Dítě ve 3 letech nic moc neumí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
30.12.23 17:04
@Oriseka píše:
Taky mi druhe dite prijde strasne sikovne a takove bezproblemove. Clovek nemusi nic resit. Ja z neho byla fakt pav. Proste jsem mu treba v roce vysvetlila, co nema delat a proc a on to pochopil a zaridil se podle toho. No ja taky koukala, ze je pomalu genialni, jak pises :lol:. Genialni neni, ale je normalni a dost socialne zdatny. Ve 3 letech bych s nim mohla jit treba do divadla a vim, ze by se tam choval slusne, vydrzel sedet a koukat se. Ve skolce z nej nadseny. Oblekl se komplet krome zipu, co se reklo to udelal, jedl normalne priborem. Lzickou nebo vidlickou uz kolem roka v pohode se najedl a zadne mixovani, ale pekne nakrajene na kusy. Ja ho posadila na pisek a behala za starsim a vedela jsem, ze on se o sebe postara. On proste jen sedel, placal si babovky, nic nikomu nebral, vse si sam dokazal vyridit, kdyz jemu nekdo neco chtel vzit a to bez ztraty kyticky. Proste uplny opak starsiho.

Kolik mu je ted? Prisel nejaky vzdor? Mam stejnou dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3928
30.12.23 17:05
@Bubla Bůčková píše:
Na základě čeho jste se rozhodli pro ten odklad na téměř osm let?
Řešila jsem to s učitelkou ve školce (která je dobrá), s logopedkou (která je spíš průměrná) a s paní v PPP (ta je taky dobrá a chodí tam každý týden na individuální lekci na grafomotoriku, paní ho dobře zná, nebylo to jednorázové vyšetření).

Všechny mi řekly, že nevědí, co v té škole bude v září dělat, a když jsem navrhla odklad a nultý ročník, tvářily se ulehčeně, že je to dobrý nápad, že ve školce zůstat už nemůže (hloupý prý není), ale na první třídu to není.

(taky jsem to řešila s fyzio, ale tam se nevyjádřili)

Ještě musím vyřídit odklad (ten nám napíšou v té ppp, kam chodíme, prý to nebude problém) a sehnat místo v nulaku.

Nadšená nejsem, doufala jsem, že na to nedojde, ale co mám dělat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.12.23 17:05
@HankaZap píše:
@Oriseka Omlouvám se, o tom oblékání a krmení lžičkou jsem psala, že nechce, odmítá to. Nerada na něj tlačím, protože máme špatnou zkušenost s tím jídlem. Ale po tom, co jsem si tu přečetla přečetla, tak jsem ráno byla neoblomná a jakž takž se svlékl, snídani si dal 3 lžičky a pak už nechtěl a vztekal se. Takže jako fyzicky to dokáže, no. Určitě zajdeme k psychologovi, to už nebudu odkládat.

Pokud vim, ze to dite umi, klidne oblikam ja, je to rychlejsi :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.12.23 17:23
@Anonymní píše:
Můžeš k tomu tréninku záchodu říct více. Máme podobný problém u dvouleté. Děkuji

Ono je to defacto uceni pozitivni motivaci, tedy „uceni uspechem“. Po krocich, kdy kazdy krok ma promysleny konkretni cil, kdyz to nejde, vratis se zpet nebo vymyslis jinak.
Prvni je sednout si na nocnik, proste aby se nebal, neodmital, klidne nejdriv obleceny, pak svleceny, na chvilku, za nejakou odmenu.
Jakmile toto umi, pak posadim vzdy po vzbuzeni, kdy se vycura skoro kazdy. Jinak nechat plenu a nic dalsiho nedelat. Takhle klidne par tydnu, dokud fakt to dite neni uspesne skoro pokazde.
Cilem je reflex, ze „sednu na nocnik=curam“.
Pak si zralejsi dite klidne zacne samo rikat.

Pokud ne, muzu jeste delat toto a cekat, nebo ho posadit pred prochazkou, pred spanim.
Porad nechavam plenu.
A cekam, az zacne byt sucha.
Pokud je, dalsi krok.
Svliknout dite a nechat behat nahate, s tim, ze ho u toho celou dobu (!!) nenapadne sleduju a kdyz vidim, ze bude curat, nasmeruju na zachod.
Pokud jdu varit a cokoliv, nemuzu sledovat, nandam plenu.
Opet je dulezite vetsinu curani vychytat na nocnik.
Jakmile uz dite takto chodi samo, muzu nechat svlecene uz bez sledovani.
No a pak nejhorsi krok je oblect bez pleny.
Nekdo to da z fleku hned, jine dite musite zezacatku fakt furt sledovat a pomahat.
Opet v mezicase ma porad plenu.
Teprv kdyz tohle zvladne, muzu ji sebrat.
Kazdy ten krok trva klidne nekolik tydnu, nespecham, kazda nova dovednost se musi velmi dobre zafixovat.

Ma to vyhody - bez nehod, bez pocuranych kalhot, bez zlozvyku, pevne a bezpecne naucene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22753
30.12.23 17:26
@Bubla Bůčková píše:
Na základě čeho jste se rozhodli pro ten odklad na téměř osm let?

To ja se spis divim, ze jim ho dali. 2 odklady se jen tak nedavaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22753
30.12.23 17:35
@Lucie_Sx píše:
Kolik mu je ted? Prisel nejaky vzdor? Mam stejnou dceru.

Je mu 5,5. Tomu mladsimu bezproblemovemu. Takovy slaby vzdor nejaky byl, ale vlastne takovy cajicek(tak mezi tim 2-3 rokem). Srandicka. Jinak ne. Je to proste zlaticko. Hodny, klidny, chytry. Jako je trochu stydlivy, ukecany. Miluje skolku a uz se tesi do skoly. Mit jen jeho, tak si myslim, ze mam patent na vychovu. Je to me dite za odmenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Linda99999
30.12.23 17:40

Synovi budou 3 v únoru, skládá jen jednoduché věty, ale nají se sám, s pomocí oblékne kalhoty a trenky, na záchod umí sám od 2 a čtvrt, i tak chodíme už teď k logopedovi. Ten mě uklidnil, že v porozumění a všem okolo je o dost napřed, ale v řeči pozadu. Určitě bych se raději objednala, mě to dost uklidnilo :) já to řešila kvůli neustále pootevřené puse, má zvětšenou mandli, takže slyší hůř a třeba místo t používá k, takže říká kaka misto táta, kak místo tak :D a nenapadlo by mě, že je to mandlí.

• Citovat
  • Upravit
3223
30.12.23 17:40
@Platanka píše:
Jedno z mých dětí bylo podobné. Ve třech letech už mluvilo v jednoduchých, pro okolí ovšem zcela nesrozumitelnych větách. Výslovnost špatná, začali jsme s logopedii, chodí stále, v šesti letech pořád nemluví bůhvíjak. Rozuměl ale vždycky snad průměrně. Pleny jsem sebrala ve 2,5 a do těch třech ještě byly dost nehody, on se prostě necítil. Na spaní má pleny furt, je mu 6.
Jedl poměrně brzy sám a dobře, všechno, ale nekoordinovane, stále je u jídla špinavý on i okolí. Příbor je nad jeho síly. Oblékání a svlékání je stále tragédie největší, ale on dost nechce. Něco ale neumí, i když chce - nezapne zip, knoflík, často se zamota do oblečení, které je naruby, a neví, co dál. Nerozlisuje předek a zadek, často chodí naruby, boty opačně. Ve třech letech se prostě neoblikal a nesvlikal, vůbec, ani se neobul.
Vždycky byl velice hodný, klidný a krásně si sám hrál. S dětmi vždycky vyšel bez problémů, je nekonfliktní. Vždycky hodně spal, moc nevydrží, hned je unavený.

Tlačila jsem dost, ve třech letech jsme už chodili na rehabilitace a začínali jsme logopedii. Všechno je vydřené a stejně je pozadu :( Nečekala bych, nemáš na co.

V čerstvých třech letech (za pět dní tři roky mu byly) šel do běžné školky, neuměl nic, nedělal nic, ale chodil tam celkem lhostejně, bez trápení, bez pláče. Občas se mu tam i líbilo, většinou mu to nevadilo. Učitelky si občas stěžovaly (neoblika se, leží, směje se, zavírá se do skříňky, blbě kreslí, neumí stříhat, není mu rozumět, rozleva polívku…), obvykle jsem jim dala za pravdu a řekla, že trénujeme. Zvládly to, ale my máme svaté učitelky a ve třídě měl sestru. Nebála bych se té školky, třeba to půjde.

Bude mít dva odklady (v první třídě mu bude za pět dní osm let), ale skolu běžnou :nevim: l Vypadá to na dyspraxii a komplikovanou povahu, pravděpodobné jsou časem nějaké poruchy učení. Inteligence prý normální. Vždycky to asi bude těžký.

Na tvém místě bych tlačila víc, samo to už asi nepřijde. Odborníci nejsou od věci, ale upřímně, mě zas tak moc nepomohli, všechny ty dovednosti jsme museli stejně nadřít doma.

@Bubla Bůčková @Oriseka Bude mít jeden odklad. Teď žádný odklad nemá 1.9.2023 mu bylo pět let je řádný předškolák, příští šk. rok bude mít první řádný odklad 1.9.2024 mu bude šest let. Další šk. rok musí dle škol. zákona nastoupit do školy, žádný další odklad nelze udělit a bude mu 1.9.2025 sedm let a za pět dní osm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.12.23 17:58
@Oriseka píše:
Je mu 5,5. Tomu mladsimu bezproblemovemu. Takovy slaby vzdor nejaky byl, ale vlastne takovy cajicek(tak mezi tim 2-3 rokem). Srandicka. Jinak ne. Je to proste zlaticko. Hodny, klidny, chytry. Jako je trochu stydlivy, ukecany. Miluje skolku a uz se tesi do skoly. Mit jen jeho, tak si myslim, ze mam patent na vychovu. Je to me dite za odmenu.

Jo tak to jsme na tom stejne. Prave cekam, kdy neco prijde :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22753
30.12.23 18:07
@Finkaa píše:
@Bubla Bůčková @Oriseka Bude mít jeden odklad. Teď žádný odklad nemá 1.9.2023 mu bylo pět let je řádný předškolák, příští šk. rok bude mít první řádný odklad 1.9.2024 mu bude šest let. Další šk. rok musí dle škol. zákona nastoupit do školy, žádný další odklad nelze udělit a bude mu 1.9.2025 sedm let a za pět dní osm.

Brala jsem to, ze matka napsala 2 odklady a ne 1 odklad podzimniho ditete. Kdyz bude mit 1 odklad, tak v pohode. Ja osobne bych dala odklad podzimnimu diteti jen v opravdu vaznych pripadech. Svemu podzimnimu diteti jsem odklad nedala. Fakt nevim, co by dalsi rok delal ve skolce. Uz takto chodil do skolky 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3223
30.12.23 18:13

@Oriseka Tak maminka psala, že bude chodit do přípravné třídy, pokud je kvalitní, tak nevyzrálému dítku to může určitě prospět. Ale jinak s tebou souhlasím, my to tak ve školce máme podzimní dítě s odkladem a myslím si, že to dítko už do školky prostě nepatří, zvlášť ne do smíšené třídy, kde se potkává i s čerstvými tříleťáky… Ale přípravná třída si myslím, že je fajn řešení. Ani si nemyslím, že bude ve škole jediný podzimní s odkladem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22753
30.12.23 18:20
@Lucie_Sx píše:
Jo tak to jsme na tom stejne. Prave cekam, kdy neco prijde :).

Ja to necekam. Nekdo se proste narodi se stastnou povahou a nekdo naopak. Taky ja dost ziju pritomnosti. Nedesim se ani puberty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22753
30.12.23 18:35
@Finkaa píše:
@Oriseka Tak maminka psala, že bude chodit do přípravné třídy, pokud je kvalitní, tak nevyzrálému dítku to může určitě prospět. Ale jinak s tebou souhlasím, my to tak ve školce máme podzimní dítě s odkladem a myslím si, že to dítko už do školky prostě nepatří, zvlášť ne do smíšené třídy, kde se potkává i s čerstvými tříleťáky… Ale přípravná třída si myslím, že je fajn řešení. Ani si nemyslím, že bude ve škole jediný podzimní s odkladem…

Jo, pripravna trida je dobre reseni. Ale treba mi ji tu nemame. Taky pro meho podzimniho kluka uz by ta pripravka taky nebyla, protoze on ma ten vyvoj nerovnomerny a jak je v necem pozadu, tak je zas v jinem dopredu. I bez odkladu je o hlavu vyssi nez nekteri spoluzaci. Odpocivat po obede fakt nepotrebuje uz dlouho. Skolkove aktivity mu casto prisli infantilni uz v tech 6 letech. Pred nastupem do skoly uz umel pocitat. Ale pro nekoho je to urcite spravne reseni. Nemela psat 2 odklady, ale odklad podzimniho ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
313
30.12.23 18:40

A co uz vse umi? Co delate pres den? Prijde mi ze toho umi dost malo tak rok mu chybi urcite. Toho logopeda zajistit urcite co nejdriv. Jak moc povida?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3928
30.12.23 18:53
@Oriseka píše:
To ja se spis divim, ze jim ho dali. 2 odklady se jen tak nedavaji.

Dítě je začátkem září, tedy reálně půjde v osmi letech (7 let a 360 dní), ale oficiálně je to jenom jeden odklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí