Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Podle mě by stačilo příště vysvětlit, že plavek nebo čehokoliv má dost, ale pokud to nutně potřebuje, tak jí dát vybrat, jestli se vzdá něčeho slíbeného nebo sáhneš do kasičky, nebo jinak si na to „vydělá“, třeba řekne, že už to nechce. Ale je blbost jí neříct předem, že jí ty peníze vezmeš, když s touhle variantou nepočítá. Měla bys jí to vysvětlit, proč jsi to udělala a spolu vymyslet systém pro příště
Snažím se i třeba levné nepotřebné věci nekupovat hned, dle mě se dítě má naučit počkat. Na drahé čekají do Vánoc, narozenin, i když peníze jsou a nekoupila bych vyložené kraviny. Ale někdy dětem koupím maličkost sama.
Starší dostává kapesné 10 Kč týdně, 6 let, zatím to šetří, že prý bude jako dospělá bohatá
. No, ono ji to časem dojde… Za domácí práce a známky nic nedávám, za vysvědčení radši oslavu.
Mám taky šestiletou a od první třídy plánuju kapesné (dvacku týdně?). Teď dostane semtam korunu-pětikorunu jen tak, když mi třeba vypadnou, za nic konkrétního. Doma ji zapojuju, stará se o zvíře, uklízí pokoj, pomáhá v kuchyni - na financích nezávisle, prostě doma něco děláme všichni.
Finančně - snažím se velké věci dávat k Vánocům, narozeninám… velké potřebné věci občas jen tak, nebudu čekat x měsíců, když to potřebuje teď. Oblečení nakupuju průběžně, boty též dle potřeby. V hračkářství něco „navíc“ pořídím fakt výjimečně, třeba karty před dovolenou, menší hru, když je nemocná. A věci, co nepotřebuje, nekupuju prakticky vůbec. A snažím se vysvětlovat proč, co jiného si za ty peníze můžeme koupit, že taky musíme jíst, potřebujeme, aby tekla voda, že přeci ráda jezdí na výlety… a že těch peněz zas tolik není, takže si vždycky musí vybírat. Do kasičky jsem sáhla jedinkrát, a to když něco v záchvatu vzteku zcela záměrně rozbila.
@markytka3 tak zkouší to. Minule na trhu to bylo triko „s otáčecíma trpitkama, Klárka ho má taky, mami já chciii“. A takhle ji každou chvíli něco uchvátí. Chtěla bych aby si nějak uvědomila, že nemůžu koupit vše a že se na tom bude muset nějak podílet
@Gortyna to jsem se asi blbě vyjádřila, peníze jsem si odebrala před ní a s jejím souhlasem.
@Anonymní píše:
Potřebovala bych vaše názory na konkrétní situaci i ty obecné. Konkrétně jde o to, že má 6ti léta dcera si přeje plavky se sukní ala mořská pannana Ali 170,–, nic likvidačního. Ale ona plavky má dokonce dvoje. Tak mi přijde zbytečné kupovat další. Zase bych ji ráda udělala radost. Ale bojím se, aby tím nenabyla vědomí, že ji koupím vše a že peníze rostou na stromě. Nakonec jsem ji tedy řekla ať donese kasičku a odebrala ji 170,–. Úsměv ji trochu klesl, když viděla jak drobaky mizí. Jak byste to udělali vy? Jak vůbec řešíte finance s tak malými dětmi? Kupujete nač si ukážou nebo ne? Já si většinou napíšu tak zhruba co je aktuálně zajímá a baví a pak to dostanou na Vánoce, narozeniny a svátky. Za jakých okolností jim dáváte peníze do kasičky? K nějakému výročí, za něco nebo jen tak a kolik? Abych řekla pravdu, tak vůbec nevím jak toto řešit. Děkuji za odpovědi
Správně. ![]()
@Anonymní píše:
Potřebovala bych vaše názory na konkrétní situaci i ty obecné. Konkrétně jde o to, že má 6ti léta dcera si přeje plavky se sukní ala mořská pannana Ali 170,–, nic likvidačního. Ale ona plavky má dokonce dvoje. Tak mi přijde zbytečné kupovat další. Zase bych ji ráda udělala radost. Ale bojím se, aby tím nenabyla vědomí, že ji koupím vše a že peníze rostou na stromě. Nakonec jsem ji tedy řekla ať donese kasičku a odebrala ji 170,–. Úsměv ji trochu klesl, když viděla jak drobaky mizí. Jak byste to udělali vy? Jak vůbec řešíte finance s tak malými dětmi? Kupujete nač si ukážou nebo ne? Já si většinou napíšu tak zhruba co je aktuálně zajímá a baví a pak to dostanou na Vánoce, narozeniny a svátky. Za jakých okolností jim dáváte peníze do kasičky? K nějakému výročí, za něco nebo jen tak a kolik? Abych řekla pravdu, tak vůbec nevím jak toto řešit. Děkuji za odpovědi
mám dcerku 7let a přiznám se, že troje plavky má také, ale jedny z toho jsou v celku do bazénu. Ale věci u kterých uznám, že je nepotřebuje, ať je to oblečení nebo hračka či cokoliv jiného, taky nekupujeme. Buď si na ně našetří nebo bude bez toho. Kapesné ji dáváme, ale zatím symbolické, 10 Kč týdně. Od září, kdy půjde do druhé třídy ji kapesné malinko zvýšíme, zatím nevím na kolik. Ale díky tomu, že nyní má kapesné a čas od času si koupí nanuka, musí už malinko přemýšlet co a kdy si koupí, aby na to měla penízky.
Mě přijde, že si to udělala správně. Má dvoje funkční plavky ok, další si může koupit ze svého. Obecně bych za oblečení z kasičky peníze nebrala, ale když prostě dvoje má, tak at si uvědomí, že rozmar něco stojí. I když moje dítě má snad čtvery. Něco jsme dostali něco koupili. Peníze do kasičky dostává od babiček a manžel jí tam nárazově hodí třeba 100 prostě to co má po kapsách + s tam hází vše co najde po baráku, nejdřív se teda zeptá jestli může. Víc než 200 měsíčně to nebude. Ale mojí jsou 3, zatim nechápe hodnotu oeněz vubec, jen ví, že se vše musí zaplatit.
Příspěvek upraven 15.05.18 v 13:17
Nevlastní dcera zničila už od zač. školního roku snad 3 pera. Kupovali jsme ty dražší. Ale vždy přišla stylem, ono se to samo zničilo, nemám čím psát, co s tím budete jako dělat. Když přinesla další zničené, tak jsme jí vzali z kasičky 150 kč a koupili další. Nemůžeš si koupit hračku, musela sis koupit pero, když sis to staré rozlámala. Ani nepípla. Kapesné zatím prvňákovi nedáváme, nemá je za co utratit. Všude zatím chodí s námi. Dárky děti dostávají k Vánocům, narozeninám. Jinak ne, max kindervajíčko. Dostaly každá 100 k Vánocům a šly jsme do Pepca a mohly si nakoupit co chtěly. Počítala jsem jim, co si můžou dovolit a co ne. Bylo úsměvné pro mě úsměvné a pro ně snad poučné, když držely 5 věcí a měly peníze na 4 a musely se jedné věci vzdát.
@Emimin7 píše:
To by mohlo fungovat. U mě rodiče vypěstovali ještě v menší věku takovou hodnotu peněz, že jsem ani od nich nechtěl nic kupovat a ani za své a vydrželo mi to dodnes a nic si nekupuju.
chodíš nahej
![]()
@Anonymní píše:
Ja si myslim, ze jsi to udelala spravne take bych tak postupovala. Neni to vychovne aby dite melo na co si ukaze. Ja to take tak delam, aby dcera pochopila, ze penize nerostou na strome.
Někdy koupím, někdy ne. Někdy ani bonbony ne. Hodnotu peněz jim vysvětluju na porovnání. Že za to, co chtějí, koupím jinou věc a kolikrát, atd.
Každý máme hranici toho, co je drahé, někde jinde. Já bych se zachovala stejně jako ty, dle mě jsi to udělala dobře.
Myslím, že dvoje plavky stačí (pokud nejste na bazénu každý týden nebo v létě každý den), ale možná i tak bych nekoupila.
Dělám to jako ty, píšu si, co je kde zaujalo a pak to dostanou na narozeniny, Vánoce,…
@Anonymní píše:
@markytka3 tak zkouší to. Minule na trhu to bylo triko „s otáčecíma trpitkama, Klárka ho má taky, mami já chciii“. A takhle ji každou chvíli něco uchvátí. Chtěla bych aby si nějak uvědomila, že nemůžu koupit vše a že se na tom bude muset nějak podílet
Však to děláš dobře. Říct jí, že má to a to a že toto je drahé a ty potřebuješ tento měsíc třeba něco jiného. Nebo zkrátka říct, že ji to kupovat nebudeš. Prostě o tom mluvit, vysvětlit. 6 letá už musí ledasco pochopit.
Ona je sama? Já v tomhle směru nemám s holkama problém, nechají si dost vysvětlit, chápou, že jsou 3 a třeba Pikao, když chtějí 3×, tak je to darda (v Penny jedno myslím 25 kč). Já říkám dětem pravdu - nemám na to, nechci to koupit, protože…, potřebuji dneska jiné věci.
Ty si taky nekupuješ vše, na co si vzpomeneš.
Měla jsem trošku strach, jak pochopí, to, že jejich kamarádka má všechno + luxusní dovolené. Ale naštěstí to chápou a odlišují.
Já myslím, zes to udelala dobře. Já mám jedny plavky a přišlo by mi zbytecny kupovat třetí 6lety holce. Já osobně bych je nekoupila. Takhle si jich bude aspoň vic vazit.
Tyhle levný věci neřeším, obvykle do 2-3stovek vůbec, není to každý den a beztak to jsou většinou trička nebo jídlo, jakékoliv. Do krámu a obchodních center nechodime. Já to nemám ráda a když už tak jdu sama. Hodnotu peněz nevím jak naučit. Ale vím, že kapesné dostávat nebudou, peníze za práce doma taky ne. Myslím, že to nechám tak jak jsem to měla já, když jsem něco potřebovala nebo chtěla tak jsem poprosila a s přihlédnutím na školu, úklid, atp jsem buď dostala nebo ne. Podle mě se z kapesneho hodnotu peněz nenaučí. To možná z první brigády až si je vydělá práci tak pochopí že to není jen tak.