Dluh u VZP (žila jsem v zahraničí)

Anonymní
20.6.22 11:24

Dluh u VZP (žila jsem v zahraničí)

Dobrý den,
chci se zeptat na zkušenosti, bohužel jsem našla jen staré příspěvky. Žila jsem 2 roky v zahraničí.
Přiletěla jsem zpět do ČR, přihlásila se v lednu zpet na VZP a dnes mi přišel dopis, že mám dluh 40.000 a penále 7000.
První půl rok a kousek jsem měla cestovní pojištění, ok 10 měsíců nic, prostě jsem na to vůbec nemyslela, studovala jsem a neměla čas vůbec na nic. Když mi pak přišlo, že povinně musím platit pojištění té země, ptz už jsem tam rok, tak jsem si do odletu domu paprika pojištění tam. Což dokázat mohu.
Ale stále tam bude velký dluh a penále…
Nechci se tomu vyhnout, ale nevíte, zda se dá udělat splátkový kalendář? S paní, co jsem mluvila po telefonu, jsem nic neporesila. Tak jestli vůbec má cenu smlouvat.
Jsem samozivitelka na mateřské s půl měsíčním miminkem, takze sotva vyjdu s rodicakem… Otec miminka nás opustil, když jsem byla těhotná, utekl za jinou, takže jsme teď v soudním řízení v jeho zemi. Což ještě chvíli potrvá, než se udělá DNA a přiklepnou alimenty.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36186
20.6.22 11:32

Domluv si tam schůzku a vyřeš to osobně. Splátkový kalendář ti nejspíš schválí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2387
20.6.22 11:35

Do konce listopadu probíhá tzv. Milostné léto, kdy lze požádat o prominutí různých dluhů.
Loni se to vztahovat i na zdravotní pojištění. Letos nevím.

Splátkový kalendář se určitě dá domluvit. Zajděte si osobně na pobočku vzp.

Doba, co jste byla pojištěna v zahraničí, se odpocita. Musíte doložit, že jste byla pojištěna v tom zahraničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101939
20.6.22 11:36
@jejjej píše:
Do konce listopadu probíhá tzv. Milostné léto, kdy lze požádat o prominutí různých dluhů.
Loni se to vztahovat i na zdravotní pojištění. Letos nevím.Splátkový kalendář se určitě dá domluvit. Zajděte si osobně na pobočku vzp.

To si ale pletes, v milostivem letu slo o prominuti nakladu na exekuci, když jednorazove zaplatis jistinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
20.6.22 12:16
@jejjej píše:
Loni se to vztahovat i na zdravotní pojištění. Letos nevím.

Milostivé léto není až tak nesmyslně nastavené- že by promíjelo dluhy- proč taky? Lze prominout takové ty „nadstavbičky“, co se k dluhu připočtou. Třeba že z nezaplacené pokuty 1500 je najednou 25.000. U té VZP půjde tedy (pravděpodobně) o to penále, úroky. Ale pokud to nedošlo to exekuce, tak… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20924
20.6.22 12:28
@jejjej píše:
Loni se to vztahovat i na zdravotní pojištění. Letos nevím.

Splátkový kalendář se určitě dá domluvit. Zajděte si osobně na pobočku vzp.

Doba, co jste byla pojištěna v zahraničí, se odpocita. Musíte doložit, že jste byla pojištěna v tom zahraničí.
Žádný dluhy se nepromíjí. Pouze přidružené platby za soudy a exekuce a penále. Když ten dluh člověk zaplatí.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2387
20.6.22 12:36

A to studium bylo na Erasmu z české univerzity? Potom byste měla status studenta (do 26let) a zdravotní by se platit nemuselo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24777
20.6.22 12:52

Řešte to osobně na pobočce, projevte snahu, splátkový kalendář vám nejspíš dají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3811
20.6.22 12:57

Když jede někdo dlouhodobě do ciziny, může se tady od zdravotní pojišťovny odhlásit a přihlásit se v cizině. Pokud jsi se neodhlásila, tak tě pořád vedli jako pojištěnce, který měl platit pojištění a neplatil. Moc s nima řeč není, všechno to z tebe budou tvrdě vymáhat i za cenu, že tě pošlou do exekuce. A penále ti naskakuje každý den. Začni to s nimi řešit co nejdřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.22 19:38

@Da12 samozřejmě jsem se odhlásila a nahlásila cestovní pojištění. To mi ale skončilo během pobytu, což jsem z důvodu vytizeni prosvihla a pak měla pojištění té země až do odletu. Dopis přišel dnes, zítra jdu na VZP.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel