Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele, me ve veku deti mezi 2-3rokem bezne kolem poledne spaly, u babicek kolikrat pod vlivem dojmu ne. Semtam se stalo, ze vytuhly nekdy odpoledne.Aby me to nestvalo, casto jseme nechala babickam na dento i noc a vyzvedavala si je rano a hned jela podle sveho. protoze samozrejme by me stvalo vyzvednout si v sest vecer totalne vyspinkane dite a pak ho do pulnoci uspavat ![]()
@Lelio přesně.. podle mě to dítě má právě pravidelnej režim
, přijde mi to jako strašně militantní přístup nutit dítě chodit spát dřív jen proto, že je prostě pozdě… až bude chodit do školky, tak se to samo posune nebo přizpůsobí anebo v té době už bude spát zase jinak - neznám žádné 3 leté dítě, které by spalo 2× denně, spíš nespí už vůbec… zakladatelčina holčička je fakt malá, já bych to vůbec neřešila, když jim to vyhovuje ![]()
a jen tak kdyby náhodou : moje děti odjakživa chodí spát kolem 20hod. a vyhovuje mi to, ale pokud v tom nevidí problém rodiče, nevidím ho tam ani já… je opravdu malá
@Šarlota4 jasně.. pokud by to zakladatelce nevyhovovalo, tak proč ne… taky bych to zkusila, ale ona píše, že jí to takhle vyhovuje, tak proč by se trápily? A právě si myslím, že stejně to jedno spaní časem odpadne a tím začne malá chodit dřív večer
.
Ja mam zkusenost, ze dite predelat jde, chce to vytrvalost.
Minuly rok v lete bylo nasi male 9m. Svetlo bylo do 10 vecer, mala se zrovna ucila lozit a byla schopna lozit doslova v polospanku. Ja uplne vynervovana, protoze mala byla dost narocne miminko, cely den si vyzadovala nepretrzitou pozornost a k veceru jsem uz byla uplne hotova. Spanek v nedohlednu, bylo i par veceru, ze jsem uspavala v 10:30.
Moje mama do mne hucela, ze toto neni mozne, ze mala MUSI jit spat nejpozdeji v 8, jeste lepe v 7. Pripadalo mi to jako SCI FI.
Nicmene, rekla jsem si, ze to zkusim. Behem 3 tydnu jsem ji postupne preucila na drivejsi spani. Delala jsem to tak, ze jsem ji kazdy den uspavala o neco driv. Pomalu jsem ukrajovala z bdele doby. Neobeslo se to bez kriku a nervu, mala se statne branila, ale jakmile si zvykla na to, ze se chodi drive spat, tak uz to slo lepe a lepe. A to blaho, kdyz se mala dala spat v 7 a cely vecer jsem mela pro sebe a cas na manzela.
Takze, jde to, ale clovek musi vydrzet a nenechat se zlomit tim, ze decko protestuje.
Nechala bych na dceři. mně spal odpo 3 hodky a večer pak chodil spát kolem 23
tak to měl do 3let. Začal chodit do školky a hned si zvykl na jiný režim. Není nač tlacit
@Tesssa23 Teda tvé mamce se nedivím a má pravdu. Dítě má mít režim a tak velký jako máš ty má mít 1 spanek denně. Já mám syna 3 roky a 7 měsíců a dceru 2 roky a 3 měsíce a oba vztávají mezi 7-8 ráno jdou spát po obědě 12-12:30 a večer v 7 do postele. Večer mám pouze pro mě a manžela. Kdyby chodili spát v 23 tak mě švihne když i já chodím v 10 do postele.
Jeste jsem nezminila, ze mala spi vecer s nami v posteli, takze tam s ni jeden z nas musi byt, protoze cestuje a sem tam nas hleda rukou.To ji zase naucila babicka, kdyz nechtela malou uspavat v cestovni postylce, takze bych musela asi lezet v posteli s malou uz v osm vecer, tak to by me kleplo.
Je na nas tak nejak zavisla.Mym rodicum nevadi spat 12 hodin denne.
Navic pritel pracuje na smeny, takze jsem stejne vetsinu veceru doma sama.
@Tesssa23 píše:
Prave mne vyhovuje, jak ted chodi spat.Jsem spokojena ja i mala.
Proste mamka jen dela chytrou, ze je to u nich jinak, no jasne, ze je kdyz je tam jednou za cas.
Jinak řečeno, chtěla jsi pochválit, že to děláš dobře - a postěžovat si na maminku, že „dělá chytrou“.
Osobně s ní naprosto souhlasím - aby sotva dvouleté dítě ponocovalo do jedenácti a nahrazovalo si to podvečerním „schrupnutím“, to je hodně mimo mísu a osobně bych se i bála nějaých možných zdravotních následků (protože kvalita takového zdřímnutí bude hodně jiná než kvalita celonočního spánku).
Nicméně, dělej si to podle svého názoru a podle svého svědomí… Zdravé děti jsou přizpůsobivé a zvyknou si žít v podmínkách, jaké jim rodiče vytvoří.
@Tesssa23 hele pokud ti to tak vyhovuje, tak proč bys to měnila.. ono se to pak přetransformuje zase samo, buď věkem anebo tou školkou… já třeba ty večery pro sebe mám taky ráda, i přesto, že manžel taky dělá na směny a vetšinu večerů jsem sama, ale mám prostě ráda ten klid… ale pokud tobě to problém nedělá, nech to tak jak to je ![]()
@BohunkaP tak to ani vážně nemyslíš, že?
chudák dítě… aby z toho náhodou neumřelo… spánku má evidentně dostatek, nechápu, jak se můžeš ohánět zdravím… moje švagrová má 1,5 roku starého kluka, kterej si přes den hodí hodinku spánku od 22-24:00 se hysterický uřvává v posteli a zbytek noci je schopný se budit po hodině a pořvávat - tam bych mluvila o nedostatečné kvalitě spánku a možném dopadu na zdraví… tvůj příspěvek je vyloženě provokativní a uplně mimo mísu
@BohunkaP píše:
Jinak řečeno, chtěla jsi pochválit, že to děláš dobře - a postěžovat si na maminku, že „dělá chytrou“.Osobně s ní naprosto souhlasím - aby sotva dvouleté dítě ponocovalo do jedenácti a nahrazovalo si to podvečerním „schrupnutím“, to je hodně mimo mísu a osobně bych se i bála nějaých možných zdravotních následků (protože kvalita takového zdřímnutí bude hodně jiná než kvalita celonočního spánku).
Nicméně, dělej si to podle svého názoru a podle svého svědomí… Zdravé děti jsou přizpůsobivé a zvyknou si žít v podmínkách, jaké jim rodiče vytvoří.
Tak mimo misu ses urcite ty, mala ma kvalitni spanek, od miminka spi dost a rada. Spani si posouva prirozene sama, takze casem se dostaneme k tomu, ze bude chidit spat jednou denne, to se nebojim.
Ja tady neresim problem s malou, ale s babickou, jak ji vysvetlit proc spi jinak mala u nich a proc u nas, a aby prestala tlacit na pilu.
@EtaOva píše:
@BohunkaP tak to ani vážně nemyslíš, že?chudák dítě… aby z toho náhodou neumřelo… spánku má evidentně dostatek, nechápu, jak se můžeš ohánět zdravím… moje švagrová má 1,5 roku starého kluka, kterej si přes den hodí hodinku spánku od 22-24:00 se hysterický uřvává v posteli a zbytek noci je schopný se budit po hodině a pořvávat - tam bych mluvila o nedostatečné kvalitě spánku a možném dopadu na zdraví… tvůj příspěvek je vyloženě provokativní a uplně mimo mísu
Nemluvila si o militantnim predelavani? Jedina militantni jsi tu ty. Vsichni rekly, at si to dela po svem a dodaly svou zkusenost. V tomto pripade dost jednotnou, to se tady moc nestava.
@unuděná Mne deti usinaly strasne pozde i pri 1 spanku denne, nejstarsi i pak bez denniho spanku, jak zacala skolka, behem tydne zacly chodit do pelechu ve 20, zadny z katastrofickych scenaru pribuzenstva se nekonal. A jinak jako jo, je to strasne fajn, kdyz je po devate uz klid.
@hulala píše:
Nechala bych na dceři. mně spal odpo 3 hodky a večer pak chodil spát kolem 23tak to měl do 3let. Začal chodit do školky a hned si zvykl na jiný režim. Není nač tlacit
Kolem 23?
A co dělal?
Díval se s vámi na TV? Moje malá chodí spát ve 20 h., ve 23 už spí. A po obědě chodí ve 13 hodin. ![]()
@Šarlota4 všichni píšou, jak má malou předělat… i přesto, že ona sama píše, že jí to tak vyhovuje… já militantní právě nejsem… nechala bych dítěti prostor, aby spalo, jak potřebuje… ve 23hod. mi to zas tak šílený nepřijde, obzvlášť, pokud jde spát prostě s rodiči… a ohánět se tady zdravím?? to je trochu vrchol, nemyslíš? Zakladatelka nepsala nic o tom, že by malá v noci nespala… jen chodí spát pozdě, na tom já nevidím nic špatnýho, když jim to vyhovuje… ráno vsátávat brzo přece nemusí, tak o co jde? A ano… spousta se tady shodujete, jak věnujete večery svým manželům a jak by to bez toho přece nešlo… zakladatelka píše, že je stejně většinu večerů sama a NEVADÍ JÍ TO, že je malá vzhůru…já to právě nikomu neberu… každý si žije po svém, ale většinu tu píše, že by to dítěti změnila, protože po 22hod. dítě nemá co být vzhůru
chápu v případě školy a ranního vstávání, u malýho dítěte, který má evidentně pravidelný režim a spánku dostatek a jako bonus je spokojené dítě i rodiče… ne, nechápu proč by měla něco měnit
EDIT: ne všichni, abych se někoho nedotkla, ale ti, co píší, že by malé měla změnit režim z toho principu, že malé dítě má po 21 nebo 22hod. spát.. to nechápu
Příspěvek upraven 11.04.18 v 21:26