Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Taky jsme s přítelem chtěli miminko, když mi bylo necelých 17 let - Planovane. Zacli jsme spolu chodit, kdyz mi bylo 15 a jemu 21. Naši to věděli. Přítel chodil do práce a já zrovna nastoupila do prvaku. Od mych 16-ctin sme bydleli spolu v byte po me babicce (nasim to nevadilo, bylo jen pravidlo, že nebudeme dělat bordel a dodelam si maturitu- což jsem splnila).
Ale miminko se nám nedařilo. Do teď me to strašně mrzi, protože mi babička umřela, když jsem měla 18let. A strašně si přála, aby se dozila vnoučatka ode mě
. Otehotnila jsem až ve 20. Takže jsem se stala maminkou až ve 21 letech. Momentálně se snažíme o další. V listopadu me bude 25 let. A příteli bylo letos už 30. To uz jsme chtěli mít vsechny 3 děti. ( uz je to prostě pozde)
Syn jde v září do školky(cca 3 a pul roku) a já mám domluvenou uz 4 roky práci u me mamky. (10-14 000 cisteho, me to staci, vyzijem i z toho co ma pritel 16000)takze z toho budeme sporit malymu atd. A vysoká, nebo praxe pro mě není dulezitejsi nez deti a hlavne to, aby byly rodice co nejdéle pro moje děti a možná i pravnoucata. (dluhy nemame, byt opraveny, a zvladly bysme to v pohode ikdyz bych to mimi měla v 17). A škola se dá vždycky dodělat, jen chtít. mám v plánu dělat vysokou dálkové az budu mít děti trochu odrostlejsi, ale stejně se tim nic nezmění. ![]()
@Ajinka.15616 (10-14 000 cisteho, me to staci, vyzijem i z toho co ma pritel 16000)takze z toho budeme sporit malymu atd
Tak to jste tedy v balíku. Jen nevím, co bys psala, kdybys nedostala byt a měla sis ho pořídit ze svého. Fakt se tady dobře bavím.
Jo jo jako ja chápu, ze chce nekdo mimino brzy, ja taky chtěla a měla jsem ho brzy, ale používat slova jako „vyzijeme“ to chcete jen přežívat? ja jsem přerušila VŠ, protože jsem měla zcela neperspektivni obor a na nějaký perspektivní jsem neměla hlavu ani čas (nechtěla jsem prezencne neb už jsem makala) tak jsme pak prubli ditko, ale mne 22 muži 28, zařízeny bydlení a splacení nový auto, ja rok oddelano… Proste je brzy a brzy a toto jsou skutečně extrémní případy (viz zakladatelka)
Ano je fakt, že byt jsem dostala. Přítel měl hodně našetřeno ( z toho jsme vyplatily mého bratra) a ještě máme trochu dáno bokem. Blbe jsem to napsala, neprezivame. Jelikoz bydlime v panelaku v mensi obci, tak platime za vse (voda, topeni, elekr, internet atd.) 6000kc. Tak nam zbyde akorat, nekdy i neco usetrime. Ja jsem spokojena
jinemu by to treba bylo zase malo. Každý to má jinak.
Ji a ještě bych chtěla dodat, ze s manželem bydlím od mých 18, takže mas to samo to vic lákalo, ale ke treba mít v hlavě aspoň zbytky mozku v te hormonální bouři, co člověk ma, když je in love
![]()
Uprimne receno ja budu dcery take podporovat v tom, aby byly mladymi matkami, ale tak nejak rozumne mladymi. Sama jsem celkem alergicka na otazky typu : ty jo dite ve 23? Meli byste si uzivat! Co uzivat? Uzivam si s detmi jeste lepe, ale jsem rada za tu dobu od 15 do 23, nebylo to ani moc ani malo a citim se, ze ta teleci leta jsrm uzila dosyta…chce to najit rozumny kompromis
@Tynus_eee zkus raději dálkové nebo individuál, jestli to jde, přerušovala jsem sama ze zdravotních důvodů a nic moc návrat…fakt jsem z toho vypadla. A držím palce ať vše zvládnete.
@Ajinka.15616 píše:
Taky jsme s přítelem chtěli miminko, když mi bylo necelých 17 let - Planovane. Zacli jsme spolu chodit, kdyz mi bylo 15 a jemu 21. Naši to věděli. Přítel chodil do práce a já zrovna nastoupila do prvaku. Od mych 16-ctin sme bydleli spolu v byte po me babicce (nasim to nevadilo, bylo jen pravidlo, že nebudeme dělat bordel a dodelam si maturitu- což jsem splnila).Ale miminko se nám nedařilo. Do teď me to strašně mrzi, protože mi babička umřela, když jsem měla 18let. A strašně si přála, aby se dozila vnoučatka ode mě
. Otehotnila jsem až ve 20. Takže jsem se stala maminkou až ve 21 letech. Momentálně se snažíme o další. V listopadu me bude 25 let. A příteli bylo letos už 30. To uz jsme chtěli mít vsechny 3 děti. ( uz je to prostě pozde)
Syn jde v září do školky(cca 3 a pul roku) a já mám domluvenou uz 4 roky práci u me mamky. (10-14 000 cisteho, me to staci, vyzijem i z toho co ma pritel 16000)takze z toho budeme sporit malymu atd. A vysoká, nebo praxe pro mě není dulezitejsi nez deti a hlavne to, aby byly rodice co nejdéle pro moje děti a možná i pravnoucata. (dluhy nemame, byt opraveny, a zvladly bysme to v pohode ikdyz bych to mimi měla v 17). A škola se dá vždycky dodělat, jen chtít. mám v plánu dělat vysokou dálkové az budu mít děti trochu odrostlejsi, ale stejně se tim nic nezmění.
Strašne moc mě těší, že mezi těmi, kteří si myslí, jaké je to špatné, jsem bez dodělané školy, chci dítě s 23 letým chlapem,… Že se najdou i takoví, kteří to měli podobně nebo to chápou. To s tou babičkou mě mrzí
, a zároveň můj další důvod proč jsem ráda, že už v tom jsem. Jinak momentálně to áme tak, že z přítelova platu (cca 25.000-30.000 čistého, jak se zadaří) zaplatí téměř všechno, já mu zatím přispívam, to co dostávam od rodičů, kteří moc dobře vědeli, co máme v plánu. Sdělili nám k tomu jen to, že my budeme ti, kteří si zkazí mládi, ale že v nich máme oporu. Určitě bych nechtěla být matkou, jejiž dítě bude vyrůstat s prarodiči a já abych někde lítala..
Jsem ráda, že jsi podotkla vysokou a praxi.
děti jsou děti, ale maturitu si určitě dodělám, o tom žádna. ![]()
Tak ti přeji ať se co nejdřív zadaří a syn má sourozence, hodně štěstí! ![]()
@Almatka píše:
@Tynus_eee zkus raději dálkové nebo individuál, jestli to jde, přerušovala jsem sama ze zdravotních důvodů a nic moc návrat…fakt jsem z toho vypadla. A držím palce ať vše zvládnete.
Vidím to nejspíš na ten individuál, už jsem se tak nějak ujišťovala a šel by. Máme školu, plnou sportovců (ano vím, je to něco jiného) ale vyjímka by se údajně udělat dala. ![]()
Děkujeme moc. ![]()
@Tynus_eee promin,ale 23ti lety neni chlap, ale jeste kluk a s tou maturitou holka holka…ono ne kazdy mimco je nenarocny, kolikrat je dite tezce fixovany na matku, maman obdobi, muzes dloiho. kojit atd atd veci o kterych zatim nemas ani.paru,co vse muze nastat, tak bych si to rozhodne prinejmensim nemalovala tak jednodusse…
@kterk píše:
@Tynus_eee promin,ale 23ti lety neni chlap, ale jeste kluk a s tou maturitou holka holka…ono ne kazdy mimco je nenarocny, kolikrat je dite tezce fixovany na matku, maman obdobi, muzes dloiho. kojit atd atd veci o kterych zatim nemas ani.paru,co vse muze nastat, tak bych si to rozhodne prinejmensim nemalovala tak jednodusse…
Slobo chlap není z mé hlavy, to tady zaznělo od jiných. Vím, jak to s mimčem hodí, jelikož mám 5 letou sestru a 2 roční sestřenici, obě jsem je po většiny času měla na krku a přesně tohle pro mé dítě nechci. Bude se starat i tatínek o tom žádna… O kojení páru nemám, nevím jak to žena cítí
ale určitě vím, co miminko, dítě obnáší… ![]()
@Tynus_eee jo tak nejsi pole neoranr, co se tyce.deti,ale ver mi, ze realita a kazdodennost je neco uplne. jineho nez to, co jsi zazila…
@kterk píše:
@Tynus_eee jo tak nejsi pole neoranr, co se tyce.deti,ale ver mi, ze realita a kazdodennost je neco uplne. jineho nez to, co jsi zazila…
No.. Tak to zaziju za 5 měsícu.
@Tynus_eee píše:
Slobo chlap není z mé hlavy, to tady zaznělo od jiných. Vím, jak to s mimčem hodí, jelikož mám 5 letou sestru a 2 roční sestřenici, obě jsem je po většiny času měla na krku a přesně tohle pro mé dítě nechci. Bude se starat i tatínek o tom žádna… O kojení páru nemám, nevím jak to žena cítíale určitě vím, co miminko, dítě obnáší…
Jenže něco jiného je děti někomu hlídat a něco jiného je mít 24/7 na starosti.Moc si nemaluj, že se bude tatínek moc angažovat a i kdyby ano, na tobě toho bude mnohem víc.