Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@PapeJ píše:
Holky, a co se týká učitelek ve školce, mám je poprosit, aby opravovaly syna, který místo „L“ cpe pořád o slov „V“? On už „L“ umí asi čtvrt roku, ale jak ho neuměl, tak říkal „v“ místo toho. Když ho opravím, tak to řekne správně. Ale už z něj vyšiluju, protože ho stokrát za den opravuju a už jsem alergická, když řekne „ave“, místo „ale“. Já s učitelkama zatím nemluvila, nevím tedy, jestli vědí, že to „L“ umí. Jestli by vůbec měly čas a chuť ho opravovat, kdybych jim to řekla. Nebo jestli mu to postupně naskočí samo. Ale přijde mi, že už to trvá dlouho a pořád to flinká. Přitom už začíná občas hezky říkat i „Ř“, což je poslední, co mu nešlo, jinak mluví pěkně. Jsou mu 4,5 roku. Dceři jsem to „L“ musela taky připomínat, většinou to komolila, když mluvila rychle, ale takhle dlouho jí to netrvalo
U nás taky trvalo, než to L začal fakt automaticky používat všude kam patří, dlouho byla fáze umí, ale nepoužívá a pak fáze umí, ale používá jen někde. Řekla bych, že tak půl roku to určitě trvalo. Po učitelkách bych to nechtěla, pokud nemáte školku zaměřenou na logopedii.
@Svistice píše:
Jak to tak čtu, tak můžu být ještě ohledně školky ráda za „ty v.ole“, k. okota (donesla nedávno předškolačka a něžně tak oslovovala bratra v domění, že to je něco jako trumpeto nebo blbounku), a seznámení dětí s kungfu kopy a různými akčními hrdiny (vybavuju si synova spolužáka, který ve třech letech příšerně, neznal krtečka, ale zato měl bravurně nastudované scény ze všech hraných spajdlmanů
a oblažoval tím důležitě zbytek spolužáků).
S tím se dá pořád vcelku slušně pracovat.Jinak ve družině chtěl jeden chlapeček zahájit lekce „praktické“ ruštiny, ale paní družinářka je naštěstí prý multikulturní, tak mu to prý zatrhla. Jako bonus si nesl poznámku, když na nějaké napomenutí reagoval nevhodně v ruštině směrem k úče.
Ježiš ty kung-fu kopy, to máme zrovna teď, nejlépe ještě cestou ze školy mi ukazuje, co se naučil a vydává u toho strašné skřeky ![]()
Opravovat ji. Ve skolce to beru.
Mam ve druzine druhacku, ktera pouziva pouze zdrobneliny a strasne sisla, rozmazluje se, kdyz mluvi. Taky opravuji. Je takova hodne detinska.
Mi to uplne trha usi, kdyz promluvi.
Bezne slovo nepouzije. Rodice jsou pohodari, mluvi na deti normalne. Tak nechapu, kde to vzala.
@Pajka89 u staršího to zůstalo a skončili jsme na logopedii.
U mladšího to odbouravame teď. Smíšené školky jsou zlo. Přišli jim tam dva dvouletí, našemu bude 7 a začal přehnaně mekcit. Čitón, čibuje… Těžce jsme naučili sykavky i L a můžeme začít znovu.