Dítě odmítá jíst samo, 3,6 roku.

93
13.1.14 19:32

Dítě odmítá jíst samo, 3,6 roku.

S přáním hezkého večera a s bezradností se jdu zkusit zeptat sem. Mé dítě prochází obdobím vzdoru, je ve stáří 3 roky a 6 měsíců. Ve všem moc vzdoruje a já mám ještě miminko, tak jsem coby vyměklá matka vždy ustoupila, takže samo lžící jí teprve pár týdnů. Nastal ale problém a milé dítě nechce jíst, pokud ho nekrmím, což nedělám, krmit tak velké dítě mi komplikuje péči o miminko. Na vše má fuj, odchází od stolu, neposlouchá, vzteká se, mlátí lžičkou do talíře, dvakrát dloubne do jídla a nesní téměř nic. Ať už jíme spolu, nebo ať jdu naschvál pryč, tak nejí. Do školky ještě nechodí, hned by mi ho vrátili. Jak dítě přinutit aby jedlo? U stolu sedí klidně hodinu, ale násilím a řevem ho snad nutit nemám? Navíc během oběda je vše důležitější než jídlo, 3× za 10 minut výmluvy, že musí čůrat, pít… :nevim: Dětská by nás se vším posílala k psychologovi, ale to mi přijde jako by řekla, že mám divné dítě. No asi mám, ale raději bych to zkusila vyřešit nejdřív sama. Už několik dní to probíhá jak popisuji a skoro nic nesní. :think: Poradíte co zkusit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3175
13.1.14 19:37

Kluk delal to stejne. A co jsem delala? Na prsu mi visel mladsi a druhou rukou jsem krmila starsiho. Chtel peci, pozornost a lasku jako mladsi, tak jsem mu to doprala. Po mesici uz nechtel byt jako miminko a zacal jist hezky sam. Bylo to na palici, ale v te souvislosti s prirustkem do rodiny, jsem nechtela, aby mel pocit, ze je odstrceny. Bylo mu tehdy dva a cvrt roku, takze o dost mladsi nez tvuj…ale problem bych videla v tom stejnem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
13.1.14 19:38

Jednoduchá rada. Ale musíš vydržet. Dát jídlo na stůl, chceš nechceš, pokud ne nechat na stole max. 5 minut. Odnést a jídlo nedat i kdyby se měl ztrhat. Jen snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Pokud by odmítl např. oběd a za hodinu by fňukal, nedala bych nic až na svačinu. ZA týden z něj máš jehňátko

• Citovat
  • Upravit
MarkétkaBeruška
13.1.14 19:39

@Maminka88 ahoj, myslím že mladá pán trucuje, jen pro ujasnění miminko krmíš že? i před jeho očičkama Mylsím se že žárlí že miminko krmíš, přece jen je s ním víc práce…myslím že zde je ten problém, ale nevím jak ho vyřešit

• Citovat
  • Upravit
5436
13.1.14 19:39

Syn jí sám od dvou let, ale poslední dobou se chce občas taky krmit (co jsem začala po půl roce krmit mladšího). Já mu to dopřeji, ve školce prý jí krásně sám. Beru to tak, že chce taky pozornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
13.1.14 19:41

@sophinka1 To tedy zkusím taky, ale muž mě asi sežere, protože klučina je hubený a muž moc lpí na tom, aby jedl pravidelně a hodně. Není tedy vždy doma, ale jen přijde, tak se ptá, co že dnes kluk jedl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
13.1.14 19:42

@MarkétkaBeruška Ahoj, maličké zatím jen kojím a snažím se před klukem nevěnovat miminku víc lásky, aby neměl potřebu žárlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
13.1.14 19:44

Vidim to podobně jako @sophinka1 prostě má snídani, oběd, večeři, svačiny - dám na stůl - nechceš dobře, dostaneš později…však se neboj - hlad je nejlepší kuchař…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
13.1.14 19:44
@Maminka88 píše:
@sophinka1 To tedy zkusím taky, ale muž mě asi sežere, protože klučina je hubený a muž moc lpí na tom, aby jedl pravidelně a hodně. Není tedy vždy doma, ale jen přijde, tak se ptá, co že dnes kluk jedl…
:mrgreen:když pochopí dítě že není velitel on, ale ty, rychle ho to přejde. A k tomu žárlení… udělej mu hcvilku jen pro něj. Ať manžel vezme 20 minut mimčo a ty si se starším čti, stavěj stavebnici, mazli se nebo to co má rád. Prostě chvíle ze které vás mimčo nesmí rušit :kytka:
  • Citovat
  • Upravit
1865
13.1.14 19:45

Syn 2,5roku taky odmítá jíst lžící nebo vidličkou, u nás ne proto, že by se vztekal nebo žárlil (je jedináček), ale prostě proto, že on o jídlo vůbec nemá zájem. Postavím před něj, on na to koukne a jde od stolu (nebo si jednou ďobne) a je mu jedno, že až do svačiny nic nebude. Té svačině taky moc nedá, ale jídlo do ruky (nakrájený namazaný rohlík nebo ovoce) má u něho přeci jen větší úspěch. I tak sní jen pár kousků. Nevím, co s ním. Podle doktorky mu nic nechybí. Ve školce ale mít pochopení nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
13.1.14 19:48

@Maminka88 hele mám dva kluky…ten starší je taky hubeňour, prostě vytáhlej intelektuál, jelikož od malička málo jí a nutit ho do jídla nemá smysl, to se akorát zabejčí a je to ještě horší…vpodstatě ten menší jí uplně stejně jak ten velkej, kolikrát toho sní víc :D..takže sem to dělala takhle…s tim, že samozřejmě dokud se nenají má zákaz jakejkoliv dobrot od babiček a dědečků, i doma..mladší kluk jí sice od dost líp než ten starší, ale občas má taky tyhlety tendence…ten zas nemá čas se najíst, aby mu náhodou něco neuteklo :lol: tak tohle dělám občas taky, dělala jsem to takhle zrovna včera večer nechtěl večeři v 6 hodin, tak sem to odnesla..večer sem to ohřála a zdláskal to všechno, ještě si přidal :) takže neboj mám to fakt vyzkoušený a funguje to ;-)

Příspěvek upraven 13.01.14 v 19:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
13.1.14 19:50

@Manticora to je prostě tím, že děti cítí, že vy jste z toho vycukaní, že s vámi díky tomu mohou manipulovat :nevim: u nás problém není, protože prostě nemám čas a ani chuť řešit proč nechce jíst. Chceš nechceš odchod. PAk nic není až do daalšího. A věř, že si hodně hlídají, aby to jídlo dostaly :mrgreen: (jsou teda vybíraví, v tom se snažím vyhovět necpu jim něco co nemají rádi)
Taky jsem jim párkrát udělala to, že jsem v kuchyni viditelně nic nedělala. KOlem poledne už nervozně pokukovaly proč se nic neděje :lol: pak se chodily ptát :lol: co budeš vařit mami? nic, stejně nic nejíte :lol: jo jo na mě si smraďoši nepřijdou :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Padre Paolo
13.1.14 19:52

Vidím to někde mezi - evidentně mu chybí pozornost. Nucením k samostatnému jídlu, viz dobrý návod od @sophinka1, v tomhle případě není úplně dobře, byl by výborný u dítěte, které nemá konkurenci. V případě tomto bych postupoval tak, že bych starší dítě zapojil do péče o miminko, ideální je, aby mu drželo flašku při papání, pomáhalo s koupáním, přebalováním, česáním, čímkoliv, pak vyčlenit si čas jen pro něj - když miminko spinká, tak se většímu plně věnovat. A s jídlem, oddělil bych maličký kousek, řekl mu, že až tohle spapá sám, že zbytek dokrmíme. A postupně, s narůstajícím pocitem, že nemá důvod vyžadovat větší pozornost, bych velikost dílků k samostatnému papání zvětšoval. Blbě se to dělá u polévky, ale i to jsem u dětí dělal, že jsem jim říkal, až bude polévka v bližší části talíře spapaná, tak pomůžu :lol: - zároveň se tím naučily něco z fyziky :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
25123
13.1.14 19:52

@sophinka1 přesně tak, chceš nechceš nazdar…co se týká vybíravosti, tak to občas zkouší ten starší na což mu odpovídám, že nejsme interhotel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
13.1.14 19:56

@Padre Paolo na žárlivost jsem radu psala taky. Jídlo je prostě jídlo, pozornost se dá dávat jinak a jinde. U jídla se buď jí a nebo se jde od stolu

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí

3 batolecí mléko