Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky a tatínky a prosím o váš názor…
V srpnu dělá naše rodina (velká a hlučná, občas si připadám jako ve filmu Moje tlustá řecká svatba) rodinné setkání. Pokud bude porod v termínu, miminku bude v té době právě dovršených 6 týdnů. Neřešila bych to, kdyby to bylo v našem městě nebo poblíž, ale je to přes celou republiku, přes 400km, navíc z části mimo dálnice, a proto cesta trvá minimálně 4,5 hodiny - a to bez přestávek.
Je taková cesta pro tak malé miminko vhodná? A jak se vůbec cestuje (rozumějte sedí…) pár týdnů po porodu?
Druhá akce je v sousedním městě, ale pro změnu v restauraci se zahrádkou s mnoha cizími lidmi i dětmi a to v pěti týdnech miminka (znovu, pokud bude porod v termínu).
Co si prosím o obou akcích s tak malým drobečkem myslíte? Jde o moje první miminko a tak se všeho bojím, abych mu neublížila…
Díky předem za odpovědi.
@anonymni_prezdivka ma uz po tydnu normalne seděla:) a i řídila, ale je to individualní:)a cestovani po 6ti nedělí si mysíím že by mlo byt v pořádku ale jestli si nejsi jista porad se s dětskou doktorkou:)
Já bych to neplánovala teď. Uvidíš, jak se budeš cítit po porodu, jaké bude miminko - jestli pohodové nebo uplakánek, jestli budeš bez problémů kojit, jestli bude velké horko…
Jinak si myslím, že by se oboje dalo zvládnout.
Dokud se jelo, tak syn v autě spal. Dcera v autě jen řvala. Po obou porodech jsem byla hned ok. Je to strašně moc individuální - jak u dítěte, tak i mámy…
Nechala bych na dobu až to má nastat uvidíš jak se budeš cítit a když tak se dohodni s dětskou doktorkou a uvidíš ![]()
@anonymni_prezdivka To ti ted nikdo nepovi, jak na tom budes
Nekdo se tyden po porodu citi v poho, nekdo je jeste na konci sestinedeli rad ze je rad… stejne jako ti nikdo bepivi, jestli budes mit hodneho spaveho andilka a nebo drazdiveho rvouna. Ja sem s takhle malym miminem uz cestoval (ziju v zahranici, takze jsme chteli jet ukazat) a slo to… s nejmladsim sem dokonce jela sama + 2 dalsi deti pres 500km k rodicum… ale dopredu nevis jak to u vas bude. Nelam si hlavu predem, uvidis jak ti bude a jestli se na to budes citit ![]()
Neslíbila bych vaši účast s tím, že nevíte jak se budete s mrňouskem sžívat. Jsou miminka, která prospí všechno (syn ve dvou měsících spal na bowlingu i když jsem s ním v šátku stála hned u dráhy) a děti, které spí jen za poklusu v kočárku (to byla moje neteř, zastavil se kočár, spustil se řev). A s tím hojením je to taky různé, já dva týdny po porod už o šití nevěděla, sestře se šití hojilo skoro půl roku a celou dobu si o sezení bez kruhu mohla nechat zdát (a to nás šila stejná doktorka, jen s ročním rozdílem). Rodině vyřiďte, že se zařídíte podle aktuální situace.
TAky bych to asi řešila až podle situace. Pokud se na to koncem šestinedělí nebudeš cítit, tak nepojedeš.
Já řeším něco podobného… Jsem v půlce těhu a mimčo by se mělo narodit začátkem června. Již 3 větší děti máme. A cca na říjen máme zamluvenou dovču u moře na Mallorce (nejspíš to bude MAllorka). A tak řeším, zda letět nebo ne. Vím, že s malými miminky k moři jezdí, ale mě to přijde takové zatěžující pro cca 4 měsíčního prcka… Ale zas nechci o moře ošidit ty starší děti.
Tohle nemá smysl plánovat dopředu. Každé dítě je jiné, jedno v autě celou cestu prospí, druhé prořve. Počkej po porodu, jak se ty budeš cítit a jak to budete s malým zvládat.
Řešila bych to, až se miminko narodí. Naše malá třeba cestovala v pohodě už po šestinedělí… ale je to asi případ od případu ![]()
Ja osobne bych treba jela. Ja byla v pohode po porodu temer okamzite. A ditko jsme meli taky klidne, nejspis by celou cestu prospala.
Ale kazdy jsme jiny a kazde ditko je jine. Nechala bych to otevrene a uvidite
.
@anonymni_prezdivka
Moje malá jela ve dvou týdnech autem na Slovensko a zpět. A takto se to opakovalo každý měsíc…Zaleží jaké je miminko, ale moje malá celou cestu prospala…Bylo to úplně v pohodě…
Díky všem
je mi jasné, že je na to spousta času a ani se to nemusí narodit v termínu… ale to je tak, když se člověk na něco těší - a pak ještě ta touha miminko všem hned hrdě ukázat
ale nerada bych mu ublížila - například jsem slyšela, že v cestovním vajíčku miminko nemá být déle, než hodinu denně… ale taky asi záleží na typu.
@Peťula21 Tak ať jedou ti starší k moři s tátou a s prckem si udělejte leháro doma ![]()