Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych vidět tebe, s 12ti dětma, který musí nějak fungovat, a le přitom si nedojdou ani na záchod…
A jak funguje doma? Chodí na záchod? Obléká se sám? Ve státní MŠ se holt počítá s tím, že děti jsou schopné do jisté míry fungovat samy, pokud má malý takové problémy, tak se nedivím, že se to paní ředitelce nelíbí. Řeší to poněkud krkolomě, ale ani se jí nedivím. Kdyby to tam předváděly všechny děti, tak to je na mašli…
@Anonymní píše:
To je samé u nas! sotva syn 2 a 8mesicu nastoupil do školky! stavkuje a nechce se vubec oblékat a rádci stojí u záchodě a klidne se i pocura! pritom chodil rok do soukromé a bez problému! jednou se i pokákal a to jsem si vyslechla!!!pred všema v šatně! hlavne si pani ředitelka stěžuje, ze ji ze školky dělají jesle a ma ve třídě 27 děti a maly je nejmladší, tak mam spis pocit, ze se ho chce zbavit a donutit me, abych ho jeste rok nechala doma..nejsou zvyklé na menší děti, jelikoz do ted brali jen skoro 4lete a tento rok mají 12 malých děti kolem 3let a nezvládají to. porad mají nějaký problém a stěžují si,…jsem spíše zklamaná, ale jiná školky je skoro 20 km a ani většinou nikde nepřijímají takhle malé. jen tohle byla výjimka kdy otevřeli novou třída!!!tak nevím co dal? zkouset ho dávat jednou týdne a bojovat nebo nechat až na pristy rok! zatim jsem do ledna doma…
Pokud jsi doma, nevidím důvod ho takhle trápit
Já jsem zastáncem nechat deti doma, dokud to jde, syn jde letos jenom na jedno dopoledne v týdnu, do školky půjde za rok. Když se začal pomocovat a podelavat tak mu to asi nedela dobře ![]()
Dekuji a chápu paní učitelku! dokud chodil do té miniskolicky soukromé tak i spaval bez pleny a chodil sám na Wc.ale problém je spis, ze v miniskolicky šla učitelka s nim na záchod a stáhla mu kalhoty a ve státní musí jít sám a to se mu nelíbí a chce vyloženě pozornost. neoblekne se cely sám, ale kalhoty proste umí a jen trucujea jen tvrdý, ze neumí! dnes mu trvalo skoro hodinu než si je stáhl. navic se v noci začal budit a jednou se i po snad půl roce pocural! je takový nervózní a vubec neposloucha! tak nevím co dal? jestli dávat jednou týdne na dopoledne, ať si zvyká nebo ho odhlásít uplne a zkusit až za rok.na soukromou bohuzel nemáme dost financí nejbližší je asi 35km…jinak děti ma rad a kdyz se zeptame tak se těší za dětmi do školky…
Nechala bych ho doma, tohle je jak trápení pro něj, tak pro učitelky… mám taky skoro řtíleťáka, tři mu budou v listopadu… na školku zralej prostě ještě není…občas jde do soukromé, když nutně potřebuju do práce nebo doktor atd., ale tam je přesně přístup, jak popisuješ ty, mají tam prostor řešit každej prdík…
@Anonymní píše:
Dekuji a chápu paní učitelku! dokud chodil do té miniskolicky soukromé tak i spaval bez pleny a chodil sám na Wc.ale problém je spis, ze v miniskolicky šla učitelka s nim na záchod a stáhla mu kalhoty a ve státní musí jít sám a to se mu nelíbí a chce vyloženě pozornost. neoblekne se cely sám, ale kalhoty proste umí a jen trucujea jen tvrdý, ze neumí! dnes mu trvalo skoro hodinu než si je stáhl. navic se v noci začal budit a jednou se i po snad půl roce pocural! je takový nervózní a vubec neposloucha! tak nevím co dal? jestli dávat jednou týdne na dopoledne, ať si zvyká nebo ho odhlásít uplne a zkusit až za rok.na soukromou bohuzel nemáme dost financí nejbližší je asi 35km…jinak děti ma rad a kdyz se zeptame tak se těší za dětmi do školky…
A co ho dávat zatím 1-2× týdně na dopoledne? A Až si trošku zvykne, tak to pomaličku zvyšovat. Ale stejně bych ho dávala jenom na dopoledne. Počkej až přijde říjen a choroby. Já jsem takhle dávala Elu loni jenom na dopoledne, protože když tam spala, tak byla pořád nemocná. Ono je to pro tu učitelku těžký. Myšlenka, aby děti brali do školky už od dvou let je krásná, ale ty děti na to nejsou připravený. Doposud takhle malý děti byly v jeslích, tam na ně měli víc času a brali ohledy na to občasné počůrávání. Tady když ta učitelka má 27 dětí, tak nemůže s každým běhat na záchod.
Upřímně, pokud jsi do ledna doma, tak bych ještě počkala. Každý měsíc je znát. A vůbec by se mi nelíbil ten přístup. Očividně tam malý není spokojený a pokud v soukromé zvládal, tak může být problém i v učitelkách. Asi bych si promluvila s ředitelkou a učitelkami. Ředitelka si nemá co stěžovat, ona ty děti přijala! A pokud jí to bylo nařízeno od zřizovatele, tak nemá právo si tohle vylévat na rodičích nebo ještě hůř na dětech. Ale má si stěžovat na správných místech, že prostě za současných podmínek není možné přijímat dvouleté děti. Samozřejmě může také slušně upozornit rodiče, že dítě školku nezvládá a doporučit, aby si ho ještě nechali doma. Ale slušně. Já tohle řešila hodně, protože malou vzali na poslední chvíli a já už měla domluvenou soukromou školku. Nakonec jsme jí dali do státní, protože mě ředitelka ujistila, že mají tu zkušenost a že takto malé děti zvládají. A to u nás mají dokonce celou třídu dětí pod 3 roky. Dcera se už také jednou počůrala a pokakala a nikdo mi neřekl ani popel. Jen mi to učitelka oznámila a upozornila, že v šatně máme na poličce v sáčku oblečení. Ujistili mě, že se to poddá a dneska mi učitelka hlásila, že už dcera chodí sama na záchod. Sice se zatím nezapojuje do her a tak, ale ven s dětmi jde, při oblékání také spolupracuje. Když pro ni přijdu, tak je veselá, tak tomu ještě měsíc dám a uvidím, když to nebude lepší, tak asi zkusím soukromou školku, kde na ni bude více času.
Markéta J-tak tohle řešení mi nabízela sama učitelka! jen Se ho snažím zlomit jak po dobrém tak po zlem a nic nepomáhá asi to chce ted nechat chvilku byt a trvat na tom, ze si na záchod jde sám a uvidíme! je to psychicky náročné…také si myslím, ze to bylo i trochu unáhlené řešení ho dat takle brzy, ale všude kolem vubec neberou děti a tady byla ta možnost!!spis me mrzí, ze mu ta miniskolicky spíše ublížila než pomohlá
ted ho nechám týden doma, ať se dá do klidu a uvidíme…nastesti se tam těší
@Anonymní píše:
To je samé u nas! sotva syn 2 a 8mesicu nastoupil do školky! stavkuje a nechce se vubec oblékat a rádci stojí u záchodě a klidne se i pocura! pritom chodil rok do soukromé a bez problému! jednou se i pokákal a to jsem si vyslechla!!!pred všema v šatně! hlavne si pani ředitelka stěžuje, ze ji ze školky dělají jesle a ma ve třídě 27 děti a maly je nejmladší, tak mam spis pocit, ze se ho chce zbavit a donutit me, abych ho jeste rok nechala doma..nejsou zvyklé na menší děti, jelikoz do ted brali jen skoro 4lete a tento rok mají 12 malých děti kolem 3let a nezvládají to. porad mají nějaký problém a stěžují si,…jsem spíše zklamaná, ale jiná školky je skoro 20 km a ani většinou nikde nepřijímají takhle malé. jen tohle byla výjimka kdy otevřeli novou třída!!!tak nevím co dal? zkouset ho dávat jednou týdne a bojovat nebo nechat až na pristy rok! zatim jsem do ledna doma…
Možná je ještě fakt malej ![]()
@Anonymní píše:
spis me mrzí, ze mu ta miniskolicky spíše ublížila než pomohlá
Proč myslíš?
Proč trápit takhle malé dítě. Evidentně zatím na školku není zralý a nelíbí se mu tam. Ty jsi navíc doma.
Nas maly je prvni rok ve skolce bude mu lete 4roky. A ve skolce byl nejdric uplne v pohode ale od ledna se strasne zmenil je na nas zly nechce s detma vystupovat pri ruznych besidkach netancuje s nimi necvici pritom je velice sikovny vidim jak se u mi predvadet doma jen se oroste jakoby boji nebo nevim. A taky se zacal zlobit i na ucitelky coz je pro matku dost trapne kdyz si na nej ucitelka stezuje ![]()
Hezký den,
ráda bych obnovila diskuzi a snad mi někdo bude umět poradit. Syn chodí už přes rok a půl do školky. Nejdříve začal soukromou školkou, kam půl roku chodil, abych mohla do práce. Od minulého září jsem ho vozila 10 km do školky, protože v místě bydliště jsme se nedostali. Nikdy si ve školce nijak nestěžovali, na děti býval hodný, jen si nenechal líbit, že mu někdo sebral hračku. Nechtěl se zapojovat do některých aktivit. Časem si ve školce našel kamarádky, se kterými si rád hrál a které ho směrovaly (například jedna kamarádka u něj při focení ve školce stála a díky ní se i vyfotil). Teď jsme přešli do školky, co máme hned pod barákem. I když je to jen pár dní, každý den odcházíme ze školky s tím, jak syn moc zlobí. Ani paní učitelky si tak nestěžují, jako ty děti tam. Vždycky, když pro něj příjdem, tak se sesypou a žalují. Paní učitelka říká, že zlobí, ale že se to zvládne. Prý je to lepší, oproti prvnímu dni, už si i hračky uklízí. Já jen nevím, jestli to zvládnu já. Doma je hodnej. Neříkám, že nemá svůj den, kdy by ho člověk seřezal, ale jinak je zlatíčko umazlený. Vím, že to pro něj není asi lehký, najednou chodí jinam, kde nemá kamarády ani své milované paní učitelky. Chtěla bych mu to nějak ulehčit. Doma to s ním probírám, on říká, že zlobí děti, já vysvětluju, že se to nedělá, on slíbí, že to dělat nebude. A odpoledne zase žalování.. Nemáte někdo nějakou radu, co bych mohla udělat? Nebo myslíte, že je to normální, že je najednou někde jinde? Dneska to chci probrat s učitelkou, tak třeba něco navrhne. Jen mám strach, aby se ho za chvíli nechtěli zbavit. Jinak podotku, že synovi budou v prosinci 4. Ve třídě je jeden z nejmladších, většinou jsou tam předškoláci. Děkuji za rady a omlouvám se za román.
@Anonymní píše:
Syn, necelé 3 roky, nechce spolupracovat - ale dá se po chvíli zpracovat, či jinak motivovat a pak je to bez problému. Sám od sebe se nechce zapojovat do tvoření. Nechce se oblékat sám, neustále tvrdí, že to nedokáže, ani uklízet údajně nedokáže (dokáže, ale nechce se mu). Někdy se stane, že je hrubý na děti - pokud mu něco berou, tak neváhá do někoho strčit nebo na něj křičet. … jak ho přimět k tomu, aby ve školce poslouchal a dělal, co ostatní děti. On je svůj a konec.
Když slyším „jak ho přimět k tomu, aby dělal, co ostatní“ tak se mi odporem ježí chlupy na celém těle. Koukněte se lidi kolem sebe, na ulici, v práci, v TV když budou zprávy a zamyslete se. Skutečně chcete, aby vaše děti dělali to, co ostatní? Skutečně chcete aby se „nechali srovnat“ podle představ paní učitelky, podle představ politiků, podle představ zaměstnavatele, podle představ těch co ví „co a jak se má dělat“? Budete šťastní, když se vaše děti podřídí každému „s názorem“?
NE! Já naopak budu rád, rád, když mé dítě bude dělat to, co si myslí, že je v tu dobu správné. Bude mít své postoje a názory a ty bude umět uhájit.
Sakra lidi jak můžete napsat: „Někdy se stane, že je hrubý na děti - pokud mu něco berou, tak neváhá do někoho strčit nebo na něj křičet.“ a co by jste dělali vy, když by vám někdo něco bral, něco co máte rádi? Vy poděkujete? Je sakra dobře že se brání! Je velký rozdíl když někdo brání sebe, své blízké své věci a nebo útočí. Tak nenechte dítě v klidu a nelámejte mu osobnost jen proto „aby byl jako ostatní“.
Příspěvek upraven 06.09.16 v 06:50