Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MarcooP píše:
Tak samozřejmě, že je nejlepší, když má dítě oba rodiče, ale někdy tomu okolnosti prostě nepřejí.To, že otcové nevyužijí „všechny možnosti“ je samozřejmě často z nedůvěry k systému, že by jim dali vůbec šanci a často podvědomě tuší, že matky často použijí dítě jako štít, takže je rozumnější ustoupit.
Ten syndrom, tedy podle tebe vůbec neexistuje, když není uznán? Je důkladně popsán a prozkoumán a jejím uznáním by se pravděpodobně nadělalo více škody než užitku. Postav matku mimo zákon tím, že „chrání“ dítě tím, že mu ubližuje. To není dost dobře možné i když by leckdo chtěl. Možná je lepší ho neuznat. Někde jsem viděl šílený rozsudek jak soud vzal matce dítě proto, že dostatečně nezdůrazňovala úlohu otce, který s nimi nežil. Ted si nejsem jist jestli u nás nebo někde v nějaké severské zemi, kde to pomalu dotahují ad absurdum.
tO JSOU TAKOVÉ TLACHY, ŽE TO SNAD NENÍ PRAVDA, já absolutně nechápu, jak všelijak si pánové dokáží odůvodnit, že jsou lemplové nestarající se o své děti. Nedůvěra v systém, tak prý raději ustoupím…houby s octem na kyselo. Pánové, co se nestarají a neberou si děti ani tehdy, když mohou, jsou prostě kreatura a není to čím obhájit, ani vzletným nedůvěra v systém.
@Inaris píše:
Z místních debat to vypadá, jako by děti chtěly opravdu jen ženy. Ty názory by se fakt měly ukazovat holkám na základce někde v hodině rodinné výchovy…
Tohle ovšem není pravda. Diskuzi kterou vedou takřka bez výjimek ženy to ani jinak dopadnout nemůže. To je taak jednostranný úhel pohledu, až to bije do očí. Přečti si „umění milovat“ od Ericha Fromma, tam zjistíš, že dítě potřebuje lásku obou, ve velmi raném věku tu matčinu, která je všepohlcující a pro další přirozený vývoj dítěte je potřeba i ta otcovská. Která když chybí, tak je dítě určitým způsobem „poznamenáno“. Je to velmi stará knížka a myslím, že dnes je to už malinko jinak. Otec už není vnímán jako ten hlavní živitel a matka jako ta v domácnosti. Je to prostě jiné, ale krásně vysvětlujícím způsobem doslova osvětlí funkci lásky. Je to myslím docela útlá knížka, takže doporučuji.
@terinka4444 píše:
tO JSOU TAKOVÉ TLACHY, ŽE TO SNAD NENÍ PRAVDA, já absolutně nechápu, jak všelijak si pánové dokáží odůvodnit, že jsou lemplové nestarající se o své děti. Nedůvěra v systém, tak prý raději ustoupím…houby s octem na kyselo. Pánové, co se nestarají a neberou si děti ani tehdy, když mohou, jsou prostě kreatura a není to čím obhájit, ani vzletným nedůvěra v systém.
Celý smysl této diskuze je, že to bývá i obráceně. A diskuze by měla ozřejmit proč to tak je. V mém případě se matka mého dítěte chová jako většina otců. Proč? Dítě se prostě rozhodlo a matka ji to nemůže odpustit? Nebo proč? Netuším, ale jedno vím zcela jistě. „Maminka“ neplatí výživné, dceři nenapíše jak je rok dlouhý a když se ozve dcera první, tak ji bud neodpoví, nebo jen úsečně. Tohle co cituješ jsem napsal jako pokus o vysvětlení. Tvůj pokus přirovnání ke kreaturam by prostě taky neobstál, musíš mít velkou zášť tohle vůbec napsat. Je mi to líto, ale pravda se skrývá v jiných důvodech.
Spousta matek to dítě štve proti otci, těžko hádat jak velké procento, ale malé zrovna nebude. Proti tomu se těžko bojuje a ústup je imho jediné řešení.
@MarcooP píše:
Dobře, ale jistě si umíš představit, nebo určitě znáš situace, kdy matka používá dítě proti svému otci jako zbraň. A čím více má otec dítě rád, tím mocnější zbraní se ohání. A to je prostě docela hodně sprostý.
asi před týdnem tu byla diskuze, kdy on ji opustil chvilinku před porodem, nic netušila, blesk s čistého nebe, odešel k milence a ji nechal napospas osudu, tak tedy sama porodila a když bylo to novorozeně na světě, jal se jí vyhrožovat tím, že si zažádá o dítě do své péče…prosím tě, neoháněj se tady tím, že matky využívají děti jako zbraň proti otci, toho vyhrožování a vydírání ze strany otců, protože přes dítě můžeš na mámu nejlépe, jsou tady tuny. Nechápu, o co se tu snažíš. Chápu, že tobě a tvé dceři ex ublížila, ty nejsi o nic lepší. Vzal jsi své dcerce mámu, ať se ti to líbí nebo nelíbí, mámu prostě na světě máme jen jednu, byl jsi to ty, kdo tvému dítěti určil, kdo bude její mámou, to se taky blbě čte, a pak jsi pod vzletným já respektoval dcerky přání sebral svému dítěti mámu. Nevím, v mých očích jsi jí nic moc horšího udělat nemohl. Ta máma těžce není ideál, ale desetileté dítě( mám ho doma) rozhodlo, že bude s tebou a ty místo abys ji podporoval a rozvíjel její vztah s její vlastní mámou, tak jsi svými vzletnými slovy respektoval její názor a bojoval jako lev, abys jí tedy získal do péče a od té mámy odřízl. Fatální chyba, nic horšího jsi tomu dítěti udělat nemohl.
@terinka4444 píše:
asi před týdnem tu byla diskuze, kdy on ji opustil chvilinku před porodem, nic netušila, blesk s čistého nebe, odešel k milence a ji nechal napospas osudu, tak tedy sama porodila a když bylo to novorozeně na světě, jal se jí vyhrožovat tím, že si zažádá o dítě do své péče…prosím tě, neoháněj se tady tím, že matky využívají děti jako zbraň proti otci, toho vyhrožování a vydírání ze strany otců, protože přes dítě můžeš na mámu nejlépe, jsou tady tuny. Nechápu, o co se tu snažíš. Chápu, že tobě a tvé dceři ex ublížila, ty nejsi o nic lepší. Vzal jsi své dcerce mámu, ať se ti to líbí nebo nelíbí, mámu prostě na světě máme jen jednu, byl jsi to ty, kdo tvému dítěti určil, kdo bude její mámou, to se taky blbě čte, a pak jsi pod vzletným já respektoval dcerky přání sebral svému dítěti mámu. Nevím, v mých očích jsi jí nic moc horšího udělat nemohl. Ta máma těžce není ideál, ale desetileté dítě( mám ho doma) rozhodlo, že bude s tebou a ty místo abys ji podporoval a rozvíjel její vztah s její vlastní mámou, tak jsi svými vzletnými slovy respektoval její názor a bojoval jako lev, abys jí tedy získal do péče a od té mámy odřízl. Fatální chyba, nic horšího jsi tomu dítěti udělat nemohl.
Děláš konečné závěry bez znalosti celého pozadí, to je jedna z mnoha velkých chyb. Další je, že zastáváš zastaralé názory o výchově dítěte. Moje dcera je šťastná a spokojená, vlastně se usmívá skoro pořád, i když ji občas, ale opravdu jen trochu mrzí nezájem matky. Jsi těžce ovlivněná něčím ve svém okolí a máš velkou zášť, s tímhle břemenem je tvůj život těžce ovlivněn a pochybuji, že to nepřenášíš na své dítě.
@MarcooP píše:
Děláš konečné závěry bez znalosti celého pozadí, to je jedna z mnoha velkých chyb. Další je, že zastáváš zastaralé názory o výchově dítěte. Moje dcera je šťastná a spokojená, vlastně se usmívá skoro pořád, i když ji občas, ale opravdu jen trochu mrzí nezájem matky. Jsi těžce ovlivněná něčím ve svém okolí a máš velkou zášť, s tímhle břemenem je tvůj život těžce ovlivněn a pochybuji, že to nepřenášíš na své dítě.
ano, je usměvavé a šťastné dítě, jistěže, děti jsou od přírody rády šťastné a veselé děti. Moje děti vyrůstají v úplné rodině a mají oba milující rodiče. O mé děti nemusíš mít strach, spíš o své dítě. Jestli si myslíš, že jí jen občas trochu mrzí nezájem matky, jsi na omylu. Jistě, ty ji znáš, je to tvé dítě, jistě, vybojoval jsi si ji na její přání, když jí bylo deset let, měl jsi ji podporovat ve vztahu k matce, tos měl udělat, protože nevztah s její vlastní mámou jí bude trápit do konce života. To se nevylučuje s tím být usměvavý, co máš taky jiného dělat, probrečet zbytek života? Ale uvnitř ní to je a bude, vždycky. Nelíbí se ti to číst, chápu to, to není o nějakých soudech, to je prostě o čirém konstatování faktu. Uvnitř ní ta ztráta matky je a vždycky bude. Zášť nemám vůbec, to se silně pleteš, spíš si přečti tvé příspěvky a koukni na to, kolik je tam omluvy pro neschopné otce, co se nestarají a kolik je tam narážek na ženy. A zastaralé názory o výchově dítěte? To jsi úplně vtipný, každé mládě na světě potřebuje mámu, lidské mládě není výjimkou, to nemá s názorem na výchovu dítěte nic společného, to s výchovou nemá nic společného. Tvoje ti dá občas najevo, že jí mrzí, v tvých očích opravdu jen někdy a trošku, že nemá vztah s mámou, buď rád, že nemůžeš vidět do její duše.
Příspěvek upraven 28.05.17 v 09:28
@Ellusa píše:
Tak toto podle mě teda hodně přeháníš a míchat tu diskuzi před pár dny se situací u zakladatele je jako jablka a hrušky. Situaci u něho doma neznáš, nevíš, proč se holčička rozhodla, jak se rozhodla, a vsadím se, že kdyby se rozhodla obráceně, tedy zůstat s matkou, tak by tu našla podporu. Já jsem se v 10 letech též dobrovolně rozhodla zůstat s tatínkem, byl to ten absolutně nejlepší táta na světě, nikdy jsem ani na vteřinu nelitovala, že jsem to takto chtěla, a to, co jsi tu napsala, se mne hodně, ale fakt hodně dotklo. Nevíš, jaké důvody k tomu jsou, proč to ty děti tak chtějí, tak si laskavě odpusť silná slova. Pěkný den.
hele, diskuzi před pár dny jsem zmínila jako reakci na to, že psal, že ženské využívají děti jako zbraň proti otcům, proto jsem mu napsala diskuzi, jak otcové využívají děti jako zbraň proti matkám.
Nechci se s tebou dohadovat, poslední dobou se tě nějak dotýká moc věcí, co napíšu. Bohužel, s tím nic nenadělám, rodič, má podporovat dítě ve styku s druhým rodičem, ne pro sebe, ne pro druhého rodiče, ale pro to dítě. Řekla bych, že máš v sobě dost nevyřešeno, proto se tě dotýkají příspěvky cizích lidí na anonymním serveru. Já nepíšu, že tvůj táta nebyl skvělá táta, píšu, že nepodporovat vztah svého dítěte s jeho mámou je prostě fatální chyba pro to dítě, pokud je ta máma alespoň trochu normální. I tobě pěkný den.
@terinka4444 píše:
hele, diskuzi před pár dny jsem zmínila jako reakci na to, že psal, že ženské využívají děti jako zbraň proti otcům, proto jsem mu napsala diskuzi, jak otcové využívají děti jako zbraň proti matkám.
Nechci se s tebou dohadovat, poslední dobou se tě nějak dotýká moc věcí, co napíšu. Bohužel, s tím nic nenadělám, rodič, má podporovat dítě ve styku s druhým rodičem, ne pro sebe, ne pro druhého rodiče, ale pro to dítě. Řekla bych, že máš v sobě dost nevyřešeno, proto se tě dotýkají příspěvky cizích lidí na anonymním serveru. Já nepíšu, že tvůj táta nebyl skvělá táta, píšu, že nepodporovat vztah svého dítěte s jeho mámou je prostě fatální chyba pro to dítě, pokud je ta máma alespoň trochu normální. I tobě pěkný den.
Já nikde nepsal, že jsem nepodporoval matku. Právě naopak, ve střídavé péči jsem matku podporoval a snažil se zachovat její status, to jsem psal. Leč marně, protože ona se snažila štvát dítě proti mně. Já zachovával neutralitu a dítě to vidí. Myslím, že se rozhodla pro mě z toho důvodu, že já ji v kontaktu s matkou nebráním a nikdy bránit nebudu, ale matka by se tak nechovala jak ukázala ve střídavé péči. Že ona nemá zájem už neovlivním. Vybíráš si z kontextu co se ti hodí a jsi útočná, tu zášť máš silně vybudovanou.
V současný době se chovám pořád stejně a dokonce jsem se dcery ptal jestli mám dát maminku k soudu pro neplacení výživného. Nechtěl jsem abych pochroumal už tak dost chatrný vztah s matkou. Řekla, že si není jistá, ale že by platit měla, že se to tak dělá. Stále váhám… Chápu, že se cítíš ohrožená ve vztahu matka-dítě a já bořím celou tuhle tvoji iluzi, ale stojím si za vším co jsem udělal a ničeho nelituji. Naopak jsem na svoji dceru pyšný, chová se čestně, starostlivě, laskavě a kouká na věci ze všech možných úhlů, ne jen z toho svého jako to činí jiní.
@terinka4444 píše:
Jo, neskutečný.
Nevěřim soudu, tak se radši na dítě rovnou vykašlu a pořídim si jinde jiný. Konec tohle.
@terinka4444 píše:
Já se nedivim, že tě to tak rozčílilo. Já jsem ze začátku si řikala, zas jeden táta, co se na něj ženská vykašlala a zdrhla od dítěte…no pak mě to po pár příspěvcích přešlo.
Než to sklouzlo do toho hlásání o zastaralejch výchovách a matky třeste se, čas ukáže nebo co to tam bylo.
Takže z toho mám úplně stejnej pocit jako ty a ty příspěvky o úhlech pohledu a přesvědčování všech, jak je dítě šťastný atakdále mě v tom jenom utvrdily.
Divná diskuze, radši to vyhodim ze sledovanejch, škoda si kazit neděli.
@Sworley píše:
Já se nedivim, že tě to tak rozčílilo. Já jsem ze začátku si řikala, zas jeden táta, co se na něj ženská vykašlala a zdrhla od dítěte…no pak mě to po pár příspěvcích přešlo.
Než to sklouzlo do toho hlásání o zastaralejch výchovách a matky třeste se, čas ukáže nebo co to tam bylo.Takže z toho mám úplně stejnej pocit jako ty a ty příspěvky o úhlech pohledu a přesvědčování všech, jak je dítě šťastný atakdále mě v tom jenom utvrdily.
Divná diskuze, radši to vyhodim ze sledovanejch, škoda si kazit neděli.
Takže otec nemůže mít dítě ve své péči? Divný to je jen při uzavřené mysli, žití v iluzi, kterou si člověk budoval léta. Chápu, že to některé nemůžou pochopit, jsou to hluboce zakořeněné iluze.
Na druhou stranu ženy často křičí, že nemají srovnatelné platy, ale zaměstnání přece není charita, kdo přinese firmě víc má větší platy. Takže když se připustí možnost výchovy dětí otcem, tak ženy můžou mít víc času na ty „kariéry/peníze“ po kterých některé touží…
@MarcooP píše:
Takže otec nemůže mít dítě ve své péči? Divný to je jen při uzavřené mysli, žití v iluzi, kterou si člověk budoval léta. Chápu, že to některé nemůžou pochopit, jsou to hluboce zakořeněné iluze.Na druhou stranu ženy často křičí, že nemají srovnatelné platy, ale zaměstnání přece není charita, kdo přinese firmě víc má větší platy. Takže když se připustí možnost výchovy dětí otcem, tak ženy můžou mít víc času na ty „kariéry/peníze“ po kterých některé touží…
Nikdo tu neřekl že otec nemůže mít dítě ve své péči. Proč by nemohl pokud se stará, nestrká dítě všude možně, opravdu se stará, dítě si to vybralo nebo matka, jako ta vaše, z různých důvodů nefunguje.
Tady se jen nesetkalo s porozuměním tvoje nahlížení na výchovu matkami všeobecně. Podle tebe tedy všechny matky mají své děti jen a jen k tomu aby je měli jako štít, nebo jaks to napsal, aby měli v ruce možnost manipulace s expartnerem a podobně. A ano, to jsou skutečně žvásty.
@Anna766 píše:
Nikdo tu neřekl že otec nemůže mít dítě ve své péči. Proč by nemohl pokud se stará, nestrká dítě všude možně, opravdu se stará, dítě si to vybralo nebo matka, jako ta vaše, z různých důvodů nefunguje.
Tady se jen nesetkalo s porozuměním tvoje nahlížení na výchovu matkami všeobecně. Podle tebe tedy všechny matky mají své děti jen a jen k tomu aby je měli jako štít, nebo jaks to napsal, aby měli v ruce možnost manipulace s expartnerem a podobně. A ano, to jsou skutečně žvásty.
Tak takhle jsem to zcela určitě nenapsal. Jenom se potvrzuje můj názor, že stejně si když někdo chce vybere co se mu hodí. Mluvil jsem o případech, že se to děje. Pak někdo napsal, že to dělají i muži a já napsal „ano, vlastně je to pravda, je to dvousečná zbraň, kterou zneužívají obě strany barikády“. Ta útočnost není moc na místě. Ale každému co jeho jest..
Úplně nechápu, proč se tady tak hádáte?
Chlapi umí být pěkná hovádka, ženy také. Manipulovat dítětem dokáží obě strany. Není k dispozici statistika, ze které by bylo patrno, jestli je v těch podrazech nějaké pohlaví horší.
Čili vy všichni můžete argumentovat pouze příběhy, které znáte, nebo o kterých jste se dozvěděli. Žena, která je tady pár let na e-miminu, si nutně přečte příběhy o tom, jak jiným ženám bylo ublíženo (fyzicky, psychicky, přes děti…), muž, který má blíž k Unii otců, má stejný počet příběhů, kdy ženské neuvěřitelně poškodily psychiku vlastních dětí jenom proto, aby dosáhly toho, že dítě bude vlastního otce odmítat.
Z toho důvodu nechápu, proč se tady tak štěkáte. Akorát ztrácíte čas a nevyhraje nikdo.
@MarcooP píše:
Jen takový názor: Otec, který neměl vůbec žádnou šanci získat dítě do péče tak samozřejmě jevil známky nezájmu. Kvůli zachování svého ega. U matek je to stejné až na to, že do stejné situace se jich dostala naprostá menšina a ještě takové, které sociálně nebyly schopné se o dítě postarat. To až tahle „nová doba“ umožnila více možností.
Já si to rozhodně nemyslím. Nejsem v takové situaci a pevně doufám, že nikdy nebudu, ale při představě, že by mi někdo sebral děti, se mi svírá žaludek hrůzou. Určitě bych je nikdy nevymazala a dobrovolně se jich nevzdala.