Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. píše:
Děkuji za tento příspěvek - přesně takhle to chodí. Rodiče vytvoří dítěti naprosto nevhodné zázemí, nedokáží vychovávat dítě s respektem, tak se mu pro jistotu diagnostikuje porucha a vystaráno. Všichni spokojeni, dítě vadné. (ADHD přece nemá naprosto ani tu nejmenší spojitost s drzostí k rodičům proboha.)
A nejvíc je, že dítě do čtyř se mydlit může a pak je to k ničemu, to je masakr uvažovaní. Kam na ty slépky chodí?
Zakladatelko, ještě mě tak napadá. Nemá hlad? Není unavený? Není naspeedovany cukrem? U nás mají všechny vypsané věci na chování negativní vliv.
Taky to chce chovat se k dítěti tak, jak chceš, aby se chovalo ono k tobě. Pokud na něj budeš zvyšovat hlas, ono bude zvyšovat hlas na tebe.
@hanka.br. píše:
Děkuji za tento příspěvek - přesně takhle to chodí. Rodiče vytvoří dítěti naprosto nevhodné zázemí, nedokáží vychovávat dítě s respektem, tak se mu pro jistotu diagnostikuje porucha a vystaráno. Všichni spokojeni, dítě vadné. (ADHD přece nemá naprosto ani tu nejmenší spojitost s drzostí k rodičům proboha.)
A co když máš jedno dítě, co funguje a druhé dítě, co naprosto nefunguje a vyrůstají ve stejných podmínkách
Co pak s tím?
@Anonymní píše:Žádné dítě nevyrůstá ve stejných podmínkách, každé je jiné. A funguje vysavač, ne děti.
Zakladatelko, ještě mě tak napadá. Nemá hlad? Není unavený? Není naspeedovany cukrem? U nás mají všechny vypsané věci na chování negativní vliv.
Taky to chce chovat se k dítěti tak, jak chceš, aby se chovalo ono k tobě. Pokud na něj budeš zvyšovat hlas, ono bude zvyšovat hlas na tebe.A co když máš jedno dítě, co funguje a druhé dítě, co naprosto nefunguje a vyrůstají ve stejných podmínkáchCo pak s tím?
@Anonymní píše:
Taky to chce chovat se k dítěti tak, jak chceš, aby se chovalo ono k tobě. Pokud na něj budeš zvyšovat hlas, ono bude zvyšovat hlas na tebe.A co když máš jedno dítě, co funguje a druhé dítě, co naprosto nefunguje a vyrůstají ve stejných podmínkáchCo pak s tím?
To platí tak možná u dvojčat, jinak ty děti nevyrůstají ve stejných podmínkách. Starší bylo zpočátku bez sourozence, rodiče na něj měli čas a sílu, ale možná ne zkušenosti.
@Anonymní píše:
Snížený intelekt??? Když mu nedojde, že veškeré špatné chování je a bude sankcionováno? To mi tak říkal jeden chlapec ve škole, že pravidla jsou proto, aby se porušovaly…no tak holt se bude v pololetí divit, proč má za pět. ![]()
@Sadman @hanka.br.
„Bít“ dítě do čtyř let jsem myslela tak, že má smysl ho plácnout po zadku, pokud dělá něco, co je nebezpečné (třeba leze do silnice) a nemá z toho ještě rozum. Jakmile rozum má, je to nepřijatelné i při větších blbostech, protože se mu to dá vysvětlit, popř. použít jiný trest.
A drzost může být opravdu příznakem ADHD, protože dítě dříve „mluví než myslí“. Je natolik impulzivní, že prostě něco plácne a nemůže za to.
K těm slépkám se nevyjadřuju, nejsem z Moravy.
@Anonymní píše:
Snížený intelekt??? Když mu nedojde, že veškeré špatné chování je a bude sankcionováno? To mi tak říkal jeden chlapec ve škole, že pravidla jsou proto, aby se porušovaly…no tak holt se bude v pololetí divit, proč má za pět.
Budeš se divit, ale hodně dětí, co má výchovné problémy mají spíš vyšší intelekt. A není to tím, že by jim nedošlo, že nebude trest.
Hodně dětí i provokuje a hodně dětí dřív jedna než myslí.
@Anonymní píše:
Budeš se divit, ale hodně dětí, co má výchovné problémy mají spíš vyšší intelekt. A není to tím, že by jim nedošlo, že nebude trest.
Hodně dětí i provokuje a hodně dětí dřív jedna než myslí.
Tak v tom případě už je to jen jeho „blbé“ vyhodnocení situace. Na to si bude muset přijít sám, jak se má ke komu chovat. Když domluva a upozornění nepomáhá. A jo. Jsou takoví lidé, co střídají co rok zaměstnání, protože neumí držet hu.bu a vypouštějí rozumy o které nikdo nestojí. ![]()
Mě přijde, že je to nějaká „prepuberta“. Máme to doma taky. Některé věci mu musíme říct snad desetkrát, stejně dělá otrávené obličeje a danou věc plní rychlostí lenochoda. Chytá mě za slovo, schválně dělá, že nechápe, jen aby mě vytočil, neposlechne, když mu řeknu, v kolik má být v posteli atd…
Ale naštěstí to není neustále, jinak je docela hodný
…Já myslím, že tohle je ještě dobrý, proti tomu, co přijde v pubertě…
@hanka.br. píše:
Jsi šiřitelka nebezpečných dezinformací. ADHD je stejně jako autismus vrozená neurovývojová porucha. Podobné diagnózy se nerozdávají jen tak z plezíru.
Učím, mám doma dítě s těžkou formou autismu a vrozenou psychopatií. Žádné ADHD, ale tvoje řeči dehonestují rodiče pečující o vážně postižené děti. Autisté s přidruženou agresí mají kupříkladu problémy s metabolismem glukózy. Mají trvale sníženou hladinu glukózy v krvi a je to jeden z mnoha spouštěčů agresivního chování.
Vím, že učíš někde na běžné základce. Přesto si myslím, že jsi v této oblasti pologramotná.
@mokkk píše:
Pokud už chodí do školy, tak na každé základní škole funguje výchovný poradce, který by ti měl říct, kde je u vás nejbližší středisko výchovné péče (nebo si to najdi). Tam se pracuje s celou rodinou, jsou tam pedagogové a psychologové a poradí ti, co s ním. Můžete tam docházet opakovaně ambulantně na konzultace. Další věc je, že může mít ADHD nebo jinou poruchu - tam by vás měl poslat na vyšetření pediatr. Bít dítě starší čtyř let už k ničemu dobrému nevede.
Pediatr nepozná mnohdy ani lehčí symptomatiku vysokofunkčího autismu. Ti, kteří jsou důchodového věku, nejsou v této oblasti vůbec dovzděláni. Podobné dítě patří do rukou dětskému klinickému psychologovi nebo pedopsychiatrovi.
@LindenSkyHope píše:
Jsi šiřitelka nebezpečných dezinformací. ADHD je stejně jako autismus vrozená neurovývojová porucha. Podobné diagnózy se nerozdávají jen tak z plezíru.
Učím, mám doma dítě s těžkou formou autismu a vrozenou psychopatií. Žádné ADHD, ale tvoje řeči dehonestují rodiče pečující o vážně postižené děti. Autisté s přidruženou agresí mají kupříkladu problémy s metabolismem glukózy. Mají trvale sníženou hladinu glukózy v krvi a je to jeden z mnoha spouštěčů agresivního chování.
Vím, že učíš někde na běžné základce. Přesto si myslím, že jsi v této oblasti pologramotná.
U rodičů dětí s postižením je celkem běžné, že jsou vztahovační a nesmíření. A hledají útok všude kolem sebe. Nic ve zlém, je mi líto, s čím se potýkáš - ale o tobě a ani o dětech s autismem v této diskuzi není nejmenší hovor.
@Anonymní píše:
A co když máš jedno dítě, co funguje a druhé dítě, co naprosto nefunguje a vyrůstají ve stejných podmínkáchCo pak s tím?
Každé dítě je úplně jiné a žádné nemá ty podmínky stejné jako to druhé, i když na první pohled to tak vypadá.
Dvě děti se nebudou chovat stejně, ani když vyrostly jedné rodině – je na rodičích, aby našli vhodný způsob, jak s každým dítětem pracovat…. Když to nedovedou sami, není žádná ostuda jít se o tom poradit s odborníky.
@mamule42 píše:
Nauč se češtinu, připadá mě to jak dotaz od dítěte, a ne od dospělé ženské.
Mozna bys potrebovala nejakeho psychologa ![]()
@LindenSkyHope píše:
Já bych souhlasila v tom, že plno lidí má mylné představy o tom, co je ADHD. Skutečně se to nedává každému více akčnímu dítěti.
Zároveň souhlasím s tím, že to mnozí pedatři nepoznají a často se nad tím mávne rukou. Ono z toho vyroste.