Dluhy - osobní zkušenost (bez otázky)

1189
24.1.14 11:45

Dluhy - osobní zkušenost

Ahoj holky, jsem tu nová, ale dlouho pročítám veškeré příspěvky a diskuze. Rozhodla jsem se napsat i moji osobní zkušenost. Předem se omlouvám za román. V osmnácti (teď je mi 25 let) jsem odešla z domu jen s baťůžkem. V tu chvíli jsem byla prakticky na ulici. Měla jsem práci a s přítelem jsme okamžitě našli byt k pronájmu. Byt bylo třeba vybavit takže došlo na všemožné půjčky - zpětně vidím, že spousta věcí z půjček pořízená byla zbytečná, ale když nebyl problém se k penězům dostat - brali jsme a nepřemýšleli. Půjčky jsme však časem přestali splácet, úroky naskakovali. Otěhotněla jsem. Z rodičáku utáhla jen základ a přítel byl bez práce. Měla jsem už i strach chodit do schránky, protože dopisy od exekutorů se hromadili. A tady - prosím všechny mamky - chovejte se líp jak já - my jsme strčili hlavy do písku a nereagovali, neřešili - doufali, že se něco stane - že na naše dluhy někdo zapomene, smaže je, spadnou nám peníze do klína. Až došlo i na návštěvy exekutorů u nás. Tehdy jsem si řekla dost. Takhle dál ne. Pozjišťovala jsem všechny dluhy a začala platit. I po troškách, ale platila jsem. Řešila, přestala strkat hlavu do písku. A zjistila, že přežít se dá i s málem. Teď mám doplaceno a klid. Do dnes se stydím za svoji finanční negramotnost i když jinak si myslím, že jsem poměrně inteligentní člověk :-) Takže mamky - z vlastní zkušenosti říkám - když už si uděláte dluhy - nestrkejte hlavu do písku - všechno se dá řešit - tak řešte, protože čekat na zázraky je největší kravina!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
K-Black
24.1.14 11:49

A pointa je jaká?

• Citovat
  • Upravit
3931
24.1.14 11:50
@K-Black píše:
A pointa je jaká?

zrovna mě napadl podobný dotaz :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
24.1.14 11:50
@K-Black píše:
A pointa je jaká?

Pointa? Nevím, myslím, že si z toho každý vybere to svoje. Pro mě určitě velká osobní zkušenost a ponaučení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rebeccca
24.1.14 11:53

To je tak na deníček a i tam bych dala jeden bod…
takovou blbost bych nikdy nedělala… nemáme půjčku nikde, vše jsme kupovali postupně, sakra bych si rozmyslela kdybych si nějakou chtěla vzít :roll:

• Citovat
  • Upravit
ShadowHunter
24.1.14 11:56

:think: ach jo. doufám, že finanční gramotnost budou vyučovat na ZŠ :zed:

• Citovat
  • Upravit
26093
24.1.14 11:57

Pokud to bylo varování pro ostatní, tak se pbávám, že když už je někdo takovej trouba, že si nabere spoustu půjček na vybavení domácnosti „teď hned“, nude mu varování od kohokoliv někde… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
24.1.14 11:57
@ShadowHunter píše: :think: ach jo. doufám, že finanční gramotnost budou vyučovat na ZŠ :zed:

Já bych byla pro :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
24.1.14 12:08

No já myslím, že normálně smýšlející lidé, kteří se koukají do budoucnosti, si zaťukají na čelo, a těm, kteří si nabírají půjčky a otevírají kreditky na vybavení domácnosti, bude nějaké takové varování úplně u… Je dobře, že už máte všechno splaceno, a to v relativně krátké době, a jste poučeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
24.1.14 12:12
@ShadowHunter píše: :think: ach jo. doufám, že finanční gramotnost budou vyučovat na ZŠ :zed:

zbytečný, kolik už bylo příběhů v televizi, novinách a na netu, a stejně jsou lidi dál blbý a berou si půjčky…komu není shůry dáno…

• Citovat
  • Upravit
19790
24.1.14 12:12

Já bych na školu nespoléhal. Škola dítě naučí počítat. A až mou dceru naučí počítat, dak jí budeme dávat kapesné. A možná i půjčíme. A na úrok. A pak bude z kapesného splácet, i s úroky. To ji snad naučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ShadowHunter
24.1.14 12:14
@K-Black píše:
zbytečný, kolik už bylo příběhů v televizi, novinách a na netu, a stejně jsou lidi dál blbý a berou si půjčky…komu není shůry dáno…
:nevim: tak ti už mají smůlu, ale dětem je třeba to vysvětlovat :think:
  • Citovat
  • Upravit
585

Hlavně, že se vám podařilo finanční problémy vyřešit. To se mnoha lidem nepodaří. Kromě hypotéky mi veškeré půjčky přijdou nesmyslné..zvlášt za účelem koupě vánočních dárků a dovolené :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ShadowHunter
@eumedon píše:
Já bych na školu nespoléhal. Škola dítě naučí počítat. A až mou dceru naučí počítat, dak jí budeme dávat kapesné. A možná i půjčíme. A na úrok. A pak bude z kapesného splácet, i s úroky. To ji snad naučí.
:potlesk: :palec: hm to je super nápad :think:
  • Citovat
  • Upravit
1052
24.1.14 12:16

Chápu lidi, kteří si vezmou hypotéku na bydlení, tu máme taky, bez ní bychom jinak bydleli někde v nájmu a to už je lepší rvát peníze do svého. Ještě bych možná pochopila, že si někdo vezme úvěr na zařízení domácnosti, ale co nechápu, že když to někdo nezvládá splácet, tak strčí hlavu do písku a čeká…na co? že to za něj jednou někdo zaplatí?? :nevim: když vidím kolik lidí vyhlašuje osobní bankroty tak je mi z toho zle. :poblion: No všechno zlé je k něčemu dobré, tak snad ses poučila a příště se půjčkám obloukem vyhneš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel