Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebovala bych se přepravit s miminem do jiné země. Bohužel by ta cesta obnášela 4 hodiny autem (čistý čas bez přestávek, takže k tomu ještě 60-90 minut pauzy na kojení a odpočinek od vajíčka a rezervu na případné zácpy), 2 hodiny na letišti, 2 hodiny v letadle, půl hodiny na letišti a pak půl hodiny autem domů.
Dohromady očekávám, že bychom vyrazili po 5. ráno a dorazili do cíle v 1 odpoledne, takže 8 hodin na cestách.
Miminko ovšem není nejklidnější, blbě se kojí, když nemá své pohodlí (=postel) a nikdy nejelo někam déle než 1 hodinu.
Je to podle vás zvládnutelné? Bude to velké peklo? V autě bude řídit přítel, ale pak už poletíme sami. Nejvíc mě asi děsí ta dlouhá cesta autem, na letišti a v letadle už bude v šátku tak to snad nějak zvládneme, i když to možná bude znamenat 4h pochodování. Nějaké tipy jak to co nejlépe zvládnout? Bývají na letištích nějaké prostory, kde se dá komfortněji kojit? A jak to udělat při vzlétání, když má dítě sedět na klíně v těch jejich pásech, ale zároveň ho potřebuju kojit aby mu nezaléhaly uši? Děkuji
Na letišti nevím, neletěla sem s miminkem, ale cesta autem je větší pohoda s takhle malým dítětem, než pak s batoletem. My jeli prvně, když synovi byly 2 měsíce a jeli jsme 7 hodinovou cestu a zvládnul to úplně v pohodě.
Z moji zkušenosti - čímm menší dítě, tím snažší cestování.
Jediny co? Tak bych k te cestě připočítala tak půl hodiny - hodinu na protažení z autosedačky.
Jestli ma dudlík. Dala bych mu do pusy, jak bude cumlat, bude mu líp a jestli ne, tak bych to asi moc nehrotila a prostě neřešila sezeni na klíně a dala prso. A to kojení - jako ano, komfortni zony byvaji, ale nespolehala bych na to. prehod pres mimco satel, at je min rusene ![]()
@Callista nevím jestli všechny letecké společnosti, ale některé mají i takovou jakoby postýlku nebo korbičku, akorát ti musí dát sedadla v první řadě - zkus si toto zjistit u letecké společnosti, se kterou plánujete letět
My mame peklo pri cestovani autem uz s druhym miminem, vse nad pulhodinu prorve. Ale v letadle naprosta pohoda. Dostanes mimi pas, ktery navleknes na svuj a celou dobu ho budes drzet v naruci, kojit, jak bude potreba. V aute me zlobi, ale pri vzletani usnou ![]()
@mackA159 píše:
Takhle malý mimco v autě určitě většinu času prospí..
No to nevím. Naše v tomhle věku spalo vždy půl hodiny, pak se probralo a řvalo a řvalo, dokud jsme nedojeli. Nepomáhalo nic. A nelepší se to časem. Já bych něco takového s naším dítětem podniknouti nemohla. ![]()
My jsme ve 4 měsících najeli za tyden 2000 km. Vždy 3-4 hod přejezdy. Auto snáší v pohodě i delší cesty do dneska. Kamosce rve dítě jakmile sedne do auta a je jedno jestli to 5 minut nebo 5 hodin.
Mě dítě v tomhle období v autě jen rvalo a rozhodně nespalo. Ale jestli musíš jet, tak to prostě nějak zvládnete. Jen bych si pripocitala rezervu na tu cestu autem. Oproti tomu cestování když dorost do batoleciho věku je pohoda.
Nebala bych se toho, s mensim ditetem jsou mensi starosti
hlavne se musis dat do klidu ty a ono bude v pohode.
V aute vetsinou obe spaly, i 4 hodiny vkuse.
Na letisti se protahly a vetsinou tam maji zazemi pro deti, akorat muze byt daleko od „gatu“.
V letadle ti muzou dat mistecko v prvni rade s kolebkou pro mimi, anebo ho budes mit celou dobu v naruci s paskem(2 hodiny se to vydrzet da). Zkus si rict u prepazky pri odbaveni. Usi nezalehaly ani jedne, ale zazila jsem i miminka, ktere proplakaly cely let(5h). Uvidis, da se zkusit dudlik, nebo lahvicka s vodou, nejaka cucaci hracka.
Vzala bych si urcite kocarek, mas pak volne ruce na batozinu, vse odvezes a od mimi celkove odpocines, das ho v letadle az u vchodu, akorat nekdy ho dali zpatky az na pase.
@Kolicek95 píše:
No to nevím. Naše v tomhle věku spalo vždy půl hodiny, pak se probralo a řvalo a řvalo, dokud jsme nedojeli. Nepomáhalo nic. A nelepší se to časem. Já bych něco takového s naším dítětem podniknouti nemohla.
První dcera byla spící, druhá chvíli rve a pak spi..drasticky, ale zastavovat kvůli řvoucímu dítěti nehodlám… Bohužel no ![]()
Muze to byt masakr a nemusi, to tezko odhadnes.
Dejte si tam rezervy mezi cestami, klidne nekam na hodinku hodit deku na travu a nechat mimco povalet a protahnout.
@Callista my jsme minulý víkend jeli s tříměsíčními dvojčátky tři hodiny autem a naprostá pohoda i bez přestávky. ![]()
On už bohužel tak malý není, v tom čase, co pojedeme autem, spí obvykle jen tak 2× 40 minut. Zbytek času si hraje, pase hříbátka a všelijak se mrská.
Proto se bojím té autosedačky, že bude chtít ven. Snad se mi bude dařit mu dělat dost kvalitní zábavu na to, aby tam vydržel. Ale on je tulík, takže se bude chtít chovat a to na dálnici fakt nee.
@fíkofka
Dudlík vezmu, ale většinou ho odmítá. Ale v nejhorším, pokud při vzlítání nebude pít, mu ho v té puse asi přidržím ![]()
Musím si koupit nějaké maskáčované kojící triko, budu hádám celá od mlíka a slin.
@stinga
Tak to leda kdybych si do té korbičky lehla s ním
, je to vysoce kontaktní miminko. Kdyby tam byl sám tak řve tak, že ostatní spolucestující budou raději vystupovat za letu ![]()
@Kolicek95
Tak to je přesně to, čeho se bojím. Ale zjistím to až budeme na cestě. ![]()
Já bych to s naším 2mesicnim nedala(psychicky
), páč v autě, když už usne, tak max 20 minut a řve… Takže masakr. Ti asi nikdo neporadí a zjistíš to az, když to budeš absolvovat. Hlavně to bude chtít tvůj klid ![]()