Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Promiň, ale tohle je celé zvláštní a špatně. Mám stejně staré dítě jako ty a neumím si představit, že ujde 20 km
a ten nezájem lékařů totálně nechápu a fakt bych cjtéla vidět pediatra, který nat tímhle 4hodinovým spánkovým režimem mávne rukou - pokud je to jak píšeš, je tam pravděpodobně nějaký neurologický problém. Z toho tvého popisu mi přijde, že musí být syn příšerně přetažený a že jste se dostali do začarovaného kruhu. Televize na pozadí je největší nesmysl ever… to tomu jeho utavenýmu mozečku ještě nakládáš další stimul.
Chápu, že musíš být po takové době nevyspalá a unavená, ale nechat ho ječet? To je u nás třeba absolutní opak a dítě pak neusne ani omylem, nebo by odpadla vyčerpáním a to je spánek úplně na h…
Začala bych chodit po snídani pravidelně ven - hezky ťapkat, blbnout ve sněhu, doma oběd a pak nějakou klidovou aktivitu - nemusí nutně spát, ale odpočívat (stavět v tichosti kostky dupla, přitulit se k tobě, vyprávěj mu pohádky, básničky, prohlízet knížku) a pak zase ven… večer vykoupat, ztlumit světla, bez televize, bez telefonů a spol… zase klidovou aktivitu. Musíš ho naučit odpočívat. S takhl3 starým dítkem, pokud je všechmo v pořádku, se už přeci dá relativně dobře domluvit na tom, co chce.
Jak vypadá váš běžný den?
Mam nejstarsi dceru s mensi potrebou spanku, ale tak zle to nebylo. Do cca roku spala 7 z 24 hod a dost kouskovane. Hodne ji pak pomohl prechod na 1 spanek denne, kdy se v noci zacala mene budit, a nakonec vynechani poledniho spanku vubec. (Mladsi deti mely taky do cca 2r takove horsi spankove navyky, syn spal 21-1 a 4-6 a pak 13-15, ale aspon tyto useky v kuse, nejmladsi spala 23-6 se 2-3 buzenimi a 90 minut po obede, ale bylo to lepsi nez s nejstarsi. )
Nam nejvic pomahal opravdu hodne striktni rezim. Snidane, ven, obed, klidovy rezim, ven, vecere, dlouhe koupani (deti nastesti miluji vodu, takze ve vane klidne hodinu). Sladke jsme taky dost omezovali - efekt jsem, Eye Q jsme zkouseli bez uspechu. Rozhodily to zmeny, navstevy, nemoci… Pak jsme zkouseli nejake bylinne caje, ale to moc nechtely pozrit.
Psala jsi, ze malo ji - nema v noci hlad? Na zlepseni chuti k jidlu u nejstarsi pomahal Multisanostol.
TV v pozadi urcite vypnout, to uz psalo hodne holek vyse.
U nas se to pak zlepsovalo s vekem a hlavne se skolkou - dite skolka precejen unavi jinak nez pobyt doma s mamou.
Nejmladsi stale nespi v kuse (4.5r), ale usina do 21, vstava 6:30-6:45, z kluka se stal uderem 2r celkem spac, nejstarsi dcera ted spi 8-9 hodin, je ji uz 9r, takze asi uz zacina byt v norme.
Takhle zpetne si rikam, ze jsem byla blazen, mit 3 deti tak rychle, ale aspon se to nevyspani vmacklo do kratsiho casoveho useku.
S mluvenim - jak presne tedy mluvi? Nic jineho nestandardniho nepozorujete? Nekdy deti s PAS mivaji poruchy spanku, ale to uz by si asi nekdo neceho vsimnul
.
@Hobitka píše:
Mam nejstarsi dceru s mensi potrebou spanku, ale tak zle to nebylo. Do cca roku spala 7 z 24 hod a dost kouskovane. Hodne ji pak pomohl prechod na 1 spanek denne, kdy se v noci zacala mene budit, a nakonec vynechani poledniho spanku vubec. (Mladsi deti mely taky do cca 2r takove horsi spankove navyky, syn spal 21-1 a 4-6 a pak 13-15, ale aspon tyto useky v kuse, nejmladsi spala 23-6 se 2-3 buzenimi a 90 minut po obede, ale bylo to lepsi nez s nejstarsi. )Nam nejvic pomahal opravdu hodne striktni rezim. Snidane, ven, obed, klidovy rezim, ven, vecere, dlouhe koupani (deti nastesti miluji vodu, takze ve vane klidne hodinu). Sladke jsme taky dost omezovali - efekt jsem, Eye Q jsme zkouseli bez uspechu. Rozhodily to zmeny, navstevy, nemoci… Pak jsme zkouseli nejake bylinne caje, ale to moc nechtely pozrit.
Psala jsi, ze malo ji - nema v noci hlad? Na zlepseni chuti k jidlu u nejstarsi pomahal Multisanostol.
TV v pozadi urcite vypnout, to uz psalo hodne holek vyse.
U nas se to pak zlepsovalo s vekem a hlavne se skolkou - dite skolka precejen unavi jinak nez pobyt doma s mamou.
Nejmladsi stale nespi v kuse (4.5r), ale usina do 21, vstava 6:30-6:45, z kluka se stal uderem 2r celkem spac, nejstarsi dcera ted spi 8-9 hodin, je ji uz 9r, takze asi uz zacina byt v norme.
Takhle zpetne si rikam, ze jsem byla blazen, mit 3 deti tak rychle, ale aspon se to nevyspani vmacklo do kratsiho casoveho useku.
S mluvenim - jak presne tedy mluvi? Nic jineho nestandardniho nepozorujete? Nekdy deti s PAS mivaji poruchy spanku, ale to uz by si asi nekdo neceho vsimnul.
no PAS mně napadá celou dobu, co čtu tuhle diskusi
Fb nemám, ale díky za tip, jinak ty vitamíny asi proberu s doktorkou, je jich moc a nevím které
když bubu negativní to nic neřeší
říká spíš slovíčka, neskládá, ale řeč tu řešit nechci, o tu se nebojím, v noci bez nás nebyl, ale za dva týdny si to vyzkouší, tak jsem zvědavá, musíš vydržet, když ti nic jiného nezbývá, čaje atd. jsme zkoušeli a nic, homeopatika už řeším, ale moc jim nevěřím, sama nemám dobrou zkušenost, ale pokud mu to pomůže, tak jedině dobře, s tou tv máte pravdu no, je to děs
je to hnusné ho tam nechat řvát, ale jinak neusne vůbec, hold si musíš vybrat, pro mě je lepší, když si zavře a aspoň na chvíli usne než být s ním, ale neusne ani na hodinu, chodíme na 20 km procházky a jsme celé dny venku, myslíš, že ven nechodím?
školku nevím nevím, bohužel není bez plen a nevezmou nás asi, navíc jak nemluví, to je taky překážka, prostě mluví slovíčka po jednom max dvou slovech, ale na řeč má čas prý
Podle popisu mi přijde, že musí být strašně přetažený a neumí se zklidnit. Určitě bych se nesnažila ho víc unavit. Zajímalo by mě, když byste třeba po obědě někam vyjeli autem na delší cestu, usne, když se v sedačce zklidní?
Autem jezdíme dost a i dlouhé trasy a nespí tam, kouká nebo si hraje, dřív tak do roka spal chvilkami