Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@HankaZap píše:
Rozumí například tak, že řekne jakou má věc barvu, když se zeptám. Nebo když si řekne o pití a já mu řeknu, že je v ložnici, tak tam jde. Ví, co znamená, že pojedeme za kamarádem XY apod. Na ty pracovní listy se podívám, děkuji.
Tak to je porozumění na úrovni dvouleťáka. Neomlouvala bych to pohodlností. Některé děti jsou holt šikovné a umí všechno samy od sebe, jiné potřebují větší pomoc a péči. Oriseka to píše moc hezky, z toho bych si na tvém místě hodně vzala.
@Oriseka
Tak on vubec nemusi byt „bezne trilete dite“ a presto nemusi mit problem, muze mit jen pomalejsi rozjezd.
Zachod je vec treninku, pokud rodice nevi, jak spravne ucit, tak vznika tohle.
Jidlo a obleceni je rozdil, jestli umi a nechce, nebo chce a nezvladne.
@Lucie_Sx píše:
@Oriseka
Tak on vubec nemusi byt „bezne trilete dite“ a presto nemusi mit problem, muze mit jen pomalejsi rozjezd.Zachod je vec treninku, pokud rodice nevi, jak spravne ucit, tak vznika tohle.
Ja bych zas rekla, ze zachod je vec dozravani mozku. Kdyz na to to dite nema, tak neudelas nic. Zase do 3 let uz dite vetsinou toto zvlada, kdyz je to jedina oblast, kde nezvlada, tak bych v tom tak problem nevidela. Tady je tech problemu vice a nespolehala bych, ze to samo dozraje a byla bych aktivni. Ve 3 letech je bez plen valna vetsina deti. Chapu na jakou metodu narazis a je to ucinne u mladsich deti. Triletaci jsou bez plen at jejich rodice zvoli jakoukoliv metodu nebo cekaji, az si dite samo rekne. Zdrave dite to muze zvladnout pochytit jen napodobou.
@Oriseka píše:
Ja bych zas rekla, ze zachod je vec dozravani mozku. Kdyz na to to dite nema, tak neudelas nic. Zase do 3 let uz dite vetsinou toto zvlada, kdyz je to jedina oblast, kde nezvlada, tak bych v tom tak problem nevidela. Tady je tech problemu vice a nespolehala bych, ze to samo dozraje a byla bych aktivni. Ve 3 letech je bez plen valna vetsina deti. Chapu na jakou metodu narazis a je to ucinne u mladsich deti. Triletaci jsou bez plen at jejich rodice zvoli jakoukoliv metodu nebo cekaji, az si dite samo rekne. Zdrave dite to muze zvladnout pochytit jen napodobou.
Jenze zabrzdeny triletak si treba sam na zachod vubec nerekne, i kdyz by to mozek uz zvladl.
Takovemu diteti je potreba pomoct spravnym (a celkem jednoduchym) treninkem (ktery samozrejme by bez toho dozrati stejne nefungoval).
@Oriseka vidím to stejně, nejde jen o záchod, tech problémů je tam víc, nemluví, porozumění těžko říci, nenaji se samo, neobleče, je toho celkem dost.
Jinak to co navrhuji jsou veci, ktere neuskodi ani zdravemu diteti. Je to proste cileny rozvoj. Hruba motorika: jizda na koloodrazedle, trikolce, splhani po zebriku, chuze do schodu a ze schodu a stridat nohy, kopani a hazeni mice-zase pravidelne stridat nohy a ruce, chuze v nerovnem terenu. Jemna motorika: navlekani, trideni, vkladacky, puzzle, razitka, samolepky, malovani vodou, foukaci fixy, kridy, 3d omalovanky, lepeni, strihani. Motorika mluvidel: delani certa, konicka, olizovani, jazyk ze strany na stranu, nahoru dolu, krouzeni jazykem, ohybani, stridat usmev a mraceni, klokatani vody, foukani brckem do vody, piti ruzne dlouhymi a sirokymi brcky, foukani pampelisky. Pak treba hrat pexeso od jednoducheho 8 dvojic a postupne pridavat, puzzle zase od jednoducheho -trenuje se trpelivost, pamet, dodrzovani pravidel pak treba domino. Krasne aktivity jsou v detskych casopisech. Pak, co nejvic aby, byl mezi detmi. Nejaka miniskolka s malym kolektivem a individualnim pristupem na 2-3 dopolene v tydnu mi prijde idealni. Pak treba materska centra, hriste, navstevy. Podle me se ty socialni veci musi trenovat a doma, kdyz tam neni x sourozencu se to nenauci. Mezitim schanet dobre odborniky a nespolehat, ze z toho dite jen tak vyroste. Mozna jo, pak to neuskodi a kdyz ne, tak nemarnis drahocenny cas.
Partneruv syn byl na tom ve trech letech podobne, vlastne prerostle mimino. Mel pleny a odmital se jich vzdat, protoze navsteva WC byla proste ztrata casu a rusila ho od hry. Jist umel lzickou jen ve skolce a oblekani taky bojkotoval, protoze mu to samotnemu trvalo dlouho a nebavilo ho to. Bylo to tim, ze se mu proste nechtelo a nikdo to doma nerozporoval. Delaly se kolem nej i jine tanecky teda, kdy si treba porucil nejakou svacinu a jak byla na stole, odmitl ji jist, ze chce jinou a bylo mu vyhoveno. Asi ve ctyrech letech, kdy uz na popud i ucitelek ze skolky, byl veden k vetsi samostatnosti nejakou dobu, tak to pojmenoval tak, ze doma ma na tyto cinnosti rodice, takze je nemusi delat sam, jako treba v te skolce. Coz dost jasne vystihlo podstatu problemu. Ono to tak je jeste ted v necelych sesti letech, kdy je schopen prohlasit, ze vi, ze ma plny nos, ale nerekli jsme mu, aby se vysmrkal, tak on nesmrka, ikdyz ma kapesniky vedle sebe. Nerikam, ze je to tak i u vas, spis jen ke zvazeni, zda to neni tim, ze doma nic z uvedeneho vlastne nevyzadujete a kdyz nechce, tak aby byl klid, udelate za nej.
@Klara178 Děkuji za reakce, určitě ho objednám i k psychologovi, tím nic nezkazím. Ještě bych upřesnila, že najíst lžičkou a s pomocí se vysvlékat a jakž takž oblékat dovede. Ale asi si zvykl, že to uděláme my, tak nechce a nemá na to trpělivost. Zkusím trvat na tom, aby to dělal sám a uvidíme, co dokáže. Asi jsem nechávala věcem volný průběh moc dlouho, právě spíš jsem čekala, že se tyto věci naučí sám nápodobou, zvědavosti a tím, že bude chtít dělat věci sám. Kéž by potřeboval jen postrčit a pevnou ruku 🙏. Díky
@Lucie_Sx píše:
Jenze zabrzdeny triletak si treba sam na zachod vubec nerekne, i kdyz by to mozek uz zvladl.
Takovemu diteti je potreba pomoct spravnym (a celkem jednoduchym) treninkem (ktery samozrejme by bez toho dozrati stejne nefungoval).
Tak sem napis nebo dej odkaz na postup, jak dite odplenkovat. Treba to zakladatelce pomuze. Verim, ze to bude fungovat, jestli je jeji dite zrale. Ja zas takovy odbornik na odplenkovavani nejsem. Ja jsem se mohla stavet na hlavu a pouzivala jsem latkove pleny a stejne se mi dite odlenkovalo na curani az ve 2,5 letech a na kakani to zvladl v 2roky a 10 mesicu. Nakonec to nejak tak zvladl sam. Nejspis kdyz ten mozek k tomu dozral. Takze ve 3 letech bylo hotovo. U valne vetsiny deti je ve 3 letech hotovo, at vysazovali hned po probuzeni a chvalili, pouzivali knizky, motivovali lentilkama, delali indianskou metodu nebo jen nocnik a zachod ukazovali. Obcas ma nejaky chlapecek psychologickou zacpu. To je obtizne resitelne, ale curat na nocnik ty deti chodi. Tady 3 lete dite nechodi ani curat na nocnik a z nepodnetneho prostredi urcite nebude a o zadne psychomotoricke retardaci zakladatelka taky nepsala. Je to takovy varovny meznik. Od 3 let muzou pediatri predepisovat pleny na pojistovnu. Samo o sobe to zas nic neznamena, ale v kombinaci s opozdenou mluvou, vztekem, utikanim, neposlouchanim, omezenym jidelnickem, neschopnosti se obleknout, tak to uz nejspis nejaky problem bude.
@Klara178 píše:
@Oriseka vidím to stejně, nejde jen o záchod, tech problémů je tam víc, nemluví, porozumění těžko říci, nenaji se samo, neobleče, je toho celkem dost.
Jak mam i to zdrave dite, tak vidim, ze to se vse naucilo samo a clovek fakt nemusel vynalozit nejake velke usili. Zdrave dite to ma v sobe a vse okouka. Ja byla fakt prekvapena cemu zdrave dite rozumi a porad jsem koukala na mladsi jak zjara. Ta hra mi prijde strasne dulezita. To jsem koukala, jak mladsi dokaze rozvinout hru v kooperaci s dalsimi detmi. U starsiho jsem myslela, ze staci kdyz prilozi kosku k uchu jakoze telefonuje, ale to je strasne malo. Mladsi mel uplne jinou fantazii a hlavne domluvu s jinymi detmi.
@Oriseka jj, u nás taky úplně stejně…ono u toho prvního dítěte člověk úplně nepozná, nema porovnání, či neví, jak má správný vývoj vypadat…stejně tak ta úroveň porozumění…syn taky rozuměl jednodušším věcem v těch tří letech a my nevěděli, co si o tom myslet, jestli je to normální a je ještě malý, nebo to není normální…pak šel do školky a bylo to jasný…
Tipla bych si u zakladatelky, že syn nerozumí adekvátně věku, vzhledem k tomu, co popisuje, to jsou jednoduché věci, zřejmě větší debaty nezavádí.
Dcera ve třech letech už normálně rozuměla všemu, dalo se s ní už normálně bavit.
Jednoslovné odpovědi, či naucene fraze v tomto věku nejsou úplně standartní, dítě nemusí mluvit jak kniha, ale jednoduší věty skládat by určitě měl.
Stejně oblékání a jídlo, jasne, když maminka obslouzi, tak se dítě rádo nechá, ale mělo by to zvládnout i samo…
Ten nočník mi přijde jako to poslední…
My pak taky na dceru koukali, co všechno umí, zvládá, ze všeho jsme byly hotový, jako by byla pomalu geniální…a ono prostě jen normální dítě no ![]()
Kluk mohl chodit na logopedii už dávno a rozšiřovat zásobu.
Ji ak loogped Ti mimo jeho péči žádné doporučení nedá. Veškeré diagnózy bude chtít řešit s klinickým psychologem a upřímně najít nějakého který nemá měsíční čekací lhůty je zázrak. Objednávala jsem syna a 6 měsíců dobrý klinický logoped a psycholog není málo.
Ono I VD se určuje psycholog, logopedy neurolog. Vše na měsíce. Nebo můžeš využít týdenní pobyty v nemocnici, ale to zase s malou dcerou doma asi nechceš.
Ten nočník mi naprosto do toho zapadá.
Jen dodám, že naši smíšená dysfatici jsou velmi nadaní na sport. Opravdu jim jde a běh, odrázedlo, schody, atd…nikdy nebyl problém. Ovšem to nebránilo tomu že oba mají VD jak prase.
@Lucie_Sx píše:
@Oriseka
Tak on vubec nemusi byt „bezne trilete dite“ a presto nemusi mit problem, muze mit jen pomalejsi rozjezd.Zachod je vec treninku, pokud rodice nevi, jak spravne ucit, tak vznika tohle.
Můžeš k tomu tréninku záchodu říct více. Máme podobný problém u dvouleté. Děkuji
@HankaZap ve 3 letech by se měl umět vysvléct sám. S dopomoci obléknout. O použití lžičky snad ani nemluvím. Vem si že sítě ve 3 l normálně nastupuje do státní školky. Nikdo ho tam nekrmí, atd… Mám syna v soukromé školce od 2,5 roku a hodně jim pomáhaly ze začátku. Ale že by někoho krmila, nebo oblíkala normálně to ne. Jasně v zimě jim oblikaly, rukavice, kombinézu. Zapnou zip, i když z části si udělá sám. Kalhoty občas natáhne opačné, ponožky to samé. Ale jinak ve 3 letech to umí všichni. Triko někdy naruby, určitě to není dokonalé.
Příspěvek upraven 30.12.23 v 11:41
@kocourGarfield Zjišťuji, že když na tom trvám, že to docela zvládne ![]()