Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@PaniBovaryovaaa ne na oblečení jako takové, ale spíš takové to „navíc“. Já fakt v tomto tápu, protože naši mě drželi dost zkrátka a já teď nevím co je ještě v normě a co už né. Děkuji za názor
v normě je to co si můžeš dovolit. Jestli na to v pohodě máte, nechápu proč jí to nekoupit.
@Natálka26 píše:
@elen-ka
Já to nezpochybnuju, ale zatím to tak vnímám. Třeba až v září starší nastoupí do školy tak názor změním a kapesné dostávat bude, ale pořád přemýšlím k čemu by ji to bylo. Zmrzlinu, jídlo, oblečení kupuji já a ona tolik času ani po škole teď tedy po školce nemá aby mohla utrácet. Má hodně kroužku a když jedou na vylet/soustředění /závody tak ji peníze dám sebou a obvykle mi bez cca 50 korun co si koupí piti/sušenku mi všechno vrátí.
No tak kupovat nebudes, tak bude to z kapesneho a rozmysli si, jesti bude zmrzlina, limonada nebo plavky.
@Elishka1 píše:
Děda prepocitaval na láhve s pivem
Tak pivo jí nebre, ale třeba deset čokolád… to už je „něco“. Nebo naopak něco opravdu potřebnýho, třeba komplet oblečení na celou sezónu včetně bot (to když jde o takový ty drahý z mýho pohledu naprosto zbytečný hračky ala mluvící dráček za 3 a půl tisíce, který jí prostě nepořídíme, ani kdyby se na hlavu stavěla). To pak sázim na to, že pochopí, že bez bot a bundy běhat venku nemůže, bez dráčka jo.
@Natálka26 píše:
@elen-ka
Já to nezpochybnuju, ale zatím to tak vnímám. Třeba až v září starší nastoupí do školy tak názor změním a kapesné dostávat bude, ale pořád přemýšlím k čemu by ji to bylo. Zmrzlinu, jídlo, oblečení kupuji já a ona tolik času ani po škole teď tedy po školce nemá aby mohla utrácet. Má hodně kroužku a když jedou na vylet/soustředění /závody tak ji peníze dám sebou a obvykle mi bez cca 50 korun co si koupí piti/sušenku mi všechno vrátí.
Já to pochopila teď nedávno, k čemu jí bude kapesný, když jí většinou nijak extra „neškrtíme“, v cukrárně si může vybrat, na výletě jí vždycky něco malýho dopřeju, sem tam dostane třeba vystřihovánku nebo modelínu „jen tak“… Měli jsme právě jednu z těch „finančích událostí“ na víkendovým nákupu, kdy si něco strašně vymrčovala a slibovala hory doly, že si to zaplatí ze svýho, že si kvůli tomu ty našetřený penízky vzala (týden předtím si tam něco vyhlídla a teď už to samozřejmě neměli)… A najednou mi došlo, že jí ani tak nejde o tu jednu konkrétní věc, ale ten akt - koupit si něco sama za svoje peníze. Protože ve finále jí nešlo o jednoho konkrétního plyšáka, ale klidně ho vyměnila za menšího, jen když si ho bude moct sama vybrat a koupit.
Tak k tomuhle u nás ještě nedošlo. Samozřejmě peníze dostávají, od babiček atd s tím že to mají na zmrzlinu nebo na něco dobrého, ale to pak jdeme obvykle ještě ten den a z toho si to koupí.
@Natálka26 píše:
@elen-ka
Ve školce jsem kapesné taky neřešila, dcera začala dostávat až v první třídě.
Necetla jsem diskuzi, takze reaguju jen na prvni prispevek. Pristup, ktery popisujes, bych asi udelala u koupe lizatka, ale ne obleceni. Je jeste mala a neni ji 15, aby si prispela z brigady treba.
Jinak takoveto veci (plavky, sukynku, celenku do vlasu apod.) bych dceri normalne koupila. Podle toho, jak moc by si to prala. Penize v kasicce ma, dava ji tam spise babicka, podle „nalady“. Jde o drobne z penezenky a tak. Vetsi obnosy napr. k narozkam posilam na ucet.
@krtek93 píše:
Já to pochopila teď nedávno, k čemu jí bude kapesný, když jí většinou nijak extra „neškrtíme“, v cukrárně si může vybrat, na výletě jí vždycky něco malýho dopřeju, sem tam dostane třeba vystřihovánku nebo modelínu „jen tak“… Měli jsme právě jednu z těch „finančích událostí“ na víkendovým nákupu, kdy si něco strašně vymrčovala a slibovala hory doly, že si to zaplatí ze svýho, že si kvůli tomu ty našetřený penízky vzala (týden předtím si tam něco vyhlídla a teď už to samozřejmě neměli)… A najednou mi došlo, že jí ani tak nejde o tu jednu konkrétní věc, ale ten akt - koupit si něco sama za svoje peníze. Protože ve finále jí nešlo o jednoho konkrétního plyšáka, ale klidně ho vyměnila za menšího, jen když si ho bude moct sama vybrat a koupit.
jo, dcera si také přijde velmi důležitá, když si může něco koupit za své.
Dcera dostává kapesné už od školky. Věci „navíc“ si hradí z kapesného. Většinou se tedy podílí polovinou takže by platila polovinu plavek. Kromě kapesného někdy dostane peníze od příbuzných k svátku, narozkám, za vysvědčení, brigádku. To jde vše do jej kasičky a hospodaří s tím podle svého uvážení.
Plavky má syn jedny..dcera má dvoje ( na převlečení ) aby neměla mokrou pipku.
dcera a syn ( 3 a 6 let ) kapesné rozhodně ještě nedostávají..peníze co dostávají od babiček mají bud na spořícím učtu, nebo něco v kasičce z které kupuju věci, oblečení, boty atd.
První penízky dostane za vypadnutí zubu, protože slyšel o zoubkové víle, jinak by nedostal nic..kapesné ve školce mi přijde na hlavu, ale každého věc.
Dětem nekupujeme vše na co si ukážou nebo chtějí..pokud má plavky další nepotřebuje, vysvětlila bych a řekla že si může vybrat až bude mít tyhle malé - případně zničené. Penězi netrpíme, ale nevím proč by měli mít každou blbost.
No já se jí snažím dělat radost a když to má opodstatnění, tak ráda vyjdu vstříc. Bude jí 7 v říjnu a už se začína stydět i např. před prarodiči. Přeje si mít plavky s vrškem, takže jedny už jsem koupila a koupím minimálně ještě jedny, jak se znám, tak spíš dvoje
Pro mě je to pochopitelný důvod. Ale tričko s měnícím obrázek za který chtějí nevím proč i několik stovek prostě nekoupím. Normálně jí řeknu, že je moc drahý a chápe to. Má svojí kasičku, kam jí šetřím v už jsme si vysvětlily, že v létě si bude nosit svoje penízky a že si to musí rozvrhnout. Jasný, že jídlo a pití jí odpírat nebudu, ale zábavu, kolotoče, zmrzlinky a tak si bude platit sama. Už teď se hodně zajímá kolik tam má a na co to bude stačit, počítat vcelku umí - myslím na to, že do první jde až po prázdninách a že je schopná si to každý den přepočítat a uvědomit si, jak to funguje.
@smurfka píše:
Plavky má syn jedny..dcera má dvoje ( na převlečení ) aby neměla mokrou pipku.
dcera a syn ( 3 a 6 let ) kapesné rozhodně ještě nedostávají..peníze co dostávají od babiček mají bud na spořícím učtu, nebo něco v kasičce z které kupuju věci, oblečení, boty atd.
První penízky dostane za vypadnutí zubu, protože slyšel o zoubkové víle, jinak by nedostal nic..kapesné ve školce mi přijde na hlavu, ale každého věc.
Dětem nekupujeme vše na co si ukážou nebo chtějí..pokud má plavky další nepotřebuje, vysvětlila bych a řekla že si může vybrat až bude mít tyhle malé - případně zničené. Penězi netrpíme, ale nevím proč by měli mít každou blbost.
proč na hlavu?
podle mě to není od věci od chvíle, kdy to dokážou pobrat, což v pěti naprosto s přehledem.
A je to přesně o pochopení hodnoty peněz. Že je jich definované množství a člověk volí mezi tím, co koupit. Věděl, že cca ta dvacka je na tu jednu zmrzlinu/nanuk nebo dvě sušenky týdně. Že kyž to utratí v pondělí, o víkendu nebude nic. Stejně tak se brzy naučil, že na václaváku to stojí víc a že když hodinu počká, tak v Albertu bude mít nanuky tři, za cenu zmrzliny tam. Že možná je lepší se napít na výletě vody z flašky, protože když koupí kofolu, nezbyde na tatranku. Nebo nepohrdne buchtou z domova a koupí si nějaou upomínkovou ptákovinu.
@Markéta80 píše:
chodíš nahej![]()
To ne, ale obleceni kupuju jedine v Lidlu, tedy nejlevnejsi. ![]()
Názory jsem nečetla, ale plavky bych jí objednala za svoje peníze. Je to v dnešní době částka, která je celkem zanedbatelná a pokud plavky holčičce udělají radost, proč ji neudělat. Její kapesné v pokladničce bych v jejím věku nechala třeba na zmrzku nebo něco takového.
Nevím, kde je hranice ceny, co koupit a co ne, když to dítě úplně nepotřebuje, ale jde jen o radost. Každá rodina to má asi jinak, ale k dětem prostě patří i blbinky navíc, které nepotřebují.