Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Tynus_eee píše:
Zdravím, chtěla bych se poradit. S přítelem (24) jsme těhotní, tedy já. Je mi 17 a jsem v druhém ročníku SŠ, dítě je planované. (Přítel je řádně finančně zajištěn, byt má vlastní.) Potřebovala bych se poradit, zda má někdo zkušeností s přerušením studia. Koukala jsem po netu, je to na 2 roky, ale nikde jsem se nedočetla více. Chtěla bych studovat dokud mi zdraví dovolí, pak přerušit a posléze zase pokračovat. Tak bych poprosila info, jestli jste to tak nějaká měla. Děkujiii.
Já osobně zkušenost nemám, ale kamarádka, a potažmo i moje máma a babička, s dítětem vystudovaly, byť výšku. Dvě dálkově, máma prezenčně (za podpory rodiny, samosebou). Já být tebou, tak spíš než o přerušení uvažuju o dálkovém studiu nebo individuálním plánu, přece jen, s malým miminkem se dá paradoxně učení zvládat snadněji než s batoletem. Jak je to s přerušením na tvé škole ti tu nikdo neporadí, zkus se zajít zeptat na studijní. Já bych rozhodně nepřerušovala, pokud by byla možnost individuálu nebo dálkového studia. Jakmile z učení jednou vypadneš, půjde to pak mnohem hůř…Držím palce, ať to dopadne, a ze zdejších dam a jejich rádoby chytrých keců o tom, co jsi měla nebo neměla, si nic nedělej ![]()
@Litta píše:
Ono za takových 5 stránek vyjde najevo, že dítě je spíš chtěné než plánované (tedy spíš mnou), že antikoncepce selhala (tedy spíš já). Proč by tak mladý měl chtít dítě se 17letou? Leda že by ji chtěl zavřít doma jako do věže a mít ji zaháčkovanou pro sebe. Ale proč by takové nutkání měl už ve 24?
A proč by nemohl? Proč by 24 letý člověk, který už několik let pracuje, nemohl chtít rodinu? Budoucí maminka sice je hodně mladá a věkový rozdíl poměrně velký, ale podivovat se nad tím, že se chce někdo stát otcem ve 24 mi připadá naprosto mimo. Třeba se „vybouřil“ dřív, nebo takovou potřebu prostě a jednoduše nemá, nechápu tu tendenci soudit ostatní jen proto, že podle vás by měl ideálně ještě 5 let vymetat bary, než se usadí ![]()
@kterk píše:
@Janiiska co.ty prorvany noci, ale teprve ty zachvaty vzteku v autosedacce, odmitani flasky/jidla/kozy, ockovani atdatd to jsou takovy libovky.pak
A vy, dámy, jste tohle všechno dopředu věděly a počítaly s tím, než jste si pořídily dítě? Asi těžko, protože tohle si člověk uvědomí většinou až na základě vlastní zkušenosti a zaskočit to může klidně i 40letou. Soudě dle příspěvků si to zakladatelka umí aspoň v rámci hrubých mantinelů představit, no a pokud ne, zkušenost jí z případné naivity velmi brzy vyléčí.
@Almatka píše:
@martina82 taky mi to tu přijde jak…nic. Úplně zbytečné a mimo téma úlety typu já bych nikdy:-D
no prave, najdenou sou vsichni desne chytri
je to prece jeji vec snad napsala ze ma kde bydlet pritel je o dost starsi tak by snad mohl mit neco v hlave a jiste ji pomuze, to mam nejradsi, clovek zada dotaz a dostane odpoved uplne na neco jineho ![]()
@kterk píše:
@Almatka @martina82 ja jsem nevyzrala 27 tka.co se k ni domu nastehoval kluk, kdyz ji bylo 17,ale. jinak v poho
ajak to slo? co deti slo to zvladnout? ja sem v 17 sedela v hospode ![]()
@martina82 píše:
ajak to slo? co deti slo to zvladnout? ja sem v 17 sedela v hospode
Tak to se máš čím chlubit. ![]()
@Tynus_eee píše:
Tak to se máš čím chlubit.
no to jo tak to vis su z jine doby, deti me v te dobe nelakali, takze sem vecer o vikendu sedela s holkama v hospode ![]()
Aby tady příště nebylo, je mi 15 a dítě jsem plánovala
bych se vůbec tomu nedivila..
@LLenule111 píše:
Aby tady příště nebylo, je mi 15 a dítě jsem plánovalabych se vůbec tomu nedivila..
no bacha takovych clanku je to mnoho staci vyhledat a budes zasnout ![]()
@Selgie píše:
A vy, dámy, jste tohle všechno dopředu věděly a počítaly s tím, než jste si pořídily dítě? Asi těžko, protože tohle si člověk uvědomí většinou až na základě vlastní zkušenosti a zaskočit to může klidně i 40letou. Soudě dle příspěvků si to zakladatelka umí aspoň v rámci hrubých mantinelů představit, no a pokud ne, zkušenost jí z případné naivity velmi brzy vyléčí.
Jo, viděla jsem takové děti u svých kamarádek vrstevnic.
a mimochodem já už mela dávno vystudováno a chodila několik let do prace. V 17 ti letech jsem věděla, ze nemám co se týče dítěte zmeskane a je důležité dříve dostudovat. V 17ti letech jsem ještě neměla o miminku predstavu, proto jsem raději studovala, abych do dělala školu v klidu, protože právě jsem nevěděla, jake by dítě bylo. A studovat střední při dítěti, neni stejne jak studovat bez dítěte.
Takže dopředu jsem nevěděla, proto jsem si dítě v 17-nacti nepořizovala.
@Selgie To ne, vymetat ne. Ale když si někdo najde takovou mladinkou, tak si chce spíš užívat toho jejího bezstarostného mládí. A nebo si ji chce udržet dítětem. Proč si jinak nehledá vyzrálejší vrstevnice, nebo aspoň 18, 19+?
Jinak teda na místě zakladatelky bych trvala na svatbě. Ono je sice hezké, že přítel má odpracováno, má byt a kdesi cosi, dítě chtěl, ale až ji opustí (reálné riziko), tak bez jisté maturity, natož s praxí, se jí moc dobře s dítětem nepovede. Resp. budou muset pomoci její vstřícní rodiče…
@Litta píše:
Jinak teda na místě zakladatelky bych trvala na svatbě. Ono je sice hezké, že přítel má odpracováno, má byt a kdesi cosi, dítě chtěl, ale až ji opustí (reálné riziko), tak bez jisté maturity, natož s praxí, se jí moc dobře s dítětem nepovede. Resp. budou muset pomoci její vstřícní rodiče…
To jako po svatbě ji neopustí?