Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak já plavky beru jako oblečení, takže já bych je koupila normálně.
@Vosma29 píše:
Tak já plavky beru jako oblečení, takže já bych je koupila normálně.
Aco kdyz uz jich ma moc adite to presti c hc e-speslobrazek, nejsky hit…
Já nevím, tak buď jí třetí plavky koupit chceš, nebo nechceš.
Osobně bych k tomu neviděla důvod, kluci mají jedny plavky, já momentálně žádné, loni se mi po x letech rozpadly a nové jsem zatím nesehnala, ale víc než jedny jsem taky nikdy neměla. ![]()
@Russet Děkuju za názor, vidím to však jinak. Není to o tom, že bych platila za to, že třeba vynesou koš. Ale s manželem chceme, aby děti nebraly kapesné jako samozřejmost. Aby si něco nenárokovaly a nebraly to jako něco, na co mají právo. Ale chceme spojit to kapesné s tím, jak se chovají a jak se snaží. A to, že se zapíší k domácím pracím, které vykonaly, je pouze způsob, jak to objektivně hodnotit. Ale samozřejmě můžou dostávat plusy za další hezké věci, za výborné známky, za něco dobrého, co udělají…a naopak mínusy za špatné věci, třeba zlobení, poznámka ve škole atp - a to se pak posčítá a podle toho dostanou kapesné. Mluili jsme už o tom s manželem dost a máme ten systém vymyšlený =) Samozřejmě ne každému může tqto metoda vyhovovat, to nikomu nechci vnucovat, psala jsem pouze zakladatelce, jak to je u nás a jak to vnímáme my ![]()
@nanoBETA píše:
@Russet Děkuju za názor, vidím to však jinak. Není to o tom, že bych platila za to, že třeba vynesou koš. Ale s manželem chceme, aby děti nebraly kapesné jako samozřejmost. Aby si něco nenárokovaly a nebraly to jako něco, na co mají právo. Ale chceme spojit to kapesné s tím, jak se chovají a jak se snaží. A to, že se zapíší k domácím pracím, které vykonaly, je pouze způsob, jak to objektivně hodnotit. Ale samozřejmě můžou dostávat plusy za další hezké věci, za výborné známky, za něco dobrého, co udělají…a naopak mínusy za špatné věci, třeba zlobení, poznámka ve škole atp - a to se pak posčítá a podle toho dostanou kapesné. Mluili jsme už o tom s manželem dost a máme ten systém vymyšlený =) Samozřejmě ne každému může tqto metoda vyhovovat, to nikomu nechci vnucovat, psala jsem pouze zakladatelce, jak to je u nás a jak to vnímáme my
Každý má jiný systém, hlavní je, že se na tom shodnete s manželem.
Jinak mně přijde divné odměňovat dítě za dobré chování a snažení, stejně tak jako za známky. Co když druhý sourozenec nebude tak nadaný, to bude dostávat míň než ten první. Nebo budou mít jinak přísnou učitelku… Tohle se strašně špatně hodnotí.
@nanoBETA píše:
@Russet Děkuju za názor, vidím to však jinak. Není to o tom, že bych platila za to, že třeba vynesou koš. Ale s manželem chceme, aby děti nebraly kapesné jako samozřejmost. Aby si něco nenárokovaly a nebraly to jako něco, na co mají právo. Ale chceme spojit to kapesné s tím, jak se chovají a jak se snaží. A to, že se zapíší k domácím pracím, které vykonaly, je pouze způsob, jak to objektivně hodnotit. Ale samozřejmě můžou dostávat plusy za další hezké věci, za výborné známky, za něco dobrého, co udělají…a naopak mínusy za špatné věci, třeba zlobení, poznámka ve škole atp - a to se pak posčítá a podle toho dostanou kapesné. Mluili jsme už o tom s manželem dost a máme ten systém vymyšlený =) Samozřejmě ne každému může tqto metoda vyhovovat, to nikomu nechci vnucovat, psala jsem pouze zakladatelce, jak to je u nás a jak to vnímáme my
Na jednu stranu souhlasim s tim, ze bje fajn, ze dite se nedomniva, ze penize prijdou jen tak. Na druhou strnu- nechci je ucit, ze doma se pracuje pro penize. Domacnost se proste musi obhospodarovat proto, ze je to. Nezbytne, zadarmo, protoze jsem clenem domacnosti. To same cg ovani,–kdyz budi mmit penez dost, nepotrebuji dalsi, muzu byt hulvat? casto vidime u zbohatliku.
@nanoBETA píše:
My jsme se zase rozhodli, že kapesné budou dostávat a nebude podmíněné jejich chováním nebo pomocí s domácností a hlavně budeme akceptovat, co si za ty svoje peníze koupí. I když někdy trpím. Třeba když naposledy si koupil syn autíčka za 13 euro.
Oba tyto systémy - náš i váš mají své pro a proti. Co budete dělat, až to jednou spočítáte dohromady a zjistíte, že je dítě v mínusu?
@Janina81 Tak ty známky nemyslím tak striktně, že bychom spočítali průměr a podle toho děti dostaali peníze. Mluvím tady o celkovém přístupu ke škole - za hezké známky (1, 2) bude plus, za ošklivě (4,5) mínus. Zase na základní škole není důvod, aby dít nosilo 4 či 5. To není o nadání, ale o přístupu - ale samozřejmě ten systém budeme vyvíjet, zdokonalovat a přizpůsobovat individuálně, zatím máme domluvený koncept, ale v praxi to člověk samozřejmě pak ještě dolaďuje ![]()
@fia80 Když bude v mínusu, tak nedostane nic - pod nulu to nepůjde ![]()
@Lama Lama Ano, to je úskalí našeho systému. Je to pravda. Ale ono to ve větší rodině, kde jsou navíc děti různého pohlaví, jde opravdu zle. Znám případy, kde to nakonec dopadne tak, že syn nic nedělá a holka všechno. Nebo prostě tak, že to je velmi velmi nevyrovnané mezi sourozenci. A je to těžké na to dohlížet a najít v tom rovnováhu (u nás, myslím když jsem byla u svých rodičů, se to nepovedlo nikdy). Ono totiž nejvíc je vidět to, co se neudělá - a to, co se udělá, se často přehlíží. A jasné, že ve správníém vztahu to není kdo kolik čeho kdy udělá, ale to platí mezi partnery. V případě dětí je to jiné - oni hřeší na sourozence a schovávají se jeden za druhého. Už teď to vidím a to jsou děti relativně malé - hází vinu jeden na druhého a přehazují i povinnosti jeden na druhého…když to zorganizuju já, dokáží společně uklízet hračky atd. Ale ani při tom společném uklízení to není rovnoměrné - a prostě syn dělá pomaleji a vždy to nejméně náročné, oproti dcerám. Už teď vidím jak se snaží vykličkovat atd…starší dcera je taková hodně precizní a pořádná, takže ta pak dělá za ostatní. A nejmladší se zatím tolik nevybarvila, takže těžko říct. Ale je mi jasné, že kdybychom aspoň nějak neorganizovali a nepodchytili vypomáhání doma, bylo by to velmi velmi nevyrovnané a nefér. A k těm penězům samozřejmě je to dobrá motivace - nemyslím, že by z toho děti odnesly právě to, že jsou doma práce placené. Ale to, že mají možnost udělat něco navíc a za to budou odměněny a když neudělají ani to povinné, tak nebudo přeci dostávat ještě kapesné. Samozřejmě až budou starší, tím myslím na střední škole a výš, tak přístup budeme měnit - ale to vše přijde s věkem dětí.
@nanoBETA píše:
@Janina81 Tak ty známky nemyslím tak striktně, že bychom spočítali průměr a podle toho děti dostaali peníze. Mluvím tady o celkovém přístupu ke škole - za hezké známky (1, 2) bude plus, za ošklivě (4,5) mínus. Zase na základní škole není důvod, aby dít nosilo 4 či 5. To není o nadání, ale o přístupu - ale samozřejmě ten systém budeme vyvíjet, zdokonalovat a přizpůsobovat individuálně, zatím máme domluvený koncept, ale v praxi to člověk samozřejmě pak ještě dolaďuje
No to by ses divila, jaké se teď dávají někde známky. Já byla v šoku, když mi kamarádka říkala, že její dítě běžně nosí v první třídě 3. To přece není normální.
@Janina81 a to dítě je v české škole? Toto jsem slyšela o školách německých, že tam nejedou na hezké motivační známky v první třídě tak jako v ČR.
@Lama Lama Jo a ještě k těm „zbohatlíkům“ - to jsem moc nepochopila. Proč by se měly domnívat, že chovat se jako hulvát je normální, když budou míst dost peněz?… To mi nějak nejde do hlavy. Samozřejmě tenhle systém kapesného nebude jediná výchovná metoda - tohle je jenom systém pro kapesné. Ale jinak vychováváme úplně běžně a ano, děti dostanou i na zadek, když to jinak nejde. My jsme s manželem spíše na přísnější výchovu (tím nemyslím samozřejmě výchovu strachem a to, že děti nesmí nic)…tedy děti mají jasná pravidla, mají i jiné odměny/tresty a zatím nás uznávají jako autoritu a doufáme, že se nám to tak povede udržet a budou uznávat i dál. Tedy hulvátství jimm neprojde, ani kdyby se topily v penězích ![]()
@fia80 @Janina81 Já dostala v první třídě i 5
To si pamatuju. Jsem byla vždy nadaná na matematiku, zdědila jsem to. A hrozně mě i bavila. A v první třídě jsem onemocněla, týden chyběla, tak jsem počítala příklady doma napřed. A pak jsem přišla ve škole a dostali jsme jeden z těch příkladů na známky počítat, jenže učitelka mírně změnila zadání. A já, jak jsem to mělauž napočítané dopředu, tak jsem si to nevšimla a spočítala to stejně - dostala jsem 5 přes 2 řádky do žákovské. A to byl správný výsledek, jenom s tím původním zadáním. Pamatuju si to do teď, protože se na tom smějeme, že můj oblíbený předmět a něco, co mi šlo - a k tomu už v první třídě jsem měla za 5
…tedy vím, že děti dostávají i horší známky ve škole. Bylo to i za nás - ale to samozřejmě po nějakém čase ve škole zjistíme jejich systém a přizpůsobíme to tomu. Jak už jsem psala, zatím je to náš koncept systému - budeme dolaďovat.
PS: A to jsem pak ještě doma schytala za tu 5 - tedy dvojitý trest za snahu
Ale i to se někdey stane a přežila jsem to - nemám následky a matematiku jsem měla ráda i dál. Takže zase tak křehké a citlivé ty děti nejsou, aby pro jednu malou křivdu selhala celá výchova.
@nanoBETA Lama to zřejmě myslela tak, že dítě když zrovna nebude potřebovat peníze, tak se může chovat hnusně, protože jeho standardní motivací pro slušné chování je zisk peněz místo vnitřní motivace být slušný a pomáhat.
Ale to si myslím, že toto už jsou extrémní případy, kdy se výchova a láska právě vykupuje penězmi.