakladni potrebnou vybavu tedy ma, treti plavky nutne nepotrebuje a pokud je chce jen ze se ji libi, tak zaplatit z kapesneho. Sestilete dite uz by melo o hodnote penez vedet a melo by si zkusit i takove to rozhodnuti - ted si koupim nejakou blbost a zitra nebudu mit na vec, kterou opravdu chci, musim na to nasetrit treba. Me nasi taky drzeli zkratka, kolikrat ani tu zakladni vybavu jsem nemela, takze te naprosto chapu ze poznat tu hranici je nekdy tezke. Ja taky dceri rada vsechno koupim, protoze sama vim, jaky to bylo chodit celou pubertu jen ve dvou trickach, ale nekdy si rikam, jestli ji nerozmazluju :think: a to ji je zatim rok a pul :lol: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
15.5.18 13:53

Udělala bych to stejně. Dceři je 7 let a už jsme takhle párkrát něco taky vyřešili - buď si zaplatila úplně sama, nebo si přispěla půlkou. Nešlo teda o oblečení, spíš plyšáky nebo nějakou drobnou hračku, ale oblečení, který vyloženě nepotřebuje - proč ne, brala bych to jako další „hračku“. Já navíc jsem hrozná a každou chvilku jí něčim „dělám radost“ (drobnosti nebo to oblečení, finančně nenáročný věci). Přimělo nás to k tomu zavést kapesné - aby uměla odhadnout předem, na co bude jak dlouho šetřit. Doteď dostávala drobné tak nějak nárazově, třeba když byla se mnou nakoupit, nechala jsem jí drobné, co mi vrátili u kasy. Babička občas něco přihodí. Zoubková víla taky :) Ale te´d asi měsíc dostává pravidelně 20 korun na týden (stačilo by asi míň, ale chce si šetřit na nějakou hračku, tak ať vidí reálný cíl, ne „kdesi daleko v nedohlednu“ :) ) A taky často používám přirovnání - co by za cenu nějaký konkrétní hračky mohlo být jinýho (třeba dvacet kopečků zmrzliny - to většinou zůstane tak hledět, že na hračku skoro zapomene :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
15.5.18 13:55

@elen-ka
Já to nezpochybnuju, ale zatím to tak vnímám. Třeba až v září starší nastoupí do školy tak názor změním a kapesné dostávat bude, ale pořád přemýšlím k čemu by ji to bylo. Zmrzlinu, jídlo, oblečení kupuji já a ona tolik času ani po škole teď tedy po školce nemá aby mohla utrácet. Má hodně kroužku a když jedou na vylet/soustředění /závody tak ji peníze dám sebou a obvykle mi bez cca 50 korun co si koupí piti/sušenku mi všechno vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
15.5.18 13:56
@krtek93 píše:
Udělala bych to stejně. Dceři je 7 let a už jsme takhle párkrát něco taky vyřešili - buď si zaplatila úplně sama, nebo si přispěla půlkou. Nešlo teda o oblečení, spíš plyšáky nebo nějakou drobnou hračku, ale oblečení, který vyloženě nepotřebuje - proč ne, brala bych to jako další „hračku“. Já navíc jsem hrozná a každou chvilku jí něčim „dělám radost“ (drobnosti nebo to oblečení, finančně nenáročný věci). Přimělo nás to k tomu zavést kapesné - aby uměla odhadnout předem, na co bude jak dlouho šetřit. Doteď dostávala drobné tak nějak nárazově, třeba když byla se mnou nakoupit, nechala jsem jí drobné, co mi vrátili u kasy. Babička občas něco přihodí. Zoubková víla taky :) Ale te´d asi měsíc dostává pravidelně 20 korun na týden (stačilo by asi míň, ale chce si šetřit na nějakou hračku, tak ať vidí reálný cíl, ne „kdesi daleko v nedohlednu“ :) ) A taky často používám přirovnání - co by za cenu nějaký konkrétní hračky mohlo být jinýho (třeba dvacet kopečků zmrzliny - to většinou zůstane tak hledět, že na hračku skoro zapomene :mrgreen: )

Děda prepocitaval na láhve s pivem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
15.5.18 13:56
@Anonymní píše:
Potřebovala bych vaše názory na konkrétní situaci i ty obecné. Konkrétně jde o to, že má 6ti léta dcera si přeje plavky se sukní ala mořská panna :roll: na Ali 170,–, nic likvidačního. Ale ona plavky má dokonce dvoje. Tak mi přijde zbytečné kupovat další. Zase bych ji ráda udělala radost. Ale bojím se, aby tím nenabyla vědomí, že ji koupím vše a že peníze rostou na stromě. Nakonec jsem ji tedy řekla ať donese kasičku a odebrala ji 170,–. Úsměv ji trochu klesl, když viděla jak drobaky mizí. Jak byste to udělali vy? Jak vůbec řešíte finance s tak malými dětmi? Kupujete nač si ukážou nebo ne? Já si většinou napíšu tak zhruba co je aktuálně zajímá a baví a pak to dostanou na Vánoce, narozeniny a svátky. Za jakých okolností jim dáváte peníze do kasičky? K nějakému výročí, za něco nebo jen tak a kolik? Abych řekla pravdu, tak vůbec nevím jak toto řešit. Děkuji za odpovědi

6 a 8 let, maj kapesne, ucet, kartu, veci, co neuznam za potrebne, plati ze sveho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
15.5.18 13:57

Jo, a snažím se dodržovat, že jí do výdajů nebudu kecat - ať si ty penízky utratí, za co chce (jen třeba kdyby se chtěla třeba nárazově nafutrovat sladkým, tak to bych zasáhla, že teda minimálně to nesmí všechno najednou sníst). Ale že si koupí pidihračku, když jich už má doma pět podobných? No, když si to nedá vymluvit a vysvětlit, že takhle na tu hezkou velkou panenku fakt nenašetří, tak její věc, zakazovat jí to nebudu. Ale zatím se ve většině případů zachovala nakonec docela rozumně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí